Dieta mediteraneană este bogată în ulei de măsline, leguminoase, pește, fructe și legume proaspete, precum și cantități moderate de carne roșie. Ca atare, este ușor să ne dăm seama de ce este una dintre cele mai sănătoase bucătării din lume. „Dieta mediteraneană a început să primească multă atenție în anii 1960, când cercetătorii au descoperit că bolile coronariene au contribuit la mai puține decese în țările mediteraneene, cum ar fi Grecia, decât în Statele Unite sau alte țări europene”, spune expertul alimentar de la Guiadesuplementos.es, Mariana Ibanez. Astăzi, bucătăria mediteraneană continuă să fie una dintre cele mai bune opțiuni pentru pasionații de sănătate datorită gamei sale de ingrediente sănătoase. Iată cinci alimente mediteraneene care sunt atât delicioase, cât și bune pentru sănătatea dvs.:
1. Năut
Cultivat de 7.500 de ani, nautul este o sursă excelentă de fibre, folat, magneziu, proteine, cupru și fier. Năutul a fost creditat cu reducerea riscului de boli de inimă și contribuie la gestionarea diabetului.
Leguminoasa, care are o textură și o aromă specifică, este ingredientul principal din hummus, o mâncare mediteraneană făcută din piure de năut, tahini, usturoi și suc de lămâie.
2. Vinete
Vinetele conțin fibre, potasiu și vitamina B1 și B6, în timp ce sunt sărace în grăsimi. Consumați și coaja purpurie distinctă a vinetelor, deoarece este infuzată cu nasunină, un antioxidant puternic care promovează funcția sănătoasă a creierului și acid clorogenic, despre care se spune că posedă proprietăți antivirale și de combatere a cancerului.
3. Ulei de măsline
Grecia, Spania și Italia sunt cei mai mari trei producători de ulei de măsline din lume. Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați, precum și polifenoli, tocoferoli și carotenoizi, care îi conferă proprietățile sale antiinflamatorii. Uleiul de măsline este, de asemenea, foarte ușor pentru stomac. Dacă aveți de ales între uleiul de măsline virgin și extravirgin, optați pentru acesta din urmă, deoarece conține mai mulți antioxidanți.
4. Roșii
Originare din America de Sud și Centrală, roșiile sunt un element esențial în gătitul mediteranean. Și, din fericire, sunt bune și pentru tine. Fie că sunt proaspete, conservate sau sub formă de pastă, roșiile sunt pline de licopen (un antioxidant care conferă roșiilor culoarea roșie) și vitamina C, care ambele promovează sănătatea inimii și pot preveni unele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată.
5. Fructe de mare
Un alt element de bază mediteranean este fructele de mare. Nu doar gustoase, fructele de mare sunt bogate și în substanțe nutritive. Tipurile de pește gras, cum ar fi tonul, macroul, heringul și sardinele, sunt pline de acizi grași omega-3, excelente pentru sănătatea inimii și pentru reducerea inflamației în organism. Sardinele conțin oase comestibile, care sunt o sursă uimitoare de fosfor și calciu.
Niciun comentariu