Ulei de măsline presat la rece – 10 utilizări și beneficii

3

Presarea la rece este o modalitate obișnuită de a face ulei de măsline fără a folosi căldură sau substanțe chimice.
Aceasta implică zdrobirea măslinelor într-o pastă, apoi aplicarea forței cu o presă mecanică pentru a separa uleiul de pulpă. Conform standardelor alimentare europene, temperaturile nu pot depăși 27° C.
Presarea la rece poate ajuta uleiul de măsline să-și păstreze valoarea nutritivă, deoarece substanțele nutritive și compușii benefici ai plantelor se pot descompune la căldură mare.
Cele mai mari grade de ulei de măsline – extra virgin și virgin – sunt întotdeauna presate la rece.
Va prezentam 10 beneficii și utilizări ale uleiului de măsline presat la rece.
1. bogat în nutrienți
Deoarece este practic toată grăsimea din fruct, uleiul de măsline presat la rece are un conținut ridicat de calorii.
Cu toate acestea, principalul său tip de grăsime – grăsimi nesaturate – este incredibil de sănătos.
În comparație cu dietele bogate în grăsimi saturate, cele bogate în grăsimi nesaturate sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă, diabet de tip 2, cancer și alte boli cronice.
Uleiul de măsline se laudă și cu vitaminele E și K. Vitamina E este un puternic antioxidant implicat în funcția imunitară, în timp ce vitamina K joacă un rol cheie în coagularea sângelui și sănătatea oaselor.
Doar 1 lingură (15 ml) de ulei de măsline presat la rece contine:
Calorii: 119
Grasimi totale: 13,5 grame
Grăsime saturată: 2 grame
Grăsime monoinsaturată: 10 grame
Grasime polinesaturata: 1,5 grame
Vitamina E: 12,9% din doza zilnica (DZ)
Vitamina K: 6,8% din DZ
Uleiul de măsline presat la rece conține, de asemenea, cel puțin 30 de compuși vegetali benefici, mulți dintre ei fiind antioxidanți puternici cu efecte antiinflamatorii.
2. Bogat în grăsimi sănătoase
Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă consumul de 20–35% din caloriile din grăsimi, în special de tipul nesaturat.
Uleiul de măsline presat la rece cuprinde aproape toată grăsimea, 71% provenind dintr-o grăsime nesaturată numită acid oleic.
Studiile sugerează că acidul oleic și alte grăsimi nesaturate pot ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău) atunci când sunt utilizate în locul grăsimilor saturate.
Un 11% suplimentar din grăsimea din uleiul de măsline presat la rece provine de la acizii grași omega-6 și omega-3 . Aceste două grăsimi nesaturate sunt implicate în procesele corporale majore, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, coagularea sângelui și răspunsul sistemului imunitar.
Deși uleiul de măsline conține 2 grame de grăsimi saturate per lingură (15 ml), acesta se încadrează bine în limita zilnică de 13–22 grame recomandată de majoritatea autorităților de sănătate pentru o dietă standard de 2.000 de calorii.
3. Conține antioxidanți puternici
Uleiul de măsline presat la rece poate reține mai mulți antioxidanți decât uleiurile de măsline de calitate inferioară, deoarece nu este tratat cu căldură.
Antioxidantii îți apără corpul împotriva moleculelor instabile numite radicali liberi. La rândul său, acest lucru ajută la eliminarea afecțiunilor cronice precum boli de inimă, diabet și cancer.
La o lingură (15 ml), uleiul de măsline conține 12,9% din DZ pentru vitamina E – un nutrient esențial și un antioxidant puternic.
De asemenea, este bogat în compuși vegetali precum oleuropeina și hidroxiprosolul, care au demonstrat proprietăți antioxidante puternice în studiile la animale și epruveta.
Cercetătorii consideră că acești compuși pot fi parțial responsabili pentru beneficiile dietei mediteraneene, incluzând oasele mai puternice și un risc redus de boli de inimă, afecțiuni ale creierului și anumite tipuri de cancer.
4. Poate combate inflamația
Se crede că inflamația prelungită, de grad scăzut, are multe condiții, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer, artrită și boala Alzheimer.
Studiile sugerează că uleiul de măsline poate ajuta la reducerea inflamației datorită concentrației mari de grăsimi sănătoase, antioxidanți și compuși precum oleocantal.
Oleocantalul este un agent antiinflamator natural. Studiile pe epruvetă indică faptul că acționează similar cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator – deși sunt necesare studii umane.
Nu uitați că includerea mai multor opțiuni pe bază de plante în dieta dvs. poate reduce inflamația mai eficient decât să vă bazați pe un singur compus, nutrienți sau alimente.
Totuși, înlocuirea alimentelor cu un conținut mare de grăsimi saturate, precum untul, cu ulei de măsline presat la rece este un mod excelent pentru a începe.

5. Poate proteja împotriva bolilor de inimă
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces atât în ​​rândul bărbaților, cât și al femeilor din întreaga lume, responsabile pentru peste 17 milioane de decese în fiecare an.
Numeroase studii dezvăluie că înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate cu ulei de măsline poate contribui la reducerea nivelului ridicat de colesterol LDL (rău) și a tensiunii arteriale – doi factori majori de risc pentru boli de inimă.
Un studiu efectuat la peste 84.000 de femei a constatat că înlocuirea a 5% din grăsimile saturate cu alimente bogate în grăsimi monoinsaturate, inclusiv uleiul de măsline, a redus riscul de boală cardiacă cu 15%.
Dieta mediteraneană , care se bazează pe uleiul de măsline ca principală sursă de grăsime, sa dovedit a reduce riscul de atac de cord și atac vascular cerebral cu până la 28%.
6. Poate promova sănătatea creierului
S-a demonstrat că dietele bogate în ulei de măsline presat la rece susțin sănătatea creierului.
Un exemplu este dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), care recomandă în primul rând prepararea cu ulei de măsline. Acesta combină dieta tradițională mediteraneană cu abordările dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale.
În studiile asupra populației, persoanele care urmează dieta MIND demonstrează scăderi mai lente ale ascuțimii mentale și ale memoriei odată cu vârsta, precum și după accident vascular cerebral.
Un studiu de 4,5 ani, realizat pe 923 de persoane, a descoperit o reducere de 53% a ratei bolii Alzheimer la cei care au respectat cel mai strict regimul alimentar.
Combinația alimentelor cu alimente care stimulează creierul poate fi, de asemenea, responsabilă pentru beneficiile sale. Pe lângă uleiul de măsline, dieta MIND este bogată în legume, fructe de pădure, nuci, cereale integrale și pește. De asemenea, este săracă în sodiu.
Mai mult, cercetările efectuate pe animale și pe epruvete sugerează că oleocantalul, un compus din uleiul de măsline, poate ajuta la reducerea plăcilor cerebrale asociate cu boala Alzheimer. La fel, este necesară cercetarea umană.
7-9. Alte beneficii potențiale pentru sănătate
Deși cercetarea este limitată, uleiul de măsline presat la rece poate oferi alte beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea includ:
Reduce riscul de diabet de tip 2. Studiile umane leagă dietele cele mai mari în ulei de măsline – până la 1,5 linguri (20 ml) pe zi – cu un risc cu 16% mai mic de diabet tip 2.
Niveluri de glicemie îmbunătățite. Într-un studiu mic, persoanele care au luat 20 mg de oleuropeină concentrată, un compus din uleiul de măsline, au un nivel de zahăr din sânge cu 14% mai mic în urma unei mese, decât cele care au luat un placebo.
Alinarea constipației. Conform unor studii mici, administrarea zilnică a unei lingurițe (5 ml) de ulei de măsline poate trata constipația.
Evoluția întârziată a artrozei. Cercetările efectuate pe animale observă că uleiul de măsline și compușii săi pot lupta cu osteoartrita, prevenind deteriorarea cartilajului, amortizarea protectoare a articulațiilor.
10. Foarte benefic pentru păr, piele și unghii
Deși există dovezi științifice limitate pentru a sprijini aplicarea actuală a uleiului de măsline, este un ingredient comun în multe săpunuri, spălări corporale și loțiuni.
Unele utilizări cosmetice populare pentru uleiul de măsline sunt:
Tratament pentru păr. Folosiți 1-2 linguri (15-30 ml) de ulei de măsline pentru a trata capetele despicate ale parului sau a-l masa ușor în scalp pentru a calma uscăciunea. După aceea, șamponați și clătiți bine.
Hidratant. Pentru a vă hidrata pielea, aplicați un strat subțire după duș sau amestecați o cantitate de mărimea unei monede de 5 bani în loțiunea dvs. obișnuită înainte de utilizare. Este posibil să fie nevoie să eliminați excesul de ulei cu un prosop.
Balsam pentru cuticule. Masează o picătură de ulei de măsline pe fiecare vârf de deget pentru a trata cuticulele crăpate sau uscate.
Deoarece uleiurile de măsline de calitate inferioară pot adăuga potențiali iritanți ai pielii, cel mai bine este să rămânem la uleiuri de măsline extra virgine și virgine, care sunt ambele presate la rece.
Persoanele cu piele sensibilă trebuie să exerseze prudență, deoarece s-a dovedit că uleiul de măsline irită în continuare pielea uscată, în special la sugari și copii.

3 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!