9 beneficii ale vinetelor – nu uita sa ii consumi și coaja!

1

Vinetele sunt disponibile în diferite culori, dimensiuni și soiuri. Această legumă (din punct de vedere botanic este un fruct) conține vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la promovarea sănătății inimii, la controlul nivelului zahărului din sânge, la reducerea riscului de cancer, la îmbunătățirea funcției cognitive și la scăderea în greutate.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale vinetelor?
🍆 Sănătatea inimii
Vinetele posedă proprietăți antioxidante care pot contribui la promovarea sănătății inimii.
Un studiu realizat de Școala de Medicină a Universității din Connecticut a constatat că vinetele crude și fierte aveau proprietăți cardioprotectoare. Nasunin, o componentă polifenolică a vinetelor, este benefică pentru sănătatea inimii.
Un alt studiu efectuat pe iepuri hipercolesterolemici (colesterol ridicat) a constatat că sucul de vinete poate scădea nivelul plasmatic și al colesterolului aortic. De asemenea, consumul zilnic de vinete ar putea controla tensiunea arterială crescută la persoanele stresate.
🍆 Nivelurile de zahăr din sânge
Vinetele sunt o sursă bogată de fibre și sărace în carbohidrați solubili. Poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la controlul absorbției glucozei. Studiile in vitro asupra vinetelor au constatat că fenolicii din această legumă acționează ca inhibitori ai enzimelor implicate în diabetul de tip 2.
Un studiu realizat de Institutul german de nutriție umană a constatat că consumul de fibre dietetice și efectele sale metabolice pot ajuta la prevenirea diabetului. Fibrele pot încetini absorbția zahărului și pot controla nivelul zahărului din sânge.
Polifenolii din vinete ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Extractele găsite în coaja de vinete sunt bogate în glicozide rhamnosil solasodice (SRG). Acești compuși au proprietăți de combatere a cancerului și pot ajuta la tratarea cancerului de piele. Un studiu realizat de Australasian Medical Research a constatat că SRG-urile pot induce moartea celulelor canceroase.
Un alt studiu realizat de Universitatea din Queensland a constatat că un amestec standard de glicozide solasodice s-a dovedit a fi eficient în tratamentul tumorilor maligne și benigne ale pielii.
🍆 Funcția cognitivă
Fitonutrienții din vinete protejează membranele celulelor creierului de daune. De asemenea, pot facilita transferul de mesaje de la o celulă la alta, păstrând astfel funcția de memorie.
Radicalii liberi din creier pot fi responsabili de degenerescența neuronală, Alzheimer și demență. Nasunin, puternicul antioxidant din cojile de vinete, poate inhiba problemele neuronale prin eliminarea acestor radicali liberi. Acest lucru îmbunătățește funcția creierului și reduce riscul de afecțiuni neuronale.
🍆 Scăderea în greutate
Vinetele au un conținut ridicat de apă și sunt sărace în calorii. Acest lucru îl face ideal pentru persoanele care doresc să slăbească. Textura spongioasă a legumelor facilitează aceste caracteristici.
Prin urmare, trebuie să consumați vinete în forma sa naturală cât mai mult posibil. Leguma are și un conținut ridicat de fibre. Fibra vă menține sațietatea și ajută la pierderea în greutate.
🍆 Sănătatea ochilor
Vinetele sunt bogate în luteină. Antioxidantul poate preveni degenerescența maculară legată de vârstă, care este principala cauză a orbirii și a afectării vederii. Sunt necesare mai multe cercetări pe termen lung pentru a înțelege efectele potențiale de protecție a vederii ale vinetelor la om.

🍆 Sănătatea oaselor
Vinetele pot contribui la îmbunătățirea densității minerale osoase și la reducerea riscului de osteoporoză. Această legumă conține substanțe nutritive precum calciu, magneziu și potasiu care ajută la promovarea rezistenței osoase.
🍆 Tratarea anemiei
Lumea a cunoscut o creștere incredibilă a numărului de persoane cu anemie în ultimele două decenii. Potrivit OMS, astăzi 1,62 miliarde de oameni sunt afectați de anemie.
Deficitul de fier este una dintre cauzele principale ale anemiei, care are simptome precum dureri de cap, slăbiciune și dificultăți de concentrare. De aceea, medicii sugerează o dietă bogată în fier pentru a combate anemia.
Vinetele conțin aproximativ 0,2 mg de fier la 100 de grame. Această legumă nutrițională este, de asemenea, bogată în cupru (aproximativ 0,173 mg în 100 de grame).
Aceste două minerale funcționează împreună eficient pentru a ajuta la producerea și distribuția corectă a globulelor roșii, sporind astfel nivelul de energie și hemoglobină.
🍆 Defecte congenitale
Vinetele conțin acid folic esențial pentru femeile însărcinate. Aportul unei diete bogate în acid folic poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale. Deficitul de folat duce la anomalii atât la mame, cât și la făt.
🍆 Sănătatea pielii
Vinetele sunt bogate în vitamine, minerale, antociani (compuși naturali ai plantelor) și antioxidanți. Dovezile anecdotice sugerează că acestea pot ajuta la îmbunătățirea strălucirii pielii și la încetinirea îmbătrânirii. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să demonstreze această afirmație.
Să aruncăm o privire acum asupra informațiilor nutriționale ale vinetelor.
Valorile nutriționale ale vinetelor
Vinetele sunt bogate în calciu, fier, magneziu și alți câțiva nutrienți importanți care ajută la buna funcționare a corpului. Conform Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA), 1 cană (sau 82 g) de vinete conține:
•Energie: 20,5 kcal
•Apă: 75,7 g
•Proteine: 0,8 g
•Carbohidrați: 4,82 g
•Fibră: 2,46 g
•Fier: 0,189 g
•Folat: 18 μg
•Mangan: 0,19 mg
•Potasiu: 188 mg
•Vitamina K: 2,87 μg
Vinetele conțin, de asemenea, compuși polifenolici, fitonutrienți precum nausinina și acidul clorogenic, acizi grași, aminoacizi, vitaminele B6 și E și minerale.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.