Ce este Tahini și ce beneficii aduce sănătății

1

Tahini este o pastă făcută din semințe de susan măcinate. Are o aromă ușoară, de nuci.
Este cel mai cunoscut ca ingredient în hummus, dar utilizat pe scară largă în multe preparate din întreaga lume, în special în bucătăria mediteraneană și asiatică.
În afară de utilizările sale culinare, tahini oferă mai multe beneficii pentru sănătate.
Va prezentam 9 beneficii pentru sănătate ale tahini.
1. Foarte hrănitoare
Tahini este plin de grăsimi sănătoase , vitamine și minerale. De fapt, doar o lingură (15 grame) oferă mai mult de 10% din doza zilnică (DZ) pentru unii nutrienți.
O lingură (15 grame) de taini conține următoarele:
Calorii: 90 calorii
Proteine: 3 grame
Grăsime: 8 grame
Carbohidrați: 3 grame
Fibră: 1 gram
Tiamina: 13% din DZ
Vitamina B6: 11% din DZ
Fosfor: 11% din DZ
Mangan: 11% din DZ
Tahini este o mare sursă de fosfor și mangan , ambele jucând roluri vitale în sănătatea oaselor. De asemenea, este bogat în tiamina (vitamina B1) și vitamina B6, care sunt importante pentru producerea de energie.
În plus, aproximativ 50% din grăsimea din tahini provine din acizi grași monoinsaturați. Acestea au proprietăți antiinflamatorii și au fost legate de un risc scăzut de boală cronică.
2. Bogat în antioxidanți
Tahini conține antioxidanți numiți lignani, care ajută la prevenirea daunelor radicalilor liberi din corpul dvs. și vă pot reduce riscul de boală.
Radicalii liberi sunt compuși instabili. Când sunt prezenți la niveluri ridicate în corpul tău, pot deteriora țesuturile și pot contribui la dezvoltarea bolilor, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.
Tahini este deosebit de ridicat în sesamin de lignan, un compus care a demonstrat potențial antioxidant promițător în unele studii pe epruvete și animale. De exemplu, vă poate reduce riscul de cancer și vă poate proteja ficatul de deteriorarea radicalilor liberi.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări la oameni pentru a înțelege pe deplin aceste efecte.
3. Poate scădea riscul de boli
Consumul de semințe de susan poate scădea riscul anumitor afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Dacă faceți acest lucru, vă pot reduce și factorii de risc pentru boli de inimă, inclusiv niveluri ridicate de colesterol și trigliceride.
Un studiu efectuat la 50 de persoane cu artroză la genunchi a constatat că cei care au consumat 3 linguri (40 de grame) de semințe de susan zilnic au redus semnificativ nivelul de colesterol, comparativ cu un grup placebo.
Un alt studiu de 6 săptămâni la 41 de persoane cu diabet de tip 2 a constatat că cei care au înlocuit o parte din micul dejun cu 2 linguri (28 grame) de tahini au avut niveluri semnificativ mai scăzute de trigliceride, comparativ cu un grup de control.
În plus, dietele bogate în grăsimi monoinsaturate au fost legate de un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.
4. Poate avea proprietăți antibacteriene
Tahini și semințele de susan pot avea proprietăți antibacteriene datorită antioxidanților puternici pe care îi conțin.
De fapt, în unele țări din Europa Centrală și Orientul Mijlociu, uleiul de susan este folosit ca remediu casnic pentru rănile de picior asociate diabetului.
Într-un studiu privind capacitatea antibacteriană a extractului de semințe de susan, cercetătorii au descoperit că era eficient împotriva a 77% din probele bacteriene rezistente la medicamente testate.
Mai mult, un studiu la șobolani a observat că uleiul de susan a ajutat la vindecarea rănilor. Cercetătorii au atribuit acest lucru grăsimilor și antioxidanților din ulei.
Totuși, aceasta este o zonă de dezvoltare a cercetării și sunt necesare mai multe studii umane.

5. Conține compuși antiinflamatori
Unii compuși din tahini sunt puternic antiinflamatori .
Deși inflamația pe termen scurt este un răspuns sănătos și normal la un prejudiciu, inflamația cronică vă poate dăuna sănătății.
Studiile efectuate pe animale au descoperit că sesaminul și alți antioxidanți din semințe de susan pot ușura inflamația și durerea legată de leziuni, boli pulmonare și artrită reumatoidă.
Sesaminul a fost, de asemenea, studiat la animale ca un potențial tratament pentru astm, o afecțiune caracterizată prin inflamația căilor respiratorii.
Este important să ne amintim că cea mai mare parte a acestei cercetări a fost efectuată la animale folosind antioxidanți concentrați din semințe de susan ⁠ – nu tahini în sine.
Tahini conține acești antioxidanți puternici, dar în cantități mult mai mici. În plus, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care semințele de susan afectează inflamația la om.
6. Poate consolida sistemul nervos central
Tahini conține compuși care pot îmbunătăți sănătatea creierului și vă pot reduce riscul de a dezvolta boli neurodegenerative precum demența.
În studiile pe epruvetă, s-a arătat că componentele semințelor de susan protejează creierul uman și celulele nervoase de deteriorarea radicalilor liberi.
Antioxidanții semințelor de susan pot traversa bariera sânge-creier, ceea ce înseamnă că vă pot părăsi fluxul sanguin și vă pot afecta în mod direct creierul și sistemul nervos central.
Un studiu realizat pe animale sugerează că antioxidanții din susan pot ajuta, de asemenea, la prevenirea formării de plăci beta-amiloide în creier, caracteristică bolii Alzheimer.
În plus, un studiu de șobolani a descoperit că antioxidanții din semințele de susan diminuează efectele nocive ale toxicității aluminiului în creier.
Cu toate acestea, aceasta este o cercetare timpurie asupra antioxidanților izolați din semințe de susan – nu semințe întregi de susan sau tahini. Mai multe cercetări la oameni este necesară înainte de a putea ajunge la concluzii.
7. Poate oferi efecte anticancerigene
Semințele de susan sunt, de asemenea, cercetate pentru efectele lor anticanceroase potențiale.
Unele studii pe epruvetă au arătat că antioxidanții din semințe de susan promovează moartea celulelor canceroase de colon, plămâni, ficat și sân
Sesamin și sesamol – cei doi antioxidanți majori din semințele de susan – au fost studiați pe larg pentru potențialul lor anticancer.
Ambii pot promova moartea celulelor canceroase și pot încetini rata creșterii tumorii. În plus, se crede că vă protejează corpul de deteriorarea radicalilor liberi, ceea ce vă poate reduce riscul de cancer.
8. Ajută la protejarea funcției ficatului și a rinichilor
Tahini conține compuși care vă pot ajuta să vă protejați ficatul și rinichii de leziuni. Aceste organe sunt responsabile de eliminarea toxinelor și a deșeurilor din corpul vostru.
Un studiu realizat pe 46 de persoane cu diabet zaharat tip 2 a constatat că cei care au consumat ulei de susan timp de 90 de zile au avut o funcție îmbunătățită a rinichilor și a ficatului, comparativ cu un grup de control.
În plus, un studiu pe epruvetă a observat că extractul de semințe de susan a protejat celulele hepatice de șobolan de un metal toxic numit vanadiu.
Mai mult, un studiu pe rozătoare a descoperit că consumul de semințe de susan a promovat o funcție hepatică mai bună. A crescut arderea grăsimilor și scăderea producției de grăsime în ficat, scăzând astfel riscul de boli ale ficatului gras.
În timp ce tahini oferă o parte din acești compuși benefici, conține cantități mai mici decât cele găsite în extractele de semințe de susan și uleiurile utilizate în aceste studii.
9. Ușor de adăugat la dieta ta
Tahini este ușor de adăugat la dieta ta. Îl puteți achiziționa online și de la majoritatea supermarketurilor sau magazinelor naturiste.
Este bine cunoscut ca ingredient în hummus , dar face, de asemenea, o excelentă răspândire de sine stătătoare sau înmuiere pentru pâinea pita, carne și legume. Puteți adăuga, de asemenea, în mâncăruri, sosuri pentru salate și produse coapte.
Cum se face tahini
ingrediente
Realizarea tahini este simplă. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
2 cești (280 grame) de semințe de susan decojite
1-2 linguri de ulei cu gust ușor, cum ar fi avocado sau ulei de măsline
Mod de preparare:
Într-o cratiță mare și incinsa, prăjiți semințele de susan la foc mediu până sunt aurii și parfumate. Opriți focul și lăsați să se răcească.
Într-un robot de bucătărie, măcinăm semințele de susan. Se adaugă încet în ulei până când pasta atinge consistența dorită.
Recomandările variază pentru cât timp puteți păstra tahini proaspete, dar majoritatea site-urilor web susțin că poate fi păstrat în siguranță în frigider până la o lună. Uleiurile naturale din acesta se pot separa în timpul depozitării, dar acest lucru poate fi ușor fixat prin agitarea tahini înainte de a-l folosi.
Tahini raw este, de asemenea, o opțiune. Pentru a face aceasta, omiteți primul pas al rețetei. Cu toate acestea, unele cercetări indică faptul că prăjirea semințelor de susan crește beneficiile lor nutritive.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!