Ginsengul elimină stresul și îmbunătățește funcția creierului + alte beneficii extraordinare

1

Ginsengul este folosit în multe parți ale lumii de secole. Mulți îl folosesc pentru a îmbunătăți gândirea, concentrarea, memoria și rezistența fizică.
Este, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la depresie, anxietate și ca tratament natural pentru oboseală cronică. Stimulează sistemul imunitar, combate infecțiile și ajută bărbații cu disfuncție erectilă.
Ginsengul a fost folosit ca remediu stimulant și pentru dureri de cap, precum și ca tratament pentru infertilitate, febră și indigestie.
Ce este Ginseng?
Ginsengul a fost folosit inițial ca medicament pe bază de plante în China antică. Există chiar înregistrări scrise despre proprietățile sale care datează de la aproximativ 100 d.Hr.
Până în secolul al XVI-lea, era atât de popular încât controlul asupra câmpurilor de ginseng a devenit o problemă. Astăzi, este comercializat în peste 35 de țări, iar vânzările depășesc 2 miliarde de euro, jumătate provenind din Coreea de Sud.
Asta nu e tot. Până în anul 2027, se preconizează că piața globală va ajunge la 12,6 miliarde de euro, conform analiștilor.
Există 11 specii de ginseng, toate aparținând genului Panax din familia Araliaceae. Numele botanic Panax înseamnă „vindecă toate” în greacă. Noi folosim astăzi cuvântul panaceu pentru a descrie un remediu universal, ce poate vindeca orice.
Denumirea de „ginseng” se folosește atât pentru ginsengul american (Panax quinquefolius), cât și pentru ginsengul asiatic sau coreean (Panax ginseng). Adevărata plantă de ginseng aparține doar genului Panax, astfel încât alte specii, cum ar fi ginsengul siberian și ginsengul prințului coroanei, au proprietăți distincte.
Compușii unici și benefici ai speciilor Panax se numesc ginsenozide și sunt în prezent în cercetare clinică pentru a investiga potențialul lor de utilizare medicală. Atât ginsengul asiatic, cât și cel american conțin ginsenozide, dar includ diferite tipuri în cantități diferite.
Cercetările au variat, iar unii experți nu sunt încă convinși că există suficiente date pentru a eticheta capacitățile medicale ale ginsengului, dar de secole oamenii au crezut în compușii și rezultatele sale benefice.
În timp ce soiurile familiei Panax (asiatice și americane) sunt singurele tipuri „adevărate” de ginseng datorită nivelului ridicat al ingredientului activ ginsenozide, există și alte plante adaptogene care au proprietăți similare și sunt cunoscute ca și rude ale ginsengului.
Iată un rezumat al diferitelor tipuri de ginseng:
Ginseng asiatic: Panax ginseng , cunoscut și sub denumirea de ginseng roșu și ginseng coreean, este clasicul și originalul care a fost renumit de mii de ani. Este adesea folosit în medicina tradițională chineză pentru cei care se luptă cu qi scăzut, răceală și un deficit de yang, care se poate manifesta ca oboseală. Această formă poate ajuta, de asemenea, cu slăbiciune, epuizare, diabet de tip 2, disfuncție erectilă și memorie slabă.
Ginseng american: Panax quinquefolius crește în regiunile nordice ale Americii de Nord, inclusiv New York, Pennsylvania, Wisconsin și Ontario, Canada. S-a demonstrat că combate depresia, echilibrează glicemia, susține suferința digestivă cauzată de anxietate, îmbunătățește concentrarea și stimulează sistemul imunitar. În comparație, soiul american este mai ușor decât tipul asiatic, dar este încă foarte terapeutic și de obicei utilizat pentru a trata deficiența de yin în loc de deficitul de yang.
Ginseng siberian: Eleutherococcus senticosus crește sălbatic în Rusia și Asia. De asemenea, cunoscut sub numele de eleuthero, conține niveluri ridicate de eleuterozide, care au avantaje foarte asemănătoare cu ginsenozidele găsite în speciile panax de ginseng. Studiile indică faptul că ginsengul siberian poate crește VO2 max pentru a optimiza rezistența cardiovasculară, pentru a îmbunătăți oboseala și pentru a sprijini imunitatea.
Ginseng indian: Withania somnifera, cunoscută și sub numele de ashwagandha, este o plantă renumită în medicina Ayurveda pentru îmbunătățirea longevității. Are câteva caracteristici similare cu ginsengul clasic, dar are și multe diferențe. Poate fi luat mai mult pe termen lung și s-a demonstrat că îmbunătățește nivelul hormonilor tiroidieni (TSH, T3 și T4), ameliorează anxietatea, echilibrează cortizolul, îmbunătățește colesterolul, reglează glicemia și îmbunătățește nivelul de rezistenta fizica.
Ginseng brazilian: Pfaffia paniculata, cunoscută și sub numele de rădăcină suma, crește în pădurile tropicale din America de Sud și înseamnă „pentru tot”, în portugheză, datorită diverselor sale beneficii. Rădăcina Suma conține ecdysteronă, care pare să susțină niveluri sănătoase de testosteron la bărbați și femei și poate susține, de asemenea, sănătatea musculară, reduce inflamația, combate cancerul, îmbunătățește performanța sexuală și crește rezistența.
Beneficii Ginseng
Ginseng conține diverse componente farmacologice, inclusiv o serie de saponine tetraciclice triterpenoide (ginsenozide), poliacetilene, compuși polifenolici și polizaharide acide. Datorită prezenței acestor compuși vegetali, are următoarele beneficii:
1. Îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul
Un studiu controlat realizat la Centrul de Cercetare pentru Performanța creierului si Nutriție din Marea Britanie a implicat 30 de voluntari cărora li s-au administrat trei runde de tratamente cu ginseng și placebo. Studiul a fost realizat pentru a aduna date despre capacitatea ginsengului de a îmbunătăți starea de spirit și funcția mentală.
Rezultatele au constatat că 200 de miligrame de ginseng timp de opt zile au încetinit căderea dispoziției, dar au întârziat și răspunsul participanților la aritmetica mentală. Doza de 400 de miligrame a îmbunătățit calmul și aritmetica mentală pe durata tratamentului de opt zile.
Un alt studiu realizat la Divizia de farmacologie de la Institutul Central de Cercetare a Medicamentului din Statele Unite a testat efectele ginsengului Panax asupra șobolanilor cu stres cronic și a constatat că acesta „are proprietăți antistres semnificative și poate fi utilizat pentru tratamentul tulburărilor induse de stres”. Doza de 100 de miligrame de Panax a redus indicele de ulcer, greutatea glandei suprarenale și nivelurile de glucoză plasmatică – făcându-l o opțiune medicinală puternică pentru stresul cronic și o modalitate excelentă de a face față ulcerelor și oboselii suprarenale.
2. Îmbunătățește funcția creierului
Ginsengul stimulează celulele creierului și îmbunătățește concentrarea și activitățile cognitive. Dovezile arată că administrarea zilnică a rădăcinii Panax ginseng timp de 12 săptămâni poate îmbunătăți performanța mentală la persoanele cu boala Alzheimer.
Un studiu realizat la Departamentul de Neurologie al Institutului de Cercetări Clinice din Coreea de Sud a investigat eficacitatea ginsengului asupra performanței cognitive a pacienților cu boala Alzheimer. După tratamentul cu ginseng, participanții au prezentat îmbunătățiri, iar această tendință a continuat timp de trei luni.
După întreruperea tratamentului, îmbunătățirile au scăzut la nivelurile grupului de control.
Acest lucru sugerează că ginsengul poate acționa pentru a îmbunătăți simptomele Alzheimer și pentru a sprijini sănătatea cognitivă. Deși sunt necesare mai multe cercetări pe această temă, un studiu preliminar a constatat că o combinație de ginseng american și ginkgo biloba poate aduce beneficii pacienților cu ADHD.
Studiul care a implicat copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani cu simptome ADHD a arătat că utilizarea unei combinații de suplimente omega-3 și ginseng roșu coreean a îmbunătățit simptomele ADHD și funcția cognitivă la copii, inclusiv atenția, memoria și funcția executivă.
3. Are proprietăți antiinflamatorii
Un studiu interesant realizat în Coreea a măsurat efectele benefice ale ginsengului roșu coreean asupra copiilor după chimioterapie sau transplant de celule stem pentru cancer avansat. Studiul a inclus 19 pacienți care au primit zilnic 60 de miligrame de ginseng roșu coreean timp de un an.
Probele de sânge au fost colectate la fiecare șase luni și, ca urmare a tratamentului, citokinele sau proteinele mici care sunt responsabile pentru trimiterea de semnale către creier și reglarea creșterii celulare, au scăzut rapid. A fost o diferență semnificativă față de grupul de control.
Acest studiu sugerează că ginsengul roșu coreean are un efect stabilizator al citokinelor inflamatorii la copiii cu cancer după chimioterapie.
Un studiu publicat în American Journal of Chinese Medicine realizat pe șobolani a măsurat, de asemenea, impactul pe care ginsengul roșu coreean îl are asupra citokinelor inflamatorii. După ce au dat șobolanilor 100 de miligrame de extract de ginseng roșu coreean timp de șapte zile, sa dovedit a reduce semnificativ gradul de inflamație și a îmbunătățit daunele care au fost deja făcute creierului.
Un alt studiu pe animale a măsurat efectele antiinflamatoare ale plantei.
Ginsengul roșu coreean a fost testat pentru proprietățile sale antialergice la 40 de șoareci cu rinită alergică, o boală inflamatorie comună a căilor respiratorii superioare întâlnită de obicei la copii și adulți. Cele mai frecvente simptome includ congestie, mâncărime nazală și strănut.
La sfârșitul procesului, ginsengul roșu coreean a redus reacția inflamatorie alergică nazală la șoareci, prezentând locul plantei printre cele mai bune alimente antiinflamatoare.
4. Ajută la pierderea în greutate
Un alt beneficiu surprinzător al ginsengului este capacitatea sa de a lucra ca un inhibitor natural al apetitului. De asemenea, vă stimulează metabolismul și ajută corpul să ardă grăsimile într-un ritm mai rapid.
Un studiu realizat la Tang Center for Herbal Medicine Research din Chicago, Statele Unite, a măsurat efectele anti-diabetice și anti-obezitate ale suplimentelor de ginseng Panax la șoarecii adulți. Șoarecii au fost injectați cu 150 de miligrame de extract de fructe de ginseng pe kilogram de greutate corporală timp de 12 zile.
În ziua a cincea, șoarecii care luau extractul aveau niveluri semnificativ mai scăzute de glucoză în sânge. După ziua 12, toleranța la glucoză la șoareci a crescut, iar nivelul global al glicemiei a scăzut cu 53%.
Șoarecii tratați au prezentat și pierdere în greutate, începând de la 51 de grame și terminând tratamentul cu 45 de grame.
Un studiu similar a constatat că ginsengul Panax joacă un rol vital în efectul anti-obezitate la șoareci. Acest lucru sugerează importanța clinică a îmbunătățirii gestionării obezității și a sindroamelor metabolice asociate.

5. Tratează disfuncția sexuală
Asimilarea de ginseng roșu coreean sub formă de pulbere pare să îmbunătățească disfuncția sexuală și disfuncția erectilă la bărbați. O revizuire sistematică a inclus 28 de studii clinice randomizate care au evaluat eficacitatea ginsengului roșu pentru tratarea disfuncției erectile.
Analiza a furnizat dovezi sugestive pentru utilizarea plantei, dar cercetătorii consideră că sunt necesare studii mai riguroase pentru a trage concluzii definitive.
Dintre cele 28 de studii revizuite, șase au raportat o îmbunătățire a funcției erectile atunci când se utilizează ginseng roșu, comparativ cu controlul placebo. Patru studii au testat efectele ginsengului roșu pentru funcția sexuală folosind chestionare comparativ cu placebo și toate studiile au raportat efecte pozitive.
Cercetările efectuate la Departamentul de Fiziologie de la Școala de Medicină a Universității Southern Illinois din Statele Unite indică faptul că componentele ginsenozidice ale ginsengului facilitează erecțiile penisului prin inducerea directă a vasodilatației și relaxării țesutului erectil. Eliberarea de oxid nitric din celulele endoteliale și nervii perivasculari care afectează direct țesutul erectil.
Cercetările universității indică, de asemenea, că ginsengul afectează sistemul nervos central și modifică semnificativ activitatea din creier care facilitează comportamentul și secreția hormonală.
6. Îmbunătățește funcția pulmonară
Tratamentul cu ginseng a scăzut semnificativ bacteriile pulmonare, iar studiile care au implicat șobolani au arătat că poate opri dezvoltarea fibrozei chistice, o infecție pulmonară obișnuită. Într-un studiu șobolanilor li s-au administrat injecții cu ginseng și, după două săptămâni, grupul tratat a arătat reducere bacteriană semnificativă din plămâni.
Cercetările arată, de asemenea, că un alt beneficiu al ginsengului este capacitatea sa de a trata o boală pulmonară numită boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), care este caracterizată ca un flux de aer cronic slab, care de obicei se agravează în timp. Potrivit cercetării, administrarea Panax pe cale orală pare să îmbunătățească funcția pulmonară și unele simptome ale BPOC.
7. Scade nivelul zahărului din sânge
Mai multe studii arată că ginsengul american scade nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, lucrând pentru a îmbunătăți simptomele diabetului.
Un studiu realizat la Unitatea de Neuroștiințe Cognitive Umane din Regatul Unit a constatat că ginsengul determină o reducere a nivelului de glucoză din sânge la o oră după consumul de glucoză, confirmând că ginsengul posedă proprietăți glucoreglatorii.
Una dintre principalele dificultăți la diabetul de tip 2 este aceea că organismul nu este suficient de receptiv la insulină. Un alt studiu indică faptul că ginsengul roșu coreean îmbunătățește sensibilitatea la insulină, explicând în continuare capacitatea plantei de a ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a ajuta persoanele care se luptă cu diabetul de tip 2.
8. Poate ajuta la combaterea cancerului
Cercetările au arătat că ginsengul are proprietăți anticancerigene puternice datorită capacității sale de a inhiba creșterea tumorii. Deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la acest subiect, rapoartele concluzionează că îmbunătățirile imunității celulare care implică celulele T și celulele NK (celule ucigașe naturale) – împreună cu alte mecanisme precum stresul oxidativ, apoptoza și angiogeneza – conferă acestei plante proprietăți anticancerigene.
Analizele științifice afirmă că ginsengul atenuează cancerul prin mecanisme antiinflamatorii, antioxidante și apoptotice pentru a influența expresia genelor și a opri creșterea tumorii.
Acest lucru arată că această plantă poate funcționa ca un agent preventiv natural al cancerului. O serie de studii s-au concentrat asupra efectului special al ginsengului asupra cancerului colorectal, deoarece acest tip de cancer este foarte răspândit.
Cercetătorii au tratat celulele cancerului colorectal uman cu extract de ginseng și au constatat că efectele anti-proliferare au fost de 98% pentru HCT-116 și 99% pentru celulele SW-480. Când cercetătorii au testat rădăcina americană de ginseng, au găsit rezultate comparabile cu cele ale extractului.
9. Stimulează sistemul imunitar
Un alt beneficiu, bine cercetat, al ginsengului este capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar – ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. Rădăcinile, tulpinile și frunzele au fost utilizate pentru menținerea homeostaziei imune și îmbunătățirea rezistenței la boli sau infecții.
Mai multe studii clinice au arătat că ginsengul american îmbunătățește performanța celulelor care joacă un rol în imunitate. Reglează fiecare tip de celulă imună, inclusiv macrofage, celule ucigașe naturale, celule dendritice, celule T și celule B.
Extractele de ginseng produc compuși antimicrobieni care funcționează ca un mecanism de apărare împotriva infecțiilor bacteriene și virale. Studiile arată că compușii săi din poliacetilenă sunt eficienți împotriva infecțiilor bacteriene.
Cercetările efectuate pe șoareci au arătat că ginsengul a scăzut numărul de bacterii prezente în spline, rinichi și sânge. Extractele de ginseng au protejat și șoarecii de moartea septică din cauza inflamației.
Rapoartele arată că această plantă are și efecte inhibitorii asupra creșterii multor viruși, inclusiv a gripei, HIV și rotavirus.
10. Ameliorează simptomele menopauzei
Simptomele obositoare, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție, iritabilitatea, anxietatea, simptomele depresive, uscăciunea vaginală, scăderea poftei sexuale, creșterea în greutate, insomnia și subțierea părului, tind să însoțească menopauza. Unele dovezi sugerează că ginsengul poate ajuta la scăderea severității și apariției acestor simptome ca parte a unui plan natural de tratament pentru menopauză.
O revizuire sistematică a studiilor clinice randomizate a constatat că, în trei studii diferite, ginsengul roșu coreean a avut eficacitatea de a stimula excitația sexuală la femeile aflate la menopauză, de a crește bunăstarea și starea generală de sănătate în timp ce scade simptomele depresive și de a îmbunătăți simptomele menopauzei pe indicele Kupperman și menopauză. Scala de evaluare comparativ cu grupul placebo. Un al patrulea studiu nu a constatat nicio diferență semnificativă în frecvența bufeurilor dintre grupul ginseng și placebo.
Cum să adăugați la dietă
Produsele de ginseng sunt fabricate din rădăcină și din ramurile care se numesc fire de rădăcină. Puteți găsi planta sub formă uscată, sub formă de pulbere, capsulă și tabletă.
De asemenea, este disponibil într-o serie de formule de combinație. Cu toate acestea, rețineți că produsele Panax ginseng nu sunt întotdeauna ceea ce pretind. Conținutul produselor etichetate ca având Panax poate varia foarte mult, iar unele pot conține Panax puțin sau deloc.
Citiți cu atenție etichetele ingredientelor și cumpărați întotdeauna produse de la o companie de încredere. Când cumpărați ginseng asiatic, căutați ginseng coreean, roșu sau Panax. Când cumpărați soiul american, căutați Panax quinquefolius.
Doriți să adăugați ginseng la dieta dvs. zilnică? Încercați să vă preparați propriul ceai de ginseng.
În China, oamenii beau ceai de ginseng de 5.000 de ani. În medicina chinezească pe bază de plante, practicienii recomandă adulților peste 40 de ani să bea câte o ceașcă în fiecare zi.
Ceaiul de ginseng, la fel ca suplimentele și extractele de ginseng, este utilizat pentru a vă îmbunătăți puterea mentală și memoria. Când preparați ceaiul, alegeți mai întâi tipul de ginseng pe care doriți să îl utilizați: american (care este mai bun în lunile mai calde) sau coreean (mai bun în lunile mai reci).
Puteți folosi rădăcina proaspătă, dar și rădăcina rehidratată sau uscată.
Începeți prin a curăța rădăcina.
Luați o lingură de rădăcină tocată sau rădăcina pudră și puneți-o într-o bilă sau filtru de ceai metalic.
Aduceți apa la fierbere, apoi opriți-o – lăsați apa să se răcească 2-3 minute.
Se toarnă apa într-o ceașcă de ceai și se scufundă bila de ceai sau se filtrează în ceașcă. Lăsați-l să absoarbă timp de 5 minute sau mai mult.
După ce ai băut ceaiul, poți mânca chiar și bucatele din rădăcină pentru a optimiza efectele.
Dozarea corectă este un factor important pentru utilizarea ginsengului. Următoarele doze de ginseng au fost studiate în cercetarea științifică:
Pentru diabetul de tip 2, doza eficientă obișnuită pare să fie de 200 miligrame pe zi.
Pentru disfuncția erectilă, 900 de miligrame de Panax de trei ori pe zi este ceea ce cercetătorii au găsit a fi util.
Pentru stres, tensiune sau oboseală, luați 1 gram pe zi sau 500 de miligrame de două ori pe zi.
Riscuri, efecte secundare și interacțiuni
Efectele secundare ale ginsengului sunt, în general, ușoare la adulții sănătoși. Poate acționa ca stimulent la unii oameni, deci poate provoca nervozitate și insomnie (în special în doze mari).
Utilizarea pe termen lung sau dozele mari pot provoca dureri de cap, amețeli și dureri de stomac. Femeile care îl utilizează în mod regulat pot prezenta modificări menstruale și sângerări vaginale și au existat, de asemenea, unele rapoarte de reacții alergice la plantă.
Având în vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranța acestuia, ginsengul nu este recomandat copiilor sau femeilor însărcinate sau care alăptează.
Această plantă poate afecta nivelul zahărului din sânge, astfel încât persoanele care iau medicamente pentru diabet nu ar trebui să o utilizeze fără să discute mai întâi cu medicul. Poate interacționa cu warfarina coumadin și unele medicamente pentru depresie.
Cofeina poate amplifica și efectele sale stimulative.
Există unele îngrijorări cu privire la faptul că Panax crește simptomele bolilor autoimune, cum ar fi scleroză multiplă, lupusul și artrita reumatoidă, astfel încât pacienții cu aceste afecțiuni ar trebui să se consulte cu medicii lor înainte și în timp ce iau acest supliment. De asemenea, poate interfera cu coagularea sângelui și nu ar trebui să fie luată de cei cu afecțiuni de sângerare.
Este posibil ca persoanele cărora li s-au efectuat transplanturi de organe să nu dorească să consume ginseng deoarece ar putea crește riscul de respingere a organelor.
Ginsengul poate interacționa cu boli feminine sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân, cancerul uterin, cancerul ovarian, endometrioza și fibromul uterin, deoarece are efecte asemănătoare estrogenilor.
De asemenea, poate interacționa cu următoarele medicamente:
Medicamente pentru diabet
Medicamente anticoagulante (inclusiv warfarină coumadin)
Antidepresive
Medicamente antipsihotice
Stimulante
Morfină

Cercetările arată că utilizarea excesivă poate duce la sindromul de abuz de ginseng, care a fost asociat cu:
tulburare afectivă
alergie
toxicitate cardiovasculară și renală
sângerări ale organelor genitale
ginecomastie
hepatotoxicitate
tensiune arterială crescută
toxicitate reproductiva

Pentru a evita efectele secundare ale acestei plante, unii experți sugerează să nu o luați mai mult de trei până la șase luni la un moment dat. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți o pauză și apoi să începeți să o luați din nou timp de câteva săptămâni sau luni.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!