Beneficiile uimitoare ale iodului pentru sanatatea organismului si nu numai

0

Descoperit în anii 1800 de un chimist francez, iodul este un element nemetalic găsit mai ales în oceane și în sol. Este un oligoelement rar solubil în apă, care joacă un rol semnificativ în metabolism și în dezvoltarea sistemului nervos. Trebuie să consumi iod în cantități adecvate pentru a susține diferite sisteme din corpul tău, în special glandele tiroidiene. O deficiență de iod provoacă repercusiuni semnificative și duce la probleme grave de sănătate. Iodul se combină cu alte substanțe, cum ar fi potasiul, formând iodură de potasiu, care se adaugă la sarea procesată.
Deficienta de iod
Lipsa unei cantități suficiente de iod în corp duce la deficiență de iod. Unele dintre simptome includ mărirea glandelor tiroidiene, depresie, anxietate, probleme psihice și autism. Capacitățile de raționament scad și letargia creste. Metabolismul este puternic afectat, ceea ce duce la creșterea în greutate, constipație și digestie necorespunzătoare. De asemenea, imunitatea scade și devii mai predispus la frig, tuse și febră. Se produce dezechilibrul hormonal și poate duce la tulburări emoționale. Femeile se confruntă cu o ușoară durere la nivelul pieptului în timpul menstruației.
Când deficiența de iod devine extremă, duce la insuficiența organului și funcția tiroidiană neregulată, afectând activitățile metabolice ale organismului. Deficitul de iod este o problemă gravă în rândul femeilor însărcinate. Decide sănătatea mamei și a copilului și poate afecta în mare măsură capacitățile fizice și mentale ale fătului. Studiile au arătat că deficiența de iod și autismul sunt legate. Deși sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu, deficiența de iod și autismul au o corelație înfricoșătoare.
Deficitul de iod este o problemă globală de sănătate care afectează atât țările în curs de dezvoltare, cât și cele dezvoltate. Cu solul bogat în iod care se epuizează rapid în întreaga lume din cauza poluării mediului, devine din ce în ce mai mult o problemă pentru a procura iod în mod natural.
Aportul recomandat de iod
Aportul mediu zilnic recomandat pentru un adult este de cel puțin 150 mcg (micrograme), ceea ce se ridică la 250 mcg pentru gravide. Pentru copii, intervalul variază de la 90-150 mcg, în funcție de vârsta lor. Faceți un control regulat pentru a vă cunoaște nivelul de iod.
Alimente ce contin iod:
-Produse din cereale
-Produse lactate, în special lapte
-ouă
-Fructe de mare
-Fructe si legume
-Sare iodata
-Cartofi
Beneficiile iodului pentru sanatate:
Regleaza metabolizarea
Iodul face sau rupe funcția metabolică a corpului tău, deoarece ajută la producerea de hormoni care influențează activitatea metabolică a organismului. Iodul ajută la o mai bună absorbție a alimentelor și la transformarea lor ulterioară în energie. Caloriile sunt arse pentru a se transforma în energie, permițând pierderea în greutate. În caz contrar, se păstrează sub formă de grăsimi în exces, ceea ce duce la creșterea în greutate și letargie. Acest proces vă menține activ și energic pe tot parcursul zilei și duce la un somn pașnic noaptea, eliminând indirect depresia și insomnia.
Sustine glanda tiroida
Glanda tiroidă folosește iod pentru a produce hormoni, precum tiroxina și triiodotironina, care ajută la funcționarea diferitelor mecanisme de susținere a vieții. Lipsa de iod face ca glanda tiroidă să se extindă și duce la afecțiuni precum cretinism, hipotiroidism și gusa. Glanda tiroidă are nevoie de mulți nutrienți pentru a-și menține funcționarea corectă, iar iodul este cel mai important dintre toate. Lipsa de iod duce la o funcție anormală a glandei tiroide, ceea ce duce la o serie de probleme precum deficiența de memorie, căderea părului și alergii.
Sustine sistemul reproducator
Organele reproducătoare cresc și se maturizează natural cu ajutorul iodului. De asemenea, iodul permite o sarcină ușoară, cu complicații minime și protejează copilul nenăscut de problemele neurologice. Aportul corect de iod menține sănătos mama și copilul, în special copilul nenăscut, deoarece este un factor decisiv al sănătății lor mentale și fizice. Suplimentele de iod sunt recomandate femeilor însărcinate pentru a-și satisface necesarul ridicat de iod, deoarece acestea trebuie să consume pentru ele și pentru copilul nenăscut. Aportul atent și adecvat de iod scade șansele de greutate scăzută la naștere, prematuritate, naștere mortală, autism și multe alte probleme legate de sarcină.

Intareste sistemul imunitar
Bacteriile și virușii nu pot prospera într-un mediu bogat în iod. Prin urmare, iodul îți protejează corpul de boli. Creează o apărare puternică prin activarea antioxidanților și protejarea corpului de problemele care pot pune viața în pericol, precum bolile de inimă și cancerul. Deficitul de iod poate duce la imunitatea afectată, motiv pentru care este necesar iod adecvat pentru un sistem imunitar puternic.
Poate ajuta la tratarea bolilor fibrociste
Femeile care suferă de boală fibrocistică, o afecțiune în care creșterea glandelor la sâni, pot găsi confort în iod. Acesta reduce semnele fibrozei și vă protejează de durerea și neliniștea care vin cu ea. Iodul este, așadar, utilizat pe scară largă în terapiile moderne și alternative pentru a vindeca fibroza. Iodul permite producerea de estrogen stabilă și funcțională, care are grijă de sănătatea sânilor și elimină formarea de grumele și chisturi la sâni. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, testele preliminare au dovedit legătura dintre iod și tratamentul bolilor fibrocistice.
Sustine abilitatile cognitive
Dacă poți gândi și percepe corect, ar trebui să mulțumești iodul din corpul tău pentru că te ajută să faci acest lucru. Dacă există vreun semn de scădere a activității creierului tău, verifică imediat nivelul de iod al corpului. Studiile au dovedit o îmbunătățire instantanee a abilităților mentale după aportul de iod. Crește productivitatea la adulți și dezvoltă capacități cognitive la copiii în creștere.
Regleaza hormonii
Glanda tiroidă produce și reglează mulți dintre hormonii din corpul tău. Iodul joacă un rol vital în funcționarea glandei tiroide, menținând astfel hormonii în control și împiedicându-i să fluctueze. Hormonii reglează o mulțime de procese din corpul nostru, iar iodul le permite să funcționeze asa cum trebuie.
Lupta impotriva agentilor patogeni
Iodul este preferat pentru a trata agenții patogeni care provoacă boli. Antibioticele orale ucid bacteriile bune împreună cu cele rele, privând organismul de bacterii sănătoase și lăsând reziduuri inutile în corpul vostru. Pe de altă parte, deși iodul are un efect similar cu un antibiotic, nu dăunează bacteriilor bune de care organismul are nevoie.
Protejeaza organismul de cancer
Iodul îți ajută corpul să omoare celulele cauzatoare de cancer. Într-un proces numit apoptoză, care este moartea sistematică a celulelor în organismele multicelulare, iodul oprește și ucide celulele care pot crește continuu și ucid corpul. Iodul joacă un rol în prevenirea cancerului tiroidian, sân, prostată și gastric.
Foarte benefic pentru piele
Iodul ajută la formarea pielii sănătoase și radiante. Menține pielea uscată la atingere și reglează nivelul de umiditate al pielii. Accelerează vindecarea cicatricilor și tăieturilor, promovează repararea pielii și ține in frau hormonii care provoacă acneea. Întârzie semnele îmbătrânirii prin încetinirea formării ridurilor și a liniilor fine.
Aduce beneficii pentru par
Iodul este ideal pentru părul lung și stralucitor, deoarece asigură o creștere corespunzătoare a părului și previne ruperea acestuia. Iodul este restaurator pentru păr, deoarece ucide ciuperca care atacă foliculii de păr. Proprietățile antiseptice ale iodului protejează scalpul de infecții, oferind un spațiu curat pentru creșterea părului.
Efectele supradozajului cu iod
Iodul poate provoca reacții adverse la câteva persoane atunci când este luat în cantități mari. Uneori, tinde să provoace probleme la unele persoane chiar dacă nu este o supradoză. Unele efecte secundare ale iodului sunt durerile de cap, greața, febra ridicată, durerile de stomac, diareea, vărsăturile, setea și nasul curgător. Cel mai bine este să consultați un medic atunci când observați astfel de simptome. De asemenea, trebuie să păstrați o evidenta pentru aportul de iod și asigurați-vă că nu depasiti nivelul recomandat.

Niciun comentariu

Nu ratați!