Deși este posibil să nu cunoști castraveții de mare, sunt considerați o delicatesă în multe culturi asiatice.
Nu trebuie confundați cu legumele, castraveții de mare sunt animale marine.
Trăiesc pe fundul marilor din întreaga lume, dar cea mai mare populație se găsește în Oceanul Pacific.
Majoritatea castraveților de mare seamănă cu viermi mari sau omizi și au corpuri moi și tubulare.
Aceștia sunt adunați de scafandri sau crescuți comercial în iazuri mari, artificiale.
În plus față de atracția lor culinară, castraveții de mare sunt folosiți în medicina populară tradițională pentru a trata o mare varietate de afecțiuni.
Acest articol analizează beneficiile nutritive ale castraveților de mare și dacă merită să ii adăugați în alimentație.
Cum se utilizează castraveții de mare?
Castraveții de mare au fost folosiți ca sursă de hrană și ingredient medicamentos în țările din Asia și Orientul Mijlociu de secole.
De fapt, au fost pescuiți din Oceanul Pacific de peste 170 de ani.
Aceste animale sunt folosite fie proaspete, fie uscate în diferite feluri de mâncare, deși forma uscată este de departe cea mai des folosită.
Castravetele uscat de mare, cunoscut sub numele de Bêche-de-mersau trepang , este rehidratat și adăugat la rețete precum supe, tocanite și cartofi prăjiți.
Castraveții de mare pot fi, de asemenea, consumați cruzi, murați sau prăjiți.
Au o textură alunecoasă și gust blând, așa că sunt de obicei infuzați cu aromă din alte ingrediente precum carnea, alte fructe de mare sau mirodenii.
Adesea sunt combinați cu produse precum varza chineză, pepene de iarnă și ciuperci shiitake.
Castravetele de mare este folosit și în medicina tradițională chineză, unde se crede că are proprietăți vindecătoare și este folosit pentru tratarea bolilor precum artrita, cancerul, urinarea frecventă și impotența.
Cremele, tincturile, uleiurile și produsele cosmetice infuzate cu extract de castravete de mare, precum și suplimentele orale cu castravete de mare, sunt de asemenea populare în medicina tradițională chineză.
În timp ce unele specii de castraveți de mare conțin substanțe bioactive cu potențial farmacologic, nicio dovadă puternică nu susține aceste presupuse beneficii ale castraveților de mare în general.
Din cauza cererii mari, multe specii de castraveți de mare sunt supraîncărcate, iar unele sunt amenințate cu dispariția în sălbăticie. Asigurați-vă că alegeți castraveți de mare sau specii crescute din pescuit durabil.
Castraveții de mare sunt incredibil de hrănitori
Castraveții de mare sunt o sursă excelentă de nutrienți.
Calorii: 60
Proteine: 14 grame
Grăsime: mai puțin de un gram
Vitamina A: 8% din doza zilnică (DZ)
B2 (Riboflavin): 81% din DZ
B3 (Niacin): 22% din DZ
Calciu: 3% din DZ
Magneziu: 4% din DZ
Castraveții de mare sunt foarte săraci în calorii și grăsimi și bogati în proteine, ceea ce le face un aliment care să ajute la pierderea în greutate .
De asemenea, conțin multe substanțe puternice, inclusiv antioxidanți, care sunt bune pentru sănătatea ta.
Castraveții de mare au un conținut ridicat de proteine, majoritatea speciilor cuprinzând 41-63% proteine.
Adăugarea surselor de proteine la mese și gustări vă ajută să vă mențineți plin, încetinind golirea stomacului.
Acest lucru vă poate ajuta să mâncați mai puțin și să vă stabilizați nivelul glicemiei.
Alimentele bogate în proteine , cum ar fi castraveții de mare, pot fi deosebit de benefice pentru persoanele cu diabet care caută să își controleze nivelul de zahăr din sânge.
În plus, dietele bogate în proteine pot beneficia de sănătatea inimii, pot reduce tensiunea arterială și îmbunătățesc densitatea osoasă.
Bogați cu compuși benefici
Castraveții de mare nu sunt doar ambalați cu proteine, vitamine și minerale, dar conțin mai multe substanțe care pot îmbunătății sănătatea generală.
De exemplu, conțin fenol și antioxidanți flavonoizi, care s-au dovedit că reduc inflamația în organism.
Dietele bogate în aceste substanțe sunt legate de un risc redus de multe boli cronice, inclusiv boli de inimă și afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer.
Castraveții de mare sunt, de asemenea, bogați în compuși numiți glicozide triterpene, care au proprietăți antifungice, antitumorale și imunitar-stimulatoare.
Mai mult, aceste animale marine au un conținut foarte ridicat de compuși care au legătură structurală cu sulfat de condroitină, o componentă importantă a țesutului conjunctiv uman care se găsește în cartilaj și oase.
Alimentele și suplimentele care conțin sulfat de condroitină pot lupta impotriva unor boli comune, cum ar fi artroza.
Beneficii pentru sănătate
Castraveții de mare au fost asociați cu o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
Proprietăți de combatere a cancerului
Castraveții de mare conțin substanțe care pot ajuta la combaterea celulelor canceroase.
De exemplu, un studiu pe epruvetă a arătat că diglicozidele de triterpene găsite în castraveții de mare din Vietnam au avut un efect toxic asupra a cinci tipuri de celule canceroase, inclusiv celulele canceroase ale sânului, prostatei și pielii.
Un alt studiu a descoperit că ds-echinosidul A, un tip de triterpene derivat din castraveții de mare, a redus răspândirea și creșterea celulelor canceroase ale ficatului uman.
Proprietăți antimicrobiene
O serie de studii pe epruvetă au demonstrat că extractul de castraveți din Marea Neagră inhibă creșterea bacteriilor, inclusiv E. coli , S. aureus și S. typhi, toate acestea putând provoca boli.
Un alt studiu a arătat că castraveții de mare pot lupta cu Candida albicans , o drojdie oportunistă care poate provoca infecții dacă nivelurile scapă de sub control, în special în rândul celor imunocompromisi.
Într-un studiu de o săptămână efectuat pe 17 rezidenți la domiciliu cu Candida s-a aratat ca cei care au consumat un jeleu conținând extract de castravete de mare japonez au arătat o reducere a creșterii de Candida , comparativ cu cei care nu au consumat jeleu.
În plus, un studiu la șobolani a arătat că castraveții de la Marea Neagră au luptat împotriva sepsisului, o complicație care pune în pericol viața asociată cu bacteriile dăunătoare.
Sănătatea inimii și a ficatului
Mai multe studii efectuate pe animale au demonstrat că castravetele de mare poate îmbunătăți sănătatea inimii și a ficatului.
De exemplu, șobolanii cu hipertensiune arterială care au fost alimentați cu extract de castravete de mare cu fund alb au prezentat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale, comparativ cu șobolanii care nu au fost alimentați cu extractul de castravete de mare.
Un alt studiu efectuat la șobolani tineri a demonstrat că o dietă bogată în castraveți de mare a redus semnificativ colesterolul total, lipoproteinele cu densitate mică și trigliceridele.
Mai mult, un studiu la șobolani cu boală hepatorenală a constatat că o singură doză de extract de castravete de mare a redus semnificativ stresul oxidativ și afectarea ficatului, precum și îmbunătățirea funcției hepatice și a rinichilor.
Efecte secundare potențiale
În timp ce castraveții de mare au fost consumați în întreaga lume de secole și sunt considerați relativ siguri, există unele probleme potențiale.
În primul rând, anumite specii au proprietăți anticoagulante, ceea ce înseamnă că pot subția sângele.
Cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să stea departe de castraveții de mare, în special sub formă de supliment concentrat, pentru a reduce riscul de sângerare crescută.
În al doilea rând, castraveții de mare pot reprezenta un risc pentru persoanele cu alergii la crustacee. În timp ce castraveții de mare nu au legătură cu crustaceii, acestea pot fi contaminate încrucișat la restaurantele cu fructe de mare sau în instalațiile de procesare.
De asemenea, în timp ce unele studii efectuate pe animale susțin utilizarea lor pentru tratarea cancerului, a bolilor de inimă și a infecțiilor bacteriene, cercetarea în aceste domenii este limitată.
În plus, creșterea cererii la nivel mondial de castraveți de mare a dus la o scădere a populației lor.
Aceste specii joacă un rol important în ecosistemul recifelor oceanice și au fost afectate semnificativ de metodele de pescuit nesustenabile.
Pentru a vă asigura că populațiile de castraveți de mare rămân la niveluri sănătoase, alegeți cele crescute prin piscicultură durabilă sau pescuite folosind metode durabile.
Consumul de specii de animale care nu sunt amenințate este întotdeauna cea mai bună practică.
Niciun comentariu