Chimen – beneficii puternice pentru sistemul imunitar, digestie, inimă și multe altele

0

În sanscrită, chimenul este cunoscut sub numele de Jira, care înseamnă „ceea ce ajută la digestie” și este una dintre cele mai menționate plante din Biblie. De asemenea, se crede că chimenul este benefic pentru:
boli de inimă
hemoroizi
inflamație
insomnie
vărsături
sistemul imunitar slăbit
infecții virale

Ce sunt semințele de chimen?
Chimenul este sămânța uscată a plantei Cuminum cyminum, care este un membru al familiei de pătrunjel. Planta cu flori aparține familiei Apiaceae și este originară din estul Mediteranei până în India.
Atât semințele de chimen întregi, cât și măcinate, sunt folosite pentru gătit în mai multe culturi, inclusiv în bucătăria indiană. Planta are, de asemenea, multe utilizări ca plantă medicinală tradițională – în special datorită capacității sale de a ajuta la combaterea infecțiilor și a sistemului digestiv.
Semințele de chimen sunt de culoare galben-maroniu, cu o formă plană și dreptunghiulară. Semințele sunt folosite pentru condimente datorită gustului și aromei lor distinctive.
Când chimenul este adăugat în alimente, acesta creează o aromă caldă și pământească – făcându-l un element esențial în anumite feluri de mâncare din carne, sosuri, tocănițe, supe și feluri de mâncare cu chili.
Din cele mai vechi timpuri, semințele de chimen au fost utilizate pentru tratamentul diferitelor afecțiuni din sistemele de vindecare din întreaga lume. În medicina ayurvedică, semințele de chimen sunt apreciate pentru proprietățile lor carminative (amelioratoare de gaze), antispastice și astringente.
Chimenul este utilizat pentru a atenua afecțiunile digestive ușoare, gaze, diaree, colici, greață matinală și balonare. Semințele de chimen sunt, de asemenea, cunoscute pentru a îmbunătăți funcția ficatului și a promova asimilarea altor plante.
În medicina tradițională iraniană, chimenul este considerat un stimulent care ajută la ameliorarea tulburărilor gastrointestinale și respiratorii. Este, de asemenea, utilizat pentru a trata durerile de dinți și epilepsia.
În medicina arabă, semințele de chimen sunt apreciate pentru efectul lor de răcire. Semințele sunt reduse la pulbere și amestecate cu miere, sare și unt pentru a calma și mușcăturile de scorpion.
Cercetările indică faptul că în medicina tradițională din Italia, Marea Britanie și SUA, semințele de chimen sunt utilizate medicamentos pentru a calma problemele digestive, a reduce inflamația și chiar a îmbunătăți afecțiunile pielii, cum ar fi eczemele.
Beneficiile semințelor de chimen
1. Ajută digestia
Se știe că timolul, un compus din chimen, stimulează glandele care secretă acizi, bilă și enzime.
Studiile la animale au arătat că condimentele precum chimenul produc o stimulare semnificativă a activităților lipazei pancreatice, proteazelor și amilazei. Studiile demonstrează că aceste enzime sunt responsabile pentru digestia corectă a alimentelor în stomac și intestine.
Deoarece semințele de chimen sunt alimente bogate în fibre, ele acționează pentru a stimula sistemul digestiv și a lupta împotriva constipației. Cercetările sugerează, de asemenea, că semințele de chimen pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor colonului iritabil.
Când pacienților cu sindrom de colon iritabil li s-au administrat 20 de picături de ulei esențial de chimen în fiecare zi, au experimentat o ameliorare a simptomelor, inclusiv dureri abdominale, greață, defecții dureroase, modificări ale consistenței scaunului și prezența mucusului în scaun. Pacienții au primit 10 picături de ulei esențial de chimen dimineața și 10 noaptea într-un pahar cu apă caldă, la 15 minute după masă.
Semințele de chimen ajută, de asemenea, la digestie, prevenind formarea de gaze în tractul gastro-intestinal. Cercetările arată că au proprietăți carminative ce combat flatulența, care poate duce la dureri de stomac și dureri abdominale sau presiune.
2. Stimulează sistemul imunitar
Chimenul are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii.
O revizuire publicată în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a constatat că chimenul și alte condimente – inclusiv cuișoare, oregano, cimbru și scorțișoară – posedă activități antibacteriene și antifungice semnificative. De aceea, semințele de chimen pot fi folosite pentru a preveni deteriorarea alimentelor cauzate de agenți patogeni și ciuperci dăunătoare.
Chimenul poate crește, de asemenea, aportul de vitamina C. Prezența vitaminei C în ingredientul culinar permite condimentului să servească drept stimulator al sistemului imunitar.
Vitamina C este benefică persoanelor al căror sistem imunitar a fost slăbit din cauza stresului. Având în vedere că stresul a devenit o afecțiune obișnuită în societatea noastră, un aport suficient de vitamina C poate servi drept instrument ideal pentru bunăstarea generală a cuiva.
3. Ajută la gestionarea tulburărilor respiratorii
Semințele de chimen acționează ca un agent expectorant și anticongestionant. Ele ajută la eliminarea mucusului din căile respiratorii, plămâni, bronhii și trahee.
Chimenul funcționează și ca stimulent și dezinfectant, astfel încât odată ce mucusul este eliminat de pe căile respiratorii, semințele de chimen pot ajuta la reducerea inflamației și pot ajuta la ameliorarea stării inițiale care a cauzat congestia.
Chimenul funcționează și ca relaxant, iar studiile pe animale indică faptul că poate fi util pentru ameliorarea simptomelor astmului. Astmul, de exemplu, este o boală respiratorie care provoacă spasme ale mușchilor bronhici, umflarea mucoasei pulmonare și creșterea producției de mucus – ducând la incapacitatea de a respira.
În general, este cauzat de poluare, obezitate, infecții, alergii, exerciții fizice, stres sau dezechilibre hormonale. Prin îmbunătățirea restricției bronhice, semințele de chimen servesc drept remediu natural pentru astm.
4. Promovează sănătatea pielii
Semințele de chimen sunt bogate în antioxidanți puternici care acționează pentru a inversa semnele de îmbătrânire și deteriorarea pielii. Proprietățile antifungice și antibacteriene ale chimenului pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea infecțiilor pielii.
Chimenul conține, de asemenea, cantități mici de vitamina E împreună cu vitamina C. Aceste două vitamine ajută la combaterea inflamației pielii după expunerea la radiații UV și pot fi utile și în ameliorarea naturală a semnelor de eczeme și acnee.
Uleiul de chimen poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la accelerarea regenerării celulare și la reducerea aspectului de cicatrici, acnee și riduri.
5. Poate ameliora insomnia
Mulți adulți experimentează la un moment dat insomnia, dar alții au insomnie (cronică) pe termen lung. Principalele cauze ale insomniei pot include stres, indigestie, durere, afecțiuni medicale și multe altele.
Din fericire, aportul adecvat de vitamine, în special vitaminele din complexul B, și menținerea unei bune digestii s-au dovedit a fi modalități de a atenua insomnia fără medicamente. Chimenul ajută digestia, ameliorează balonarea și disconfortul, care vă pot face să vă agitați și să nu puteți dormi.
În plus, semințele de chimen sunt cunoscute pentru a ușura mintea și a ajuta la gestionarea tulburărilor cognitive.

6. Poate ajuta la prevenirea diabetului
Semințele de chimen pot ajuta la prevenirea diabetului prin reducerea șanselor de hipoglicemie, adică scăderea zahărului din sânge. Hipoglicemia poate duce la o serie de simptome, inclusiv:
transpirație
tremurături
slăbiciune
neîndemânare
probleme de vorbire
confuzie
pierderea cunoștinței
convulsii

Riscul de a suferi hipoglicemie este mai mare la diabeticii care au mâncat mai puțin decât de obicei, au făcut exerciții mai mult decât de obicei sau au consumat alcool.
Un studiu publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară din Statele Unite sugerează că cuminaldehida, o componentă a semințelor de chimen, poate fi utilă ca un nou agent pentru terapiile antidiabetice, deoarece ajută la îmbunătățirea toleranței la glucoză.
Un studiu din 2017 a constatat că administrarea suplimentelor de chimen la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a scăzut nivelul seric al insulinei, al glicemiei în post și al hemoglobinei glicozilate. Pacienții cărora li s-au administrat capsule de chimen de 100 miligrame și 50 de miligrame pe zi au avut efecte benefice.
Un studiu din 2019 arată, de asemenea, că chimenul funcționează ca un agent antidiabetic promițător și poate fi capabil să atenueze simptomele diabetului zaharat.
7. Are proprietăți antivirale și antibacteriene
Semințele de chimen ajută la combaterea infecțiilor și bolilor virale, cum ar fi prevenirea răcelii comune sau a gripei, acționând ca agent dezinfectant și antiviral. Chimenul a fost testat chiar și împotriva E. coli, care este o bacterie care trăiește în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor sănătoase.
Majoritatea soiurilor de E. coli sunt inofensive sau provoacă diaree relativ scurtă. Cu toate acestea, câteva tulpini deosebit de urâte pot provoca crampe abdominale severe, diaree sângeroasă și vărsături.
Un studiu din 2018 a investigat mecanismul antibacterian al carvacrolului și timolului, două componente din semințele de chimen, împotriva E. coli. Studiul a inclus un tratament de 200 de miligrame care a dovedit că timolul și carvacrolul au avut efectul antimicrobian dorit împotriva bacteriilor.
Un studiu de laborator din 2015 a constatat că o combinație de ulei esențial de chimen și nisin a redus semnificativ creșterea de Salmonella typhimurium și Staphylococcus aureus, care sunt agentii patogeni alimentari.
Un studiu din 2020 indică faptul că semințele de chimen nu numai că prezintă o activitate antioxidantă ridicată, dar au și o activitate antibacteriană interesantă, oferind semințelor valoare multifuncțională în alimente.
8. Sursa mare de fier
Cercetările indică faptul că fierul joacă un rol critic în organism, iar ficatul și măduva osoasă sunt capabile să stocheze fierul în caz că este necesar. Fără fier, celulele primare din mușchi, numite mioglobină, nu pot conține oxigen. Fără oxigen, aceste celule nu sunt capabile să funcționeze corect, ducând la slăbiciune musculară.
Creierul este, de asemenea, dependent de oxigen pentru o funcționare corectă. Dacă fierul nu este prezent, creierul nu primește oxigenul de care are nevoie – rezultând o memorie slabă, o productivitate scăzută și apatie.
Din acest motiv, alimentele bogate în fier, cum ar fi semințele de chimen, pot reduce riscul de tulburări cognitive, cum ar fi boala Alzheimer și demența.
Chimenul este un aditiv nutritiv pentru persoanele cu anemie. Anemia este legată de o problemă cu celulele hemoglobinei care transportă oxigenul în tot corpul.
Când corpul nu este capabil să aducă suficient oxigen către celule și țesuturi, se simte slab și obosit. Datorită prezenței fierului în semințele de chimen, acestea ajută la îmbunătățirea simptomelor anemiei, cum ar fi oboseala, anxietatea, disfuncționalitatea cognitivă și problemele digestive.
9. Sursă bună de calciu pentru întărirea oaselor
Chimenul conține calciu, fier și mangan – trei minerale importante pentru rezistența oaselor. Cercetările arată că deficiența cronică de fier induce resorbția osoasă și riscul de osteoporoză.
Fierul, în combinație cu calciu, mangan și zinc, poate ajuta la reducerea pierderilor osoase. Manganul ajută la formarea enzimelor care sunt implicate în metabolismul osos.
O cauză majoră a osteoporozei este deficiența nutrițională, de aceea consumul de semințe de chimen bogat în substanțe nutritive și alte alimente bogate în minerale care întăresc oasele – cum ar fi ovăz, naut, ficat, carne de vită hrănită cu iarbă, chefir, iaurt, migdale și broccoli crud – face parte dintr-un plan natural de tratament al osteoporozei care ajută la creșterea masei osoase.
10. Poate îmbunătăți colesterolul
O serie de studii indică faptul că administrarea extractului de chimen poate fi utilă pentru îmbunătățirea nivelului de colesterol. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe ale Sănătății din Statele Unite a constatat că atunci când trei până la cinci picături de extract de chimen au fost adăugate la dieta unui pacient de trei ori pe zi timp de aproximativ 45 de zile, a rezultat o scădere semnificativă a nivelurilor LDL.
Un alt studiu din 2014 sugerează că adăugarea a trei grame pe zi de pulbere de chimen la iaurt la două mese timp de trei luni a dus la niveluri reduse de colesterol, trigliceride și colesterol LDL. În plus, a determinat creșterea colesterolului HDL și a redus ușor greutatea, indicele de masă corporală, masa grasă și circumferința taliei.
11. Ajută la pierderea în greutate
Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, publicat în 2016, concluzionează că administrarea capsulelor de chimen contribuie la îmbunătățirea profilurilor metabolice la persoanele supraponderale. Cercetătorii au descoperit că cei care luau doze mari de chimen (75 miligrame) au suferit pierderi semnificative în greutate după opt săptămâni.
În plus, acest regim a avut efecte benefice asupra IMC (indice masă corporală), trigliceridelor, colesterolului total și nivelurilor de colesterol LDL.
Riscuri și efecte secundare
Chimenul este sigur atunci când este consumat în cantități obișnuite. Cercetările sugerează, de asemenea, că semințele sunt sigure atunci când sunt luate pe cale orală în cantități medicinale, dar asigurați-vă că consultați medicul înainte de a utiliza extract de chimen sau suplimente în scopuri medicinale.
Chimenul poate încetini coagularea sângelui, deci ar trebui să fie evitat de persoanele cu tulburări de sângerare. De asemenea, ar putea scădea nivelul zahărului din sânge la unele persoane. Aveți grijă la semne de glicemie scăzută sau hipoglicemie și monitorizați cu atenție glicemia.
Dacă aveți o intervenție chirurgicală, chimenul ar putea interfera cu controlul glicemiei în timpul și după procedură. Cel mai bine este să opriți utilizarea chimenului cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.

Niciun comentariu

Nu ratați!