10 beneficii promițătoare pentru sănătate ale sucului de mere și posibile efecte secundare

1

Sucul de mere este considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din fructe cu numeroase beneficii. Acest suc conține mulți compuși vegetali folosiți pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Profilul nutrițional bogat al acestei băuturi îl face popular în întreaga lume.
Calitatea hidratantă a merelor este maximizată atunci când sunt stoarse. Acest suc delicios are polifenoli și flavonoizi cu efecte anti-cancerigene, antialergice și antiinflamatorii.
Sucul poate susține sănătatea inimii, ameliora simptomele astmului bronșic, poate ajuta la scăderea în greutate și poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer.
🍎 Sprijină sănătatea inimii
Merele sunt surse excelente de compuși vegetali, cum ar fi polifenoli și flavonoizi, care sunt benefici pentru sănătatea inimii. Studiile afirmă că polifenolii pot preveni oxidarea și formarea colesterolului rău (LDL) în artere.
Consumul sucului de mere prezintă efecte antioxidante și reduce riscul bolilor coronariene. Un alt studiu realizat de Universitatea Federală din Santa Catarina a constatat că aportul sucului de mere a îmbunătățit peroxidarea lipidelor și statusul antioxidant în serul sanguin.
Sucul de mere este bogat în potasiu. Mineralul este crucial pentru menținerea sănătății inimii. Potasiul este un vasodilatator care ajută la scăderea stresului asupra vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale. Poate reduce riscul bolilor de inimă.
🍎 Ameliorează simptomele astmului
Sucul de mere are proprietăți antiinflamatorii și anti-alergenice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor astmului. Sucul de mere este bine cunoscut pentru a preveni atacurile de astm.
În plus, polifenolii din suc joacă un rol semnificativ în creșterea sănătății pulmonare și reducerea riscului de boli pulmonare.
Cele mai recente cercetări au descoperit că persoanele care consumă suc de mere în mod regulat au o funcție pulmonară mai bună.
🍎 Poate ameliora constipația
Constipația este o problemă severă de sănătate care apare atunci când intestinul gros absoarbe prea multă apă. Merele conțin sorbitol care oferă o soluție la această problemă. Când această substanță ajunge la intestinul gros, atrage apă în colon. În acest fel, reduce sau chiar tratează aceasta problemă.
🍎 Ajută la scăderea în greutate
Merele sunt bogate în polifenoli, carotenoizi și fibre dietetice. Consumul sucului de mere poate ajuta la scăderea în greutate.
Un studiu realizat de Universitatea de Științe Medicale din Isfahan a constatat că polifenolii din mere au proprietăți anti-obezitate.
Experimentele arată că aportul de mere sub diferite forme poate provoca pierderea în greutate la persoanele supraponderale.
Merele sunt surse bune de flavonoide. Consumul crescut de fructe cu flavonoide ajută la reducerea greutății corporale.
🍎 Potențial anticancerigen
S-a dovedit că flavonoizii și acizii fenolici sunt eficienți în prevenirea dezvoltării tumorilor și a celulelor canceroase.
Un studiu realizat de Universitatea Federală din Sao Paulo a constatat că prezența anumitor fitochimici și antioxidanți în mere poate acționa împotriva carcinogenezei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a ajunge la concluzii suplimentare.
Un alt studiu realizat de Centrul German de Cercetare a Cancerului a constatat că consumul regulat de unul sau mai multe mere sau de sucul lor reduce riscul de cancer pulmonar și de colon.
🍎 Protejarea creierului
Sucul de mere poate proteja creierul de deteriorarea radicalilor liberi. Antioxidanții polifenolici din sucul de mere diminuează apoptoza neuronală (moartea celulelor creierului). Acestea pot ajuta în tratamentul bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.
Antioxidanții au un potențial mai mare de acțiune împotriva celulelor canceroase și previne deteriorarea stresului oxidativ. Un studiu realizat de Universitatea din Massachusetts-Lowell a constatat că sucul de mere poate îmbunătăți simptomele comportamentale la cei cu Alzheimer în stadiu avansat.

🍎 Îmbunătățește sănătatea pielii
Prezența vitaminei C și a antioxidanților din sucul de mere ajută la îmbunătățirea sănătății pielii. Unele dovezi anecdotice sugerează că acest suc este utilizat pe scară largă în remedii naturale pentru tratarea problemelor legate de piele, cum ar fi inflamația, mâncărimea, infecțiile pielii, pielea crăpată și ridurile.
Polifenolii din sucul de mere previn îmbătrânirea prematură.
🍎 Îmbunătățește sănătatea ochilor
Merele (și sucul lor) sunt bogate în vitamina A. Această vitamină ajută la îmbunătățirea vederii și previne tulburările oculare.
🍎 Reduce riscul sindromului metabolic
Consumul sucului de mere reduce riscul de sindrom metabolic. Poate reduce colesterolul, tensiunea arterială și riscul de diabet.
🍎 Îmbunătățește funcția ficatului
Sucul de mere este bogat în acid malic. Dovezile anecdotice sugerează că poate favoriza funcția hepatică. Sucul poate stimula, de asemenea, urinarea și acest lucru favorizează și sănătatea ficatului.
Alcalinitatea din mere ajută la curățarea toxinelor / subproduselor reziduale din ficat. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate în acest domeniu.
Valori nutriționale ale sucului de mere
O porție de suc de mere oferă corpului dvs. o cantitate mare de vitamine, minerale și antioxidanți. Cu colesterol zero și o cantitate foarte mică de grăsimi saturate și sodiu, merele sunt printre cele mai sănătoase fructe.
Valoarea nutritivă a sucului de mere este aceeași cu cea a unui măr crud, cu condiția să fie extras din mere proaspete. Sucurile disponibile în comerț conțin de obicei conservanți care reduc valoarea nutrițională a sucului de mere. Prin urmare, prepararea sucului de mere acasă este cea mai bună modalitate de a beneficia de toate calitățile sale.
Efectele secundare ale sucului de mere
Consumul sucului de mere este în general considerat sigur. Cu toate acestea, aportul în exces poate duce la mai multe efecte adverse. Poate provoca probleme gastro-intestinale, creșterea în greutate, probleme cu rinichii și cariile dentare.
•Poate provoca probleme gastro-intestinale
Consumul excesiv de suc de mere poate provoca unele probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea și flatulența.
Studiile au constatat că prezența sorbitolului și fructozei din sucul de mere ar putea provoca diaree cronică. Acestea nu sunt complet absorbite de majoritatea oamenilor. Evitați să beți sucul pe stomacul gol. De asemenea, poate provoca gaz și balonare datorită conținutului ridicat de zahăr.
•Poate contribui la creșterea în greutate
În comparație cu merele întregi, sucul poate fi consumat mai repede. Acest lucru poate provoca un aport ridicat de calorii într-un interval scurt de timp.
Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Pennsylvania a constatat că consumul de fructe întregi induce satietatea mai bine decât sucul de fructe.
Sucurile de fructe conțin zaharuri în exces, iar consumul de băuturi care conțin zahăr a dus la creșterea în greutate a copiilor cu vârsta sub 12 ani.
•Risc mai mare de pietre la rinichi
Prezența oxalaților în sucul de mere poate crește riscul de pietre la rinichi. Un studiu realizat de Universitatea Alabama din Birmingham a constatat că aportul excesiv de oxalați alimentari poate duce direct la formarea de pietre la rinichi. Doza ideală de suc de mere poate fi de 240 ml pe zi.
•Poate încuraja cariile dentare
Sucurile de fructe sunt bogate în zaharuri. Bacteriile din gură consumă aceste zaharuri și pot provoca eroziunea dinților. Sucul de mere este mai acid și poate provoca deteriorarea smalțului dinților.
•Poate crește nivelul zahărului din sânge
Sucul de mere conține mai puține fibre și mai mult zahăr decât merele întregi. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Concluzie
Sucul de mere are un profil nutrițional impresionant și poate ajuta la tratarea multor afecțiuni. Oferă multe beneficii de la promovarea sănătății inimii la îmbunătățirea funcției hepatice. Cu toate acestea, consumul excesiv de suc poate duce la mai multe efecte secundare, cum ar fi probleme gastro-intestinale, creșterea în greutate și pietre la rinichi. Mai mult, consumul unui fruct întreg este mai benefic decât consumul sucului.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!