Din punct de vedere istoric, fructele de afine au fost folosite pentru a trata diareea, scorbutul și alte afecțiuni. Astăzi, afinele sunt folosite ca remediu tradițional pentru diaree, probleme oculare, vene varicoase, circulație deficitară și chiar prevenirea cancerului.
Frunza de afin este folosită pentru alte afecțiuni, inclusiv pentru diabet. Frunzele pot fi transformate în extracte sau folosite pentru a face ceai de afin.
Ceea ce face ca aceste boabe să fie atât de fenomenale este conținutul substanțelor numite antocianozide. Antocianozidele sunt pigmenți vegetali care au proprietăți antioxidante puternice. Un studiu a arătat că afinul a avut efecte pozitive asupra vederii în medii cu lumină scăzută. Acești antioxidanți curăță organismul de radicalii liberi, cu intenția de a ajuta la prevenirea sau inversarea celulelor deteriorate.
În alte studii, afinul arată multe alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer și degenerescență maculară. De asemenea, conține vitamina C, care este un alt agent puternic de stimulare a sistemului imunitar.
Cel mai important, afinul, cunoscut și ca Vaccinium myrtillus L. în lumea medicală, este una dintre cele mai bogate surse naturale de antociani. Antocianinele sunt componente polifenolice care îi conferă culoarea albastră/neagră și un conținut foarte ridicat de antioxidanți.
Aceste antocianine puternice sunt considerate a fi bioactive-cheie responsabile pentru numeroasele beneficii pentru sănătate. Este cel mai faimos pentru capacitatea sa de a îmbunătăți vederea, dar s-a raportat că scade glicemia, are efecte antiinflamatoare și de scădere a lipidelor, promovează apărarea antioxidantă și scade stresul oxidativ.
Acest lucru face ca fructul să fie foarte căutat în prevenirea și tratamentul diabetului, inflamației, dislipidemiei, hiperglicemiei sau stresului oxidativ crescut, bolilor cardiovasculare, cancerului și demenței, pe lângă alte boli legate de vârstă.
Afinele conțin numeroși compuși fenolici, inclusiv flavonoli, quercetină și catechine, taninuri, elagitanini și acizi fenolici; cu toate acestea, antocianinele găsite în fructe sunt, de departe, cea mai mare contribuție la densitatea sa de fitonutrienți. Acești compuși fenolici sunt antioxidanți, precum și chelatori de fier, care pot ajuta la eliminarea metalelor grele din organism și sunt utilizați în terapia de chelare.
Chiar dacă cea mai mare parte se concentrează pe proprietățile antioxidante ale acestui fruct, studiile au arătat că efectele se pot extinde pentru a implica căile de semnalizare celulară, expresia genelor, repararea ADN-ului și aderența celulară, precum și efecte antitumorale și antimicrobiene.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Vedere îmbunătățită
Datorită antocianozidelor, afinul este utilizat pe scară largă pentru îmbunătățirea vederii nocturne sau a handicapurilor de vedere în condiții de lumină slabă, scăzând permeabilitatea vasculară și fragilitatea capilară. S-a raportat că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, piloții de luptă britanici și-au îmbunătățit vederea pe timp de noapte după ce au mâncat dulceață de afine.
Afinele au fost sugerate ca tratament pentru retinopatie, care este afectarea retinei. De asemenea, a prezentat efecte protectoare împotriva și degenerescenta maculară, glaucom și cataractă, în special atunci când este utilizat cu luteină.
2. Ajută la eliminarea problemelor de circulație
Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc extracte de afine pentru a trata problemele de circulație, cunoscute și sub numele de insuficiență venoasă cronică. Cercetările sugerează că această afecțiune, care apare atunci când valvele din venele picioarelor care transportă sângele la inimă sunt deteriorate, poate fi îmbunătățită prin administrarea extractului de afine.
Alte cercetări sugerează că administrarea zilnică de antocianine din afine timp de până la șase luni ar putea reduce umflarea, durerea, vânătăile și arsurile asociate cu insuficiență venoasă cronică.
3. Reduce colesterolul rău
Antocianozidele găsite în afine pot întări vasele de sânge și pot preveni oxidarea colesterolului LDL („rău”), un factor de risc major pentru ateroscleroză, placa care blochează vasele de sânge, ducând la atac de cord și accident vascular cerebral.
Un studiu a raportat că aportul afinelor, în comparație cu coacăzele negre, a redus nivelurile de colesterol total și LDL. De fapt, conținutul total de antociani a fost de patru ori mai mare în afine decât în coacăzele negre, făcându-le o alegere mai bună pentru reducerea nivelului de colesterol LDL.
4. Poate îmbunătăți glicemia la diabetici
În mod tradițional, frunzele de afin au fost folosite pentru a controla nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Cercetările arată că majoritatea fructelor de pădure ajută la reducerea răspunsului la glucoză al organismului după consumul unei mese bogate în zahăr, iar studiile sugerează că pot fi eficiente pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge, în special atunci când sunt combinate cu fulgi de ovăz, deși sunt necesare mai multe cercetări.
5. Ajută la prevenirea cancerului
Lucrările in vitro și pe modelele animale tumorigene au demonstrat că antocianinele din aceste fructe au calități de prevenire a cancerului datorită antioxidanților; în plus, fructele de pădure au și efecte antiinflamatoare. S-a demonstrat că extractul din afine bogat în antociani inhibă creșterea celulelor canceroase de colon.
Într-un studiu ADN, un profil antiinflamator a fost observat la macrofagele tratate cu un extract de afine și, deoarece inflamația este un factor de risc important pentru cancer, poate fi foarte util în prevenirea acestuia.
6. Eficient pentru tratarea diareei
Afinele au fost folosite în medicina europeană pentru a trata diareea de mulți ani. Fructul conține taninuri, substanțe care acționează atât ca un antiinflamator, cât și ca un astringent care ajută la constrângerea și strângerea țesuturilor. Prin reducerea inflamației intestinale, se crede că ajută la reducerea simptomelor diareei.
7. Reduce riscurile bolii Alzheimer
Dovezile sugerează că sucurile de fructe și legume care conțin diferiți compuși fenolici pot reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer. În unele cazuri, simptomele bolii Alzheimer au scăzut semnificativ în urma tratamentului cu miricetină, quercetină sau extracte bogate în antociani găsite în afin și au arătat că anomaliile comportamentale pot fi atenuate.
👉 Articole recomandate:
📌 8 cele mai importante beneficii ale afinelor, susținute de știință
📌 10 beneficii impresionante ale ceaiului de afine
📌 Suc de afine – reteta si proprietati
📌 Efectele terapeutice ale afinelor sunt atat de miraculoase incat pot inlocui cu succes anumite tratamente medicamentoase
Niciun comentariu