Căpșuni – pentru echilibrul mineral al organismului, sănătatea creierului, artrită, gută, boli de inimă și multe altele

0

Beneficiile căpșunilor includ îngrijirea ochilor, funcția corectă a creierului, scăderea tensiunii arteriale, artrită, gută și diferite boli cardiovasculare.
Conținutul polifenolic și antioxidant al căpșunilor îi fac benefici pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, prevenirea diferitelor forme de cancer și reducerea semnelor de îmbătrânire prematură.
Știm că fructele sunt bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că sunt benefice sănătății noastre. În plus, conțin și substanțe nutritive, vitamine și minerale care contribuie la beneficiile generale pentru sănătate. Aceste substanțe includ vitamina C, folat, potasiu, mangan, iod, fibre și magneziu.
Motivul principal pentru aproape toate problemele legate de ochi este prezența radicalilor liberi și deficiența anumitor substanțe nutritive. Radicalii liberi pot provoca leziuni grave ale ochilor. Se pot observa ochi uscați, degenerare ale nervilor optici, degenerare maculară, defecte vizuale și sensibilitate crescută la infecții.
Numeroși antioxidanți prezenți în căpșuni pot contribui la evitarea acestor situații. Presiunea oculară este o perturbare a ochilor ce poate fi dăunătoare. Aceste fructe sunt utile deoarece conțin potasiu, ceea ce ajută la prevenirea acestor condiții.
Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor, a acțiunii microbiene și a unei serii de alte condiții potențial periculoase. Vitamina C stimulează sistemul imunitar și ajută la vindecarea tusei și răcelii. Această vitamină este un antioxidant care neutralizează radicalii liberi, produse secundare nocive ale metabolismului celular care sunt create în mod constant de organism. Aceștia sunt responsabili pentru modificarea celulelor sănătoase în celule canceroase și sunt ulterior responsabili pentru o serie de boli, inclusiv de inimă și diferite forme de cancer. O singură ceașcă de căpșuni conține aproximativ 150% din necesarul zilnic de vitamina C.
Degenerarea mușchilor și a țesuturilor, uscarea fluidelor ce ajută la creșterea mobilității articulațiilor și acumularea de substanțe și acizi toxici în organism sunt unele dintre efectele radicalilor liberi. Acestea sunt principalele cauze ale artritei și gutei. Se spune că o porție de fructe în fiecare zi va elimina “rugina” din articulații. Acest text vechi este cu siguranță adevărat pentru căpșuni, deoarece au o capacitate puternică de combatere a inflamațiilor și elimină durerea asociată.

Vitamina C, acidul folic, antocianii, quercetina și kaempferolul sunt doar câteva dintre multele flavonoide prezente în căpșuni. Toate acestea formează o linie excelentă de apărare împotriva cancerului și a creșterii tumorale. Consumul zilnic de căpșuni este legat de o reducere drastică a prezenței metastazelor și celulelor canceroase.
Din nefericire, este foarte comun ca oamenii aflați la o vârstă respectabilă să aibă o memorie mai precară. Acest lucru se datorează îmbătrânirii naturale a creierului și a sistemului nervos. Radicalii liberi sunt responsabili de semnalele îmbătrânirii, deoarece au un efect advers asupra ambelor sisteme. Căpșunii ajută la evitarea acestor condiții neprevăzute din viața noastră. Ei neutralizează efectele acestor oxidanți și întăresc sistemul. Mai mult, sunt bogați în iod, care este foarte util pentru reglarea funcționării corecte a creierului și a sistemului nervos. Potasiul este legat de îmbunătățirea funcției cognitive prin creșterea fluxului sanguin către creier. Studiile au arătat că potasiul crește nivelul de concentrare și memoria iar bananele si căpșunele sunt considerate “alimente pentru creier”.
Căpșunele sunt bogate în potasiu și magneziu, ambele eficiente în scăderea tensiunii arteriale cauzate de sodiu și alți factori de risc. Potasiul este vasodilatator, reducând hipertensiunea, rigiditatea arterelor și a vaselor de sânge.
Conținutul ridicat de fibre, acid folic, lipsa grăsimilor și nivelurile ridicate de antioxidanți, formează un „pachet de sănătate” cardiac ideal, deoarece reduc colesterolul. Acestea întăresc mușchii inimii și conduc la o mai bună funcționare a acesteia.
Promovează pierderea în greutate datorită prezenței diferitelor substanțe nutritive care ajută la stimularea metabolismului și reducerea poftei de mâncare.
Acidul folic este un nutrient necesar, mai ales în timpul sarcinii. Căpșunii sunt o sursă bună de acid folic și ajută la prevenirea malformațiilor congenitale.

Niciun comentariu

Nu ratați!