Conopida – delicioasă și cu o listă lungă de efecte benefice ce o fac extrem de sănătoasă

0

Conopida este o sursă excelentă de vitamine și minerale: vitamina C, K, B6, B1, B2, B3, E, folat, calciu, magneziu, fosfor, potasiu și mangan. Mai conține și grăsimi nesaturate și acizi grași Omega-3. De asemenea, furnizează fibre dietetice și cantități mici de zaharuri naturale.
Beneficiile pentru sănătate ale conopidei includ un risc redus de cancer, tulburări ale inimii și ale creierului. Ajută la îngrijirea ochilor, menține echilibrul hormonal, detoxifică organismul și ajută la scăderea în greutate. De asemenea, conopida apără împotriva radiațiilor ultraviolete și luptă împotriva diabetului, colitei și hipertensiunii arteriale. Ajută și la menținerea oaselor puternice, sănătății celulare, echilibrului electrolitic și menține niveluri oprime de colesterol.
Conopida are în compoziție și fitochimice, componente care stimulează enzimele de blocare a celulelor canceroase și protejează celulele organismului de stresul oxidativ și de daunele provocate de radicalii liberi.
Consumul regulat de conopidă asigură o circulație sănătoasă a sângelui și ajută la menținerea vaselor de sânge puternice, împiedicând acumularea de lipide. Acest lucru reduce riscul unor afecțiuni precum ateroscleroza și promovează sănătatea cardiovasculară.
Conopida are o cantitate considerabilă de fibre dietetice care ajută digestia și promovează eliminarea toxinelor din organism. Împiedică riscul diferitelor afecțiuni abdominale, cum ar fi ulcerul gastric și cancerul de colon.
Conține indol-3-carbinol, care este eficace în tratamentul papilomatozelor respiratorii recurente cauzate de virusul papiloma, ce afectează corzile vocale, traheea, plămânii și bronhiile. Conopida consumată regulat ajută la reducerea severității papilomatozei respiratorii.
O altă substanță ce se regăsește în conopidă este glucozinolatul, care se descompune pentru a furniza compuși sănătoși numiți indol-3-carbinol. Studiile au arătat că acești compuși împiedică creșterea celulelor canceroase, ajutând la reducerea diferitelor forme de cancer (pulmonar, vezicii urinare, de sân, ovarian și de col uterin)
Vitamina C din conopidă joaca un rol important în producerea de colagen, care protejează articulațiile și oasele de leziuni inflamatorii. De asemenea conține și vitamina K, ce ajută la prevenirea pierderii masei osoase.
Este eficientă în reducerea riscului de degenerare maculară legata de vârstă, care poate duce la orbire, în special la vârstnici. Sulforafanul prezent în conopidă protejează țesuturile retinei de deteriorarea cauzată de stresul oxidativ, previne afectarea vederii și diferite boli cum ar fi cataracta.
Studiile au arătat că sulforafanul prezent în conopidă este eficient în protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete. Acțiunea sa apără corpul împotriva inflamațiilor, a cancerului de piele si a leziunilor celulare.

Sulforafranul și indolii prezenți în conopidă joacă un rol cheie în reducerea progresiei bolilor neurodegenerative. Ajută la tratarea leziunilor neuronale cauzate de inflamație și stres oxidativ în bolile Alzheimer și Parkinson.
Ajută la reducerea stresului oxidativ, promovează stimularea colesterolului HDL și reduce tensiunea arterială. În plus, acizii grași omega-3 prezenți în conopidă ajută la reducerea colesterolului rău și împiedică rigidizarea arterelor.
Conținutul de potasiu din conopidă ajută la menținerea echilibrului în organism, esențial pentru funcționarea sistemului nervos în transmiterea impulsurilor nervoase și contracțiilor musculare.
Conopida este bogată si în substanțe nutritive de întărire a imunității. Ajută la prevenirea diferitelor tipuri de infecții și întărește mecanismele de apărare ale organismului prin împiedicarea creșterii inflamației.
Includerea conopidei în dietă, în timpul sarcinii, este benefică datorită folatului, care ajută la dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Colina și fosforul sunt foarte benefice în repararea membranelor celulare. Acest lucru este esențial în funcționarea eficientă a creierului și a sistemului nervos pentru transmiterea semnalelor nervoase. În plus, prezența potasiului și a vitaminei B6 joaca un rol important în menținerea sănătății creierului și promovarea unei comunicări adecvate a nervilor prin producerea unei serii de neurotransmițători necesari, incluzând dopamina și norepinefrina.
Consumul regulat de conopidă ajută la reducerea riscului de diabet datorită prezenței vitaminei C și a potasiului. Ajută la reglarea metabolismului glucozei și susține pancreasul în secreția hormonului de insulină.
Consumul de fructe și legume de culoare albă ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral, datorită prezenței compusului numit alicină, ce ajută la curățarea ficatului și a sângelui.

Niciun comentariu

Nu ratați!