Broccoli sau conopidă? Care este mai sănătos ?

0

Broccoli și conopida sunt două legume obișnuite crucifere, care sunt adesea comparate între ele.
Nu numai că ambele aparțin aceleiași familii de plante, dar au și mai multe asemănări în ceea ce privește alimentația și beneficiile pentru sănătate.
Cu toate acestea, există câteva diferențe notabile.
Diferențe nutriționale:
Broccoli și conopida sunt ambele bogate în calorii și o varietate de vitamine și minerale importante.
Ambele au un conținut bogat în fibre , un nutrient important care susține regularitatea, controlul zahărului din sânge și sănătatea inimii.
Fiecare conține, de asemenea, o cantitate bună de vitamina C, care este implicată în formarea oaselor, funcția imunitară și vindecarea rănilor.
În plus, sunt bogate în mulți alți micronutrienți, inclusiv folat, potasiu, cupru și mangan.
Deși există multe asemănări nutriționale între cele două legume, există și câteva diferențe.
De exemplu, broccoli conține o cantitate mai mare de vitamine C și K, în timp ce conopida oferă un pic mai mult acid pantotenic și vitamina B-6.
În ciuda acestor diferențe minime, ambele pot fi un plus nutritiv la o dietă sănătoasă, bine rotunjită.
Beneficii pentru sănătate
Atât broccoli, cât și conopida au fost legate de o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.
Conținut de antioxidanți
Broccoli și conopida sunt ambele bogate în antioxidanți , care sunt compuși benefici ce pot reduce deteriorarea celulelor, pot reduce inflamațiile și protejează împotriva bolilor cronice.
De exemplu, sulforafanul și indol-3-carbinolul sunt doi antioxidanți bogați în sulf, care se găsesc în mod obișnuit în legumele crucifere precum conopida și broccoli.
Conopida este, de asemenea, o sursă bună de alți câțiva antioxidanți, incluzând acidul protocatechuic, acidul coumaric și acidul vanilic.
Între timp, broccoli are un conținut ridicat de luteină și zeaxantină, ambele fiind importante pentru sănătatea ochilor.
Prevenirea cancerului
Broccoli și conopida conțin fiecare o cantitate concentrată de antioxidanți, care ar putea ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.
De fapt, unele cercetări sugerează că un aport regulat de legume crucifere precum broccoli și conopida ar putea fi asociate cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.
De exemplu, un studiu realizat la 1.950 de femei a descoperit că consumul de legume crucifere a fost legat de un risc semnificativ mai mic de a dezvolta cancer ovarian.
Legumele crucifere au fost legate de un risc mai mic de cancer de stomac, sân, colorectal, pulmonar și prostată.

Sanatatea inimii
Unele cercetări sugerează că adăugarea câtorva porții de broccoli sau conopidă în dieta dvs. poate îmbunătăți sănătatea inimii .
Acest lucru se datorează faptului că ambele legume conțin cantități comparabile de fibre, un nutrient esențial care poate reduce nivelul de colesterol și tensiunea arterială – ambele sunt factori de risc pentru boli de inimă.
În plus, ambele sunt considerate legume crucifere, care sunt o familie de legume ce au fost legate de un risc mai mic de boli de inimă.
Mai mult, anumiți antioxidanți din aceste legume, cum ar fi sulforafanul, s-au dovedit că îmbunătățesc sănătatea inimii în unele studii efectuate la animale.
Utilizări
Broccoli și conopidă pot fi încorporate într-o varietate de rețete.
Broccoli poate fi consumat crud sau la aburi, sărat, la grătar sau prăjit pentru a ajuta la îmbunătățirea gustului și texturii.
Funcționează bine în salate, cartofi prăjiți, mâncăruri și caserole.
Broccoli poate fi chiar asociat cu scufundări precum hummus, sos pentru salată, guacamole sau tzatziki pentru o simplă gustare.
Conopida poate fi, de asemenea, savurată ca atare sau prăjită, pusă la aburi sau mâncată și adăugată în multe feluri diferite de mâncare.
Care dintre aceste legume este mai buna pentru sanatate?
Există câteva diferențe minore între broccoli și conopidă, în special în ceea ce privește beneficiile lor pentru sănătate și nutrienții și antioxidanții specifici pe care le conțin.
Cu toate acestea, ambele pot fi un plus nutritiv și delicios la o dietă sănătoasă, bine rotunjită.
Încercați să vă bucurați de câteva porții pe săptămână de broccoli și conopidă, împreună cu alte legume bogate în nutrienți, cum ar fi roșiile, spanacul, sparanghelul și dovlecelul.
Nu numai că aceste legume unice oferă un set diferit de vitamine, minerale și beneficii pentru sănătate, ci pot ajuta si să variati dieta dvs.
In concluzie:
Broccoli și conopida sunt două legume care aparțin aceleiași familii de plante și au mai multe asemănări în ceea ce privește valoarea lor nutritivă și beneficiile potențiale pentru sănătate.
De asemenea, au câteva diferențe unice și oferă cantități diferite de anumite vitamine, minerale și antioxidanți.
Cu toate acestea, ambele legume pot fi un plus valoros și hrănitor la o dietă sănătoasă, bine rotunjită .

Niciun comentariu

Nu ratați!