Oligozaharide: Prebioticele care susțin inima și intestinul – beneficii importante si surse alimentare

0

Deși majoritatea oamenilor au auzit de monozaharide și polizaharide, foarte puțini sunt familiarizați cu oligozaharidele. Acești compuși benefici se găsesc în multe dintre alimentele pe care le consumăm în fiecare zi și au fost legate de unele beneficii semnificative, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii, scăderea în greutate și un control mai bun al zahărului din sânge.
Acest articol va acoperi tot ce trebuie să știți despre acest carbohidrat, inclusiv unele dintre principalele beneficii, riscuri și surse alimentare.
❓Ce sunt oligozaharidele
La fel ca monozaharidele și polizaharidele, oligozaharidele sunt un tip de carbohidrați. Structura oligozaharidelor este compusă din aproximativ trei până la 10 monozaharide, sau zaharuri simple, care sunt legate împreună pentru a forma un lanț.
Proprietățile fizice și chimice ale oligozaharidelor sunt foarte similare. Ambele au un gust dulce, de obicei pot fi dizolvate în apă și sunt prezente într-o varietate de surse de hrană.
Oligofructoza, de exemplu, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de pe lista oligozaharidelor și se găsește în legume precum sparanghel și roșii.
Principala diferență între oligozaharide și polizaharide este că polizaharidele sunt de obicei mult mai lungi și pot conține chiar sute de monozaharide.
Oligozaharidele sunt, de asemenea, clasificate ca un tip de prebiotic, care este un compus care nu poate fi digerat de organism, dar este folosit ca și combustibil și metabolizat de bacteriile benefice din intestin. Deoarece majoritatea oligozaharidelor sunt nedigerabile și acționează ca prebiotice, acestea au fost legate de o lungă listă de beneficii pentru sănătate, variind de la funcția imună la sănătatea digestivă și nu numai.
👉 Tipuri
Există mai multe tipuri diferite de oligozaharide care se găsesc în mod obișnuit în dietă. De obicei, clasificarea oligozaharidelor diferă în funcție de moleculele specifice pe care le conține, precum și de lungimea și structura lanțului.
Unele tipuri comune includ:
•Fructo-oligozaharide / oligofructoză
•Galacto-oligozaharide
•Gluco-oligozaharide
•Lactosucroza
•Maltotrioza
•Oligozaharide din lapte uman
👉 Beneficii / Utilizări
1. Îmbunătățește imunitatea
Oligozaharidele acționează ca prebiotice, care pot stimula sistemul imunitar și pot îmbunătăți capacitatea organismului de a se apăra împotriva bolilor și infecțiilor. În special, funcționează prin creșterea expresiei citokinelor, un tip de proteine care reglează funcția imună.
De asemenea, acționează ca și combustibil pentru bacteriile benefice din intestin, care joacă un rol central în imunitate și inflamație.
2. Scade colesterolul și trigliceridele
Unele cercetări sugerează că oligozaharidele pot reduce în mod eficient nivelul trigliceridelor pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii. De exemplu, o meta-analiză publicată în Advanced Pharmaceutical Bulletin a menționat că suplimentarea cu prebiotice a îmbunătățit semnificativ nivelurile de trigliceride, colesterol total și colesterol HDL „bun” comparativ cu un grup de control.
Mai mult, o altă analiză din Anglia a raportat că oligozaharidele ar putea reduce nivelul trigliceridelor cu până la 27%.
3. Îmbunătățește sănătatea digestivă
Adăugarea oligozaharidelor în dieta dvs. este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea intestinului. Au capacitatea de a favoriza creșterea probioticelor, care sunt o formă de bacterii benefice găsite în tractul digestiv.
Fermentarea oligozaharidelor de către microbiota intestinală duce la producerea de acizi grași cu lanț scurt, care pot ajuta la îmbunătățirea rezistenței barierei intestinale pentru a reduce inflamația și a proteja împotriva intestinului cu scurgeri. Intestinul cu scurgeri este o afecțiune care se caracterizează printr-o permeabilitate intestinală crescută, care poate provoca trecerea particulelor alimentare și a toxinelor din tractul digestiv în fluxul sanguin, provocând simptome precum ceață cerebrală, deficiențe nutriționale și dureri articulare.

4. Stabilizează nivelurile de zahăr din sânge
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta grav multe aspecte ale sănătății și pot provoca reacții adverse precum oboseala, urinarea frecventă și creșterea setei. Potrivit unei revizuiri din 2012 realizată de Federal University of Amazon din Brazilia, fructo-oligozaharidele pot ajuta metabolismul glucozei prin scăderea nivelului de zahăr din sânge și încetinirea digestiei.
Alte cercetări la animale sugerează că oligozaharidele pot crește, de asemenea, sensibilitatea la insulină, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea organismului de a transporta zahărul din sânge către celulele unde poate fi folosit ca și combustibil.
5. Ajuta la pierderea în greutate
Dacă doriți să slăbiți, vă recomandăm să adăugați câteva porții de prebiotice la dieta zilnică. O recenzie din Milano a constatat că suplimentarea cu sinbiotice – care sunt un amestec de prebiotice și probiotice – ar putea fi benefică pentru gestionarea greutății, atât în urma studiilor umane, cât și pe animale.
Oligozaharidele contribuie, de asemenea, la stimularea creșterii probioticelor, care au fost legate de pierderea în greutate și scăderea grăsimii de la nivelul burții.
👉 Surse
Există o mulțime de alimente nutritive care conțin oligozaharide și le puteți adăuga cu ușurință în dieta dumneavoastră.
Iată câteva dintre cele mai bogate surse:
•Ceapă
•Usturoi
•Praz
•Sparanghel
•Roșii
•Rădăcină de păpădie
•Banane
•Yacon
•Grâu
•Cicoare
•Anghinare
•Rădăcină de brusture
👉 Riscuri și efecte secundare
Alimentele bogate în oligozaharide sunt de asemenea alimente bogate în fibre. În timp ce fibrele sunt absolut esențiale pentru sănătatea generală, pot provoca, de asemenea, mai multe efecte secundare neplăcute dacă sunt consumate în cantități mari, inclusiv gaze, balonare și dureri de stomac.
Pentru a preveni simptomele negative, asigurați-vă că creșteți încet aportul de fibre și beți apă pentru a rămâne hidratat și pentru a menține alimentele în mișcare prin tractul digestiv.
Vă recomandăm să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a utiliza suplimente prebiotice, mai ales dacă aveți afecțiuni de sănătate subiacente sau luați orice medicamente.
👉 Concluzie
•Oligozaharidele sunt un tip de carbohidrați compus din mai multe monozaharide sau zaharuri simple, legate între ele într-un lanț.
•Acești carbohidrați acționează ca un prebiotic în organism și sunt fermentați de bacteriile benefice din intestin pentru a promova sănătatea microbiomului intestinal.
•Unele dintre cele mai frecvente tipuri includ oligofructoză, galacto-oligozaharide, maltotrioză și lactozoză.
•Beneficiile potențiale ale oligozaharidelor includ îmbunătățirea imunității, scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, sănătatea digestivă îmbunătățită, un control mai bun al zahărului din sânge și scăderea în greutate.
Acestea pot fi găsite într-o varietate de surse alimentare, inclusiv ceapă, usturoi, praz, sparanghel și roșii, împreună cu multe alte ingrediente nutritive.

Niciun comentariu

Nu ratați!