Oua fierte – compoziție și beneficiile aduse sănătății

1

Ouăle fierte sunt sărace în calorii și bogate în multe vitamine, minerale și substanțe nutritive importante. În timp ce gălbenușul oferă nutrienți, grăsimi și proteine, albul este aproape exclusiv proteic.
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine. Conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, atât albusul cât și gălbenușul conțin acest nutrient important.
Proteinele sunt vitale pentru multe aspecte ale sănătății dvs., inclusiv formarea mușchilor și oaselor și producerea de hormoni și enzime. O concepție greșită comună este faptul că proteina se găsește doar în albusul de ou. Cu toate acestea, aproape jumătate din conținutul proteic al oului provine din gălbenuș.
Oul este un super-aliment deoarece conţine numeroase substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc) şi acizi graşi Omega 3 (care au rol important în reducerea inflamaţiilor în organism, cu precădere la nivelul vaselor de sânge şi încheieturilor), prevenind afecţiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace.
Un ou fiert de mărime medie conține:
– 77 de calorii;
– 0,6g de carbohidraţi;
– 5,3g de grăsimi totale;
– 2g de grăsimi mononesaturate;
– 1,6g de grăsimi saturate;
– 212mg de colesterol;
– 6,3g de proteine;
– 6% din necesarul zilnic de vitamina A;
– 15% din necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavină);
– 9% din necesarul zilnic de vitamina B12;
– 7% din necesarul zilnic de vitamina B5 (acid pantotenic);
– 9% din necesarul zilnic de fosfor;
– 27% din necesarul zilnic de colină;
– 22% din necesarul zilnic de seleniu.
Nivel ridicat de colesterol, dar nu crește riscul bolilor cardiace
De-a lungul anilor, ouăle au căpătat o reputație proastă datorită conținutului ridicat de colesterol.
Este adevărat că ouăle conțin colesterol. Un ou mare fierbinte furnizează 212 mg de colesterol, ceea ce reprezintă 71% din doza zilnică.
Cu toate acestea, cercetările recente arată că colesterolul alimentar are un efect foarte mic asupra colesterolului din sânge.
Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar nu este asociat cu riscul de boli de inimă și nu crește colesterolul total sau nivelul colesterolului LDL „rău”. Mai mult, consumul de ouă poate îmbunătăți colesterolul HDL „bun”.
În plus, două studii efectuate la peste 100.000 de adulți sănătoși au descoperit că consumul unui ou întreg pe zi nu a fost legat de un risc crescut de boli de inimă.
Cu toate acestea, persoanele cu diabet ar trebui să aibă precauție atunci când consumă ouă, deoarece unele cercetări indică faptul că consumul a mai mult de 7 ouă pe săptămână poate crește riscul de boli de inimă.

Promovează sănătatea creierului și a ochilor
Ouăle oferă substanțe nutritive esențiale și antioxidanți care susțin sănătatea creierului și a ochilor:
Colină
Colina este un nutrient esențial pentru multe procese critice din corpul tău.
Corpul tău produce o cantitate de colină de unul singur, dar nu în cantități mari. Prin urmare, trebuie să obțineți colină din dieta dvs. pentru a evita deficiența.
Colina este crucială pentru menținerea unui sistem nervos sănătos, deoarece ajută la producerea acetilcolinei, un neurotransmițător implicat în memorie și învățare.
Colina este importantă pe toată durata vieții. Promovează dezvoltarea creierului și a memoriei fetale, precum și funcția cognitivă la adulții în vârstă. De asemenea, este vital pentru femeile însărcinate, deoarece nivelurile adecvate de colină pot reduce riscul de defecte ale tubului neural la făt.
Luteină și Zeaxantin
Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți cel mai cunoscuți pentru rolul lor în sănătatea ochilor.
Aceștia combat radicalii liberi nocivi, induși de oxigen, care se pot acumula în ochii tăi.
S-a demonstrat că luteina și zeaxantina încetinesc formarea cataractei și protejează împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă.
Stimulează pierderea in greutate
Oul conţine cea mai buna proteiă pe care o poţi găsi în natură, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raportează la aceasta, în primul rând pentru că are o valoare biologică ridicată (se asimilează uşor) şi, în al doilea rând, conţine toţi aminoacizii de care corpul nostru are nevoie în cantităţile perfecte. Ouăle sunt foarte importante în alimentaţia unui sportiv, dar nu trebuie să lipsească nici din meniul persoanelor active
Frumusețe
Ouăle sunt bogate in sulf,un mineral esențial absorbţia complexului de vitamine B, utile pentru buna funcţionare a ficatului, dar şi pentru producerea de colagen şi cheratină, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, conferind un lus de strălucire.
De exemplu, masca realizată din două albuşuri bătute spumă, aplicată pe zonele cu probleme şi lăsată să acţioneze 20 de minute, poate face minuni pentru tenul gras, cu tendinţe acneice. De asemenea, părul uscat, fragil, cu vârfuri despicate poate beneficia de pe urma banalului ou. Proteinele dau rezistenţă părului, sigilează fibra capilară, rezultatul fiind un păr strălucitor, bogat şi mai puţin fragil şi predispus la rupere.
Ou fiert VS ou prăjit
În timp ce ouăle fierte tari sunt preparate fără alte ingrediente, ouăle prăjite necesită ulei – ceea ce le face mai bogate în calorii. Cu toate acestea, ouăle prăjite și fierte sunt foarte similare din punct de vedere al micronutrienților.
De exemplu, un ou mare fiert tare are 77 de calorii și 5,3 grame de grăsime, comparativ cu 90 de calorii și 7 grame de grăsime într-un ou mare prăjit.
În afară de conținutul de grăsimi și calorii, ouăle tari și prăjite au profiluri de vitamine și minerale foarte similare. Acestea nu diferă prin cantitatea lor de proteine și nutrienți.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!