Castane de apa – legume ce cresc sub apa, pline de beneficii (rețetă la sfârșitul articolului)

0

Știați că și unele legume cresc sub apă ?
Un castan de apă este un bun exemplu. Mergând după numele lor, s-ar putea să credeți că aparțin familiei de castane. Greșit! Castanele cresc în copaci, în timp ce castanele de apă cresc sub apă.
Ele seamănă mai mult cu fructele unei plante acvatice care crește în ape puțin adânci. Sunt utilizate în bucătăriile indiene , chinezești și în mai multe bucătării europene. Cercetările le dovedesc depozite de minerale și antioxidanți . Dar, cum vă ajută corpul? Cum le puteți consuma? Sunt în siguranță? Ce gust au?
Castanele de apa nu sunt nuci. Sunt legume acvatice / subacvatice care cresc în China, India și în unele părți ale Europei. Două specii sunt cultivate sub denumirea de castane cu apă – Trapa natans (cunoscut de asemenea sub numele caltrop de apă sau nucă iezuită) și Eleocharis dulcis.
Trapa natans (caltrop de apă sau „ling”) este cultivat în Europa de Sud și Asia. Eleocharis dulcis este cultivat intens în China. Prin urmare, Trapa natans este numit castan de apă european, în timp ce acesta din urmă este cunoscut sub numele de castan de apă chinezesc.
Castanul de apa european are trei până la patru fructe mari, țepoase, octogonale. Partea comestibilă este miezul interior asemănător nucilor. Pe de altă parte, castanul de apă chinezesc arată mai degrabă ca un tubercul rotund și mai moale.
Ambele specii sunt buruieni invazive și agresive. Cresc rapid și formează „paturi” dense pe iazuri, lacuri și corpuri de apă adâncă.
Cu toate acestea, localnicii se bucură să mănânce aceste legume acvatice. Castanele cu apă decojite sunt prăjite, aburite, măcinate și fierte în diverse moduri. Puteți vedea că este utilizat pe scară largă în bucătăria asiatică , în special în mâncarea chineză autentică.
De ce sunt populare castanele de apă?
Castanele de apă sunt depozite de minerale , vitamine , amidon, fibre și compuși fenolici . Conținutul lor de amidon și fibre le face un plus bun pentru dieta ta obișnuită.
Deoarece au o valoare nutritivă ridicată, castanele de apă sunt legate de mai multe beneficii pentru sănătate. Sunt o componentă esențială a Ayurveda . Sunt cunoscute pentru proprietățile sale diuretice , antiseptice și digestive.
Preparatele de castane cu apă pot ajuta la tratarea dizenteriei, diareei , hemoragiei , fracturilor și tulburărilor inflamatorii.
Care sunt avantajele castanelor de apă?
Castanele de apa sunt bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori. Acești compuși ajută la corectarea problemelor digestive, anemie și oboseală. De asemenea, pot ajuta la reducerea febrei, durerii și inflamației.
1. Amelioreaza durerea si inflamatia
Conform studiilor clinice, extractele de castane de apă inhibă producerea de compuși inflamatori precum interleukinele și oxidul nitric. Substanțele chimice active din acest fruct opresc producerea genelor responsabile de producerea acestor compuși.
Antioxidanții fenolici din castanele de apă incetinesc radicalii liberi din sistemul dvs. și îi împiedică să inducă deteriorarea organelor , inflamații și dureri . Prin urmare, castanul de apă are un efect puternic de reducere a durerii ( analgezic ) asupra corpului.
Cu aceste proprietăți, această legumă acvatică poate fi folosită pentru a trata iritațiile pielii , ulcerațiile stomacale , febra și tulburările cerebrale legate de vârstă.
2. Poate ajuta în gestionarea diabetului
Legumele rădăcinoase, precum castanele cu apă depozitează apă și nutrienți și le furnizează plantei. Prin urmare, sunt bogate în fibre, minerale , antioxidanți și amidon. A face castane cu apă o parte din dieta dvs. poate ajuta la gestionarea diabetului.
Deși această legumă are cantități juste de amidon, conținutul de fibre și de antioxidanți este mult mai mare.
3. Poseda efecte antioxidante și anticancerigene
Efecte antioxidante potențiale au fost identificate în diverse părți ale castanului de apă. Mai multe studii experimentale au arătat că extractele din fructe și coajă de castane de apă au curățat radicalii liberi la subiecți.
Prin urmare, castanul de apă poate preveni / încetini peroxidarea lipidelor, proliferarea tumorii (creștere și metastaze) și deteriorarea ADN-ului indusă de radicalii liberi . Flavonoidele precum luteolina, fisetina și diosmetina sunt responsabile pentru această proprietate.
Conform studiilor de laborator, castanele de apă chinezești și europene pot exercita o activitate anticancerigenă împotriva celulelor umane ale sânului, plămânilor și colonului.

4. Poate scădea tensiunea arterială (hipertensiune arterială)
Castanele de apa sunt bogate în minerale. Comparativ cu faina de grâu, faina de castane de apa are mai mult de potasiu , magneziu , zinc, și conținut de cupru. Această făină își păstrează și proprietățile antioxidante, spre deosebire de făina de grâu. Includerea acesteia în dieta dvs. poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Împreună cu castanele cu apă, adăugarea de legume cu frunze verzi și crucifere intensifică, de asemenea, sănătatea inimii . Astfel de alimente bogate în potasiu sunt cunoscute pentru a vă relaxa mușchii inimii și pentru a preveni accidentul vascular cerebral.
Mai mult decât atât, aceste legume sunt scăzute în calorii și carbohidrați. Deci pot ajuta persoanele cu hipertensiune arterială să slăbească.
5. Activitate antimicrobiana
Extractele de castan de apă pot elimina tulpinile bacteriene precum Escherichia coli , Staphylococcus aureus și Listeria monocytogenes. Shigella sonnei și Bacillus cereus au fost, de asemenea, sensibile într-un alt studiu.
Aceste studii dovedesc natura antibacteriană a castanelor de apă. Deoarece pot ucide mai multe tulpini patogene , extractele lor pot fi utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene.
Mai mult, această activitate antibacteriană este comparabilă cu efectul antibioticelor standard (cum ar fi kanamicina). Prin urmare, adăugarea de castane de apa în alimente le poate crește termenul de valabilitate. Această plantă poate purifica și corpurile de apă cu acest efect antimicrobian.
Astfel de beneficii pentru sănătate și ecologice sunt atribuite conținutului mineral, vitaminic și fitochimic al castanelor de apă.
Profil nutritiv al castanelor de apă
Planta cu castane de apă conține minerale precum calciu, fosfor, fier, cupru, mangan, magneziu, sodiu și potasiu.
Sâmburii de fructe conțin vitamine A, B și C și proteine ​​funcționale.
Fructele de castane de apă conțin carbohidrați, minerale și cantități juste de compuși fenolici. Flavonoidele, flavonele, saponinele, fitosterolii, uleiurile și taninurile din ele contribuie la proprietățile lor antioxidante. Acești polifenoli sunt cei care elimină radicalii liberi din sistemul tău.
Consumul de castane cu apă înseamnă furnizarea corpului dvs. cu toate aceste componente fitonutriente.
Mod de utilizare / consum de castane de apă
Castanele de apă dulce pot fi consumate crude după curățare și spălare. Sunt crocante și au un gust ușor dulce , similar cu rădăcina de lotus.
Oricât de mult le gătești sau le aburești, acestea au o putere magică de a rămâne crocante.
Prin urmare, le vedeți adesea adăugate la supe, ramen, tocană / stocuri și orice preparat asemănător bulionului pentru o aroma proaspătă și crocantă.
Iată o rețetă simplă pe care o puteți încerca imediat în bucătăria dvs.!
Castane de apa cu legume prajite
Ingrediente:
Ulei de măsline: 1-2 linguri (suficient pentru o prăjire)
Castane de apa: 30 grame (conserve sau proaspete), feliate
broccoli: 5-6 „flori”, spălate și curățate
Mazăre: 1 kilogram, proaspăta
Porumb baby: 6-8, proaspete, feliate în jumătăți
Ardei gras: 1-2 de mărime medie, felii lungi
Mentă proaspătă: 1 lingură, mărunțită
Semințe de susan: 2 linguri
Sare dupa gust
Boia de ardei: dupa gust
Așezați o tigaie mare pe o flacără medie-înaltă și adăugați ulei de măsline.
După ce uleiul este fierbinte, amestecați broccoli, mazărea, porumbul baby și ardeii . Gatiti 2-3 minute.
Aruncați castanele de apa, menta și semințele de susan.
Gătiți și amestecați bine pentru aproximativ 3-5 minute, pana când legumele sunt fragede.
Presărați sare și piper și dați un amestec final.
Serviți fierbinte alături de orez, taitei sau piure.
Acest fel de mâncare poate oferi organismului tău un impuls de antioxidanți și micronutrienți foarte necesari.
Puteți găsi o hoardă de rețete atât de rapide, simple și hrănitoare cu castane de apă. Ele merg foarte bine cu mâncăruri verdețuri, pui și carne.
Puteți usca castanele cu apă și le puteți macina pentru făină. Făina de castan de apă poate fi folosită la coacere și gătit, similar cu făina de grâu.

Niciun comentariu

Nu ratați!