8 moduri simple de a-ți menține creierul tânăr și sănătos la orice vârstă

0

Dacă corpul nostru este o mașină, creierul este forța motrice din spatele lui. Este o caracteristică complexă, fascinantă și cea mai dinamică a sistemului nostru. Ceea ce pare imposibil pentru o generație este posibil de următoarea generație de oameni de știință. Și asta în ciuda faptului că folosim eficient doar un procent foarte mic din creierul nostru. Deci, este de mare importanță să stabilim factorii care vor contribui la menținerea unui creier eficient, alert și funcțional.
La fel ca orice altă parte a corpului, și creierul are nevoie de partea sa de îngrijire. Când rămâne inactiv, pasajele neurologice din creier se deteriorează. În plus, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, creierul său devine mai predispus la boli degenerative precum demența, Parkinson sau Alzheimer.
Deci, cum ne îngrijim creierul? De ce ar trebui să avem grijă?
Mai jos sunt prezentate câteva sfaturi foarte utile care te vor ajuta să ai mai multă grijă de creierul tău și să-l folosești în mod optim.
1. Stabilirea de noi provocări
Este foarte important să te ocupi de lucruri care stimulează mintea. Chiar dacă este doar pentru un sfert sau jumătate de oră. Poate fi sculptură, rebus, puzzle-uri, dans, yoga sau orice altceva. Trebuie doar să ne asigurăm că activitatea nu ar trebui să fie prea ușor de finalizat, altfel creierul nu ar fi suficient de stimulat. Dacă ați încercat deja o anumită activitate și v-a plăcut, încercați versiunile avansate. Dacă îți asumi o vocație care se potrivește cu interesele tale, aceasta trimite semnale pozitive creierului tău.
2. Exerciții fizice regulate
Relația dintre sănătatea mentală și cea fizică este adânc înrădăcinată. Orice activitate fizică necesită aplicarea abilităților motorii și dezvoltă coordonarea mâinilor și ochilor. Creierul este cel care controlează mișcările corpului. Prin urmare, exercițiile regulate stimulează creierul să rămână activ. Menține mintea agilă și previne îmbătrânirea prematură a creierului.
3. Idei de hobby
Este grozav să îți formezi noi hobby-uri interesante. Acest lucru împiedică mintea să stagneze pe măsură ce vă angajați în ceva nou. De fapt, poate declanșa căile neuronale latente și încurajează activitatea frecventă a creierului. Ar putea fi orice – de la muzică la design, de la artă la aventură, sau pur și simplu grădinărit sau lectură.
4. Meditație
În lumea de astăzi, mintea poate fi suprastimulată până la punctul de a fi aglomerată. Orice formă de relaxare, în special meditația și yoga, poate fi de mare ajutor pentru a întineri mintea și corpul.
5. Somn adecvat
Somnul este un calmant natural care vă împrospătează mintea și corpul deopotrivă. Un somn bun ajută la eliminarea toxinelor produse în creier și organism în timpul zilei și repară uzura. Toate experiențele și cunoștințele noastre acumulate în timpul zilei sunt consolidate în timpul nopții în timp ce dormim. Acest lucru, la rândul său, are ca rezultat o mai bună memorie și reținere. Prin urmare, este mai mult despre un somn de calitate decât despre orele pe care le petrecem în pat. Un alt factor important este să stai departe de tot felul de gadgeturi. Au câmpuri electromagnetice care împiedică somnul, deoarece stimulează creierul să rămână activ.

6. Alimentație corectă
A mânca corect înseamnă a trăi sănătos. Ceea ce mâncăm ne afectează în mod direct corpul și funcțiile creierului. Mâncărurile fast-food, dulciurile și gustările nesănătoase sunt nenorocirea societății moderne. Trebuie să consumăm alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi pești precum sardinele, somonul, păstrăvul de râu și tonul, semințe și nuci precum nucile, semințele de dovleac, de floarea soarelui, de in etc. Alte lucruri care pot promova funcțiile creierului sunt alimentele bogate în vitaminele E și C. Sunt antioxidanți și reduc efectul radicalilor liberi toxici, rezultând astfel o mai bună absorbție a oxigenului în organism. De asemenea, acidul folic a fost găsit util în reducerea riscului de boli neurologic degenerative.
7. Socializarea
Interacțiunile sociale sunt foarte sănătoase pentru creier. Cu cât te conectezi mai mult cu oamenii, cu atât sunt mai mari șansele de a face schimb de informații și experiențe. Acest lucru, la rândul său, poate încuraja o persoană să fie mai implicată. Poate fi văzută ca o bună oportunitate de a face ceva nou, de a-ți face noi prieteni, de a dezvolta noi obiective și de a fi mai fericit. Îmbunătățește încrederea în sine și memoria și ține creierul ocupat. Cluburile sociale, grupurile de rugăciune și cursurile de hobby sunt câteva locuri bune pentru a-ți face noi prieteni.
8. Reduceți alcoolul
Cercetările au stabilit că consumul de alcool dincolo de limitele permise este dăunător. Face un organism deficitar de tiamină, care este importantă pentru activitatea creierului. Deși cantitățile moderate de vin roșu sau alt alcool pot fi bune pentru sănătate, consumul mai mare poate duce la probleme precum memorie diminuată și izbucniri emoționale.

Niciun comentariu

Nu ratați!