Laptele de vacă, prezent în orice casă – ce conține și ce beneficii ne aduce

1

Fie că bei un simplu pahar de lapte cald sau un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, laptele este și va rămâne în continuare una dintre cele mai sănătoase, disponibile și utilizate surse alimentare.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de lapte
🥛 Construiește oase mai puternice
Construirea unui schelet puternic și menținerea oaselor sănătoase de la viața fetală până la maturitate (și menopauză) este vitală. Acest lucru previne osteoporoza, pierderea osoasă și fragilitatea aferentă. În timpul creșterii de vârf în primii ani ai adolescenței, corpul ar putea necesita până la 400 mg de calciu pe zi!
Amintiți-vă că aveți nevoie și de vitamina D și magneziu pentru a evita pierderea osoasă. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care sunt la menopauză – deoarece fluctuațiile de estrogen pot declanșa pierderea osoasă (scăderea densității osoase).
Consumul suficient de lapte poate oferi soluția. 100 g de lapte are aproximativ 120-124 mg de calciu și 11-14 mg de magneziu, care reprezintă 40% și, respectiv, 10% din DZR.
🥛 Promovează sănătatea inimii
Consumul a 200-300 ml de lapte pe zi, s-a constatat că reduce riscul bolilor de inimă cu 7%. Laptele cu conținut scăzut de grăsimi poate crește nivelul de colesterol bun (HDL) și scădea colesterolul rău (LDL). Deci, fără vase de sânge înfundate.
De asemenea, calciul abundent din lapte dilată vasele de sânge și întărește mușchii cardiaci. Concluzia – consumul de lapte cu conținut scăzut de grăsime de la o vârstă fragedă poate preveni ateroscleroza, bolile coronariene, angina și alte boli cardiace care pun viața în pericol. Laptele este încărcat cu mulți nutrienți esențiali și conține potasiu, care ajută la reglarea și menținerea tensiunii arteriale.
🥛 Vindecă bolile de stomac și indigestia
Cazeina, o proteină a laptelui de vacă se leagă de calciu și fosfor și le administrează în tractul digestiv. Aceste minerale accelerează digestia stimulând eliberarea sucurilor digestive în stomac.
De asemenea, cazeina se împerechează cu lanțuri mici de aminoacizi, numite peptide. Aceste complexe cazeină-peptidă previn atacurile de agenți patogeni din tractul gastrointestinal. Deci, calciul și proteinele din lapte sunt capabile să trateze indigestia, gastrita, ulcerele, arsurile la stomac, infecțiile bacteriene și chiar cancerele de stomac.

🥛 Scade riscul de diabet
Există multe ipoteze despre lapte și diabetul de tip 2. Unele ipoteze elucidează în mod logic efectul laptelui asupra unor astfel de boli cronice.
Și de data aceasta eroii sunt calciu, magneziu și peptidele. Aceste ingrediente modifică toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină din corpul dumneavoastră.
De asemenea, proteinele din zer din lapte îmbunătățesc satietatea și controlul apetitului. În acest fel, nu mâncați în exces.
🥛 Îți curăță pielea
Laptele de vacă este un rezervor de proteine solubile din zer. Câteva dintre ele, cum ar fi lactoferina, au o activitate antiinflamatoare puternică. Aplicarea topică a laptelui fermentat bogat în lactoferină poate vindeca afecțiuni inflamatorii precum acneea.
Consumul de lapte degresat cu conținut scăzut de grăsimi poate preveni și gestiona eficient acneea, psoriazisul, infecțiile patogene ale pielii, leziunile și erupțiile. Acest lucru se datorează faptului că laptele degresat are un conținut mic de grăsimi și trigliceride. Într-un studiu, aplicarea laptelui a redus sebumul pe piele cu 31%!
Am uitat vitamina D?
Sinonim cu laptele, vitamina D vă protejează pielea de lumina UV. Nivelurile optime de vitamina D vă protejează de arsurile solare și melanom (cancer de piele).
🥛 Induce somnul
Mai multe studii arată că laptele fierbinte înainte de culcare induce un somn liniștit. Mișcările din timpul somnului se pot întâmpla din cauza foamei, a eliberării bruște de neurotransmițători sau a altor procese celulare necunoscute.
Astfel de mișcări îți tulbură somnul. Multe teorii explică, de asemenea, modul în care laptele fermentat cu Lactobacillus poate controla contracțiile foamei, vă pot calma intestinele și îmbunătăți calitatea somnului.
⁉️Poate laptele să aibă efecte secundare și riscuri?
🥛 Intoleranță la lactoză
Lactoza este zahărul din lapte și produse lactate. Pentru a o descompune în glucoză, intestinul nostru subțire produce o enzimă numită lactază. Când se produce lactază insuficientă, stomacul nu poate absorbi în mod eficient lactoza – și acest lucru duce la intoleranță la lactoză.
Și atunci lactoza nedigerată trece prin intestin, așa cum este. Pe măsură ce ajunge la colon, bacteriile de acolo o descompun pentru a produce glucoză, dar odată cu acesta se formează lichid și gaze. Deci, simptomele clasice ale intoleranței la lactoză sunt balonarea, diareea, gazele, greața și disconfortul gastric.
🥛 Alergia la lapte
Alergia la lapte este o reacție a sistemului imunitar al organismului la una sau mai multe proteine din lapte. O reacție alergică la lapte poate pune viața în pericol – chiar dacă persoana ia doar o cantitate mică de lapte sau produse lactate.
Alergia la lapte apare cel mai frecvent la sugari sau la copiii de un an, în timp ce intoleranța la lactoză apare mai des în adolescență sau la maturitate.
Rețineți diferența!
🥛 Dezechilibru hormonal
Laptele bovin (vaca și bivoliță) conține hormoni naturali secretați de animal. Estrogenul este un astfel de hormon care se găsește abundent în lapte.
Corpul tău produce deja estrogen pentru a îndeplini rolurile atribuite. Excesul de estrogen prin lapte poate provoca probleme, în special la bărbați. Unele studii arată cum estrogenul din lapte poate provoca cancer de sân, prostată și testicule.
🥛 Infecții bacteriene
Consumul de lapte crud de la vacă, capră, oaie sau bivol poate provoca infecții patogene acute și cronice. Laptele nepasteurizat are bacterii periculoase precum Salmonella, E. coli, Campylobacter , Staphylococcus aureus, Yersinia, Brucella, Coxiella și Listeria.
Cel mai frecvent, bacteriile din laptele crud pot provoca vărsături, diaree (uneori sângeroasă), dureri abdominale, febră, cefalee și dureri de corp. În cazuri rare, poate duce, de asemenea, la boli severe sau chiar care pun viața în pericol, cum ar fi paralizia, sindromul hemolitic uremic, insuficiența renală și chiar accident vascular cerebral.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!