Ceai din semințe de schinduf – beneficii pentru sănătate, mod de preparare și posibile efecte secundare (contraindicații)

0

Schinduful ( Trigonella foenum-graecum ) este o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate. Este un condiment obișnuit în bucătăria indiană și a fost folosit în medicina alternativă de secole pentru a trata anumite afecțiuni.
În ultima vreme, ceaiul făcut din semințele acestei plante a câștigat popularitate. Ceaiul de schinduf poate juca un rol în sănătatea inimii, ajută digestia, combate inflamațiile și favorizează pierderea în greutate.
Care sunt beneficiile consumului de ceai de schinduf?
🌱 Sănătatea inimii
Ceaiul de schinduf poate scădea nivelul colesterolului, care este unul dintre cei mai mari factori care contribuie la bolile de inimă. Un studiu arată că administrarea schindufului în fiecare zi poate reduce colesterolul din sânge la pacienții cu boală coronariană.
🌱 Ajuta digestia
Schinduful conține fibre solubile în apă, care ajută la tratarea constipației. De fapt, semințele de schinduf și ceaiul reprezintă un tratament excelent pentru sindromul intestinului iritabil.  
Acest ceai a fost utilizat în medicina tradițională chineză pentru a trata problemele digestive. Consumat după masă ajuta la digerarea mai eficientă a alimentelor.
🌱 Combate inflamația
Schinduful conține acizi linolenici și linoleici, ambii oferind beneficii antiinflamatorii. Medicina tradițională chineză consideră, de asemenea, schinduful un puternic luptător împotriva inflamațiilor.
Mai mult, ceaiul poate avea efecte similare și asupra simptomelor artritei.
Alte cercetări sugerează că schinduful imită estrogenul. Poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni autoimune (artrita este una dintre ele).
🌱 Pierdere în greutate
Unele studii la șobolani au arătat că extractul de semințe de schinduf poate inhiba acumularea de grăsimi și poate ajuta la inversarea nivelurilor ridicate de grăsimi. În acest fel, semințele de schinduf ar putea ajuta la scăderea în greutate.
🌱 Diabet
Fibrele solubile din schinduf pot reduce nivelul zahărului din sânge. Se realizează acest lucru prin încetinirea absorbției carbohidraților.
Un studiu iranian afirmă că administrarea schindufului poate avea efecte benefice asupra diabetului de tip 2.
Studiul a arătat că semințele de schinduf înmuiate în apă fierbinte (ca ceai) ajuta în acest sens.
🌱 Stimulează funcția creierului
S-a constatat că un compus din schinduf (numit trigonelină) are efecte stimulatoare asupra creierului. Cercetări suplimentare sugerează că ceaiul poate încetini progresia pierderii de memorie legată de vârstă. De asemenea, poate reduce riscul de boli ale creierului, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.
Ceaiul de schinduf poate reduce, de asemenea, toxicitatea aluminiului, prevenind astfel bolile cerebrale.
🌱 Îmbunătățește sănătatea sexuală a bărbaților
Suplimentarea cu semințe de schinduf a arătat niveluri crescute de testosteron la subiecții masculini.
Alte studii preliminare arată că aportul de schinduf poate îmbunătăți excitația sexuală, energia și rezistența la bărbați. De asemenea, îi ajută pe bărbați să își mențină nivelurile normale de testosteron sănătos.
🌱 Benefic în timpul alăptării
Potrivit unui studiu, semințele de schinduf este un puternic galactagog pe bază de plante (substanțe care promovează alăptarea la oameni și la alte animale). Ceaiul ar putea fi un supliment sănătos la dietă pentru promovarea producției de lapte matern.

🌱 Ajutor respirator
Ceaiul de schinduf a fost folosit de egipteni cu mii de ani în urmă pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Studiile arată că extractele apoase din semințe de schinduf pot ajuta la tratarea astmului.
Dovezile anecdotice sugerează că ceaiul poate vindeca și durerile în gât. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
🌱 Luptă împotriva îmbătrânirii premature
Ceaiul de schinduf, în special cel obținut din semințe germinate, prezintă o activitate antioxidantă mai mare. Antioxidanții ajută la prevenirea simptomelor îmbătrânirii premature a pielii.
🌱 Mătreață
În studii, extractul de frunze de schinduf a fost utilizat pentru tratarea dermatitei seboreice și a mătreții. De asemenea, puteți folosi ceaiul în acest scop. După ce ați terminat șamponarea, clătiți-vă părul cu ceai. De asemenea, vă puteți clăti părul cu ceai după ce ați folosit balsamul.
Acestea sunt modalitățile în care ceaiul de schinduf vă poate îmbunătăți sănătatea și viața. În secțiunea următoare, discutăm despre modul de preparare a ceaiului de schinduf.
Cum se face ceai de schinduf
Prepararea ceaiului de schinduf este simplu. Ai nevoie de câteva semințe de schinduf. Urmați procedura dată mai jos:
1.Zdrobiți o lingurița de semințe.
2.Se fierbe o cana cu apă într-un ceainic (250 ml).
3.Adăugați semințele de schinduf zdrobite.
4.Acoperă și lasă la fiert timp de aproximativ 3 minute.
5.Se strecoară printr-o strecurătoare de ceai într-o ceașcă sau într-un alt recipient.
6.Îl puteți îndulci cu miere sau ștevie.
Înainte de a vă pregăti ceaiul, trebuie să știți ceva – este posibil ca ceaiul să nu fie pentru toată lumea. Consumul excesiv de ceai poate provoca efecte adverse la unele persoane. Le vom explora pe cele din secțiunea următoare.
ATENȚIE ‼️ Efectele secundare ale ceaiului de schinduf
•Probleme în timpul sarcinii
Conform studiilor la șobolani, consumul de semințe de schinduf în timpul sarcinii poate provoca întârzierea creșterii la copil. Semințele pot modifica, de asemenea, performanța neurocomportamentală a copilului. Impactul semințelor / ceaiului asupra sarcinii la om este încă de studiat. Prin urmare, rămâneți în siguranță și evitați utilizarea dacă sunteți gravidă.
•Poate scădea prea mult glicemia
Deoarece schinduful poate scădea nivelul zahărului din sânge, consumul ceaiului împreună cu medicamentele pentru zahărul din sânge sau diabet poate cauza probleme. Cercetări limitate sunt disponibile în acest aspect. Cu toate acestea, vă rugăm să consultați medicul înainte de a consuma ceaiul.
•Alergii
Deși alergiile la schinduf sunt rare, câteva persoane au raportat că au suferit alergii după ce au consumat schinduf. Simptomele alergice includ respirația șuierătoare, leșinul, amorțeala capului și umflarea feței. Prin urmare, dacă aveți o alergie alimentară, fiți precaut înainte de a consuma ceai de schinduf.

Niciun comentariu

Nu ratați!