Benzoatul de potasiu este un conservant adăugat în mod obișnuit produselor alimentare dar il gasim si in produse de înfrumusețare și de îngrijire a pielii pentru a le mări durata de valabilitate.
În timp ce acest compus este aprobat pentru utilizare în multe țări, acesta a fost supus controlului pentru posibilele sale efecte secundare. Acestea variază de la reacții alergice severe la hiperactivitate până la un risc crescut de cancer.
Cu toate acestea, vă puteți întreba dacă aceste efecte secundare sunt susținute de cercetare.
Acest articol trece în revistă benzoatul de potasiu, care alimente îl conțin și posibilele sale efecte secundare.
Ce este benzoatul de potasiu și cum se folosește?
Benzoatul de potasiu este o pulbere albă, fără miros, care se obține prin combinarea acidului benzoic și a sării de potasiu la căldură.
Acidul benzoic este un compus găsit în mod natural în plante, animale și produse fermentate. Derivat inițial din rășina benzoică a anumitor specii de arbori, este acum în mare parte produsă industrial.
Sărurile de potasiu sunt extrase de obicei din mine de sare sau din anumite minerale.
Benzoatul de potasiu este utilizat ca conservant, deoarece previne dezvoltarea bacteriilor, drojdiei și în special a mucegaiului. Ca atare, este adesea adăugat produselor alimentare, de frumusețe și de îngrijire a pielii pentru a-și prelungi durata de valabilitate.
Câteva articole de înfrumusețare și îngrijire a pielii care pot adăposti acest ingredient sunt șampoanele, balsamurile, produsele de curățare a feței și cremele hidratante.
Ce alimente îl conțin?
Benzoatul de potasiu poate fi găsit într-o varietate de alimente ambalate, inclusiv:
Băuturi: sucuri acidulate, băuturi aromate și anumite sucuri de fructe și legume
Dulciuri: bomboane, ciocolată și produse de patiserie
Condimente: sosuri procesate și sosuri pentru salate , plus murături și măsline
Unturi: anumite margarine, gemuri și jeleuri
Carne și pește prelucrat: pește și fructe de mare sărate sau uscate, precum și anumite mezeluri
Acest conservant se adaugă și unor suplimente de vitamine și minerale. În plus, este utilizat ca alternativă de benzoat de sodiu în alimentele care necesită un conținut mai scăzut de sodiu.
Puteți afla dacă un aliment conține benzoat de potasiu uitându-vă la lista de ingrediente. Poate fi numit și E212, care este numărul său aditiv alimentar european.
Rețineți că alimentele făcute cu benzoat de potasiu sunt, în general, prelucrate puternic și conțin mai puțini nutrienți și compuși benefici decât cele minim prelucrate. Prin urmare, cel mai bine este să vă limitați aportul de aceste articole – indiferent de conținutul lor de benzoat de potasiu.
Benzoatul de potasiu este dăunător sau sigur?
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că benzoatul de potasiu este un conservant alimentar sigur.
Reacții adverse posibile
Acestea fiind spuse, acest compus vine cu potențiale efecte secundare.
Atunci când un aliment sau o băutură care conține atât benzoat de potasiu, cât și acid ascorbic (vitamina C) si este expus la căldură sau lumină, acesta poate forma benzenul chimic.
Alimentele care conțin benzen pot provoca urticarie sau reacții alergice severe, în special la persoanele predispuse la eczeme, mâncărimi ale pielii sau la nasul înfundat sau curgător.
Expunerea la mediu a benzenului din factori precum autovehiculele, poluarea sau fumul de țigară este, de asemenea, legată de un risc crescut de cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ingerarea unor cantități mici prezintă aceleași riscuri pentru sănătate.
Unele cercetări sugerează în continuare că copiii mici expuși la compuși care conțin benzen sau acid benzoic, cum ar fi benzoatul de potasiu, pot avea un risc mai mare de tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.
În general, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina efectele asupra sănătății acestui conservant.
Limite de admisie
OMS și EFSA au definit aportul zilnic maxim acceptabil în condiții de siguranță de benzoat de potasiu ca 5 mg pe kg de greutate corporală.
Nivelurile maxime permise de benzoat de potasiu variază în funcție de tipul alimentelor procesate. De exemplu, băuturile aromate pot conține până la 36 mg pe cană (240 ml), în timp ce gemurile de fructe pot adăposti până la 7,5 mg pe lingură (15 grame).
Pentru referință, un adult de 155 de kilograme (70 kg) ar trebui să bea în jur de 10 cani (2,4 litri) de suc acidulat pentru a depăși aportul zilnic maxim.
Deși există un risc mic ca adulții să depășească aportul zilnic maxim, cel mai bun mod de a evita nivelurile ridicate ale acestui aditiv este să vă limitați consumul de alimente procesate. Limitările sunt deosebit de importante pentru sugari, copii mici și copii, deoarece pot depăși limita maxima dacă urmează o dietă foarte procesată.
Niciun comentariu