Ceaiul de rozmarin este uimitor pentru sănătate! Află ce beneficii miraculoase are si cum se prepară

0

Beneficiile ceaiului de rozmarin sunt atât de puternice încât acest arbust mediteranean a fost folosit în medicina alternativă de secole. Rozmarinul ca si condiment este, de asemenea, folosit în mod obișnuit în multe bucătării.
Rozmarinul ( Rosmarinus officinalis ) este o plantă aromată, perenă, care aparține familiei de mentă (Lamiaceae) și este originară din regiunea mediteraneană.
Pe lângă faptul că este folosit în gătit, în medicină, în fabricarea de parfumuri și în alte scopuri estetice, rozmarinul a câștigat o popularitate imensă în rândul pasionaților de sănătate datorită beneficiilor pe care le oferă ceaiul.
Ceaiul de rozmarin este un preparat simplu care miroase a pădure proaspătă și a mare. Are o aromă și un gust liniștitor și poate fi combinat cu lămâie proaspătă, mentă, mușețel și miere.
👉 Beneficiile ceaiului de rozmarin
Ceaiul de rozmarin este bogat în diterpene, flavonoide, derivați fenolici, glicozide și alte substanțe fitochimice care îi conferă proprietăți medicinale. Ceaiul ajută la pierderea în greutate, stimulează memoria, previne cancerul și ajută digestia. Iată o listă cu minunile pe care le face acest ceai pentru tine:
1. Tratează boala Alzheimer și tulburările conexe
Medicina tradițională folosea rozmarinul pentru a îmbunătăți puterea memoriei și pentru a preveni pierderea acesteia.
Alzheimer este o afecțiune care provoacă demență severă și degradarea celulelor neuronale la persoanele care suferă de aceasta.
Ceaiul de rozmarin are diterpene care inhibă moartea celulelor neuronale și prezintă proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antidepresive și anxiolitice. Prin urmare, consumul de ceai de rozmarin poate ajuta la încetinirea pierderii memoriei și a dizabilității.
2. Ajută la pierderea treptată în greutate
Componentele fitochimice ale acestui ceai inhibă activitatea lipazei – o enzimă care descompune grăsimile pentru a genera lipide.
Deoarece lipaza este inactivă, nu există nicio descompunere a grăsimilor. Îți vei păstra sațietatea pentru mai mult timp și nu vei mai acumula kilograme în plus.
3. Vindecă cancerul
Există studii care demonstrează efectul rozmarinului asupra cancerului de sân. Constituenți specifici precum acidul rosmarinic și acidul cafeic (găsit în ceaiul de rozmarin) pot vindeca și, de asemenea, pot preveni apariția cancerului în diferite organe.
Aceste substanțe chimice sunt antioxidanți puternici și anti-proliferative și vă pot proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi.
4. Gestionează stresul și anxietatea
Stilul de viață nesănătos și tulburările profesionale sunt în creștere. Și se pare că suntem cu toții mai deprimați decât părinții și bunicii noștri. Acesta este un semn rău!
Includerea ceaiurilor din plante precum ceaiul de rozmarin în dieta ta aduce schimbări semnificative în nivelul de stres.
Conține acid ursolic și acid rosmarinic care prezintă efecte antioxidante și antidepresive. Ele vă ajută să luptați cu stresul și să gestionați epuizarea și anxietatea.
Ceaiul de rozmarin îți crește nivelul de toleranță și te liniștește lucrând eficient asupra creierului și hormonilor, spre deosebire de medicamentele steroidiene care au repercusiuni grave.
5. Ajută digestia și previne obezitatea
Nu toate bacteriile sunt dăunătoare, sunt foarte multe bacterii benefice in intestinele noastre.
Compoziția acestor bacterii vă afectează digestia și absorbția. Ceaiul de rozmarin susține creșterea acestor specii ( Lactobacillus, Bifidobacterium , etc.), ceea ce ajută la absorbția selectivă a fibrelor și la descompunerea lipidelor. Acest lucru previne obezitatea.
6. Îți protejează ficatul de daune
Ceaiul de rozmarin are compuși bioactivi care au proprietăți antiinflamatorii și de eliminare a radicalilor liberi.
Carnosolul este un astfel de compus care vă protejează celulele hepatice de stresul chimic și inflamație. Ceaiul de rozmarin inhibă formarea de peroxizi nocivi în ficat și păstrează integritatea structurală a hepatocitelor.
Persoanele care consumă frecvent ceai de rozmarin sunt protejate împotriva cirozei, printre altele.

7. Are proprietăți anti-îmbătrânire
Datorită prezenței antioxidanților puternici și a fitochimicelor antimicrobiene, ceaiul de rozmarin este un salvator al pielii. Băutul sau aplicarea acestuia poate vindeca infecțiile bacteriene sau fungice, leziunile, acneea și veziculele.
Antioxidanții precum acidul rosmarinic elimină radicalii liberi care provoacă ridurile, liniile fine și pigmentarea. De asemenea, ceaiul de rozmarin strânge pielea lăsată pentru a o face să pară mai tânără, proaspătă și strălucitoare.
8. Este un excelent aditiv antidiabetic
Medicina tradițională folosea frunzele de rozmarin pentru a trata hipoglicemia (niveluri deficitare de glucoză în sânge).
Conține camfen, borneol, luteolină, hesperidină și carnosol care inhibă peroxidarea lipidelor și declanșează producția de enzime antioxidante.
Aceste fitochimice sunt antidiabetogenice puternice și pot gestiona, de asemenea, dependența de insulină la persoanele diabetice.
9. Promovează creșterea părului
Ceaiul de rozmarin este o binecuvântare pentru toți cei care au suferit de căderea părului. Îmbunătățește circulația sângelui (care transportă oxigen și nutrienți) către foliculii tăi de păr, care, la rândul său, stimulează creșterea părului.
Clătirea regulată a părului cu ceai de rozmarin va rezolva probleme precum chelie, mătreață, căderea părului, albire prematură și subțiere.
Antioxidanții îndepărtează orice acumulare de produs și tratează infecțiile fungice de pe scalp, oferindu-vă un păr sănătos.
10. Ameliorează inflamația și durerea
Planta are proprietăți antinociceptive și poate vindeca articulațiile dureroase, inflamația și reacțiile alergice dureroase.
Ceaiul de rozmarin acționează prin îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea inflamației și eliminarea radicalilor liberi sau a stresului chimic pentru a ameliora crampele sau durerile nevralgice.
👉 Mod de preparare
Ceaiul de rozmarin se face precum majoritatea ceaiurilor din plante.
Ideal este ca apa sa fie aproape de temperatura de fierbere, dar sa nu fiarbă efectiv. 70-80 de grade Celsius.
Se pune o linguriță de frunze si tulpini la o cană si se lasă la infuzat 5 minute. Frunzele si tulpinile pot fi proaspete sau uscate.

Niciun comentariu

Nu ratați!