Loboda este extrem de benefica pentru sanatate, mai ales la inceput de primavara, atunci cand organismul are nevoie de vitamine si minerale din belsug

0

Diversele tipuri de loboda au fost cultivate si consumate de catre vechile culturi mezolitice. Vechiul Testament mentioneaza (in cartea lui Iob, 30:4) ca cei exclusi din randurile membrilor triburilor si expulzati in regiuni aride obisnuiau sa “caute” in regiunile aride si sa consume un tip de loboda (Atriplex Halimus).
Antocianinul, flavonoid-pigment care da culoarea rosie sau violet frunzelor de loboda, este un agent cu proprietati analgezice, ameliorand efectele inflamatiilor si durerilor aparute in sistemul periferic si nervos, protejand structura si functionarea celulelor neuronale.
Loboda este o planta extrem de puternica, care contine cantitati mari de antioxidanti. Acestia reduc riscul de numeroase afectiuni, printre care si cancerul. Anto-cianina este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia celulelor canceroase. Astfel, consumul de loboda ajuta la prevenirea acestei maladii necrutatoare.
Consumul regulat de loboda este eficient in ameliorarea sau tratarea acneei, astmului, chisturilor ovariene ori alergiilor, ea avand un excelent efect mineralizant si vitaminizant. Din acest motiv, loboda este utila si pentru tratarea tusei, a gatului inflamat si a gutei. In aceste situatii se obtin rezultate mai bune daca fiertura e amestecata cu putin otet, miere si sare.
Loboda ajuta la detoxifierea si curatarea sangelui si este ideala pentru consumul in salate sau ciorbe. Contine cantitati impresionante de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti extrem de importanti, care imbunatatesc sanatatea.

Datorita continutului de vitamina K, loboda are proprietati in fixarea calciului in organsim. De asemenea, ajuta la intarirea vaselor de sange si impiedica formarea cheagurile de sange. Astfel, poate preveni atacurile cerebrale. Prin continutul foarte mare de vitamina C, loboda ajuta in regenerarea celulara si ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Frunzele purpurii ale lobodei sunt si o sursa importanta de magneziu si potasiu, doua minerale esentiale pentru sanatatea inimii si a muschilor.
Pentru ca este bogata in fibre alimentare, loboda ajuta in reglarea digestiei, poate preveni constipatia si impiedica aparitia hemoroizilor sau a cancerului colon. Mai mult, loboda are si actiune diuretica, depurativa, este remineralizanta, emolienta si vitaminizanta.
De asemenea, loboda contine si antocianine si fenoli, antioxidanti puternici care previn imbatranirea prematura, stimuleaza sanatatea creierului si imbunatatesc memoria. Reduc si riscul de cancer si infectii urinare.
Atentie! Datorita continutului ridicat de acid oxalic, loboda nu se consuma in cantitati mari de cei care sufera de litiaza renala.

Niciun comentariu

Nu ratați!