Radicchio sau cicoare roșie – beneficii, date nutriționale și utilizări

0

Radicchio ⁠ – cunoscut și sub numele de Cichorium intybus, cicoare roșie sau cicoare italiana⁠ – este un tip de cicoare cu frunze roșu-violet închis și vene albe.
Deși este confundat în mod obișnuit cu varza roșie sau salată verde, radicchio are un gust clar amar care se potrivește cu multe feluri de mâncare italiene. Este un ingredient tradițional în dieta mediteraneană, care pune accentul pe alimentele vegetale întregi.
S-ar putea să vă întrebați în ce fel diferă radicchio de alte legume cu frunze mai frecvente, cum ar fi varza și salata verde, și dacă merită adăugat la dieta dumneavoastră.
Acest articol trece în revistă nutriția, beneficiile pentru sănătate și utilizările radicchio.
Originea și nutriția
Radicchio aparține familiei Asteraceae alături de păpădie și alte legume de cicoare precum andive belgiene.
Deși arată similar cu varza roșie sau violet, radicchio are un gust amar sau picant distinct, care devine mai puțin înțepător dacă este gătit.
Există mai multe soiuri, Chioggia fiind cea mai larg disponibilă. Alte soiuri sunt Treviso, care are o gust mai dulce și o o forma mai lungă, și Castelfranco, care este verde cu pete roșii. Cele două din urmă pot fi dificil de găsit.
O mare parte din radicchio consumat în întreaga lume este importat din regiunea mediteraneană, dar astăzi este cultivat și comercial în alte zone.
La fel ca majoritatea legumelor cu frunze , radicchio conține puține calorii, dar oferă câteva vitamine și minerale importante.
O porție de 2 cești (80 de grame) de radicchio crud are următoarea compoziție nutrițională:
Calorii: 20
Proteine: 1,2 grame
Grăsime: 0 grame
Carbohidrați: 4 grame
Fibra: 1 gram
Fier: 3% din valoarea zilnică (DZ)
Zinc: 5% din DZ
Cupru: 30% din DZ
Fosfor: 3% din DZ
Potasiu: 5% din DZ
Vitamina K: 170% din DZ
Vitamina C: 7% din DZ
Vitamina B6: 3% din DZ
Radicchio este o sursă bogată de vitamina K. În comparație cu varza roșie crudă, o porție de radicchio conține cantități mai mici din majoritatea micronutrienților, dar în schimb, are de două ori mai mult zinc și cupru.
Beneficii pentru sănătate
Utilizările medicinale istorice ale Cichorium intybus includ vindecarea rănilor, precum și tratarea diareei , menținerea sănătății inimii și gestionarea zahărului din sânge.
Astăzi, cercetările susțin că radicchio oferă beneficii potențiale pentru sănătate, care par a fi în mare parte datorate compușilor puternici ai plantei.
Bogat în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși din alimentele vegetale care vă protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Nivelurile ridicate de radicali liberi din corpul dumneavoastră pot duce la stres oxidativ și boli asociate, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, afecțiunile digestive și Alzheimer.
Culoarea distinctivă pe care o are cicoarea roșie provine de la antioxidanți pigmentați numiți antociani. Antocianii pot fi benefici pentru sănătatea intestinală și pot repara leziunile celulare cauzate de stresul oxidativ.

Un studiu pe epruvete a constatat că antioxidanții din radicchio – în special din soiurile organice – au fost deosebit de eficienți în atacarea unei celule comune de cancer hepatic numită Hep-G2.
Un alt studiu pe epruvete a observat că conținutul de antioxidanți și beneficiile de protecție ale radicchio din Treviso au fost semnificativ mai mari în extractele din părțile roșii ale frunzelor comparativ cu extractele din frunzele întregi.
Mai mult, un al treilea studiu a descoperit că antioxidanții din cicoarea roșie protejează împotriva deteriorării celulelor și împiedică distrugerea globulelor roșii ale omului prin hemoliză.
Poate aduce beneficii sănătății inimii
Alimentele vegetale precum radicchio conțin compuși care vă pot reduce riscul de boli de inimă.
Un studiu a arătat că consumul de cicoare rosie a redus inflamația și afectarea inimii la șobolani, prevenind în același timp acumularea plăcii în artere, un factor de risc cunoscut pentru bolile de inimă.
Un studiu efectuat pe 47 de adulți sănătoși a constatat că cei care au consumat 1,25 cești (300 ml) dintr-o băutură din extract de rădăcină de cicoare zilnic timp de 4 săptămâni au experimentat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice (numărul maxim al unei citiri), comparativ cu un grup placebo.
Alte cercetări au indicat faptul că radicchio conține compuși polifenolici precum luteolina care au activitate antiplachetară, ceea ce înseamnă că pot îmbunătăți circulația și pot preveni formarea cheagurilor de sânge.
Poate avea proprietăți antiparazitare
Radicchio conține compuși care ar putea ajuta la combaterea infecțiilor cauzate de paraziți.
Într-o revizuire a proprietăților antiparazitare ale cicoarei, cercetătorii au sugerat că radicchio ar putea avea aplicații viitoare în tratarea bolilor gastro-intestinale la animale în locul medicamentelor sintetice care prezintă riscuri pentru sănătatea publică.
Un studiu efectuat pe animale a constatat că extractul de cicoare are un efect antiparazitar semnificativ asupra unui tip de infecție cu viermi rotunzi frecvent la porci.
Acest lucru a fost atribuit lactonelor sesquiterpene, care sunt potențial compuși de combatere a bolilor, unici pentru familia plantelor Asteraceae.
Deși cercetarea este promițătoare, sunt necesare mai multe studii la om pentru a determina cât de mult radicchio este necesar în dietă pentru a obține aceste efecte și ce infecții ar putea trata.
Alte beneficii potențiale pentru sănătate
Compușii din radicchio pot oferi alte beneficii pentru sănătate, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina aplicații și doze specifice:
Poate promova oase puternice. Radicchio conține o cantitate mare de vitamina K, care reglează și promovează acumularea de calciu în corpul dumneavoastră și susține rezistența osoasă.
Poate sprijini controlul glicemiei. Adulții care au băut 1,25 cești (300 ml) dintr-o băutură extract de rădăcină de cicoare zilnic timp de 4 săptămâni au avut niveluri reduse de hemoglobină A1c, un indicator al nivelului de zahăr din sânge pe termen lung.
Poate îmbunătăți sănătatea digestivă. În același studiu, participanții au raportat o îmbunătățire a regularității intestinului atunci când au consumat extract de rădăcină de cicoare. Acest lucru s-ar putea datora conținutului său de fibre de inulină, care este important pentru sănătatea gastro-intestinală.
Cum să alegi, să stochezi și să adaugi radicchio în dieta ta
Radicchio se găsește în secțiunea de produse din majoritatea supermarket-urilor mari, alături de alte legume cu frunze, cum ar fi varza , andive și salată.
Alegeți radicchio cu culoare roșie îndrăzneață și coaste albe proeminente. Evitați plantele cu vânătăi, fisuri sau pete moi.
Cele mai multe radicchio crude și nespălate se pot păstra până la 2 săptămâni în sertarul de legume al frigiderului.
Pentru a pregăti radicchio, tăiați sau îndepărtați frunzele exterioare și spălați capul sub apă rece înainte de utilizare.
Radicchio poate fi tocat și mâncat crud în salate, la grătar în pene sau gătit în feluri de mâncare calde precum supe, risotto și paste. De asemenea, poate fi tăiat cubulețe și adăugat pe pizza. Utilizarea radicchio cu ingrediente dulci sau acide poate reduce sau completa aroma sa amară .
Dacă nu aveți la dispoziție radicchio, andive, cicoare, escarolă și rucola oferă arome similare mâncărurilor dvs.

Niciun comentariu

Nu ratați!