7 beneficii ale seleniului demonstrate științific

1

Deși este posibil să nu fi auzit niciodată de seleniu, acest nutrient uimitor este vital pentru sănătatea ta.
Seleniul este un mineral esențial, adică trebuie obținut prin dieta.
Este necesar doar în cantități mici, dar joacă un rol major în procesele importante din corpul dvs., inclusiv metabolismul și funcția tiroidiană.
Acest articol prezintă 7 beneficii ale seleniului pentru sănătate, toate susținute de știință.
1. Acționează ca un antioxidant puternic
Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi.
Radicalii liberi sunt produse secundare normale ale proceselor precum metabolismul care se formează zilnic în corpul dumneavoastră.
Adesea primesc o reputație negativa, dar radicalii liberi sunt esențiali pentru sănătatea ta. Acestea îndeplinesc funcții importante, inclusiv protejarea corpului împotriva bolilor.
Cu toate acestea, lucruri precum fumatul, consumul de alcool și stresul pot provoca un exces de radicali liberi. Acest lucru duce la stres oxidativ, care dăunează celulelor sănătoase.
Stresul oxidativ a fost legat de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, Alzheimer și cancer, precum și îmbătrânirea prematură și riscul de accident vascular cerebral.
Antioxidanții precum seleniul ajută la reducerea stresului oxidativ, ținând sub control numărul radicalilor liberi.
Acestea acționează prin neutralizarea excesului de radicali liberi și protejarea celulelor de daunele cauzate de stresul oxidativ.
2. Poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer
Pe lângă scăderea stresului oxidativ, seleniul poate contribui la scăderea riscului anumitor tipuri de cancer.
Acest lucru a fost atribuit capacității seleniului de a reduce daunele ADN și stresul oxidativ, de a vă stimula sistemul imunitar și de a distruge celulele canceroase.
O revizuire a 69 de studii care a inclus peste 350.000 de persoane a constatat că a avea un nivel ridicat de seleniu în sânge a fost asociat cu un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerele de sân, plămâni, colon și prostată.
Este important de reținut că acest efect a fost asociat doar cu seleniul obținut prin alimente, nu cu suplimente.
Cu toate acestea, unele cercetări sugerează că suplimentarea cu seleniu poate reduce efectele secundare la persoanele supuse radioterapiei.
De exemplu, un studiu a constatat că suplimentele de seleniu pe cale orală au îmbunătățit calitatea generală a vieții și au redus diareea indusă de radiații la femeile cu cancer de col uterin și uterin.
3. Poate proteja împotriva bolilor de inimă
O dietă bogată în seleniu vă poate ajuta să vă mențineți inima sănătoasă , deoarece nivelurile scăzute de seleniu au fost legate de un risc crescut de boli de inimă.
Într-o analiză a 25 de studii observaționale, o creștere cu 50% a nivelurilor de seleniu din sânge a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de boli de inimă.
Seleniul poate reduce, de asemenea, markerii inflamației în corpul dumneavoastră – unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă.
De exemplu, o revizuire a 16 studii controlate, care a inclus peste 433.000 de persoane cu boli de inimă, a arătat că administrarea suplimentelor de seleniu a scăzut nivelul proteinei reactive C (CRP) a markerului inflamator.
În plus, a crescut nivelurile de glutation peroxidază, un puternic antioxidant.
Acest lucru indică faptul că seleniul poate ajuta la scăderea riscului bolilor de inimă prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ din corpul dumneavoastră. Stresul oxidativ și inflamația au fost legate de ateroscleroză sau de acumularea plăcii în artere.
Ateroscleroza poate duce la probleme de sănătate periculoase, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și bolile de inimă.
Incorporarea alimentelor bogate în seleniu în dieta dvs. este o modalitate excelentă de a menține nivelul minim de stres oxidativ și inflamație.
4. Ajută la prevenirea declinului mental
Boala Alzheimer este o afecțiune devastatoare care provoacă pierderea memoriei și afectează negativ gândirea și comportamentul.
Numărul persoanelor cu boală Alzheimer este în creștere. Astfel, găsirea unor modalități de prevenire a acestei boli degenerative este imperativă.
Se crede că stresul oxidativ este implicat atât în ​​debutul, cât și în progresia bolilor neurologice, cum ar fi Parkinson, scleroza multiplă și Alzheimer.
Mai multe studii au arătat că pacienții cu boala Alzheimer au niveluri mai scăzute de seleniu în sânge.
În plus, unele studii au descoperit că antioxidanții din alimente și suplimente pot îmbunătăți memoria la pacienții cu Alzheimer.
Un mic studiu a constatat că suplimentarea cu o nucă de Brazilia bogată în seleniu pe zi îmbunătățea fluența verbală și alte funcții mentale la pacienții cu insuficiență cognitivă ușoară.
Mai mult, dieta mediteraneană , bogată în alimente bogate în seleniu, cum ar fi fructele de mare și nucile, a fost asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer.

5. Este important pentru sănătatea tiroidei
Seleniul este important pentru buna funcționare a glandei tiroide. De fapt, țesutul tiroidian conține o cantitate mai mare de seleniu decât orice alt organ din corpul uman.
Acest mineral puternic ajută la protejarea tiroidei împotriva deteriorării oxidative și joacă un rol esențial în producerea hormonilor tiroidieni.
O glandă tiroidă sănătoasă este importantă, deoarece vă reglează metabolismul și controlează creșterea și dezvoltarea.
Deficitul de seleniu a fost asociat cu afecțiuni tiroidiene, cum ar fi tiroidita lui Hashimoto, un tip de hipotiroidism în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă.
Un studiu observațional care a inclus peste 6.000 de persoane a constatat că nivelurile scăzute de seleniu au fost asociate cu un risc crescut de tiroidită autoimună și hipotiroidism.
În plus, unele studii au arătat că suplimentele de seleniu pot aduce beneficii persoanelor cu boala Hashimoto.
O analiză a concluzionat că administrarea zilnică de suplimente de seleniu timp de trei luni a dus la scăderea anticorpilor tiroidieni. De asemenea, a condus la îmbunătățiri ale dispoziției și bunăstării generale la cei cu boala Hashimoto.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări înainte ca suplimentele de seleniu să poată fi recomandate pentru cei cu boala Hashimoto.
6. Îți stimulează sistemul imunitar
Sistemul dvs. imunitar vă menține corpul sănătos identificând și combătând potențialele amenințări. Acestea includ bacterii, viruși și paraziți.
Seleniul joacă un rol important în sănătatea sistemului imunitar. Acest antioxidant ajută la scăderea stresului oxidativ din corpul dumneavoastră, ceea ce reduce inflamația și îmbunătățește imunitatea.
Studiile au demonstrat că nivelurile crescute de seleniu din sânge sunt asociate cu un răspuns imunitar sporit.
Pe de altă parte, s-a demonstrat că deficiența dăunează funcției celulelor imune și poate duce la un răspuns imun mai lent.
Studiile au asociat, de asemenea, deficiența cu un risc crescut de deces și progresie a bolii la persoanele cu HIV, în timp ce suplimentele s-au dovedit a duce la mai puține spitalizări și la o îmbunătățire a simptomelor pentru acești pacienți.
În plus, suplimentele de seleniu pot contribui la întărirea sistemului imunitar la persoanele cu gripă, tuberculoză și hepatită C.
7. Poate ajuta la reducerea simptomelor astmului
Astmul este o boală cronică care afectează căile respiratorii care transportă aerul în și din plămâni.
Aceste căi respiratorii se inflamează și încep să se îngusteze, provocând simptome precum respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, senzație de apăsare toracică și tuse.
Astmul a fost asociat cu niveluri crescute de stres oxidativ și inflamație în organism.
Datorită capacității seleniului de a reduce inflamația, unele studii sugerează că acest mineral poate ajuta la reducerea simptomelor legate de astm.
Cercetările sugerează că persoanele care au astm au niveluri mai scăzute de seleniu în sânge.
De fapt, un studiu a arătat că pacienții astmatici cu niveluri mai ridicate de seleniu din sânge au o funcție pulmonară mai bună decât cei cu niveluri mai mici.
Suplimentele de seleniu pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor legate de astm.
De exemplu, un studiu a constatat că administrarea persoanelor cu astm bronșic 200 mcg de seleniu pe zi a redus utilizarea medicamentelor corticosteroide utilizate pentru controlul simptomelor lor.
Cu toate acestea, cercetările în acest domeniu sunt conflictuale și sunt necesare studii mai ample pentru a înțelege pe deplin rolul seleniului în dezvoltarea și tratamentul astmului.
Cele mai bune surse dietetice de seleniu
Din fericire, multe alimente sănătoase sunt bogate în seleniu.
Următoarele alimente sunt surse excelente:
Stridii: 238% din DZ în 85 grame
Nuci de Brazilia: 174% din DZ în 5 grame
Halibut: 171% din DZ în 160 grame
Ton cu aripioare galbene: 167% din DZ în 85 de grame
Ouă: 56% din DZ în 2 ouă mari (100 grame)
Sardine: 46% din DZ în 4 sardine (48 grame)
Semințe de floarea-soarelui: 27% din DZ în 28 grame
Piept de pui: 12% din DZ în 4 felii (84 grame)
Ciuperci Shiitake: 10% din DZ în 1 ceașcă (97 grame)
Cantitatea de seleniu din alimentele de origine vegetală variază în funcție de conținutul de seleniu al solului în care au fost cultivate.
Astfel, concentrațiile de seleniu din culturi depind în mare măsură de locul în care sunt cultivate.
De exemplu, un studiu a arătat că concentrația de seleniu din nucile din Brazilia variază foarte mult în funcție de regiune. În timp ce o singură nucă de Brazilia dintr-o regiune a furnizat până la 288% din aportul recomandat, altele au furnizat doar 11%.
Prin urmare, este important să consumați o dietă variată care să includă mai multe surse bune de acest mineral important.
Pericole ale consumului excesiv de seleniu
Deși seleniul este necesar pentru o sănătate bună, prea mult poate fi periculos. De fapt, consumul de doze mari de seleniu poate fi toxic și chiar fatal.
Deși toxicitatea seleniului este rară, este important să rămâneți aproape de cantitatea recomandată de 55 mcg pe zi și să nu depășiți niciodată limita superioară tolerabilă de 400 mcg pe zi.
Nucile de Brazilia conțin o cantitate foarte mare de seleniu. Consumul prea mult poate duce la toxicitatea seleniului.
Cu toate acestea, toxicitatea este mai probabil să se întâmple mai degrabă din consumul de suplimente decât din consumul de alimente care conțin seleniu.
Semnele toxicității seleniului includ:
-Pierderea parului
-ameţeală
-greaţă
-vărsături
-înroșirea feței
-tremurături
-dureri musculare
În cazurile severe, toxicitatea acută cu seleniu poate duce la simptome grave intestinale și neurologice, infarct, insuficiență renală și chiar moarte.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.