Ceai de păpădie – pentru cine este bun și cine trebuie să îl evite + informații despre colectarea plantei

0

Papadia este mult mai mult decât o simplă buruiană care crește în curte. De fapt, a fost cultivat pentru beneficiile sale culinare și medicinale de secole, iar știința modernă a început chiar să confirme unele dintre afirmațiile făcute în mod tradițional despre păpădie.
Păpădia este foarte comună și majoritatea oamenilor o pot recunoaște. Este o plantă rezistentă, care crește cu ușurință în zone cu lumină solară scăzută. Florile, frunzele și rădăcina de păpădie pot fi folosite pentru a face ceai de păpădie. În unele părți ale Europei și Asiei, este cunoscut ca un remediu popular pentru:
– Infectii ale tractului urinar
– Inflamaţie
– Detoxifierea corpului
– Răceala obișnuită
Cu toate acestea, în timp ce știința modernă a sprijinit aceste afirmații ale medicinei tradiționale despre ceaiul de păpădie, este nevoie de mult mai multe cercetări.
👉 Informații nutriționale:
✔️ O cană de păpădie crudă conține:
– Calorii: 25
– Proteine: 1,5 grame
– Grăsimi: 0,4 grame
– Carbohidrați: 5,1 grame
– Fibre: 1,9 grame
– Zahăr: 0,4 grame
✔️ Păpădia este o sursă bună de:
– Beta caroten
– Magneziu
– Calciu
– Fier
– Zinc
Papadia este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina A. Studiile au arătat că vitamina A poate scădea riscul afecțiunilor precum cataracta, diareea, rujeola și cancerul de sân.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de păpădie
Păpădia este o sursă bogată de vitamine si minerale. Cu toate acestea, același lucru care face păpădia atât de puternică poate crea complicații pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale.
Cercetările au descoperit o serie de beneficii potențiale pentru sănătate ale consumului de ceai de păpădie:
1. Efecte antiinflamatorii
Păpădia conține taraxasterol, un compus cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante semnificative care combate inflamația. Taraxasterolul poate ajuta la reglarea celulelor albe din sânge și le poate împiedica să declanșeze inflamația în mod inutil.
2. Scăderea tensiunii arteriale
Ceaiul de păpădie este o sursă excelentă de potasiu, un mineral și electrolit care stimulează bătăile inimii. Potasiul poate ajuta rinichii să filtreze mai eficient toxinele și să îmbunătățească fluxul sanguin.

3. Sănătatea ficatului
Polizaharidele din păpădie sunt cunoscute pentru reducerea stresului asupra ficatului și sprijină capacitatea acestuia de a produce bilă. De asemenea, vă ajută ficatul să filtreze substanțele chimice potențial dăunătoare din alimente.
4. Suport pentru sistemul imunitar
Păpădia este o sursă bună de vitamina C, una dintre cele mai utile vitamine pentru sistemul imunitar. Prezența vitaminei C poate explica eficacitatea raportată împotriva răcelilor sezoniere.
📌 Ceai de papadie – beneficii, proprietati si contraindicatii
❗️Riscuri potențiale ale ceaiului de păpădie
Deoarece ceaiul de păpădie are ingrediente atât de puternice, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l consuma. Luați în considerare următoarele înainte de a de a bea ceai de păpădie:
✔️ Alergii la margarete
Dacă sunteți alergic la alte plante din familia margaretelor – cum ar fi margaretele, gălbenelele sau crizantemele – veți fi, de asemenea, alergic la păpădie.
✔️ Preocupări legate de sarcină
Efectele ceaiului de păpădie asupra unei femei însărcinate sau care alăptează sunt neconcludente. Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, cel mai bine este să căutați altă alternativă.
✔️ Interferență cu medicamente
Evitați ceaiul de păpădie dacă luați deja un diuretic, deoarece acțiunile acestora pot fi agravate. Deoarece păpădia are proprietăți diuretice naturale, poate interfera cu acțiunea litiului și a medicamentelor similare.
Ceaiul de păpădie ar trebui, de asemenea, evitat dacă luați antibiotice.
✔️ Funcția hepatică și renală
Dacă sunteți tratat pentru probleme de ficat sau rinichi, ar trebui să evitați să consumați ceai de păpădie sau păpădie, cu excepția permisiunii medicului. Papadia ar putea crește riscul de complicații pentru cineva care are boală de rinichi, în special.
✔️ Tensiunea arterială și coagularea
Deoarece potasiul din păpădie poate afecta fluxul sanguin și coagularea, cel mai bine este să evitați ceaiul de păpădie dacă luați medicamente pentru  diluarea sângelui.
Din același motiv, cineva care ia medicamente pentru tensiune arterială ar trebui să evite ceaiul de păpădie.
👉 Când se recoltează rădăcina de păpădie?
Rădăcina de păpădie poate fi colectată de două ori: atunci când concentrația de nutrienți este maximă, primăvară înainte de înflorire (sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai) și toamna (septembrie-octombrie). Rădăcina de păpădie se usucă imediat după recoltare. Rădăcinile de păpădie colectate toamna conțin o cantitate mare de fructoza și glucoză.
👉 Când se recoltează florile de păpădie?
Colectarea florilor de păpădie are loc în perioada aprilie-octombrie. Florile adunate în timpul înfloririi active – în luna mai – sunt extrem de bune.
Se recomandă colectarea florilor pe vreme însorită, după-amiaza. Roua trebuie să dispară de pe plante până să fie recoltate. Florile nu trebuie să aibă pete, sau semne de ofilire.
De regulă, numai capul florii este tăiat; pedunculul nu trebuie atins. Nu este recomandat să culegi florile cu mâna, deoarece există riscul de a scutura polenul de pe petale, care conține o cantitate mare de macro și microelemente utile. El este cel care determina principalele proprietăți vindecătoare ale florilor. Fără el, florile devin practic inutile, deși își mai păstrează unele beneficii.
👉 Articole recomandate:
📌 4 Beneficii eficiente ale ceaiului de păpădie pentru pierderea în greutate
📌 Beneficiile rădăcinii de păpădie pentru cancer, colesterol și ficat – dozare și preparare + efecte secundare
📌 Frunze de papadie – bogatie nutritionala benefica sanatatii
📌 Cum să-ți faci propriul amestec de ceai cu plante pentru sănătatea ficatului

Niciun comentariu

Nu ratați!