Ceaiul de rozmarin este benefic pentru optimizarea digestiei, cresterea functiei cognitive, prevenirea cancerului, tratarea afectiunilor pielii, reducerea inflamatiei si ameliorarea durerii asociate cu aceasta. De asemenea, ajuta la eliminarea anxietatii, imbunatatirea functiei hepatice si stimularea sanatatii parului. Cu toate acestea, exista unele efecte secundare, cum ar fi greata, varsaturi, precum si contractii uterine, ceea ce il face periculos in timpul sarcinii!
Multe dintre beneficiile impresionante de sanatate ale ceaiului de rozmarin provin din acizii rosmarinici si caffeici prezenti in planta, alaturi de acidul salicilic, potasiul si diferiti compusi antimicrobieni, antibacterieni si antioxidanti.
Consumul acestui ceai este foarte bun pentru persoanele care sufera de indigestie, anemie, Alzheimer, dementa, artrita, dureri cronice, tensiune arteriala ridicata, toxicitate ridicata, anxietate, stres, depresie si boli ale pielii.
Ingrijirea pielii
Compusii gasiti in ceaiul de rozmarin sunt bine cunoscuti pentru a imbunatati aspectul pielii, datorita proprietatilor antioxidante si anti-inflamatorii. Studiile au analizat in mod specific efectul acestuia asupra eczemelor, unde fluxul sanguin si compusii antiinflamatorii au diminuat sau eliminat simptomele acestei afectiuni comune ale pielii.
Imbunatateste circulatia
Ceaiul de rozmarin este cunoscut ca o substanta stimulanta pentru sistemul circulator, deoarece are proprietati anticoagulante, similare cu aspirina, care pot imbunatati fluxul de sange prin organism. Acest lucru poate oferi un impuls energetic si poate imbunatati capacitatea organismului de a repara si oxigena extremitatile corpului.
Functie cognitiva
Anumiti compusi antioxidanti gasiti in rozmarin, si anume acidul carnosic, au dovedit ca stimuleaza memoria si protejeaza caile neuronale. Aceasta este o veste foarte buna pentru persoanele care doresc sa isi imbunatatesca memoria si sa previna aparitia bolii Alzheimer sau a dementei.
Ajuta digestia
Proprietatile anti-spasmodice si carminative ale ceaiului de rozmarin il fac ideal pentru persoanele care sufera de indigestie, constipatie, balonare si crampe. Acest ceai a fost folosit pentru a elimina problemele digestive si poate imbunatati absorbtia nutrientilor prin ameliorarea inflamatieii in intestin.
Impiedica cancerul
Ceaiul de rozmarin este impachetat cu antioxidanti, care ii permit sa caute si sa neutralizeze radicalii liberi, produsele secundare naturale ale metabolismului celular care pot provoca mutatii celulare. Mai exact, acest ceai contine acid rosmarinic, acid cafeic si carnosol, toate acestea fiind legate de reducerea riscului de a dezvolta cancer, in special cancer de san.
Tratarea inflamarii
Unul dintre ingredientele cheie ale acestui ceai puternic este acidul carnosic. Cercetarile au aratat ca acestea reduc nivelul de acid azotic din organism, care poate fi un declansator al inflamatiei. In combinatie cu alti compusi antioxidanti si antiinflamatori, acesta poate ajuta persoanele care sufera de dureri ce cap, artrita, dureri menstruale, dureri articulare, hemoroizi si hipersensibilitate la alergeni.
Analgezic
Calitatile de ameliorare a durerii ale ceaiului de rozmarin sunt bine cunoscute si sunt in mare parte rezultatul salicilatului, un compus destul de similar cu aspirina. Indiferent daca va recuperati dintr-o boala sau o interventie chirurgicala, acest ceai poate ajuta la ameliorarea acestor simptome.
Imgrijirea parului
Mai puteti folosi acest ceai pentru a curata scalpul si parul, ajutand astfel la imbunatatirea continutului de nutrienti ai parului si, de asemenea, eliminarea matretii, protejand in acelasi timp impotriva caderii parului.
Functia hepatica
Cercetarile au aratat ca rozmarinul poate imbunatati sanatatea si functia ficatului si, de asemenea, detoxifica organismul prin stimularea urinarii. Acest lucru poate ajuta organismul sa elimine toxinele mai repede.
Gestionarea stresului
O alta utilizare populara a acestui ceai este aceea de a ajuta organismul sa se relaxeze, ajutandu-ne sa trecem peste situatiile stresante mai usor si cu mai putine griji. Calitatile ceaiului de rozmarin pot reduce nivelurile hormonilor de stres si pot favoriza calmul. Proprietatile analgezice ale salicilatului ajuta si la calmarea nervilor si a stresului.
Cum se face ceaiul de rozmarin?
1 lingurita de rozmarin (uscata, proaspata sau pulbere)
1 cana de apa
1 lingurita de miere sau zahar (daca se doreste)
Mod de preparare:
Turnati o cana de apa fierbinte peste o lingurita de rozmarin si lasati-o la infuzat (cu capac) timp de 5-6 minute. Strecurati ceaiul si adaugati, daca doriti, un indulcitor.
Atentie! Nu este recomandat in timpul sarcinii! consumat in exces poate provoca greata, varsaturi si contractii uterine.
Niciun comentariu