Ciuperca coama leului – beneficii majore pentru creier, inimă, imunitate și nu numai

0

Ciuperca coama leului este un aliment nootropic foarte popular în medicina tradițională chineză. O multitudine de cercetări s-au concentrat în ultimii ani în jurul acestei ciuperci care stimulează creierul, iar rezultatele sunt uimitoare.
Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry (Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară) enumeră beneficiile afirmând că ciuperca coama leului este „ antibiotic, anticarcinogen, antidiabetic, anti-oboseală, antihipertensiv, anti-hiperlipodemic, anti-senescență [anti-îmbătrânire], cardioprotector, hepatoprotector, nefroprotector, neuroprotector și îmbunătățește anxietatea, funcția cognitivă și depresia.”
O listă foarte impresionantă!
Ce este ciuperca coama leului?
Cunoscută în latină ca Hericium erinaceus, coama leului este prezentă in America de Nord, Europa și Asia. Uneori este denumită Ciupercă Arici, Yamabushitake sau Houtou și aparține grupului de ciuperci hidnoide.
Aceste ciuperci cresc atât pe arbori vii, cât și pe frunze late și sunt frecvente la sfârșitul verii și în lunile de toamnă.
Cercetările arată că coama leului posedă proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și imunostimulante la celule, animale și oameni. A fost folosită de mii de ani ca o ciupercă medicinală, în special în rândul practicienilor de medicină tradițională chineză.
La fel ca multe alimente foarte benefice, ciuperca coama leului este cunoscută de ceva timp în părți din Asia ca fiind excelentă pentru diferite funcții și condiții ale corpului. Folosită în Japonia de secole și, eventual, de milenii, ciuperca cu aspect ciudat este venerată de călugării budiști și înțeleasă a fi aproape o sursă mistică de nutriție.
O sectă de călugări budiști cunoscuți sub numele de Yamabushi poartă o îmbrăcăminte cunoscută sub numele de „suzukake”, realizată din multe fire lungi de blană, care are o asemănare izbitoare cu ciuperca de coamă a leului și, probabil, explică de ce ciuperca este cunoscută în unele zone ca yamabushitake.
Unele surse afirmă că a fost rezervată regalității în momente diferite din trecut.
Beneficii
1. Îmbunătățește funcția creierului și avantajează sistemul nervos
Poate că cea mai bine cercetată caracteristică a ciupercilor coama leului este impactul său asupra celulelor creierului și a funcțiilor conexe. Această ciupercă incredibilă poate avea un impact revoluționar asupra bolilor neurodegenerative.
O metodă prin care coama leului afectează funcția creierului este îmbunătățirea „creșterii neuritei” din creier și din organele conexe, potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Internațional al Ciupercilor Medicinale. Creșterea neuritei se referă la creșterea axonilor și a dendritelor din neuroni.
Prin această creștere a axonilor si dendritelor, ar putea fi posibilă încetinirea sau inversarea degenerării celulare din creier – principala caracteristică a bolilor precum Alzheimer și Parkinson.
Un studiu din 2012 realizat în Malaezia a constatat că consumul de ciuperci coama leului ar putea regenera celulele deteriorate din leziuni ale nervilor periferici, o leziune care afectează țesutul delicat dintre creier și măduva spinării.
Atunci când studiază modul în care bolile cerebrale pot fi afectate de anumite medicamente sau tratamente, oamenii de știință folosesc adesea ceea ce este cunoscut sub numele de linia celulară PC12 pentru testare. Extractele și diferitele forme de ciuperci coama leului par să aibă un impact major asupra celulelor PC12, protejându-le de daune și întârziindu-le semnificativ moartea celulelor.
Această constatare se poate dovedi extrem de relevantă pentru prevenirea sau tratamentul afecțiunilor creierului.
În cercetările pe animale publicate în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Medicina complementară și alternativă bazată pe dovezi), ciuperca coama leului a stimulat funcția cognitivă și a contribuit la îmbunătățirea memoriei la șoareci, atât cu modelul Alzheimer, cât și fără acesta. Studii multiple au descoperit o corelație inversă între coama leului și simptomele legate de Alzheimer, ceea ce înseamnă că, după consumul extractului de ciuperci, simptomele șoarecilor s-au îmbunătățit.
O îmbunătățire a afectării cognitive ușoare la oameni a fost, de asemenea, găsită în cercetările publicate în Phytotherapy Research după 8 până la 16 săptămâni de suplimentare cu coama leului, deși această îmbunătățire nu a durat după ce subiecții au încetat să mai ia acest supliment.
Pericolul de rănire ischemică (deteriorarea cauzată de lipsa fluxului sanguin) pentru neuroni este, de asemenea, semnificativ atunci când vorbiți despre leziuni cerebrale și boli. În testele de laborator efectuate în Taiwan, s-a demonstrat că ciuperca coama leului ajută la prevenirea acestui tip de leziuni.
Administrarea suplimentelor de coama leului s-a dovedit a avea, de asemenea, efecte potențiale de protecție asupra răspândirii bolii Parkinson, o altă tulburare neurodegenerativă, potrivit cercetărilor pe animale publicate în Journal of Translational Medicine.
În timp ce această cercetare este încă în fază incipientă și nu a progresat la studii la scară largă la om în majoritatea cazurilor, efectul consistent al ciupercii coama leului asupra celulelor creierului nu ar trebui ignorat.
2. Poate ajuta la protejarea împotriva cancerului
Coama leului poate fi, de asemenea, semnificativă în tratarea cancerului, potrivit unei serii de cercetări. În diferite grade, s-a constatat că compușii sau suplimentarea cu ciuperci coama leului pot încetini progresia sau inversa răspândirea:
Leucemiei
Cancerului gastric (stomac)
Cancerului de plămâni
Cancerului cervical
Cancerului de ficat
Cancerului de colon
Cancerului mamar
În ceea ce privește leucemia, coama leului a demonstrat că reduce semnificativ celulele leucemiei într-un studiu coreean. Alte cercetări coreene efectuate de Departamentul de Știință și Tehnologie Moleculară de la Universitatea Ajou au constatat că, datorită produselor fitochimice din ciuperca coama leului, are „potențial terapeutic împotriva leucemiei umane”.
În ceea ce privește cancerul gastric, un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice a constatat că coama leului a cauzat moartea celulară și oprirea ciclului celular cu cancer gastric. Cercetătorii au concluzionat că „studiul nostru oferă dovezi in vitro că HEG-5 poate fi luat ca potențial candidat pentru tratarea cancerului gastric”.
Atât studiile pe celule, cât și pe animale, publicate în Journal of Natural Products și Kaohsiung Journal of Medical Sciences dezvăluie capacitatea ciupercii de coamă de leu de a ajuta la tratarea cancerului pulmonar . Între timp, potrivit cercetărilor in vitro și animale publicate în Journal of Biomedicine and Biotechnology și Journal of Ethnopharmacology , coama leului prezintă activitate anticancerigenă împotriva colonului, sânului și a altor tipuri de cancer.
Unele studii sugerează de fapt utilizarea suplimentelor de ciuperci coama leului pentru tratarea cancerului, deși nu s-au efectuat studii pe termen lung și la scară largă pentru a dovedi acest lucru ca o opțiune viabilă.
O altă descoperire interesantă a implicat metastaza (răspândirea cancerului) de la colon la plămâni. Atunci când un cancer se răspândește mai mult decât organul original în care a fost găsit, se consideră că un pacient are cancer în stadiul IV.
Într-un studiu efectuat pe șobolani in Coreea, șobolanilor li s-a administrat fie extract de coama leului cu apă fierbinte, fie extracte de etanol cu ciuperci coama leului. Prin consumul de extract de coama leului, șobolanii studiați au arătat metastaza inhibată a celulelor canceroase la plămâni cu 66% și, respectiv, 69%.
3. Sprijină sănătatea inimii și a sistemului circulator
Ciuperca coama leului vă poate ajuta, de asemenea, în prevenirea bolilor de inimă. Cercetările in vitro și pe animale au descoperit că extractele de coama leului pot preveni creșterea colesterolului LDL (uneori denumit colesterol „rău”), pot crește colesterolul HDL sau „bun” și pot reduce trigliceridele din sânge, un indicator timpuriu al bolilor de inimă.
Un extract de ciupercă coama leului poate preveni formarea cheagurilor de sânge și poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu al Departamentului de Semnalizare Celulară, Școala Absolventă a Științelor Farmaceutice de la Universitatea Tohoku din Japonia, efectuat pe trombocite de iepure.

4. Ar putea îmbunătăți sănătatea digestivă
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, ciuperca coama leului ar putea îmbunătăți funcția stomacului și a sistemului digestiv.
În mai multe studii, s-a demonstrat că ciuperca coama leului protejează sau micșorează ulcerul gastric. De exemplu, potrivit unui studiu realizat pe șobolani de Centrul de Cercetare a Ciupercilor de la Universitatea din Malaya din Malaezia, cercetătorii au concluzionat că compușii bioactivi din extractul de coama leului pot fi responsabili pentru activitatea gastroprotectoare prezentată pe șobolani.
Cercetările efectuate pe șoareci in China, publicate în Jurnalul Internațional al Ciupercilor Medicinale, confirmă acest lucru, menționând că „rezultatele indică faptul că fracția polizaharidică este componenta activă a culturii miceliului H. erinaceus, care protejează împotriva ulcerului gastric”.
Coama leului poate îmbunătăți, de asemenea, în mod semnificativ simptomele a două tulburări inflamatorii majore ale sistemului digestiv, gastrita și boala inflamatorie a intestinului, după cum se arată în studiile de laborator și cercetările efectuate pe șoareci.
5. Reduce inflamația
Un studiu din 2015 efectuat în Japonia a constatat că ciuperca coama leului a reușit să reducă inflamația din țesutul gras. Acest lucru este important, deoarece inflamația țesutului gras este un factor în formarea sindromului metabolic, un grup de afecțiuni care vă cresc riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet.
Coama leului are și efecte antibacteriene împotriva h. Pylori, adesea considerat „cel mai de succes agent patogen din istoria omenirii”. Mulți oameni nu prezintă niciodată simptome ale purtării bacteriilor, dar pentru unii oameni provoacă afecțiuni gastrice severe, cum ar fi ulcere în stomac și / sau intestine.
6. Acționează ca un puternic antioxidant
Moleculele din ciuperca coama leului au capacități antioxidante și ajută la prevenirea și ameliorarea stresului oxidativ cauzat de o nutriție deficitară și de expunerea la substanțe chimice din mediu.
Un mod specific în care acești antioxidanți pot fi utili este vindecarea rănilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Malaya a constatat că un extract lichid de coama leului a accelerat semnificativ vindecarea rănilor în comparație cu vindecarea naturală la șobolani.
Acești antioxidanți pot, de asemenea:
Ajută la prevenirea osteoporozei
Proteja împotriva afectării hepatice induse de alcool, așa cum se arată în cercetările efectuate pe șoareci
Încetini îmbătrânirea pielii, așa cum se arată într-un studiu pe șobolani
7. Îmbunătățește sănătatea mintală și bunăstarea generală
Un supliment de ciuperci coama leului vă poate ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai bine îmbunătățind somnul și reducând efectele problemelor de sănătate mintală.
S-a arătat că polizaharidele puternice extrase din coama leului combat oboseala în studiile pe șoareci. De asemenea, ar putea avea capacitatea de a regla ritmurile circadiene la normal, așa cum au făcut pe șoareci într-un studiu realizat la Departamentul de Științe Agro-ecologice, Facultatea de Agricultură de la Universitatea Kyushu, care este deosebit de semnificativ pentru persoanele cu risc de demenţă.
Consumul de ciuperci coama leului poate fi, de asemenea, un mod natural de a ajuta la tratarea depresiei și anxietății.
Într-un studiu, 30 de femei au primit fie un placebo, fie coama leului timp de patru săptămâni. Cercetătorii au concluzionat: „Rezultatele noastre arată că aportul de coama leului are posibilitatea de a reduce depresia și anxietatea și aceste rezultate sugerează un mecanism diferit de acțiunea de îmbunătățire a NGF a H. erinaceus.” Acest lucru pare a fi legat , în parte, de factorul de inflamație legat de depresie, așa cum se arată în studiile la șoareci.
8. Îmbunătățește funcția imună
Coama leului pare să aibă capacitatea de a spori funcția sistemului imunitar într-o manieră legată și de conținutul de polizaharide din ciupercă, conform cercetărilor efectuate pe șoareci.
9. Ar putea fi util pentru gestionarea diabetului
Un studiu efectuat pe animale în 2013 a arătat o îmbunătățire a nivelului de glucoză din sânge, a sensibilității la insulină și a altor simptome ale diabetului atunci când s-a administrat un extract de ciupercă coama leului.
Posibil datorită activității antioxidante a coamei leului, administrarea acesteia la animale pare, de asemenea, să amelioreze durerea cauzată de neuropatia diabetică.
Nutriție
Cercetările sugerează că coama leului este o sursă de cel puțin 32 de compuși bioactivi. Deși este greu de identificat conținutul de vitamine și minerale din coama leului, se crede că este o sursă bogată de potasiu, zinc, fier și seleniu.
Unul dintre motivele pentru care coama leului a fost cercetată pentru o mare varietate de scopuri se datorează polizaharidelor pe care le conține. Polizaharidele sunt structuri complexe de carbohidrați, cum ar fi glucoza.
Ciuperca coama leului conține polizaharide beta-glucanice, despre care se știe științific că au corelații cu diferite beneficii pentru sănătate, cum ar fi sănătatea inimii și răspunsurile imune.
Utilizări
Ciupercile coama leului au fost folosite de secole ca sursă de hrană și medicamente pe bază de plante în mai multe țări asiatice. În ultimii 10 ani, această ciupercă medicinală a atras o atenție considerabilă datorită capacităților sale terapeutice potențiale în bolile neurodegenerative.
În est, venerația față de ciuperci datează de mai multe secole, cu ciuperci cunoscute sub numele de „plante spirite” despre care se credea că oferă longevitate și potență spirituală. Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Restorative Medicine, în sistemele medicale chineze și japoneze, coama leului a fost folosită în mod tradițional pentru hrănirea intestinului, fortificarea splinei și, de asemenea, ca agent anticancerigen.
În medicina tradițională, se spune că este nutritiv pentru cele cinci organe interne – plămân, inimă, splină, rinichi și ficat – și este folosit pentru a promova digestia bună, puterea și vigoarea generală.
Ciuperca coama leului este, de asemenea, utilizată pentru a îmbunătăți simptomele deficitului de qi (lipsa „energiei vitale”) în medicina tradițională chineză și este adesea luată pentru probleme care implică sistemul nervos central, insomnie și slăbiciune.
Din păcate, pentru mulți dintre noi, ciuperca coama leului nu este ușor disponibilă, poate doar la magazinele cu specialități si specific asiatic.
Puteți cumpăra și ciuperci coama leului sub formă de suplimente. Asigurați-vă că faceți cercetări și cumpărați numai suplimente de înaltă calitate de la producători de încredere.
Suplimentele cu ciuperca coama leului sunt disponibile in multe farmacii si online.
Riscuri și efecte secundare
Ciuperca de coamă a leului este un produs alimentar în general sigur. Multe studii pe animale au arătat ca nu este toxica la doze diferite, chiar și pe perioade lungi de timp de timp.
Au existat rapoarte izolate despre efectele secundare ale ciupercilor coama leului, inclusiv una de dermatită de contact și alta de suferință respiratorie legată de consumul de coama leului.
Dacă alegeți să mâncați această ciupercă și aveți simptome, cum ar fi arsuri / mâncărimi ale pielii, incapacitatea de a respira corect sau umflarea buzelor, consultați imediat medicul dumneavoastră.

Niciun comentariu

Nu ratați!