Frunze de măslin – Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și funcția creierului – Utilizări și precauții

0

Frunzele de măslin au fost folosite pentru prima dată în scopuri medicinale în Egiptul Antic, unde au servit ca simbol al puterii cerești. De atunci, frunzele de măslin au fost utilizate terapeutic în dieta umană ca extract, ceai de plante și pulbere.
Frunza de măslin conține mulți compuși potențial bioactivi care au proprietăți antioxidante, antihipertensive, antiinflamatorii și hipoglicemiante – similare cu beneficiile bine cunoscute ale uleiului de măsline.
Din ce în ce mai multe studii demonstrează că extractul de frunze de măslin este un instrument medicinal puternic, cu beneficii, inclusiv sprijinirea sistemului imunitar, energie crescută și promovarea tensiunii arteriale sănătoase. Datorită studiilor științifice promițătoare care indică potențialul său medicinal, frunzele de măslin continuă să câștige recunoaștere pentru diversele sale beneficii pentru sănătate.
👉 Ce este extractul de frunze de măsline?
Extractul de frunze de măslin provine din frunzele măslinului, numite Olea europaea. Măslinul face parte din familia Oleaceae, care include, de asemenea, specii precum liliacul, iasomia, Forsythia și Frasinul. Este un arbust veșnic verde care provine din Asia, Africa și Marea Mediterană. Cercetătorii consideră că măslinul își are originea în urmă cu aproximativ 6.000-7.000 de ani în regiunea corespunzătoare Persiei antice și Mesopotamiei.
La începutul anilor 1800, frunzele de măslin zdrobite erau folosite în băuturi pentru a reduce febra, iar câteva decenii mai târziu, erau folosite în ceai ca tratament pentru malarie. În medicina marocană, frunzele de măslin sunt utilizate pentru a stabiliza glicemia și a controla diabetul.
Un compus bioactiv prezent în frunzele de măslin este oleuropeinul secoiridoid, care poate constitui până la 6-9% din substanța uscată din frunze. Alte componente bioactive includ secoiridoide, flavonoide și triterpene. Aceștia sunt metaboliți ai plantelor care oferă beneficii pentru sănătate prin căi de semnalizare celulară și efecte antioxidante.
Oleuropeinul, unul dintre compușii primari din frunzele de măslin, a atras atenția de la începutul anilor 1900 datorită proprietăților sale antivirale, antibacteriene și antifungice. Studiile au descoperit că oleuropeinul, care este un polifenol, este un puternic antioxidant care ajută la  scăderea tensiunii arteriale în mod natural și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Oleuropein a arătat, de asemenea, proprietăți anti-cancer.
👉 Beneficii pentru sănătate
1. Scade tensiunea arterială
Un studiu din 2011 a evaluat eficacitatea extractului de frunze de măslin în comparație cu Captopril, un medicament care se administrează pacienților cu hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială. 500 de miligrame de extract de frunze de măslin, luate de două ori pe zi timp de opt săptămâni, au redus semnificativ tensiunea arterială sistolică și diastolică.
În timp ce atât extractele din frunze de măslin, cât și Captopril au fost capabile să prevină nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale, tratamentul cu frunze de măslin a dus, de asemenea, la o reducere a nivelurilor de trigliceride (reducerea colesterolului rău); în plus, spre deosebire de frunzele de măslin, există o serie de reacții adverse posibile atunci când luați Captopril, inclusiv amețeli, pierderea gustului și tuse uscată.
2. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Frunzele de măslin au fost folosite ca tonic pe bază de plante pentru susținerea funcției cardiovasculare de mii de ani. S-a demonstrat că dozele repetate de extract de frunze de măslin ajută la reducerea nivelului crescut de colesterol LDL și ajută la menținerea tensiunii arteriale normale.
Oleuropeinul, principalul glicozid prezent în frunzele de măslin, și hidroxitirosolul, principalul produs al oleuropeinului prezent în măsline și extractul de frunze de măslin, au fost legate de reducerea bolilor coronariene și a anumitor tipuri de cancer.
3. Combate diabetul
Un studiu realizat în Grecia a măsurat efectele extraselor de frunze de măslin asupra formării produselor finale avansate de glicație (cunoscute sub numele de AGE), substanțe care pot fi un factor în dezvoltarea diabetului și a multor altor boli cronice. Inhibarea formării AGE este o țintă preventivă și terapeutică pentru pacienții cu diabet, iar un  studiu din 2013 a constatat că extractul de frunze de măslin a făcut exact acest lucru, lucrând pentru a îmbunătăți simptomele diabetului în mod natural.
Extractele din frunze de măslin au efecte hipoglicemiante, ceea ce înseamnă că reduc nivelul zahărului din sânge în organism. Frunza de măslin controlează și nivelul glicemiei din organism. Polifenolii din frunzele de măslin joacă un rol vital în întârzierea producției de zahăr, care provoacă boli inflamatorii precum diabetul.
4. Poate reduce riscul de cancer
Frunzele de măslin pot juca un rol important în combaterea cancerului datorită capacității lor de a opri procesul angiogen, care stimulează dezvoltarea tumorilor. Compusul oleuropein are un efect antioxidant și anti-angiogen prin inhibarea reproducerii și migrării celulelor tumorale avansate.
Un studiu din 2009 realizat în Grecia a arătat, pentru prima dată, că extractele din frunze de măslin au o puternică putere antioxidantă și inhibă cancerul și reproducerea celulelor endoteliale. Extractele din frunze de măslin au încetinit creșterea celulelor asociate cu cancerul de sân, cancerul vezicii urinare și cancerul cerebral.
5. Îmbunătățește funcția creierului
Un alt beneficiu al frunzelor de măslin este efectul său pozitiv asupra funcției creierului. Studiile arată că oleuropeinul, una dintre componentele principale ale frunzelor de măslin, reduce simptomele sau apariția tulburărilor legate de vârstă, cum ar fi demența și boala Alzheimer.
Cercetările sugerează că există o legătură între radicalii liberi și Alzheimer. Deoarece frunza de măslin este un antioxidant, ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi și protejează creierul de pierderea memoriei. Utilizarea infuziilor sau extractelor de frunze de măslin este o modalitate sigură și eficientă de a trata în mod natural boala Alzheimer.
6. Tratează artrita
Artrita este o boală articulară care provoacă umflături și dureri la nivelul articulațiilor. Cuvântul cheie aici este umflarea – ceea ce înseamnă inflamație. Deoarece frunza de măslin este un agent antiinflamator, funcționează ca un remediu natural pentru artrită.
Un studiu din 2012 a constatat că extractele din frunze de măslin au redus semnificativ umflarea labei la șobolanii cu artrită; acest lucru se datorează faptului că extractele au reușit să reducă inflamația care a fost prezentă în articulații. Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită, afectând peste 33 de milioane de adulți americani. Acest lucru se întâmplă atunci când cartilajul dintre oase și articulație se uzează, ceea ce permite oaselor să se frece între ele mai degrabă decât să aibă protecția cartilajului.
Studiile au arătat că extractele din frunze de măslin reduc durerea cronică asociată cu osteoartrita și reduce producția de citokine și enzime care sunt markeri pentru procesul inflamator.

7. Ucide bacteriile și ciupercile
Un beneficiu important al frunzelor de măslin este capacitatea sa de a combate infecțiile, inclusiv infecțiile cu candida, meningita, pneumonia, oboseala cronică, hepatita B, malaria, gonoreea, zona zoster și tuberculoza. De asemenea, tratează în mod natural infecțiile urechii, ale tractului urinar și dentar.
Studiile au demonstrat că extractele din frunze de măsline  au efect antimicrobian împotriva bacteriilor și ciupercilor. Acest lucru sugerează că frunza de măslin funcționează ca un antibiotic natural, datorită capacității sale de a combate unele infecții bacteriene. În studiu, extractele din frunze de măslin au ucis aproape toate bacteriile testate, inclusiv dermatofiții (cauzând infecții pe piele, păr și unghii), candida albicans (un agent al infecțiilor orale și genitale) și celulele Escherichia coli (bacterii găsite în intestinul inferior ).
Și un studiu din 2017 a constatat că extractul de frunze de măslin funcționează ca un agent antimicrobian care controlează agenții patogeni de origine alimentară, inclusiv E. coli și salmonella.
8. Stimulează sistemul imunitar
Frunza de măslin are proprietăți antivirale, oferindu-i capacitatea de a combate sau preveni răceala obișnuită, precum și de a trata virusurile periculoase. Cercetările arată că extractele din frunze de măslin luptă eficient împotriva unui număr de microbi cauzatori de boli, inclusiv a unora dintre virușii care cauzează gripa și alte infecții respiratorii.
Compușii puternici găsiți în frunzele de măslin distrug organismele invadatoare și nu permit virușilor să se replice și să provoace o infecție. De fapt, frunza de măslin este atât de benefică pentru sănătatea noastră, încât tratamentul cu extracte de frunze de măslin a  inversat multe modificări asociate infecției cu HIV-1 într-un studiu realizat la Școala de Medicină a Universității din New York.
9. Protejează pielea
Frunzele de măslin au puterea de a inversa ani de deteriorare a pielii și semne ale îmbătrânirii. Datorită proprietăților antioxidante, frunzele de măslin ajută la prevenirea anumitor tipuri de deteriorare a celulelor, în special a celor cauzate de oxidare. Alimentele și ierburile care conțin antioxidanți sunt instrumente excelente pentru sănătatea pielii și a celulelor.
👉 Unele beneficii suplimentare ale frunzelor de măslin pot include:
•mai multă energie
•ameliorarea durerii de dinți
•pofte alimentare reduse
•ameliorarea durerilor articulare
•reglarea bătăilor inimii
•îmbunătățirea vindecării rănilor
👉 Utilizări
Cel mai simplu mod de a primi beneficiile frunzelor de măslin este să cumpărați un extract, care poate fi găsit în magazinul dvs. naturist local. Asigurați-vă că achiziționați un produs organic pentru a vă asigura că nu include pesticide.
Extractele de frunze de măslin sunt uneori folosite în cremele de piele și alte produse cosmetice, așa că puteți încerca să adăugați 5 până la 10 picături de extract de frunze de măslin la propria cremă sau loțiune pentru a profita de beneficiile frunzelor de măsline pentru piele.
Rezultatele vor varia în funcție de obiectivele dvs. de sănătate, dar studiile folosind frunze de măslin arată că este eficientă în termen de 8 săptămâni.
Iată câteva modalități simple de a folosi extract de frunze de măslin acasă:
•Extract de frunze de măslin pentru îngrijirea pielii: Adăugați 5-10 picături de extract de frunze de măslin în loțiunea dvs.  – este complet natural și fără substanțe chimice dăunătoare. Dacă utilizați extract de frunze de măslin pentru herpes sau pentru o altă problemă a pielii, pur și simplu picurați pe o minge de bumbac și frecați zona afectată.
•Extract de frunze de măslin pentru sănătatea bucală: frunzele de măsline au proprietăți antibacteriene puternice, făcându-l excelent și pentru combaterea infecțiilor din gură. Încercați să adăugați cinci picături de extract de frunze de măslin la pasta dvs. de dinți.
•Capsule din frunze de măslin: Extractul din frunze de măslin este, de asemenea, disponibil sub formă de capsule și gel moale. Capsulele pot fi luate pentru a susține funcția imună și pentru a obține antioxidanți puternici. Capsulele pot fi, de asemenea, luate pentru a promova sănătatea cardiovasculară. Doza standard de extract de frunze de măslin variază de la 500 la 1.000 de miligrame pe zi. Cel mai bine este să împărțiți doza zilnică în 2-3 doze mai mici și să o luați la masă.
•Ceai din frunze de măsline pentru imunitate: Ceaiul din frunze de măsline este disponibil în magazinele de produse naturiste. Puteți bea zilnic ceai din frunze de măsline pentru a spori funcția imună și a reduce inflamația. Dacă aveți acces la un măslin, atunci puteți folosi frunzele pentru a prepara ceai. Începeți prin spălarea bine a frunzelor, apoi lăsați-le la uscat. Puneți o lingură de frunze de măsline uscate în apă fierbinte timp de 10 minute; bea o cană (sau două) pe zi pentru a obține toate aceste beneficii uimitoare ale frunzelor de măslin. Dacă gustul este prea amar pentru dvs., adăugați niște miere organică sau lămâie.
👉 Riscuri, efecte secundare și interacțiuni
Care sunt efectele secundare ale extractului de frunze de măslin? Când frunza de măslin este utilizată în cantități adecvate, este în general sigură. Cu toate acestea, ocazional, extractul de frunze de măslin poate provoca amețeli la persoanele care au tensiune arterială scăzută, deoarece o poate reduce și mai mult.
Frunzele de măslin pot provoca, de asemenea, iritații ale stomacului, mai ales dacă doza este prea mare sau ceaiul din frunze de măslin este prea puternic. Dacă se întâmplă acest lucru, diluați extractul cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau adăugați apă suplimentară în ceai. Alte efecte secundare pot include diaree, reflux acid, cefalee, dureri de stomac și arsuri la stomac.
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, nu luați extract de frunze de măslin decât dacă este sub îndrumarea medicului dumneavoastră. Nu există suficiente cercetări pentru a demonstra că este sigur în aceste condiții.
Nu luați frunze de măslin cu medicamente pentru tensiunea arterială, deoarece scade tensiunea arterială. Extractul de frunze de măslin demonstrează proprietăți hipoglicemiante și antidiabetice, deci, dacă luați medicamente pentru diabet, începeți cu doze mici sub îndrumarea medicului pentru a vă asigura că nu veți avea o reacție.
Extractul de frunze de măslin poate crește efectul diluanților de sânge, cum ar fi warfarina. Acest lucru se datorează faptului că frunzele de măslin pot împiedica lipirea trombocitelor din sânge. Dacă luați warfarină sau alte anticoagulante, consultați medicul înainte de a lua extract de frunze de măslin.
Și dacă urmați un tratament de chimioterapie, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza frunze de măslin, deoarece poate interfera cu unele medicamente pentru chimioterapie.

Niciun comentariu

Nu ratați!