De ce dezvoltați febră intr-o perioadă de răceală și gripă? Ei bine, febra este rezultatul efortului celulelor albe din sânge (globule albe), cunoscute și sub denumirea de leucocite, în combaterea microbilor infecțioși.
Celulele albe din sânge sunt componente celulare ale sângelui care nu au hemoglobină, dar posedă un nucleu. Celulele albe din sânge sunt, de asemenea, mobile și funcția lor principală este de a proteja organismul de infecții și boli.
Ce se întâmplă atunci când există o scădere semnificativă a numărului de celule albe din sânge? Alertă de infecție! Corpul tău devine vulnerabil chiar și la cea mai mică infecție.
Care este numărul de globule albe
•Gama normală medie de globule albe – 4.500-10.500 celule albe din sânge pe microlitru de sânge.
•Număr scăzut de globule albe – Mai puțin de 4.500 de celule albe din sânge pe microlitru.
•Număr mare de globule albe – peste 11.000 de celule albe din sânge pe microlitru de sânge.
Care este rolul celulelor albe din sânge
Celulele albe din sânge ne protejează corpul de infecții prin ingerarea particulelor străine și a resturilor celulare. Aceste celule facilitează, de asemenea, producerea de anticorpi și ajută la distrugerea agenților infecțioși, precum și a celulelor canceroase.
Fluctuațiile numărului de celule albe din sânge pot apărea din mai multe motive. Este posibil să observați o creștere a numărului de celule albe din sânge în timpul exercițiului, în timp ce numărul poate scădea în timp ce vă odihniți.
Cu toate acestea, în unele cazuri, numărul poate scădea anormal. Ar putea exista diferiți factori în joc, pe care i-am enumerat mai jos:
Ce cauzează scăderea numărului de celule albe din sânge
Celulele albe din sânge sunt produse în măduva osoasă, țesutul spongios din interiorul unora dintre oasele mai mari. O scădere a numărului acestor celule ar putea fi rezultatul următoarelor:
•Infecții virale
•Tulburări congenitale
•Cancer
•Tulburări autoimune
•Infecții severe care necesită o cantitate mare de celule albe din sânge
•Medicamente precum antibioticele
•Alimentație dezechilibrată
•Abuzul de alcool
Un număr scăzut de celule albe, care este ineficient în combaterea infecțiilor, duce la o afecțiune numită leucopenie. Care sunt semnele sale?
Semne și simptome ale numărului scăzut de celule albe din sânge
Acestea includ:
•Febră mare
•Frisoane
•Transpiraţie
Dacă numărul dumneavoastră de globule roșii a scăzut din cauza unei infecții, este posibil să observați următoarele simptome:
•Umflături și roșeață
•Afte bucale
•O durere în gât
•Tuse severă
•Respirație scurtă
Un număr scăzut de globule albe nu este întotdeauna critic, cu excepția cazului în care scad atât de mult încât celulele nu vă mai pot proteja corpul de infecții. Într-o astfel de situație, anumite remedii vă pot ajuta.
Cum să creșteți numărul natural de celule albe din sânge
Ulei esențial de lavandă
Uleiul de lavandă este adesea folosit pentru a trata stresul și anxietatea și pentru a promova somnul. Ce probabil nu știai este că mărește numărul celulelor albe, îmbunătățind astfel imunitatea generală.
Uleiurile esențiale precum uleiul de migdale dulci, uleiul de arbore de ceai și uleiul de chiparos au, de asemenea, efecte similare în îmbunătățirea producției de celule albe din sânge.
Vei avea nevoie de:
•20 de picături de ulei de lavandă
•60 ml de ulei purtător (ulei de migdale dulci sau jojoba)
Ce trebuie să faci:
1.Adăugați 20 de picături de ulei de lavandă la 60 ml de ulei purtător.
2.Amestecă bine și folosește-l pentru a-ți masa corpul.
Cât de des ar trebui să faceți acest lucru
Faceți acest lucru o dată pe zi.
Usturoiul
Usturoiul posedă proprietăți imunomodulatoare și antiinflamatoare (datorită prezenței alicinei) care vă promovează imunitatea stimulând producerea diferitelor celule albe din sânge, care includ limfocite, eozinofile și macrofage.
Vei avea nevoie de:
•1-2 lingurițe de usturoi zdrobit sau tocat
Ce trebuie să faci
1.Adăugați usturoi zdrobit la felul dvs. preferat și consumați-l zilnic.
2.Dacă tolerezi aroma puternică a usturoiului, îl poți consuma crud.
Cât de des ar trebui să faceți acest lucru
Consumați usturoi în mod regulat.
Spanac
Spanacul este o sursă bogată de vitamine și minerale. De asemenea, prezintă proprietăți antioxidante. Aceste proprietăți pot ajuta la creșterea numărului de celule albe din sânge.
Vei avea nevoie de:
•O porție de spanac fiert
Ce trebuie să faci:
1.Adăugați o porție de spanac gătit în dieta zilnică.
2.Puteți consuma spanac direct sau îl puteți adăuga la salata sau pastele preferate.
Cât de des ar trebui să faceți acest lucru
Consumați spanac zilnic.
Vitamine
Vitaminele A, C, E și B9 joacă un rol major în îmbunătățirea numărului de celule albe din sânge. Vitamina A joacă un rol special în creșterea limfocitelor, în timp ce se știe că vitamina C vă crește imunitatea generală. Vitamina B9 este necesară pentru producerea de neutrofile.
Consumați alimente, cum ar fi spanac, morcovi, brânză, carne, ouă, pește, cartof dulce și citrice. De asemenea, puteți lua suplimente de vitamine după consultarea medicului dumneavoastră.
Iaurt
Probioticele din iaurt sporesc imunitatea. De asemenea, au proprietăți stimulante care ajută la creșterea numărului de globule albe.
Vei avea nevoie de:
•1 iaurt probiotic
Ce trebuie să faci
Consumați un castron cu iaurt bogat în probiotice.
Cât de des ar trebui să faceți acest lucru
Faceți acest lucru cel puțin o dată pe zi.
Acizi grași Omega-3
Suplimentele cu omega-3 au proprietăți imunomodulatoare care vă măresc imunitatea prin creșterea numărului de Celule albe din sânge.
Vei avea nevoie de:
•1000 mg de omega-3
Ce trebuie să faci
1.Consumați 1000 mg de omega-3 după ce ați consultat medicul.
2.De asemenea, puteți consuma pește, cum ar fi macrou, sardine, somon și alte alimente, cum ar fi nucile, semințe de in și avocado, pentru a crește aportul de omega-3.
Zinc
Zincul poate ajuta la restabilirea funcționării normale a celulelor albe din sânge, sporind astfel imunitatea.
Vei avea nevoie de:
•8-11 mg de zinc
Ce trebuie să faci
1.Consumați 8 până la 11 mg de de zinc după consultarea medicului dumneavoastră.
2.De asemenea, puteți consuma alimente bogate în zinc, cum ar fi stridii, carne roșie, fasole și nuci.
Broccoli
Sulforafanul (SFN) din broccoli poate ajuta la reglarea numărului de celule albe din sânge și la stimularea sistemului imunitar.
Vei avea nevoie de:
•1 cana de broccoli fiert
Ce trebuie să faci
1.Consumați o cană de broccoli fiert.
Seleniu
Aportul alimentar de seleniu are un efect pozitiv asupra producției de celule albe din sânge, în special limfocite și neutrofile. Seleniul vă îmbunătățește, de asemenea, imunitatea împotriva infecțiilor și bolilor.
Vei avea nevoie de:
•200 mcg supliment de seleniu
Ce trebuie să faci:
1.Luați zilnic 200 mcg de de seleniu după consultarea medicului dumneavoastră.
2.De asemenea, vă puteți satisface necesarul zilnic de seleniu consumând mai mult ton, sardine, pui și curcan.
Kiwi
Kiwi conține antioxidanți puternici și sunt, de asemenea, surse bogate de potasiu și vitamine C și E. Toți acești nutrienți joacă un rol important în îmbunătățirea imunității și creșterea numărului de celule albe din sânge.
Vei avea nevoie de:
•1-2 kiwi
Ce trebuie să faci
1.Consumați 2 până la 3 kiwi zilnic pentru beneficii maxime.
Fructe citrice
Citricele sunt surse bogate de antioxidanți și vitamina C, ambele îmbunătățind funcția imunitară. De asemenea, contribuie la creșterea numărului de globule albe. Unele citrice care sunt ușor disponibile sunt portocale, kiwi, căpșuni, lămâi și grapefruit.
Fructul Noni
Unul dintre nutrienții majori din fructele noni este vitamina C, motiv pentru care acest fruct funcționează bine în îmbunătățirea imunității. Ajută la creșterea numărului de limfocite T și B.
Ardei gras roșu
Ardeiul gras roșu este bogat în vitamina C și are proprietăți de modulare a imunității. Prin urmare, aceștia vă pot ajuta să vă stimulați sistemul imunitar.
Semințe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui conțin fosfor, magneziu, vitamina E și vitamina B 6. Acești nutrienți și antioxidanți stimulează celulele albe din sânge pentru a combate infecțiile și pentru a vă menține funcționarea corectă a corpului.
Complicații ale nivelului scăzut de celule albe din sânge
•Devii mai predispus la infecții microbiene și parazitare.
•Dacă aveți cancer, tratamentul poate fi întârziat din cauza sistemului imunitar slab.
În cazul celulelor albe din sânge, timpul este de primă importanță. Cu cât lucrați mai repede la rezolvarea problemei, cu atât mai bine.
Alimentația corectă în porțiile potrivite este un început minunat pentru a vă remedia aceasta problemă și a vă proteja de gripă și alte boli.
Niciun comentariu