Orez negru – beneficii și utilizări surprinzătoare

0

Numit și orez interzis sau violet, orezul negru este un tip de orez care aparține speciei Oryza sativa L.
Orezul negru capătă culoarea sa negru-purpuriu dintr-un pigment numit antocianină, care are proprietăți antioxidante puternice.
În China antică, se spune că orezul negru era considerat atât de unic și hrănitor încât era interzis pentru toți, cu excepția regalității.
Astăzi, datorită aromei sale ușoare, de nuci, a texturii gumate și a numeroase beneficii nutritive, orezul negru poate fi găsit în numeroase bucătării din întreaga lume.
Exploram in acest articol beneficiile și utilizările orezului „interzis”:
Sursa bună de nutrienți
Comparativ cu alte tipuri de orez , orezul negru este unul dintre cele mai bogate în proteine.
La 100 grame, orezul negru conține 9 grame de proteine, comparativ cu 7 grame pentru orezul brun.
De asemenea, este o sursă bună de fier – un mineral esențial pentru transportul oxigenului în întregul corp.
O ceașcă sau 45 de grame de orez negru negătit oferă:
Calorii: 160
Grăsime: 1,5 grame
Proteine: 4 grame
Carbohidrați: 34 grame
Fibră: 1 gram
Fier: 6% din doza zilnică (DZ)
Bogat în antioxidanți
Pe lângă faptul că este o sursă bună de proteine, fibre și fier, orezul negru este deosebit de ridicat în mai mulți antioxidanți.
Antioxidantii sunt compuși care iți protejează celulele împotriva stresului oxidativ cauzat de molecule cunoscute sub numele de radicali liberi.
Sunt importante, deoarece stresul oxidativ a fost asociat cu un risc crescut de mai multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, Alzheimer și anumite forme de cancer.
În ciuda faptului că este mai puțin popular decât alte soiuri de orez, cercetările arată că orezul negru are cea mai mare capacitate și activitate antioxidantă în ansamblu.
De fapt, pe lângă antocianină, s-a constatat că orezul negru conține peste 23 de compuși ai plantelor cu proprietăți antioxidante, incluzând mai multe tipuri de flavonoizi și carotenoizi.
Prin urmare, adăugarea de orez negru la dieta dvs. poate fi un mod ușor de a încorpora mai mulți antioxidanți care protejează bolile în dieta dvs.
Conține antocianină compus vegetal
Antocianinele sunt un grup de pigmenți vegetali flavonoizi care sunt responsabili pentru culoarea purpurie a orezului negru, precum și alte câteva alimente pe bază de plante precum afine și cartofi dulci violet.
Cercetările arată că antocianinele au efecte puternice antiinflamatoare, antioxidante și anticanceroase.
Mai mult, studiile efectuate pe animale, epruvetă și populație au arătat că consumul de alimente bogate în antocianine poate ajuta la protejarea împotriva mai multor boli cronice, inclusiv boli de inimă, obezitate și unele forme de cancer.
Poate stimula sănătatea inimii
Cercetările asupra efectelor orezului negru fata de sănătatea inimii sunt limitate. Cu toate acestea, mulți dintre antioxidanții săi s-au dovedit a ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
Flavonoidele precum cele găsite în orezul negru au fost asociate cu un risc scăzut de a se dezvolta și muri de boli de inimă.
În plus, cercetările timpurii la animale și oameni sugerează că antocianinele pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol și trigliceride.
Un studiu efectuat la 120 de pacienți adulți cu un nivel ridicat de colesterol a constatat ca , luand doua capsule de 80 mg antocianina pe zi timp de 12 săptămâni a dus la îmbunătățirea semnificativa a nivelului de colesterol HDL (bun) și a redus semnificativ nivelul de colesterol LDL (rau).
Un alt studiu care analizează efectele unei diete cu colesterol ridicat asupra acumulării plăcii la iepuri a descoperit că adăugarea de orez negru la dieta cu colesterol ridicat a dus la o acumulare de plăci cu 50% mai mică, în comparație cu dietele care conțin orez alb.
Deși acest studiu sugerează că consumul de orez negru poate proteja împotriva bolilor de inimă, aceste rezultate nu au fost observate la om.
Poate avea proprietăți anticanceroase
Antocianinele din orez negru pot avea și proprietăți puternice anticancerigene .
O revizuire a studiilor pe populație a constatat că un aport mai mare de alimente bogate în antocianină a fost asociat cu un risc mai mic de cancer colorectal.
Mai mult, un studiu pe epruvetă a constatat că antocianinele din orezul negru au redus numărul de celule canceroase ale sânului uman, precum și au încetinit creșterea și capacitatea de a se răspândi.
Deși promițător, este nevoie de mai multe cercetări la oameni pentru a înțelege pe deplin capacitatea antocianinelor din orezul negru de a reduce riscul și răspândirea anumitor tipuri de cancer.

Poate sprijini sănătatea ochilor
Cercetările arată că orezul negru conține cantități mari de luteină și zeaxantină – două tipuri de carotenoizi care sunt asociați cu sănătatea ochilor.
Acești compuși funcționează ca antioxidanți pentru a vă proteja ochii de radicalii liberi potențial dăunători.
În special, luteina și zeaxantina au demonstrat că ajută la protejarea retinei prin filtrarea undelor nocive de lumină albastră.
Cercetările sugerează că acești antioxidanți pot juca un rol important în protejarea împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), care este cauza principală a orbirii la nivel mondial. De asemenea, pot reduce riscul de cataractă și retinopatie diabetică.
În cele din urmă, un studiu de 1 săptămână la șoareci a descoperit că consumul de extract de antocianină din orez negru a dus la o deteriorare semnificativă a retinei atunci când animalele au fost expuse la luminile fluorescente. Totuși, aceste descoperiri nu au fost reproduse la om.
Natural, fără gluten
Glutenul este un tip de proteine ​​care se găsește în boabele de cereale, precum grâu, orz și secară.
Persoanele cu boală celiacă trebuie să evite glutenul, deoarece declanșează un răspuns imunitar în organism care dăunează intestinului subțire.
Glutenul poate provoca, de asemenea, reacții adverse gastrointestinale negative, cum ar fi balonarea și durerea abdominală, la persoanele cu sensibilitate la gluten.
În timp ce multe cereale integrale conțin gluten, orezul negru este o opțiune hrănitoare, naturală , fără gluten, care poate fi savurată de cei care au o dietă fără gluten.
Poate ajuta scăderea în greutate
Orezul negru este o sursă bună de proteine ​​și fibre, ambele pot ajuta la promovarea pierderii în greutate prin reducerea poftei de mâncare și creșterea sentimentelor de plinătate.
Mai mult, cercetările timpurii pe animale sugerează că antocianinele precum cele găsite în orezul negru pot ajuta la reducerea greutății corporale și a procentului de grăsime corporală.
Un studiu de 12 săptămâni a descoperit că administrarea la șoareci cu obezitate cu o dietă bogată în grăsimi de antocianine din orez negru a dus la o reducere a greutății corporale cu 9,6%. Cu toate acestea, aceste rezultate nu au fost reproduse la om.
Deși cercetarea privind rolul orezului negru în pierderea în greutate la om este limitată, s-a descoperit că ajută la reducerea greutății atunci când este combinat cu orez brun.
Într-un studiu de 6 săptămâni la 40 de femei cu exces de greutate, cei care au mâncat un amestec de orez brun și negru de până la 3 ori pe zi, într-o dietă cu restricții calorice, au pierdut semnificativ mai multă greutate corporală și grăsime corporală decât cele care au mâncat orez alb.
Alte beneficii potențiale
Orezul negru poate oferi și alte beneficii potențiale, inclusiv:
Scad nivelul glicemiei. Studiile la animale sugerează că consumul de orez negru și alte alimente care conțin antocianină pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge la cei cu diabet zaharat de tip 2. Sunt necesare studii umane pentru a confirma aceste efecte.
Poate scădea riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD). Un studiu la șoareci a descoperit că adăugarea de orez negru la o dietă bogată în grăsimi a redus semnificativ acumularea de grăsime în ficat.
Ușor de gătit și de pregătit
Gătitul orezului negru este ușor și similar cu gătirea altor forme de orez.
Pentru a-l pregăti, pur și simplu combinați orez și apă sau supa într-o cratiță la foc mediu-înalt. După ce a dat în clocot, acoperiți-l și reduceți la foc mic. Fierbeți orezul timp de 30-35 de minute sau până când este fraged și tot lichidul a fost absorbit.
Luați cratița de pe foc și lăsați orezul să stea 5 minute înainte de a scoate capacul.
Dacă nu se specifică altfel pe pachet, pentru fiecare 1 ceașcă (180 grame) de orez negru, folosiți 2 si 1/4 cești (295 ml) de apă sau supa.
Pentru ca orezul să nu devină gumos la gătit, se recomandă să clătiți orezul sub apă rece înainte de a găti pentru a îndepărta o parte din amidonul suplimentar de pe suprafață.
Odată ce orezul este gata, îl puteți folosi în orice fel de mâncare în care ați folosi orez brun, cum ar fi într-un bol cu ​​cereale, amestecat, prăjit, salată sau budincă de orez.

Niciun comentariu

Nu ratați!