De ce nu trebuie sa lipseasca nucile si semintele din dieta ta zilnica

1

Cele mai consumate nuci cu coaja lemnoasa sunt migdalele, nucile, nucile pecan, nucile braziliene si castanele, iar cele mai consumate seminte sunt cele de floarea soarelui, de canepa, de dovleac si de susan. Toate aceste soiuri sunt relativ usor de gasit in magazinele naturiste si pot satisface multe din nevoile nutritionale ale organismului dumneavoastra.
Nucile si semintele sunt surse imense de vitamine, minerale si acizi organici. Acestea reprezinta o unitate de reproducere a plantelor, ceea ce inseamna ca acestea contin toate substantele nutritive de care o noua planta are nevoie de a se dezvolta. Acestea sunt acoperite de o cochilie exterioara mai dura, menita sa protejeze acei nutrienti pretiosi din interior.
Desi fiecare tip de nuca sau samanta este unic, multe soiuri impartasesc aceleasti tipuri de aminoacizi acizi organici, cum ar fi aminoacizii si acizii grasi omega-3, precum si fibre si minerale, inclusiv seleniu, magneziu, zinc, calciu si fosfor. Adaugati la acestea si continutul lor de vitamine si proteine si aveti o baza completa de alimentatie.
Imbunatatirea imunitatii
Zincul si seleniul sunt cele mai importante stimulente ale sistemului imunitar. Ambele minerale joaca un rol crucial in mentinerea sistemului imunitar sanatos si puternic. Seleniul nu se gaseste intr-un numar foarte mare de produse alimentare, dar se gaseste in multe soiuri de seminte si nuci.
In plus, antioxidantii continuti sustine sistemul imunitar, alaturi de acizii grasi omega-3, care pot reduce inflamatia.
Semintele de dovleac sunt deosebit de bogate in zinc si seleniu, precum si omega-3 si alte carotenoide, facandu-le astfel o alegere excelenta daca doriti sa va intariti “linia de aparare a organismului”.
Optimizeaza digestia
Aproape toate semintele si fructele cu coaja lemnoasa asigura un nivel semnificativ de fibre dietetice, care pot avea o multime de efecte benefice sanatatii. Fibrele alimentare sunt asociate in primul rand cu digestia, deoarece acestea stimuleaza miscarea peristaltica si cea a alimentelor prin intestin. De asemenea, pot contribui la imbunatatirea eficienteii absorbtiei nutrientilor din alimentele pe care le consumati.
Fibrele alimentare sunt, de asemenea, foarte importante pentru reglarea diabetului zaharat si scaderea nivelului de colesterol. Unele dintre semintele si fructele cu coaja lemnoasa cu cele mai multe fibre dietetice includ migdalele, fisticul si nucile pecan.

Protejeaza sanatatea inimii
Majoritatea semintelor si nucilor contin acizi grasi importanti, si anume omega-3, care sunt forma “buna” a colesterolului. Prin imbunatatirea echilibrului colesterolului din organism, puteti reduce in mod semnificativ inflamatia in organism si in vasele de sange, ceea ce inseamna ca veti reduce riscul de a dezvolta ateroscleroza. Aceasta acumulare de placi in artere si vene poate creste foarte mult riscul de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral.
Semintele si nucile cele mai bogate in omega-3 includ nucile braziliene, fisticul, nucile, semintele de canepa si semintele de in. In plus, aminoacizii continuti in nuci si produsele fitochimice din semintele de floarea soarelui sunt cunoscute pentru a preveni bolile vasculare si pentru a imbunatati sanatatea inimii.
Mentine oasele puternice
Toate semintele si nucile contin anumite niveluri de minerale-cheie pe care le au corpurile noastre, inclusiv fosfor, calciu, cupru, seleniu si zinc. In timp ce nivelurile pot varia, puteti intotdeauna fi sigur ca primiti o doza sanatoasa din aceste minerale atunci cand le consumati. Acestea va ajuta la prevenirea bolilor legate de varsta, cum ar fi osteoporoza si osteoartrita, asigurandu-va ca densitatea minerala ramane la un nivel normal, chiar si pe masura ce imbatraniti.
Unele dintre semintele si nucile cele mai bune pentru sanatatea osoasa includ: semintele de susan, semintele de chia, nucile braziliene si cele pecan.
Prevenirea bolilor cronice
Majoritatea oamenilor nu asociaza semintele si nucile cu antioxidantii, dar, de fapt, acestea poseda o cantitate impresionanta de substante fitochimicce, acizi grasi fenolici, lignani, omega-3, vitamine si alti acizi organici care actioneaza ca antioxidanti in organism. Prin eliminarea radicalilor liberi, acesti nutrienti gasiti in cantitati atat de diverse in seminte si nuci pot preveni stresul oxidativ si debutul bolilor cronice.
Prevenirea mutatiilor celulare sanatoase va va asigura ca toate sistemele corpului dumneavoastra vor continua sa functioneze fara probleme si va vor reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer.
Semintele si nucile, cum ar fi migdalele si semintele de floarea soarelui, au prezentat proprietati anti-tumorale atunci cand au fost consumate in mod regulat.
Imbunatateste capacitatea cognitiva
Acizii grasi omega-3 au fost legati de stimularea functiei cerebrale, facand semintele si nucile impresionante pentru stimularea creierului. Acizii grasi omega-3 pot reduce inflamatia, care poate afecta capilarele si vasele sanguine din creier. Un creier oxigenat este un creier care se poate concentra si poate memora.
Anxietate
Unele seminte si nuci au capacitatea de a afecta neurotransmitatorii din creier si echilibreaza nivelul hormonilor din corp.
Castanele, de exemplu, sunt surse excelente de triptofan, care va poate calma mintea cu serotonina, eliminand astfel hormonii de stres din corpul dumneavoastra si reglementand starea de spirit.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut?utm_source=internal&utm_medium=110025&utm_campaign=smartlinks

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!