În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul anti-microbian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).
Usturoiul verde conține cantități semnificative de vitamina C, fosfor, mangan si vitamina B, precum și calciu, zinc și fier. Elementul semnificativ și de remarcat al usturoiului verde este ingredientul său activ, alicina.
Detoxifiant
Conţinutul bogat de potasiu din usturoi ajută la reglarea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol din sânge, având totodată şi efect diuretic. Astfel, usturoiul verde este un aliment indicat în curele de detoxificare, ajutând rinichii şi ficatul să filtreze mai eficient toxinele.
Antibiotic
Usturoiul verde are calități anti-bacteriene, precum și anti-inflamatorii care protejează organismul împotriva infecțiilor. Mai multi cercetatori sustin ca usturoiul verde are proprietati anti-bacteriene si anti-inflamatorii mai puternice decat usturoiul ajuns la maturitate dar nu sunt foarte multe cercetari oficiale care sa sustina aceste afirmatii.
Circulație
Usturoiul verde ajută la producerea de oxid nitric, o substanţă care ajută la relaxarea vaselor de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia sangvină. Astfel, riscul de formare a cheagurilor de sânge este diminuat şi este redusă probabilitatea de infarct şi accident vascular cerebral.
Bogat în fier
Persoanele cu o cantitate mică de globule roșii in sânge sau chiar cu anemie trebuie să includa usturoiul verde in dieta lor, deoarece este o sursă abundentă de fier. Nivelurile crescute de fier din corp ajuta la creșterea hemoglobinei.
O mai bună producție de globule roșii înseamnă mai multă oxigenare a organismului și livrarea mai rapidă a nutrienților esențiali fiecărui sistem.
Inima sănătoasă
Știm cu toții că usturoiul este prietenoas cu inima. Cu toate acestea, usturoiul verde include și polisulfura care protejează inima de boli. Acesta avantajează, de asemenea, sănătatea, deoarece conține mangan. Acest mineral păstrează niveluri mari de colesterol (HDL) în organism, acesta fiind colesterolul „bun”, de care organismul are nevoie pentru a sustine multe procese ale organismului.
Potențial anticancerigen
Ingredientul activ al usturoiului, alicina a fost, de asemenea, analizată în raport cu efectul său asupra celulelor canceroase. Ca un antioxidant puternic, alicina este capabilă să contribuie la ameliorarea stresului oxidativ din corpul dumneavoastră și la reducerea riscului de mutație celulară și dezvoltare canceroasă. Incercati sa mancati des usturoi verde, pe cat posibil, pentru a va proteja de aceasta boala care este din ce in ce mai raspandita in societatea de azi, in mare parte, din cauza alimentatiei nesanatoase, chimicalele introduse in majoritatea produselor alimentare, stil de viata dezordonat, etc.
Contraindicatii
Deşi este considerat un aliment sănătos, există şi momente când usturoiul verde trebuie evitat de anumite persoane. Daca urmează să aveti intervenţii chirurgicale sau dentare trebuie să evitați consumul de usturoi cu cel puţin o săptămână înainte, acest aliment are efect anticoagulant şi creşte riscul de sângerare. Persoanele care suferă de tulburări ale sângelui sau afectiuni asemanatoare, cum sunt hemofilia sau boala von Willebrand, ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a manca usturoi verde.
[…] arterială. Articole despre usturoi: Usturoiul, cel mai puternic medicament oferit de natura! Usturoiul verde este miraculos pentru sanatatea organismului – beneficii si contraindicatii Suc de usturoi – beneficii si retete Usturoiul si mierea – o combinatie uimitoare pentru […]