Siropul de papadie nu trebuie sa lipsească din cura de primăvara! Afla cum sa îl prepari singur

0

Siropul de papadie se mai numeste in popor si mierea de papadie, are un gust dulce-amarui, specific papadiei si o aroma foarte discreta. Culoarea siropului variaza in functie de zaharul pe care il folositi la preparare, noi va recomandam zahar nerafinat.
Siropul de papadie poate fi consumat ca si mierea, de aici si demumirea sa populara: pe paine, la indulcirea prajiturilor, la umplerea clatitelor, pe gogosi, in diverse sosuri dulci etc.
Păpădia nu trebuie să lipsească din cura de primăvară a niciunei persoane, datorită faptului că ajută la curățarea organismului, înlăturând în special toxinele din ficat și din sânge.
Păpădia conține numeroase vitamine – A, C, D, E și B-uri, precum și minerale: fier, magneziu, calciu, siliciu, cupru, fosfor, zinc și mangan.
Planta are efect drenor hepatic, împiedică formarea pietrelor la nivelul vezicii biliare şi ajută la dizolvarea calculilor biliari şi renali. Datorită conţinutului de fibre vegetale, grăbeşte tranzitul intestinal şi contribuie la la reglarea digestiei. Păpădia are şi efect diuretic, ajutând organismul să elimine produşii toxici rezultaţi în urmă metabolismului, dar şi surplusul de apă din corp. De asemenea, are acţiune calmantă şi sedativă.
Siropul de papadie este un supliment alimentar binevenit in cazul calculilor biliari si ai icterului. Prin actiunea diuretica, scade tensiunea arteriala. Lupta impotriva pietrelor la rinichi. Planta este benefica in tratarea, ameliorarea si chiar vindecarea unor boli de piele, pentru alergiile usoare si iritatiile superficiale.
Studiile realizate în ultimele decenii au arătat că păpădia are următoarele proprietăți: – antioxidante
– antiinflamatoare
– anti-reumatice
– diuretice
– laxative
– anticancerigene
– hipoglicemiante
– coleretice

Rețeta de sirop de păpădie
In primul rand, florile de papadie este recomandat sa se culeaga, pe cat posibil, la mijlocul zilei atunci cand acestea sunt deschise. Căutați sa le culegeți din locuri curate, nepoluate. De exemplu nu de pe marginea drumului pe care trec o multime de masini si lasa praf si noxe.
Ingrediente:
400 grame de flori de papadie
doi litri de apa
o jumatate de lamaie
1,5 kg de zahar
In afara de aceste ingrediente mai avem nevoie, bineinteles si de o oala incapatoare in care sa fierbem apa cu zaharul si apoi cu florile de papadie precum si de o strecuratoare.
Mod de preparare:
Spălam bine florile de păpădie in câteva ape.
Intr-o oala punem apa si zaharul si lasam sa fiarba la foc mic pana cand se dizolva zaharul dupa care dam focul mai tare, spre mediu si lasam sa fiarba. Dupa ce a dat doua trei clocote pune in apa cu zahar si florile de papadie si mai lasam sa fiarba inca zece minute dupa care dam oala de pe foc, punem pe ea un capac si lasam sa stea asa pana a doua zi.
A doua zi, scoatem florile din apa si le stoarcem foarte bine cu ajutorul mainilor sau cu o sita si o lingura, prin presare. Lichidul obtinut il punem dinnou pe foc si il fierbem pana cand se ingroasa si ajunge la consistenta dorita (ca o miere mai lichida sau mai groasa).
Cand am adus siropul la consitenta dorita, oprim focul si adaugam in oala cu sirop zeama de lamaie dupa care, asa fierbinte cum este il turnam in sticlele din sticla sisterilizate in prealabil in cuptor si asezate pe un suport metalic ca sa nu se crape. Infiletam capacele sticlelor dupa care le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca lent pana a doua zi cand le putem transfera in camara.
Atenție!
Este interzisă administrarea păpădiei persoanelor care suferă de ulcer, gastrită sau esofagită de reflux erozivă pentru că stimulează secreţia de acid gastric. De asemenea, sucul care se află în tulpini poate provoca celor sensibili alergii, aşa că se recomandă evitarea sa dacă eşti o astfel de persoana.

Niciun comentariu

Nu ratați!