Chefir – 7 beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea imunității și vindecarea intestinului

1

Catalogat ca un aliment sănătos al secolului 21, chefirul este un aliment probiotic care conține mulți compuși bioactivi și până la 30 de tulpini diferite de bacterii bune.
Aceste probiotice, cum ar fi bacteriile lactice, sunt capabile să contribuie la creșterea funcției imune și să lupte împotriva microbilor dăunători și a agenților cancerigeni.
👉 Informații nutriționale
De ce este foarte bun chefirul pentru tine?
La fel ca alte produse lactate, este o sursă bună de calciu. În plus conține niveluri ridicate de vitamina B12, magneziu, vitamina K2, biotină, folat, enzime și probiotice.
Cu toate acestea, nu are un conținut nutrițional standardizat, deoarece valorile pot varia în funcție de vaci, culturi și regiunea în care este produs.
De exemplu, o cană de chefir din lapte integral cumpărat din magazin conține:
•160 de calorii
•12 grame carbohidrați
•10 grame de proteine
•8 grame de grăsime
•390 miligrame de calciu (30% DZR)
•5 micrograme vitamina D (25% DZR)
•90 micrograme vitamina A (10% DZR)
•376 miligrame de potasiu (8% DZR)
Ceva unic în această băutură care este responsabilă pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale chefirului este conținutul său de probiotice. Potrivit unui studiu din 2019, poate conține peste 50 de specii de bacterii probiotice și drojdii, cum ar fi următoarele tipuri:
•Kluyveromyces marxianus / Candida kefyr
•Lactococcus lactis subsp. lactis
•Lactococcus lactis subsp. cremoris
•Streptococcus thermophilus
•Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
•Lactobacillus casei
•Kazachstania unispora
•Lactobacillus acidophilus
•Bifidobacterium lactis
•Leuconostoc mezenteroizi
•Saccaromyces unisporus
Beneficiile chefirului
Într-un studiu din 2015  publicat în Frontiers in Microbiology , chefirul a fost recunoscut ca o sursă potențială de probiotice și molecule cu mai multe proprietăți sănătoase. Potrivit autorilor, „proprietățile sale biologice sugerează utilizarea acestuia ca antioxidant, agent antitumoral, agent antimicrobian și imunomodulator”.
Un alt articol din 2020 publicat în jurnalul Nutrients notează: „Kefirul prezintă numeroase beneficii pentru sănătate datorită efectelor sale antimicrobiene, anticancerigene, ale tractului gastrointestinal, modularea microbiotei intestinale și efectelor antidiabetice”.
Iată mai multe despre unele dintre principalele sale avantaje:
🥛 Conține probiotice care pot crește imunitatea
Chefirul conține multe probiotice, compuși și substanțe nutritive, cum ar fi biotina și acidul folic, care vă ajută sistemul imunitar.
O tulpină probiotică, în special specifică chefirului, se numește Lactobacillus Kefiri, care ajută la apărarea împotriva bacteriilor dăunătoare, cum ar fi salmonella și  E. coli . Această tulpină bacteriană ajută la modularea sistemului imunitar și inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
De asemenea, mai conține și un alt compus puternic găsit doar în această băutură probiotică, o polizaharidă insolubilă numită kefiran, care are proprietăți antimicrobiene care pot lupta împotriva candidei.
În plus, are capacitatea de a ajuta la scăderea nivelului de stres oxidativ, colesterol și tensiune arterială.
🥛 Construiește rezistența oaselor
Chefirul este o sursă bună de calciu, împreună cu vitamina K și alte minerale care susțin sănătatea oaselor. Poate mai important, deține compuși bioactivi care ajută la absorbția calciului în organism și la stoparea degenerării osoase.
Vitamina K2 este vitală pentru îmbunătățirea absorbției calciului, precum și pentru sănătatea și densitatea oaselor. Probioticele din această băutură îmbunătățesc absorbția nutrienților, iar lactatele în sine conțin toți cei mai importanți nutrienți pentru îmbunătățirea rezistenței oaselor, inclusiv fosfor, calciu , magneziu, vitamina D și vitamina K2.

🥛 Ajută în lupta împotriva cancerului
Anumiți compuși găsiți în băuturile probiotice ajută la apărarea împotriva răspândirii celulelor canceroase în stomac în unele studii in vitro.
Consumul acestei băuturi poate ajuta la încetinirea creșterii tumorilor timpurii și a conversiilor enzimatice ale acestora de la non-cancerigen la cancerigen. Un test in vitro a arătat că ar putea reduce celulele cancerului de sân cu 56%, spre deosebire de tulpinile de iaurt, care au redus numărul de celule cu 14%.
🥛 Sprijină digestia și sănătatea intestinelor
Cercetările indică faptul că consumul de alimente probiotice poate ajuta la restabilirea echilibrului intestinal și la lupta împotriva bolilor gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, boala Crohn și ulcerele.
Consumul de probiotice vă ajută intestinul după administrarea antibioticelor. Compușii probiotici ajută la refacerea florei pierdute care luptă împotriva agenților patogeni.
Probioticele pot ajuta, de asemenea, împotriva diareei perturbatoare și a altor efecte secundare gastrointestinale cauzate de aceste tipuri de medicamente.
În plus, există dovezi că, deoarece poate modifica compoziția microbiotei intestinale într-un mod pozitiv, consumul de chefir poate ajuta la îmbunătățirea performanței fizice și la combaterea oboselii fizice.
🥛 Ameliorează alergiile
Diferite forme de alergii și astm sunt legate de problemele inflamatorii din organism. Chefirul poate ajuta la tratarea inflamației de la sursă pentru a reduce riscul apariției problemelor respiratorii, cum ar fi alergiile și astmul.
Potrivit unui studiu efectuat pe animale, s-a demonstrat că reduce celulele inflamatorii care perturbă plămânii și pasajele de aer, și scade acumularea de mucus la șoareci.
Microorganismele vii prezente în această băutură par să ajute sistemul imunitar să suprime în mod natural reacțiile alergice și să ajute la schimbarea răspunsului organismului la focarele sistemice de alergii. Unii oameni de știință cred chiar că aceste reacții alergice pot fi rezultatul lipsei de bacterii bune în intestin.
🥛 Sprijină sănătatea pielii
Chefirul ajută la readucerea bacteriilor bune în prim plan și susține sănătatea celui mai mare organ al tău, pielea. Ajuta la vindecarea arsurilor și erupțiilor cutanate.
În afară de probiotice care ajută la sănătatea sistemului imunitar, s-a dovedit că și carbohidrații din chefir, cunoscuți sub numele de kefiran, îmbunătățesc calitatea vindecării rănilor cutanate și pot proteja și țesutul conjunctiv.
🥛 Îmbunătățește simptomele de intoleranță la lactoză
Bacteriile bune găsite în multe produse lactate sunt esențiale pentru un intestin și un corp sănătos. Cu toate acestea, există mulți care nu pot tolera lactatele deoarece nu sunt capabili să digere lactoza, zahărul cheie care se găsește în lapte.
Ingredientul activ din chefir ajută la  descompunerea lactozei și facilitează digerarea.
👉 Care este diferența dintre chefir și iaurt? Chefirul este mai sănătos decât iaurtul?
De obicei, ambele sunt realizate cu un kit de pornire de drojdie activă „vie”, care este responsabilă pentru cultivarea bacteriilor benefice. Spre deosebire de iaurt, chefirul provine exclusiv din tulpini mezofile, care cultivă la temperatura camerei și nu necesită deloc încălzire.
Au multe asemănări, dar chefirul tinde să aibă un număr mai mare de probiotice și mai multă diversitate de tulpini bacteriene și drojdii.

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!