Fenicul – leguma cu numeroase beneficii – de ce sa o consumi mai des

0

Fenicul are o bogată istorie de utilizare datorită numeroaselor sale proprietăți nutritive. De pe vremea lui Hipocrate, a fost folosit ca medicament. Romanii se gândeau la fenicul ca la un obiect ritual sacru și îl foloseau ca stimulent digestiv. Grecii au folosit fenicul în timpul ceremoniilor lor, deoarece simboliza plăcerea și prosperitatea. Și vechii chinezi și egipteni foloseau leguma ca hrană și medicament.
Timp de secole, feniculul a fost folosit în diferite țări mediteraneene pentru hrană. A fost adăugat chiar și in rețetele de pâine pentru un plus de aromă și pentru a ușura digestia.
S-ar putea să știți că este un agent aromatizant în absint, sau poate că bunica ta îl folosea ca remediu pentru gaze și indigestie. Dar feniculul a fost de fapt folosit pentru proprietățile sale nutritive din cele mai vechi timpuri și joacă un rol important în medicina tradițională.
Uleiul esențial de fenicul și toate părțile plantei sunt utilizate pentru gătit, coacere și ca medicament pentru peste 40 de tipuri de tulburări.
Cu proprietățile sale antiinflamatorii, antimicrobiene, antivirale, antitumorale și antispastice, doar pentru a numi câteva, este evident de ce feniculul a fost privit ca o plantă valoroasă de mii de ani.
👉 Ce este feniculul?
Feniculul este o legumă de iarnă, cu o aromă interesantă de lemn dulce.
Planta își are originea în regiunea sudică a Mediteranei și prin cultivare a început să crească sălbatic în emisferele nordice, estice și occidentale.
Denumirea științifică pentru fenicul este  Foeniculum vulgare. Feniculul este cunoscut pentru proprietățile sale foarte aromate, mirosind puțin a anason , dar cu nuanțe calde și lemnoase.
Bulbul de fenicul poate fi tocat și adăugat la salate, salte, feluri de mâncare cu paste și multe altele. Conține o serie de compuși fenolici, inclusiv bioflavonoizi , acizi fenolici, taninuri, cumarine și acizi hidroxicinamici.
Semințele de fenicul sunt bogate în antioxidanți flavonoizi și conțin o sursă concentrată de micronutrienți. Semințele de fenicul sunt folosite pentru a face ulei esențial de fenicul, mai întâi prin zdrobire și apoi folosind un proces numit distilare cu abur.
👉 Informații nutriționale
Un bulb de fenicul de dimensiuni medii conține 73 de calorii, 3 grame de proteine și 17 grame de carbohidrați. Conține doar urme de grăsimi și nu are colesterol.
Feniculul este extrem de bogat în fibre, fiecare bulb furnizând 7 grame de fibre dietetice sau 28% din nevoile zilnice. Majorității oamenilor le lipsesc aportul de fibre, consumând doar o medie de 7 grame pe zi, prin urmare adăugarea feniculului în dieta dvs. ar putea ajuta la dublarea aportului!
Un bulb de fenicul oferă, de asemenea, 969 miligrame de potasiu sau 27% din cantitatea zilnică recomandată. Potasiul este esențial pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pentru a menține echilibrul fluidelor.
Feniculul este, de asemenea, bogat în vitamina C, oferind 28 de miligrame / bulb sau aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată pentru această vitamină critică. Vitamina C este un puternic antioxidant, care poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii, precum și la menținerea unui sistem imunitar sănătos.
Feniculul oferă vitamine importante, cum ar fi vitamina A, vitamina B6, vitamina K și folat. Este, de asemenea, o sursă bună de alte minerale, cum ar fi fierul, calciul, cuprul, zincul și seleniul.
O ceașcă de bulb de fenicul crud conține aproximativ:
•27 de calorii
•6 carbohidrați
•3 grame de fibre
•1 gram de proteine
•10 miligrame vitamina C (17% DZR)
•360 miligrame potasiu (10% DZR)
•0,2 miligrame mangan (8% DZR)
•23 micrograme folat (6% DZR)
•43 miligrame de calciu (4% DZR)
•0,6 miligrame fier (4% DZR)
•15 miligrame de magneziu (4% DZR)
•44 miligrame fosfor (4% DZR)
•0,6 miligrame niacină (3% DZR)
•0,1 miligrame cupru (3% DZR)
•117 UI vitamina A (2% DZR)
👉 Top 11 beneficii de fenicul
1. Sporește sănătatea oaselor
Datorită conținutului de calciu, feniculul poate ajuta la menținerea rezistenței și sănătății oaselor. O cană de fenicul conține aproximativ 43 de miligrame de calciu, ceea ce poate fi de ajutor pentru cei care nu consumă suficiente alimente bogate în calciu și care pot avea un deficit de calciu. Cercetările arată că creșterea aportului de calciu din surse dietetice vă mărește densitatea minerală osoasă.
Dar calciul nu este singurul nutrient pentru întărirea oaselor găsit în bulb. Feniculul conține, de asemenea, magneziu, fosfor și vitamina K, care joacă un rol în menținerea rezistenței osoase.
2. Îmbunătățește sănătatea pielii
Feniculul este bogat în vitamina C, oferind aproape jumătate din doza zilnică recomandată într-un singur bulb. Vitamina C este un puternic  antioxidant care poate ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi care pot duce la îmbătrânirea prematură.
Vitamina C este, de asemenea, necesară pentru formarea colagenului și un instrument puternic în protejarea aspectului pielii, făcându-l o alegere bună pentru a încetini în mod natural îmbătrânirea. O deficiență a vitaminei C se numește scorbut, care se manifestă prin incapacitatea de a forma corect colagen, ducând la sângerarea gingiilor și sângerarea sub piele.
Datorită acestor funcții, aporturile adecvate de vitamina C sunt esențiale pentru reducerea aspectului ridurilor și menținerea sănătății pielii. Doza zilnică recomandată (DZR) este de 60 de miligrame pe zi, dar mai multă vitamină C din surse de alimente întregi, cum ar fi fenicul, vă va ajuta să vă păstrați pielea sănătoasă din interior spre exterior.
3. Scade tensiunea arterială
Feniculul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a inflamației datorită conținutului ridicat de potasiu și al conținutului scăzut de sodiu. Potasiul acționează împotriva sodiului, ajutând la combaterea  tensiunii arteriale crescute  în organism.
O dietă bogată în potasiu poate reduce tensiunea arterială sistolică cu 5,5 puncte în comparație cu o dietă bogată în sodiu. Dar nu vă așteptați la scăderea tensiunii arteriale peste noapte, este nevoie de aproximativ patru săptămâni pentru a vedea o scădere a tensiunii arteriale.
4. Ajută digestia
Feniculul este inclus în dieta GAPS, datorită capacității sale de a ușura digestia. Deoarece feniculul conține 7 grame de fibre dietetice, poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
Deoarece problemele digestive, cum ar fi constipația și sindromul intestinului iritabil, sunt atât de frecvente la adulți, feniculul este un plus excelent pentru orice dietă, tocmai de aceea este unul dintre alimentele recomandate pentru o  dietă vindecătoare.
În plus, fibrele acționează ca o perie mică pe măsură ce se deplasează prin sistemul digestiv, eliminând colonul de toxine care ar putea provoca cancer de colon. Fenicul în sine poate acționa ca un laxativ, ajutând la eliminarea toxinelor.
Alte alimente precum ghimbirul, menta, citricele, păpădia și mușețelul sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ajuta digestia.
Mestecatul semințelor de fenicul după mese este benefic pentru a ajuta digestia și a elimina respirația urât mirositoare. Unele dintre uleiurile găsite în fenicul contribuie la stimularea secreției sucurilor digestive.
Feniculul poate fi benefic și pentru persoanele cu reflux acid. Adăugarea feniculului în dieta dvs. poate ajuta la echilibrarea nivelului de pH din corp, în special în stomac, și poate reduce refluxul după mese.

5. Crește sațietatea
Fibrele nu conțin calorii, dar asigură saturație. Oamenii nu au enzimele necesare pentru descompunerea fibrelor, prin urmare nu pot fi absorbite ca și calorii.
Studiile arată că dietele bogate în fibre pot ajuta oamenii să slăbească în mod eficient. Un studiu din 2001 a constatat că participanții care au adăugat 14 grame pe zi de fibre în diete, fără a schimba nimic altceva, au asimilat cu aproximativ 10% mai puține calorii pe zi și au pierdut aproximativ 4 kilograme într-o perioadă de 4 luni. Creșterea aportului de fibre, prin adăugarea feniculului și alte alimente bogate în fibre în dietă, poate fi o modalitate simplă de a te simți sătul, mai mulțumit și de a-ți promova pierderea în greutate.
6. Colici
Colicile sugarilor,  deși sunt o afecțiune relativ benignă, pot avea un impact semnificativ asupra noilor părinți. Majoritatea părinților unui sugar mic ar încerca probabil aproape orice pentru a-și alina copilul care plânge.
Medicația actuală utilizată pentru colici, numită diciclomină clorhidrat, poate avea unele reacții adverse grave și poate să nu fie eficientă în mod constant. Cercetătorii au descoperit că uleiul de semințe de fenicul s-a dovedit că reduce durerea și crește motilitatea intestinului subțire, făcându-l un remediu natural excelent pentru colici. Fenicul ajută, de asemenea, la calmarea sugarului și la reducerea distensiei abdominale.
Într-un studiu din 2003, cercetătorii au comparat uleiul de semințe de fenicul cu un placebo la 125 de sugari. S-a raportat că grupul tratat cu ulei de semințe de fenicul avea 65% mai puțini colici, măsurate prin episoade de plâns, decât cele din grupul de control, fără efecte secundare.
❗️Deși această cercetare poate fi promițătoare și mulți părinți disperați ar putea dori să se termine și să obțină ulei de fenicul, nu există o doză sigură stabilită pentru sugari în acest moment. Cea mai sigură metodă de utilizare a acestuia pentru tratarea colicilor sugarilor este ca o mamă care alăptează să bea ceai de fenicul.
7. Ajută la prevenirea cancerului
Feniculul este folosit de secole în medicina chineză pentru a ajuta la tratarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi mușcăturile de insecte sau durerile în gât. Capacitatea feniculului de a reduce inflamația i-a determinat pe cercetători să investigheze dacă proprietățile feniculului ar putea fi aplicate altor boli inflamatorii, inclusiv diferitelor forme de cancer.
Feniculul conține un ulei numit anetol, care a fost demonstrat în unele studii clinice că acționează ca un  remediu natural pentru cancer, ajutând la reducerea creșterii celulelor cancerului de sân. Se crede că anetolul reduce inflamația care poate duce la dezvoltarea cancerului, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care poate fi utilizat exact.
Alți nutrienți antiinflamatori se găsesc în fenicul, în special seleniu, un mineral care poate ajuta la scăderea ratelor de mortalitate prin cancer. Un studiu amplu pe peste 8.000 de participanți a constatat că seleniul a redus mortalitatea și a scăzut incidența viitoare a cancerului.
8. Scade riscul bolilor de inimă
S-a demonstrat că alimentele bogate în fibre, în special fibrele solubile, așa cum se găsesc în fenicul, contribuie la reducerea  nivelului de colesterol din sânge. O dietă bogată în fibre poate ajuta la reducerea riscului general de atacuri de cord și accident vascular cerebral, ajutând la scăderea colesterolului din sânge la un nivel normal.
În 2018, un studiu publicat în Journal of Menopausal Medicine a constatat că atunci când femeile aflate în postmenopauză foloseau fenicul pentru a-și îmbunătăți colesterolul, a dus la o ușoară schimbare pozitivă a colesterolului LDL și HDL și a nivelului trigliceridelor.
Conținutul ridicat de fibre și potasiu din fenicul ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin scăderea atât a colesterolului cât și a tensiunii arteriale. Feniculul este bogat în alte vitamine potențial cardio-protectoare, cum ar fi folatul și vitamina C.
9. Sănătatea ochilor
Degenerarea maculară  este principala cauză a pierderii vederii legate de vârstă. Deși cauza exactă este necunoscută, antioxidanții care ajută la reducerea inflamației, cum ar fi anumite flavonoide, vitamina C și zinc, pot ajuta la îmbunătățirea vederii sau la încetinirea progresului bolii.
Feniculul conține mulți dintre acești nutrienți. Datorită conținutului ridicat de flavonoizi, vitamina C și minerale, poate ajuta la reducerea daunelor oxidative și a inflamației și poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare.
10. Poate ușura simptomele menopauzei
Un studiu din 2017 sugerează că utilizarea feniculului poate contribui la îmbunătățirea simptomelor menopauzei. Cercetătorii au analizat 90 de femei, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, care fuseseră la postmenopauză de cel puțin un an (nu mai mult de cinci ani) și aveau simptome cel puțin moderate ale menopauzei. Participantele au primit zilnic capsule de fenicul sau placebo timp de opt săptămâni.
Femeile care au luat fenicul au observat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor, în timp ce grupul placebo nu. Cercetătorii concluzionează că feniculul poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei la femeile cu nivel scăzut de estrogen, precum și la cele care au experimentat menopauză timpurie sau au suferit o histerectomie sau ooforectomie. Cu toate acestea, este necesar un studiu mai amplu pentru a confirma aceste descoperiri.
Și o meta-analiză sistematică și publicată în 2018 în Journal of Menopausal Medicine a constatat că, atunci când feniculul este utilizat pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, ajută la reducerea mâncărimilor vaginale, a uscăciunii, a problemelor de somn și a simptomelor vasomotorii, cum ar fi transpirațiile nocturne și bufeurile. Fenicul a contribuit, de asemenea, la îmbunătățirea funcției sexuale.
11. Stimulează producția de lapte matern
Feniculul este utilizat ca agent galactagog pentru femeile care alăptează. Galactagogii cresc producția de lapte matern. Deși cercetările privind dacă feniculul este sau nu eficient pentru promovarea producției de lapte matern, studiile au constatat că multe femei care aleg să folosească ierburi ca galactagogi naturali tind să încerce cel mai des fenicul, ciulinul de lapte și anasonul.
👉 Riscuri și efecte secundare
Deși pentru majoritatea oamenilor feniculul este o alegere excelentă, sănătoasă, persoanele cu anumite afecțiuni medicale pot fi nevoite să limiteze sau să evite consumul de fenicul. Unele persoane pot fi alergice la anumite condimente, prin urmare ar trebui să evite consumul de semințe de fenicul.
Datorită conținutului ridicat de potasiu, cei cu afecțiuni renale ar trebui să limiteze cantitatea de fenicul pe care o consumă. Persoanele care iau beta-blocante, care este de obicei prescris pentru a ajuta la controlul tensiunii arteriale, pot avea, de asemenea, niveluri ridicate de potasiu și poate fi necesar să evite fenicul.

Niciun comentariu

Nu ratați!