Nucile caju: beneficii pentru sănătate, informații nutriționale și posibile efecte secundare

0

Nucile de caju nu sunt defapt nuci. Sunt semințele arborelui veșnic verde Anacardium originar din Brazilia.
Nucile de caju sunt bogate în nutrienți și în grăsimi sănătoase, proteine, vitamine esențiale și minerale necesare pentru o funcționare sănătoasă a corpului.
A consuma câteva nuci de caju în fiecare zi poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la scăderea în greutate și la prevenirea bolilor cardiace.
👉 Profilul nutrițional al nucilor de caju
Nucile de caju sunt considerate a fi unul dintre cele mai nutritive alimente din lume, în ciuda faptului că sunt bogate în calorii și sărace în fibre, deoarece sunt pline de grăsimi sănătoase, vitamine și antioxidanți. Acestea conțin mulți acizi grași esențiali care sunt benefici pentru organism.
30 g de nuci de caju conține 157 de calorii, 8,5 g de carbohidrați, 5,1 g de proteine, 12,4 g de grăsimi, 0,3 mg de vitamina E, 9,5 mcg de vitamina K, 0,1 mg de vitamina B6, 10,4 g de calciu , 3,4 mg sodiu, 187 mg potasiu, 83 mg magneziu și 7 µg de acid folic.
🧬 Sporește sănătatea inimii
În comparație cu alte nuci, cum ar fi nucile și migdalele, nucile caju au un conținut scăzut de grăsimi și colesterol și au un conținut ridicat de nutrienți.
De fapt, acestea sunt bogate în fitosteroli, compuși fenolici și acid oleic. Astfel, ar putea fi extrem de benefice pentru inimă.
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică recomandă să consumați nuci de tot felul – inclusiv nuci de caju – în doze mici în dieta zilnică, deoarece poate preveni bolile ischemice ale inimii și bolile cardiovasculare.
Consumul regulat de grăsimi nesaturate sănătoase, cum ar fi acizii grași mononesaturați și polinesaturați (MUFA și PUFA), poate preveni bolile cardiovasculare chiar și la persoanele care suferă de diabet. Acești acizi grași se găsesc din abundență în nucile de caju. Cheia este să le consumați cu moderație, deoarece caju este bogat în calorii.
O meta-analiză a 14 studii a constatat că riscul bolilor coronariene este cu 37% mai mic la persoanele care consumă nuci de mai mult de patru ori pe săptămână, comparativ cu cei care nu consumă niciodată sau rareori nuci. Cu toate acestea, această afirmație trebuie validată experimental.
🧬 Scade tensiunea arterială ridicată
Nucile de caju sunt bogate în grăsimi nesaturate sănătoase și minerale precum magneziu, potasiu și L-arginină.
Potrivit unui studiu de 12 săptămâni efectuat pe persoane cu diabet zaharat de tip 2, consumul de nuci de caju poate reduce tensiunea arterială sistolică și poate crește colesterolul HDL (bun) fără a avea un efect negativ asupra greutății corporale, glicemiei sau altor variabile lipidice.
Caju conține, de asemenea, un aminoacid numit L-arginină. L-arginina poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, deoarece este un precursor al oxidului nitric (NO), care este un vasodilatator.
🧬 Vă poate stimula imunitatea
Nucile de caju sunt bogate în zinc. Zincul este un compus care stimulează imunitatea, care este vital pentru procesele celulare de bază cum ar fi diviziunea celulară, transcripția și reglarea. De asemenea, joacă un rol în anumite procese imune, cum ar fi producția de citokine și fagocitoza. Aportul regulat de caju poate ajuta la atingerea dozei zilnice recomandate pentru zinc.
🧬 O sursă excelentă de antioxidanți
Nucile de caju sunt considerate nuci sănătoase, deoarece sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi tocoferolii. Tocoferolii ajută la eliminarea radicalilor liberi și ne protejează celulele de daunele celulare cauzate de stresul oxidativ.
Laptele de caju conține steroli vegetali, care sunt antioxidanți naturali care ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea apariției bolilor cronice.
🧬 Poate preveni calculii biliari
Consumul frecvent de nuci poate reduce riscul de a dezvolta calculi biliari. Calculii biliari sunt depozite dure de colesterol și alte minerale. Deoarece nucile de caju au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului, pot ajuta, de asemenea, la prevenirea formării calculilor biliari.
🧬 Poate fi bun pentru sănătatea pielii și a părului
Nucile de caju sunt bogate în antioxidanți, cupru, magneziu, fier și seleniu. Antioxidanții elimină substanțele chimice dăunătoare și repară țesuturile. Astfel, ele vă ajută să vă îmbunătățiți sănătatea și aspectul pielii.
Cuprul îmbunătățește producția de elastină și colagen. Colagenul este o proteină structurală integrală care este responsabilă pentru elasticitatea pielii și a părului. Includerea alimentelor care stimulează colagenul, cum ar fi caju, în dieta zilnică vă poate ajuta să vă păstrați pielea strălucitoare și părul sănătos.
🧬 Poate ajuta la întărirea oaselor
Nucile de caju sunt bogate în proteine și minerale precum magneziu și cupru. Cuprul ajută la menținerea articulațiilor flexibile prin sintetizarea colagenului. De asemenea, ajută la formarea oaselor împreună cu magneziul. Prin urmare, consumul zilnic de câteva nuci caju poate ajuta la întărirea oaselor.
🧬 Poate preveni degenerarea maculară
Caju conține zeaxantină și luteină, care sunt antioxidanți importanți. Xantofilele precum zeaxantina și luteina cresc semnificativ pigmentul macular, contrastul cromatic și timpul de recuperare a stresului foto. Astfel, consumul regulat de caju vă poate ajuta să vă păstrați ochii sănătoși.

🧬 Poate ajuta la gestionarea pierderii în greutate
Nucile de caju, deși sunt bogate în calorii, nu cresc greutatea atunci când sunt consumate cu moderație. Studiile efectuate pe 51.188 de femei pe o perioadă de 8 ani au arătat că includerea fructelor cu coajă lemnoasă în dietă poate reduce riscul de îngrășare. Există diverse ipoteze în spatele acestei afirmații, deși nu sunt disponibile dovezi experimentale.
O teorie sugerează că, din moment ce nucile de caju sunt bogate în substanțe nutritive și grăsimi sănătoase care reduc colesterolul, tensiunea arterială și riscul de boli de inimă (factori legați de obezitate), acestea pot fi utile și în gestionarea greutății.
Nucile de caju reduc senzația de foame și vă mențin sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, împiedicându-vă astfel să mâncați în exces.
🧬 Poate preveni cancerul
În general, studiile au arătat că aportul regulat de nuci reduce riscul de cancer. Nucile caju sunt bogate în compuși antioxidanți, cum ar fi acidul anacardic, cardanolii și cardolii, care pot ajuta la reducerea riscului de cancer.
Un studiu realizat de Brigham and Women’s Hospital și Harvard Medical School a constatat că adolescentele care mănâncă regulat nuci prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân.
Inozitolul și acidul anacardic din nucile caju pot ajuta la combaterea cancerului și la creșterea șanselor de supraviețuire prin inducerea opririi și apoptozei ciclului celular și inhibarea proliferării celulare și a metastazelor.
🧬 Poate ajuta la gestionarea și prevenirea diabetului
Interesant este faptul că, deși nucile caju sunt bogate în calorii, s-a raportat că acestea sunt benefice persoanelor cu diabet. Un studiu a arătat că consumul pe termen lung de nuci caju poate reduce riscul de diabet de tip 2 prin îmbunătățirea glicolizei și creșterea absorbției glucozei. Cu toate acestea, este recomandat să consumați doar 4-5 caju pe zi în astfel de cazuri.
Caju nu conține colesterol și sa raportat că scade tensiunea arterială și colesterolul la persoanele cu diabet zaharat.
Nucile de caju sunt, de asemenea, bogate în polifenoli care pot ajuta la îmbunătățirea microbiomului intestinal și la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
🧬 Poate promova sănătatea nervilor
Acizii grași prezenți în caju ajută la formarea și funcționarea tecilor de mielină a neuronilor.
Caju este, de asemenea, o sursă bogată de magneziu. Magneziul ajută la menținerea funcției nervoase.
🧬 Reduce riscul de anemie
Nucile de caju sunt bogate atât în fier, cât și în cupru. Aceste minerale sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului circulator. Deficitul de fier este o cauză frecventă a anemiei, iar încorporarea nucilor de caju în dieta zilnică poate ajuta la prevenirea acesteia.
👉 Răspunsuri ale experților pentru întrebările cititorilor
❓ Câte nuci caju pot mânca într-o zi?
R: Se recomandă o medie de 25-30 grame de caju pe zi. Consumul mai mare poate provoca reacții adverse, cum ar fi dureri de cap și balonare.
❓ Care sunt reacțiile consumului excesiv de nuci caju?
R: Consumul excesiv poate provoca dureri de cap și probleme de stomac, cum ar fi vărsături, diaree și balonare.
❓ Caju ajută la somn?
R: Caju este bogat în grăsimi nesaturate, care pot stimula serotonina. Serotonina este importantă pentru a vă ajuta să dormiți.
❓ Nucile caju sunt bune pentru rinichi?
R: Nucile caju au multe minerale și vitamine esențiale care ajută la buna funcționare a corpului nostru, inclusiv rinichii. Cercetările specifice în acest sens sunt limitate.
❓ Pot mânca caju în fiecare zi?
R: Este recomandat să mănânci câteva nuci caju în fiecare zi datorită profilului său nutritiv bogat și a beneficiilor pentru sănătate. Cu toate acestea, asigurați-vă că le consumați cu moderare. Nu mâncați mai mult de o mână pe zi, deoarece sunt bogate în calorii și pot duce la unele efecte secundare nedorite.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.