20 de beneficii ale uleiului de cocos pentru creier, inimă, articulații și altele! + moduri de utilizare

0

Până în prezent, există peste 1500 de studii care arată că uleiul de cocos este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Utilizările și beneficiile uleiului de cocos depășesc ceea ce majoritatea oamenilor își dau seama, deoarece uleiul de nucă de cocos – făcut din copra sau pulpă proaspătă de nucă de cocos – este un adevărat super-aliment.
Uleiul de cocos se face prin presarea cărnii uscate de nucă de cocos, numită copra, sau a cărnii proaspete de nucă de cocos. Pentru a o face, puteți folosi o metodă „uscata” sau „umedă”.
Laptele și uleiul din nuca de cocos sunt presate, apoi uleiul este îndepărtat. Are o textură fermă la temperatura rece sau a camerei, deoarece grăsimile din ulei, care sunt în mare parte grăsimi saturate, sunt formate din molecule mai mici.
La temperaturi de aproximativ 25 de grade Celsius, se lichefiază. De asemenea, are un punct de ardere de aproximativ 176 de grade, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru mâncăruri sotate, sosuri și produse de patiserie.
Acest ulei este, de asemenea, ușor absorbit în piele datorită moleculelor sale de grăsime mai mici, ceea ce îl face un excelent hidratant pentru piele și scalp.
Beneficiile uleiului de cocos
1. Ajută la tratarea bolii Alzheimer
Digestia acizilor grași cu lanț mediu (MCFA) de către ficat creează cetone care sunt ușor accesibile de creier pentru energie. Cetonele furnizează energie creierului fără a fi nevoie de insulină pentru a procesa glucoza în energie.
Cercetările au arătat că creierul își creează de fapt propria insulină pentru a procesa glucoza și a alimenta celulele creierului. Studiile sugerează, de asemenea, că, pe măsură ce creierul unui pacient cu Alzheimer își pierde capacitatea de a-și crea propria insulină, cetonele din uleiul de cocos ar putea crea o sursă alternativă de energie pentru a ajuta la repararea funcției creierului.
O revizuire din 2020 evidențiază rolul trigliceridelor cu lanț mediu în prevenirea bolii Alzheimer datorită proprietăților lor neuroprotectoare, antiinflamatorii și antioxidante.
2. Ajută la prevenirea bolilor de inimă și a hipertensiunii arteriale
Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate naturale. Grăsimile saturate nu numai că măresc colesterolul sănătos (cunoscut sub numele de colesterol HDL) din organism, dar ajută și la transformarea colesterolului „rău” LDL în colesterol bun.
Un studiu randomizat încrucișat publicat în Evidence-based Complementary and Alternative Medicine (Statele Unite) a constatat că consumul zilnic a două linguri de ulei de cocos virgin la adulții tineri și sănătoși a crescut semnificativ colesterolul HDL. În plus, nu au fost raportate probleme majore de siguranță legate de consumul zilnic de ulei de cocos virgin timp de opt săptămâni.
Un alt studiu mai recent, publicat în 2020, a avut aceleași rezultate și a concluzionat că consumul de ulei de cocos are ca rezultat un colesterol HDL semnificativ mai mare decât uleiurile vegetale ne-tropicale. Prin creșterea HDL-ului din organism, ajută la promovarea sănătății inimii și la scăderea riscului de boli de inimă.
3. Tratează infecția urinara și a rinichilor și protejează ficatul
Se știe că uleiul de nucă de cocos clarifică și îmbunătățește simptomele infecțiilor urinare și infecțiile renale. MCFA din ulei funcționează ca un antibiotic natural prin distrugerea învelișului lipidic al bacteriilor și uciderea acestora.
Cercetările arată, de asemenea, că uleiul de cocos protejează direct ficatul de leziuni.
Apa de cocos ajută, de asemenea, la hidratare și susține procesul de vindecare. Medicii au injectat chiar apă de cocos pentru a curăța pietrele la rinichi.
Nuca de cocos este un super-aliment puternic, ceea ce este evident având în vedere toate aceste beneficii extraordinare pentru sănătate ale uleiului de cocos.
4. Reduce inflamația și artrita
Într-un studiu efectuat pe animale în India, nivelurile ridicate de antioxidanți prezente în uleiul de cocos virgin s-au dovedit că reduc inflamația și îmbunătățesc simptomele artritei mai eficient decât medicamentele de top.
Într-un alt studiu recent, s-a descoperit că uleiul de cocos care a fost recoltat cu căldură medie suprimă celulele inflamatorii. A funcționat atât ca analgezic, cât și ca antiinflamator.
5. Prevenirea și Tratamentul Cancerului
Uleiul de cocos are două calități care îl ajută să lupte împotriva cancerului, inclusiv cetonele produse în ulei. Celulele tumorale nu sunt capabile să acceseze energia din cetone și sunt dependente de glucoză.
Se crede că o dietă ketogenă ar putea fi o posibilă componentă pentru a ajuta pacienții cu cancer să se recupereze.
A doua calitate este conținutul de acizi grași cu lanț mediu din uleiul de cocos. Pe măsură ce MCFA digeră pereții lipidici ai bacteriilor, ele pot ucide și bacteriile Helicobacter pylori despre care se știe că crește riscul de cancer de stomac.
În plus, cercetările arată că acidul lauric găsit în uleiul de cocos poate avea acțiuni anticancerigene prin declanșarea efectelor anti-proliferare și pro-apoptotice.
6. Întărirea sistemului imunitar
Uleiul de cocos conține acid lauric (monolaurină), despre care s-a demonstrat că reduce candida, luptă împotriva bacteriilor și creează un mediu ostil pentru viruși. Multe boli astăzi sunt cauzate de creșterea excesivă a bacteriilor rele, ciupercilor, virușilor și paraziților în organism.
O revizuire din 2020 indică faptul că are activitate antimicrobiană și ajută la activarea naturii antiinflamatorii a răspunsului imunitar din corpul uman.
Puteți înlocui cerealele și zahărul din dieta dumneavoastră cu ulei de cocos ca sursă naturală de combustibil atunci când sunteți bolnav. Zahărul hrănește creșterea bacteriilor rele.
În schimb, luați o lingură de ulei de cocos de trei ori pe zi când sunteți bolnav și consumați multe legume și bulion de oase, de asemenea.
7. Sprijină memoria și funcția creierului
Într-un studiu din 2004 publicat în Journal of Neurobiology of Aging (Statele Unite), cercetătorii au descoperit că MCFA din uleiul de cocos a îmbunătățit problemele de memorie la subiecții mai în vârstă.
La toți pacienții a existat o îmbunătățire marcantă a capacității lor de reamintire după administrarea acestui acid gras. MCFA sunt absorbiți cu ușurință în organism și pot fi accesați în creier fără utilizarea insulinei. Astfel, ei sunt capabili să alimenteze celulele creierului mai eficient.
8. Îmbunătățește energia și rezistența
Uleiul de cocos este ușor de digerat. De asemenea, produce o energie mai susținută și vă crește metabolismul.
Studiile indică faptul că atunci când consumați un ulei de nucă de cocos nerafinat de calitate, puteți obține cele mai multe beneficii, deoarece MCFA-urile sale sunt trimise direct la ficat pentru a fi transformate în energie.
Astăzi, mulți atleți folosesc uleiul de cocos ca sursă de combustibil în timpul antrenamentelor și curselor pentru evenimentele pe distanțe lungi.
Puteți face un combustibil energetic de casă amestecând uleiul de cocos, mierea crudă și semințele de chia. Pur și simplu puneți împreună o lingură din fiecare și consumați cu 30 de minute înainte de exerciții.
9. Ajută digestia și reduce ulcerele gastrice și colita ulceroasă
De asemenea, nuca de cocos îmbunătățește digestia, deoarece ajută organismul să absoarbă vitaminele solubile în grăsimi, calciul și magneziul. Dacă uleiul de cocos este luat în același timp cu acizii grași omega-3, îi poate face de două ori mai eficienți, deoarece sunt ușor disponibili pentru a fi digerați și utilizați de către organism.
Cercetările sugerează că uleiul de cocos poate ajuta la îmbunătățirea sănătății bacteriilor și a intestinului prin distrugerea bacteriilor rele și candidei. Dezechilibrul Candida, în special, poate scădea aciditatea din stomac, care provoacă inflamație și digestie proastă.
Toate acestea împreună înseamnă că uleiul de cocos aduce beneficii sănătății digestive și ajută la tratarea sau prevenirea ulcerelor de stomac și a colitei ulceroase.
10. Poate ajuta la reducerea simptomelor bolii vezicii biliare și pancreatitei
Un studiu pe animale publicat în Jurnalul de Științe Animale (Statele Unite) arată că MCFA-urile uleiului de cocos nu au nevoie de enzimele pancreatice pentru a fi descompuse, așa că uleiul de cocos ușurează tensiunea asupra pancreasului.
În plus, acest super-aliment este atât de ușor de digerat încât se știe că îmbunătățește și simptomele bolii vezicii biliare. Înlocuiți alte grăsimi cu lanț lung cu ulei de cocos pentru a îmbunătăți vezica biliară și sănătatea totală a corpului.
11. Poate îmbunătăți problemele pielii (arsuri, eczeme, mătreață, dermatită și psoriazis)
Uleiul de cocos este minunat ca agent de curățare a feței, hidratant și protecție solară, dar poate trata și multe afecțiuni ale pielii. Acizii grași (caprilic și lauric) din uleiul de cocos reduc inflamația la nivel intern și extern și hidratează, făcându-i o soluție excelentă pentru toate tipurile de afecțiuni ale pielii.
Protejează pielea și are mulți antioxidanți care îl fac ideal pentru vindecarea pielii. În plus, proprietățile antimicrobiene echilibrează sursele de candida sau fungice care pot provoca multe afecțiuni ale pielii.
12. Ajută la prevenirea bolilor gingivale și a cariilor dentare
Uleiul de cocos a fost folosit de secole ca o modalitate de a curăța gura de bacterii și de a ajuta la vindecarea bolilor parodontale. În plus, cercetările arată că, pe lângă faptul că oferă câteva beneficii orale, uleiul de cocos are și un efect benefic asupra sănătății generale.
Prin agitarea uleiului în gură, acesta denaturează bacteriile și se lipește de ele. Îndepărtarea bacteriilor orale reduce foarte mult riscul de boală parodontală.
Dacă doriți să vă vindecați gingiile și să vă reparați dinții, încercați să va clătiți cu ulei de trei ori pe săptămână (lăsați uleiul in gură pentru o perioada mai lunga de timp, 10-20 min).
13. Susține sănătatea oaselor
Stresul oxidativ și radicalii liberi sunt cei mai mari doi vinovați ai osteoporozei. Deoarece uleiul de cocos are un nivel atât de ridicat de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi, este un tratament natural de top pentru osteoporoză.
Uleiul de cocos crește absorbția calciului în intestin. Cercetările privind osteoporoza au descoperit că uleiul de cocos nu numai că mărește volumul și structura osului la subiecți, ci și scade pierderea osoasă din cauza osteoporozei.

14. Ajută cu diabetul de tip II
Când celulele refuză să răspundă la insulină și nu mai iau glucoză pentru energie, ele sunt considerate rezistente la insulină. Pancreasul pompează apoi mai multă insulină pentru a compensa și creează un ciclu de supraproducție.
Rezistența la insulină este precursorul diabetului de tip II.
Studiile sugerează că MCFA din uleiul de cocos ajută la echilibrarea reacțiilor insulinei din celule și promovează un proces digestiv sănătos. Ele elimină tensiunea de pe pancreas și oferă organismului o sursă consistentă de energie care nu depinde de reacțiile la glucoză, care pot preveni rezistența la insulină și diabetul de tip II.
15. Ulei de cocos pentru pierderea in greutate
Din cauza abilităților de creare de energie ale uleiului de cocos și a faptului că este un ulei fără carbohidrați, nu este de mirare că este benefic pentru pierderea în greutate. Ajută la arderea grăsimilor și a caloriilor, la scăderea poftei de mâncare și, în studii, a fost deosebit de util în pierderea grăsimii de pe abdomen.
Capacitatea nucii de cocos de a vă ajuta să eliminați grăsimea a fost bine stabilită. Un studiu din 1985 publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health din Statele Unite a constatat că o singură injecție de acid capric a dus la „scăderea inițial rapidă, apoi treptată a consumului de alimente și o pierdere paralelă a greutății corporale” la șobolanii masculi.
Ar putea părea contraintuitiv să presupunem că consumul de ulei de cocos (o grăsime) va contribui la pierderea grăsimii, dar este de fapt destul de logic. Cheia înțelegerii acestui fenomen constă în capacitatea multidimensională a MCFA de a controla o varietate de procese fiziologice.
De exemplu, în studiul din 1985 menționat mai sus, s-a descoperit că acidul capric prezintă îmbunătățiri semnificative ale funcției tiroidei, ajută la scăderea ritmului cardiac în repaus și ajută corpul să ardă grăsimile pentru energie.
Mai recent, Obesity Research Journal (Statele Unite) a publicat un studiu de la Boston University Medical School care ne oferă un indiciu de ce MCFA au capacitatea de a arde grăsimile. Testând efectele pe care le au MFCA asupra descompunerii grăsimilor, celulele adipoase (grase) la șobolani au fost pretratate cu acid caprilic. Cercetătorii au observat că descompunerea grăsimilor a avut loc la un nivel atât de semnificativ încât a imitat literalmente caracteristicile postului.
Postul, în acest sens, nu trebuie privit ca fiind negativ, ci pozitiv, deoarece organismul își folosește cel mai eficient rezervele de energie și accelerează descompunerea rezervelor inutile de grăsime. În cuvintele cercetătorilor care au efectuat acest studiu, „Astfel de schimbări ar putea contribui, parțial, la pierderea în greutate la animale și la oameni, asociată cu acizii grași cu lanț mediu din dietă”.
16. Construirea mușchilor și pierderea grăsimii corporale
Cercetările sugerează că MCFA nu sunt bune doar pentru arderea grăsimilor și scăderea sindromului metabolic, ci sunt și grozave pentru construirea mușchilor. MCFA-urile găsite în nucă de cocos sunt de asemenea folosite în produse populare pentru crearea de masa musculară.
Marea majoritate a suplimentelor intens produse, totuși, utilizează forme procesate de MCFA. Mâncând în schimb nuci de cocos reale, obțineți „adevărata afacere”, așa că încercați să adăugați zilnic două linguri de ulei într-un shake pentru creșterea mușchilor.
17. Beneficiile uleiului de cocos pentru îngrijirea părului
Daca ai mătreață sau parul uscat, uleiul de cocos are acizii grași perfecți pentru a ajuta la ameliorarea acestor afecțiuni.
Puteți face șampon de casă cu lavandă si nucă de cocos pentru a vă îmbunătăți părul și să utilizați ulei de nucă de cocos ca balsam natural pentru păr.
Pentru a scăpa de mătreață și a îngroșa părul, masează pe scalp o lingură de ulei de cocos amestecat cu 10 picături de ulei esențial de rozmarin timp de trei minute. Lăsați să acționeze 30 minute înainte de a face duș.
18. Candida și infecții fungice
Un studiu publicat în revista Antimicrobial Agents and Chemotherapy (Statele Unite) a descoperit că acidul capric și acidul lauric din uleiul de cocos sunt un tratament natural eficient pentru candida albicans și infecțiile fungice.
Pentru a ucide eficient candida și a trata infecțiile fungice, eliminați zahărul procesat și cerealele rafinate din dieta dvs. și consumați o mulțime de grăsimi sănătoase. Luați o lingură de ulei de cocos de trei ori pe zi ca supliment.
19. Ulei de nucă de cocos anti-îmbătrânire
Cercetările publicate în revista medicală Food and Function au descoperit că uleiul de cocos îmbunătățește nivelul de antioxidanți și poate încetini îmbătrânirea. Uleiul de cocos acționează prin reducerea stresului asupra ficatului și scăderea stresului oxidativ.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că uleiul de cocos poate sprijini detoxifierea datorită modului în care funcționează cu ficatul.
Pentru a încetini în mod natural îmbătrânirea, luați la micul dejun o lingură de ulei de cocos cu fructe de pădure bogate în antioxidanți. De asemenea, îl puteți aplica direct pe piele pentru beneficii suplimentare pentru sănătate și netezire.
20. Ulei de cocos pentru echilibrul hormonal
Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de cocos includ și echilibrul hormonal. Uleiul de cocos poate ajuta la echilibrarea naturală a hormonilor, deoarece este o sursă excelentă de grăsimi saturate, inclusiv acid lauric.
Studiile au descoperit că uleiul de cocos poate fi o grăsime excelentă de consumat în timpul menopauzei și, de asemenea, poate avea efecte pozitive asupra nivelului de estrogen.
Pentru a echilibra hormonii în mod natural, reduceți consumul de zahăr și cereale, consumați grăsimi sănătoase din nucă de cocos, avocado, semințe de in și ghee. Puteți consuma și alte forme de nucă de cocos, cum ar fi untul de cocos sau apa de cocos.
❗️Riscuri și efecte secundare
Rareori există efecte secundare pentru uleiul de cocos.
Cercetările arată că, ocazional, poate apărea o alergie de contact pentru anumite persoane care sunt alergice la nucile de cocos.
De fapt, uleiul de cocos este cunoscut pentru reducerea efectelor secundare ale multor medicamente. De exemplu, studiile arată că poate reduce simptomele și efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer.
Rețineți că uleiul de cocos rafinat sau procesat poate fi albit, supraîncălzit peste punctul de topire preferat și procesat chimic pentru a crește durata de valabilitate a acestuia. Prelucrarea uleiului schimbă structura chimică, iar grăsimile nu mai sunt bune.
Evită uleiurile hidrogenate ori de cate ori este posibil si alege uleiul de cocos extravirgin.
❓Cum se utilizează
Când achiziționezi ulei de cocos, alege un ulei de cocos extravirgin. Acest tip oferă cele mai mari beneficii ale uleiului de cocos.
Optează pentru ulei de nucă de cocos organic, măcinat umed, nerafinat, pentru a te asigura că obții ulei de cocos pur. Versiunile rafinate, ca și în cazul altor alimente, nu sunt la fel de benefice și pierd nutrienții cheie.
1. Gătitul și coacerea
Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gătit și coacere și poate fi adăugat la smoothie-uri. Aadaugă o aromă plăcută de nucă de cocos, dar nu conține toxinele dăunătoare pe care le au adesea alte uleiuri de gătit hidrogenate.
În plus, adăugarea acestuia în mâncare sau smoothie-uri ajută la creșterea rapidă a energiei și este mai ușor de digerat decât alte tipuri de uleiuri.
2. Sănătatea pielii și părului
Cum aplici uleiul de cocos pe corp? Îl poți aplica pur și simplu local direct pe piele sau ca ulei purtător pentru uleiuri esențiale sau amestecuri.
Frecarea acestuia pe piele imediat după duș este deosebit de benefică. Funcționează ca un excelent hidratant și are proprietăți antimicrobiene care îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului.
3. Rețete de remedii naturale DIY
Uleiul de cocos are proprietăți antimicrobiene, făcându-l un ingredient excelent în rețetele de remedii naturale DIY care sunt folosite pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a crește imunitatea. Câteva rețete care pot fi făcute cu ulei de cocos sunt:
– balsamuri de buze
– pastă de dinți de casă
– deodorant natural
– crema de ras
– ulei de masaj

Niciun comentariu

Nu ratați!