De ce sa incluzi mai des meiul in dietă – 5 beneficii fundamentale ale meiului și idei de preparare

0

Meiul este bogat în carbohidrați esențiali, fibre și în micronutrienți importanți. Provine din partea de est a lumii și reprezintă un aliment vechi pentru un corp activ. Aceste cereale devin celebre în multe țări ca înlocuitor fără gluten.
Meiul este un tip de cereale integrale care există de mii de ani și se găsesc în multe diete din întreaga lume.
Ca cereale integrale fără gluten, meiul este o opțiune excelentă pentru cei care au nevoie de alternative. Este foarte ușor de pregătit (veți ști!) și accesibil pe tot globul.
Meiul este incredibil de versatil – poate fi folosit în orice, de la pâine, garnituri și deserturi. Aroma lui delicată este îmbunătățită prin prăjirea boabelor uscate înainte de gătit. În unele locuri, sunt chiar fermentate și consumate ca băutură alcoolică.
Valori nutriționale:


1. Ideal pentru persoanele care au diabet
În comparație cu alte culturi de cereale, cum ar fi grâul și porumbul, meiul este bogat nutrițional, fără gluten și au un indice glicemic între 54 și 68.
Acestea oferă energie, fibre dietetice, proteine cu un profil de aminoacizi echilibrat, multe minerale esențiale, vitamine și antioxidanți – toți jucând un rol substanțial în scăderea diabetului.
Meiul îmbunătățește controlul glicemic și sensibilitatea la insulină la persoanele cu diabet. De asemenea, pot reduce nivelurile de antigen HbA1c, concentrațiile de glucoză, insulină, colesterol total, trigliceride și LDL.
Aceste semne arată că meiul are un impact alimentar pozitiv asupra diabetului.
2. Ajutor în gestionarea greutății
Obezitatea este o cauză majoră a unei varietăți de tulburări metabolice. Iar dieta joacă un rol critic în controlul obezității. După o dietă săracă în carbohidrați și bogată în fibre, împreună cu activitatea fizică regulată, se poate reduce greutatea corporală într-o oarecare măsură.
Includerea cerealelor integrale cum ar fi mei, orez brun, grâu integral, ovăz, orz, sorg etc. poate avea un efect incredibil asupra IMC (indicele de masă corporală) al persoanelor obeze.
Consumul a aproximativ 3 porții de cereale integrale pe zi reduce, de asemenea, acumularea de grăsimi, poate îmbunătăți microbiota intestinală (bacterii intestinale bune) și vă poate ajuta să vă simțiți mai ușor și activ fizic.
3. Scade colesterolul și protejează inima
Perla, degetul, kodo și alte soiuri de mei sunt toate bogate în micronutrienți, cum ar fi fierul, zincul, fosforul și calciul, și aminoacizii, cum ar fi leucina și valina.
Meiul conține acizi polifenolici, β-glucani, flavonoizi, antocianidine, taninuri condensate, lignani și policosanoli care sunt antioxidanți puternici. De asemenea, reduc nivelurile plasmatice de LDL și colesterolul total și menține vasele de sânge dilatate și sănătoase.
Astfel, consumul de mei poate preveni peroxidarea lipidelor și bolile cardiovasculare asociate și accidentele vasculare cerebrale ischemice.

4. Sănătos pentru copii și pentru femei însărcinate
Deoarece meiul conține fibre, proteine, vitamine și minerale precum calciu și fier, acestea pot fi administrate copiilor și femeilor însărcinate.
Multe feluri de mâncare tradiționale asiatice și africane oferite femeilor însărcinate conțin mei. Femeile din Kenya consumă ugali, care este realizat dintr-un amestec de sorg și făină de mei. Se gătește la o consistență asemănătoare aluatului și se mănâncă cu legume locale, tocană de carne sau lapte fermentat.
Meiul poate fi servit ca gustare sănătoasă copiilor, mai ales dacă sunt sub greutatea corporală adecvată vârstei. Glucidele, acizii grași esențiali și calciul oferă copiilor puterea și imunitatea de care au nevoie în timp ce cresc.
5. Efecte anti-cancerigene
În afară de efectele antioxidante și antidiabetice, meiul ar putea avea și efecte anticancerigene. Cercetări recente subliniază faptul că unele proteine din mei ar putea inhiba creșterea celulelor canceroase în diferite țesuturi.
Fitochimicalele conținute au arătat efecte antiproliferative împotriva celulelor canceroase ale colonului, sânului și ficatului, fără a afecta celulele normale din jur. Acizii fenolici antioxidanți și antocianidinele reprezintă un remediu promițător pentru multe tipuri de cancer. Cercetări suplimentare în aceste domenii pot dezvălui mai multe despre proprietățile anticancerigene ale meiului.
Idei de preparare:
🍲 Mamaliga din mei
Ingrediente:
– 1 cana faina mei
– 3-4 căni apa plata sau de izvor
-sare dupa gust
Preparare:
Se pregătește similar mămăligii din faina de porumb: se adaugă făina de mei „in ploaie” în apa cu sare când aceasta începe sa fiarbă, amestecând bine cu o lingura de lemn. Se fierbe la foc mic 10-20 minute, amestecând din când in când, fiind gata când nu se mai lipește de pereții vasului sau de lingură. Se poate adăuga smântână, brânză rasă ori se poate servi cu sos de soia, ciuperci etc.
🍲 Turte de mei cu legume
Ingrediente:
– 5 linguri de mei
– 2 ouă
– 1 morcov mare
– 1 jumătate de dovlecel
– 1/2 ardei roșu
– 1 ceapă
– 1 fir de cimbru proaspăt
– ierburi de Provence
– sare
– piper proaspăt măcinat
– ulei de măsline
Preparare:
Se curată și se taie mărunt legumele. Se calești ceapa in puțin ulei de măsline, se adaugă morcovul mărunțit, amesteci bine, acoperi și lași pe foc timp de 4 minute. Se Adaugă dovlecelul și ardeiul, și se mai lasă 4 min.
Pentru aluat se pun intr-un bol ouăle și meiul și se amesteca bine. Se Adaugă sarea, piperul și ierburile, cimbrul și legumele călite.
Se formează turtițe și se prăjesc in uleiul de măsline 3 min pe fiecare parte.
🍲 Supa de mei
Ingrediente:
1 ceașcă de mei
1 morcov
1 radacina de patrunjel
2 cepe
putina salvie tocata și nucsoara rasă
30 ml ulei de masline
1 linguriță boia dulce
sare, piper
Preparare
Pătrunjelul, morcovul și una dintre cepe se toaca mărunt și se călesc rapid in ulei. Se adaugă meiul, se acoperă cu 1,5 l apa fiartă, se fierbe 10 minute, se condimentează și se decorează cu ceapa călită și cu boia dulce.
🍲 Mei cu legume
Ingrediente:
– 3 linguri faina de mei
– 3 linguri ulei
– 2-3 napi
– 2 morcovi
– 1 ceapa mare
– 1 cana apa plata sau de izvor
Preparare:
Se taie în bucăți mari napii, morcovii si ceapa, se rumenesc ușor in puțin ulei, se adaugă apă cat sa ii acopere și se lasă să fiarbă bine.
Separat, faina de mei (3 linguri) se rumenește ușor in 3 linguri de ulei, se stinge cu un pahar mic de apa si se amesteca bine pentru a nu se forma cocoloașe (opțional se poate adăuga si puțin zahăr invertit).
Sosul astfel preparat se adaugă peste legume cu 5 minute înainte de a le lua de pe foc, se adaugă sare dupa gust și se poate servi cu smântână.

Niciun comentariu

Nu ratați!