Cat de sănătoase sunt legumele congelate?

0

Legumele congelate sunt adesea considerate o alternativă accesibilă și convenabilă la legumele proaspete.
De obicei, nu numai că sunt mai ieftine și mai ușor de pregătit, dar au o durată de viață mai lungă și pot fi achiziționate pe tot parcursul anului.
Cu toate acestea, este posibil să nu știți dacă legumele congelate pot fi un plus sănătos la o dietă bine echilibrata.
Valoare nutritionala
Deoarece legumele sunt de obicei înghețate imediat după recoltare, în general își păstrează multe dintre substanțele nutritive.
De fapt, un studiu a arătat că congelarea legumelor până la 2 luni nu au modificat în mod semnificativ conținutul lor fitochimic.
Cu toate acestea, studiile arată că înghețarea poate afecta în mod diferit valoarea nutrițională a anumitor legume și nutrienți specifici.
De exemplu, un studiu a descoperit că broccoli congelat a fost mai mare în riboflavină, comparativ cu broccoli proaspăt, în timp ce mazărea congelată era mai săracă în această vitamina.
În plus, în timp ce mazărea congelată, morcovii și spanacul au fost mai mici în beta-caroten, nu a fost observată o diferență semnificativă între fasolea verde congelată și cea proaspătă.
Un alt studiu a remarcat că congelata, varza kale conținea o cantitate mai mare de antioxidanti decat varza proaspata, sugerand ca congelare poate crește chiar și conținutul antioxidant al anumitor legume.
Pe de altă parte, înghețarea poate duce și la scăderi semnificative ale substanțelor nutritive sensibile la căldură, inclusiv vitamina C și tiamina.
Conform unei analize, conținutul de vitamina C al anumitor legume ar putea scădea cu 10–80% în timpul procesului de înghețare, cu o pierdere medie de nutrienți de aproximativ 50%.
Rețineți că alte metode de gătit, cum ar fi fierberea, prăjirea și microundele, pot conduce la pierderi de nutrienți chiar și în legume proaspete sau în conserve.

Aditivi și conservanți
Atunci când selectați legume congelate, este întotdeauna important să verificați cu atenție eticheta ingredientului .
Deși majoritatea legumelor înghețate nu conțin aditivi și conservanți, unele pot conține zahăr sau sare.
Unele legume congelate pot fi, de asemenea, împerecheate cu sosuri gata preparate sau amestecuri de condimente, care pot adăuga aroma, dar pot crește cantitatea de sodiu, grăsimi sau calorii din produsul final.
Dacă încercați să reduceți caloriile sau să pierdeți în greutate , este posibil să doriți să omiteți legumele congelate care conțin toppinguri bogate în calorii, cum ar fi untul de usturoi, sosul de brânză sau soia.
În plus, cei cu tensiune arterială ridicată ar putea dori, de asemenea, să verifice cu atenție conținutul de sodiu al legumelor congelate și să aleagă produse fără sare adăugată.
Studiile arată că scăderea aportului de sodiu poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale, în special la cei cu tensiune arterială ridicată.
Beneficii potențiale
Legumele congelate pot fi adesea preparate cu efort minim, făcându-le o alternativă rapidă și convenabilă la legumele proaspete.
De asemenea, sunt de obicei mai ieftine decât legumele proaspete și tind să aibă o durată de viață mai lungă , ajutându-vă să obțineți cel mai bun raport calitate-pret.
Mai mult, sunt disponibile pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă că vă puteți bucura de legumele preferate, indiferent dacă sunt în sezon.
Adăugarea de legume congelate la dieta dumneavoastră este o modalitate simplă de a vă crește aportul de nutrienți importanți, inclusiv fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
În plus, studiile arată că creșterea consumului de legume poate fi asociată cu un risc mai mic de afecțiuni precum boli de inimă, cancer, diabet de tip 2 și multe altele.
Deci putem afirma cu certitudine ca mojaritatea legumelor congelate sunt foarte sanatoase, atat timp cât nu conțin aditivi, conservanți, sosuri, etc. Majoritatea legumelor congelate sunt înghețate printr-un proces de înghețare rapida, imediat după recoltare, ceea ce scade posibilitatea de a se pierde din nutrientii continuti in acestea.

Niciun comentariu

Nu ratați!