De ce dovlecelul nu trebuie sa lipsească din dieta ta – valori nutritive și importantele beneficii aduse sănătății

1

Stimulează pierderea in greutate
Dovleceii sunt un fruct cu un conținut scăzut de amidon. Ceea ce înseamnă că este sărac în carbohidrați și bogat în fibre. Acest lucru menține sațietatea și descurajează supraalimentarea.
Dovleceii au un conținut ridicat de apă, care vă poate menține sătul pentru perioade mai lungi. Este unul dintre acele alimentele cu un indice glicemic scăzut. Consumul crescut de fructe și legume și alimente cu conținut scăzut de grăsimi a fost legat de pierderea în greutate sănătoasă și menținerea greutății.


🌱 Îmbunătățește sănătatea inimii
Ai auzit vreodată de dieta DASH? O dietă pentru a opri hipertensiunea, această dietă vizează îmbunătățirea sănătății inimii prin scăderea hipertensiunii. Potrivit unui raport publicat de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui, dovleceii sunt o parte importantă a dietei DASH.
Dovlecelul are un conținut scăzut de colesterol, sodiu și grăsimi și ajută la menținerea unui echilibru de carbohidrați – o cerință pentru o sănătate optimă a inimii.
Un alt motiv pentru care dovlecelul funcționează excelent pentru inimă este prezența fibrelor. Aportul ridicat de fibre a fost asociat cu riscuri semnificativ mai mici de a dezvolta accident vascular cerebral, hipertensiune și boli de inimă.
Dovlecelul este, de asemenea, bogat în folat și, conform unui studiu chinezesc, aportul de folat reduce semnificativ riscul bolilor de inimă. Faptul că este bogat în alți nutrienți, cum ar fi potasiu și magneziu, face ca dovleceii să fie un superaliment pentru inimă. Cercetările au afirmat că deficiențele celor doi nutrienți pot fi direct legate de insuficiența cardiacă.
Un alt nutrient din dovlecei care merită atenția dvs. este riboflavina, care este o vitamină din complexul B esențială pentru producerea de energie. Într-un studiu, copiii cu boli cardiace au o mare deficiență de riboflavină, subliniind posibila legătură dintre riboflavină și sănătatea inimii.
Un alt studiu chinez a asociat riboflavina cu insuficiența cardiacă atenuată la diabetici.
Deficitul de riboflavină este, de asemenea, legat de anumite defecte congenitale la femeile însărcinate.
🌱 Îmbunătățește sănătatea ochilor
Nu trebuie să ne reamintim importanța vederii. Acestea fiind spuse, dovleceii par să fie mai mult decât mâncare pentru ochii tăi. Fructul este bogat în luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care s-au dovedit a preveni degenerescența maculară legată de vârstă.
Este șocant să observăm că anumite boli oculare grave (și adesea ireversibile), cum ar fi glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă, nu au semne de avertizare. Deci, care este cea mai bună abordare? Include dovleceii în dieta ta.
Dovlecelul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina A, care a demonstrat că îmbunătățește sănătatea ochilor. Este important pentru dezvoltarea și întreținerea sănătății ochilor. Conform unui raport publicat de Flaum Eye Institute al Universității din Rochester Medical Center, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi ar putea fi benefică pentru ochi – iar dovleceii pot face foarte bine parte din această dietă.
Dovlecelul este, de asemenea, o sursă minunată de betacaroten care poate îmbunătăți sănătatea ochilor și oferă protecție împotriva infecțiilor.
🌱 Ajută la controlul diabetului
Este regretabil faptul că o familie fără măcar un membru cu diabet este o scenă rară. Partea bună este că dovleceii, ca și alte alimente naturale și sănătoase vă pot ajuta.
Alimentele fără amidon, cum ar fi dovleceii, vă pot umple și vă pot ajuta în tratamentul diabetului. Și fibra dietetică, cu care dovleceii sunt plini, poate întârzia absorbția glucozei și poate ajuta pacienții cu diabet de tip 2.
Un studiu german afirmă că fibrele insolubile (pe care dovleceii o au in cantitate mare) pot fi foarte eficiente în prevenirea diabetului de tip 2. Un alt studiu indică eficacitatea fibrelor alimentare insolubile care s-a dovedit a reduce riscul de diabet zaharat.
Consumul mai mare de fibre este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de sindrom metabolic, care este unul dintre factorii care contribuie la diabet.
Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, fibrele solubile pot îmbunătăți toleranța la glucoză la diabetici.
Apropo, dovlecelul conține atât fibre solubile, cât și insolubile.
🌱 Ajută la scăderea colesterolului
Dovlecelul este unul dintre puținele alimente care nu conțin colesterol și, prin urmare, îl puteți include în dieta dvs. de scădere a colesterolului. S-a constatat că fibrele solubile interferează cu absorbția colesterolului. Acest lucru ajută la scăderea colesterolului rău sau a LDL din sânge.
🌱 Ajută la vindecarea astmului
Conform unui studiu iranian, nivelurile ridicate de vitamina C din dovlecei ajută la vindecarea astmului. Proprietățile antiinflamatorii ale dovlecelului contribuie, de asemenea, la tratamentul astmului.
Împreună cu vitamina C, dovleceii conțin cupru, care este mult mai eficient în tratarea astmului.
Un studiu finlandez a constatat beneficiile vitaminei C în tratarea nu numai a atacurilor de astm, ci și a hipersensibilității bronșice (care este o caracteristică a astmului).
Deoarece este bine cunoscut faptul că vitamina C ajută la tratarea simptomelor obișnuite de răceală, este destul de logic să se utilizeze vitamina C pentru ameliorarea simptomelor astmului.
🌱 Protejează împotriva cancerului de colon
Ah, este din nou vorba despre fibre! Fibrele din dovlecei este cel mai important motiv pentru care poate ajuta în tratamentul cancerului de colon. Fibrele fac mai multe lucruri – absoarbe excesul de apă din colon, reține suficientă umiditate în materia fecală și o ajută să treacă lin din corp. Fibrele funcționează foarte bine în prevenirea cancerului de colon. Deși cunoașterea precisă despre subtipurile de fibre (solubile sau insolubile) în acest aspect este importantă, fibrele dietetice în ansamblu au fost legate de un risc redus de cancer colorectal.
Conform unui studiu din Los Angeles, fibrele dietetice joacă un rol important în reglarea funcționării intestinale normale și menținerea unei membrane mucoase sănătoase a intestinului. Deși cantitatea exactă de fibre și tipul nu sunt încă cunoscute, un grup de experți din studiu a recomandat un aport de fibre de 20 până la 35 de grame pe zi pentru a preveni cancerul de colon.
Luteina din dovlecei poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de colon
🌱 Îmbunătățește digestia
În plus față de numeroasele beneficii ale dovleceilor pe care le-ați văzut deja, dovlecelul ajută și digestia. Potrivit unui raport publicat de Universitatea Rhode Island, fructele și legumele verzi, precum dovleceii, promovează o digestie sănătoasă.
De fapt, regretatul Henry Bieler (un renumit medic american care luptase pentru ideea de a trata boala numai cu alimente) obișnuia să trateze problemele digestive la pacienții săi cu supă sau piure făcute din dovlecei.
Fibrele dietetice din dovlecei adaugă un volum mare dietei și ajută digestia. Cu toate acestea, asigurați-vă că introduceți fibrele în dieta dvs. treptat. Creșterea prea rapidă a fibrelor alimentare în dieta dvs. poate duce la balonare, crampe abdominale și chiar gaze.
S-a constatat că fibrele dietetice formează componentele majore ale alimentelor cu valoare energetică scăzută și, prin urmare, sunt de o importanță deosebită. Mai ales când vine vorba de rezolvarea problemelor abdominale.
Dacă suferiți de probleme digestive, pur și simplu includeți dovleceii în dietă.
V-aș recomanda să alegeți toate sursele naturale de fibre și nu doar dovleceii singuri.

🌱 Scade tensiunea arterială
Dacă mergi pe o stradă aleatorie și alegi orice persoană pe care o vezi pentru prima dată, sunt șanse să sufere de hipertensiune arterială. Dacă ne întrebați, tensiunea arterială este mai mult o problemă a minții. Suntem atât de stresați de tot ce există în viață, încât problemele tensiunii arteriale au devenit inevitabile. Aproape.
Dovlecelul, fiind bogat în potasiu, este unul dintre cele mai preferate alimente pentru combaterea hipertensiunii. În mod surprinzător, dovleceii au mai mult potasiu decât o banană.
Potasiul este vasoactiv, ceea ce înseamnă că poate modifica diametrul vaselor de sânge. Și, prin urmare, și tensiunea arterială.
Studiile au arătat ca suplimentarea cu potasiu a fost legată de scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Conform unui studiu din New Orleans, aportul de potasiu este obligatoriu pentru a combate hipertensiunea, mai ales atunci când individul nu este în măsură să-și reducă aportul de sodiu. Pe lângă controlul tensiunii arteriale , potasiul scade și ritmul cardiac și combate efectele nocive ale sodiului.
Potrivit National Academies Press, aportul adecvat de potasiu pentru adulți este de 4,7 grame pe zi. Conform OMS, această doză de potasiu a avut cel mai mare impact asupra nivelului tensiunii arteriale. Cu toate acestea, această doză poate varia în funcție de starea de sănătate a unei persoane. Prin urmare, consultați medicul dumneavoastră pentru mai multe detalii.
Deci, de ce este atât de important potasiul în ceea ce privește scăderea tensiunii arteriale? Deoarece nutrientul este unul dintre principalii electroliți din corpul uman. Este necesar în echilibrul adecvat cu sodiu, într-un raport de 2: 1. Mâncărurile nesolicitate pe care le consumam cu atâta dragoste in fiecare zi au niveluri mai ridicate de sodiu decât potasiu. Motiv pentru care contribuie la tensiunea arterială crescută.
🌱 Încetinește îmbătrânirea
Dovlecelul este o sursă bună de antioxidanți luteină și zeaxantină. Aceste două carotenoide prezintă puternice proprietăți anti-îmbătrânire ( 53 ). Acestea protejează celulele corpului și pielea de deteriorarea radicalilor liberi, care altfel pot duce la îmbătrânire prematură. De asemenea, s-a descoperit că luteina și zeaxantina ușurează pielea și îi îmbunătățesc sănătatea.
🌱 Întărește oasele și dinții
Legumele și fructele verzi, precum dovlecelul, promovează sănătatea oaselor și dinților. Luteina și zeaxantina, dar și magneziul și folatul din dovlecei mențin oasele și dinții puternici. În plus, ele întăresc și celulele sanguine. Dovlecelul conține, de asemenea, vitamina K, care contribuie la oase mai puternice.
🌱 Ajută la echilibrarea funcției tiroidiene și adrenalinei
Dovlecelul este bogat în mangan, un mineral care promovează funcționarea optimă a glandei tiroide.
🌱 Ajută în timpul sarcinii
Legumele de culoare verde închis sunt o necesitate în timpul sarcinii, iar dovleceii sunt una dintre ele. În cele nouă luni de sarcină, consumul de dovlecei oferă vitamine adecvate din complexul B, care ajută la menținerea nivelului de energie și a dispoziției.
Dovlecelul este bogat în acid folic, care a demonstrat că reduce riscul anumitor defecte congenitale, cum ar fi spina bifida (măduva spinării a bebelușului nu se dezvoltă corespunzător) și anencefalia (absența unei porțiuni majore a creierului).
Conform unui studiu canadian, peste 50 de țări care și-au fortificat alimentele de bază cu acid folic au văzut o scădere dramatică a defectelor tubului neural la femeile gravide.
Un alt motiv pentru care folatul este benefic femeilor însărcinate este capacitatea sa de a produce globule roșii în organism. Acesta este modul în care reduce riscul de probleme de dezvoltare la copil în timpul sarcinii.
Este important să rețineți că acidul folic (sau folatul) funcționează cel mai bine atunci când este luat înainte de a rămâne gravidă și în primul trimestru. Deoarece femeile au nevoie de acid folic suplimentar în timpul sarcinii, este recomandabil să luați și un supliment de acid folic.
🌱 Bun pentru bebeluși (și copii)
Diareea este o problemă obișnuită în rândul majorității copiilor cu vârsta peste un an. Da, vor exista medicamente. Dar schimbările din dietă pot ajuta și ele. Alimentele de tip Bland funcționează bine în acest caz. Și dovleceii curățați pot face minuni.
Piureul de dovlecei poate fi, de asemenea, un bun plus pentru dieta bebelușului. Deoarece are un gust plăcut și blând (și deoarece este plin de substanțe nutritive), bebelușul dvs. va putea să-l consume ușor.
🌱 Ajută la prevenirea gutei
Un studiu a legat aportul de vitamina C cu un risc mai mic de gută la bărbați. Se realizează acest lucru prin scăderea nivelului seric de acid uric printr-un proces numit efect uricosuric.
Puteți, de asemenea, să consumați dovlecei pentru a vă completa tratamentul cu gută sau dacă tratamentul dvs. nu funcționează bine. Și în ceea ce privește doza de vitamina C în acest sens, discutați cu medicul dumneavoastră.
Deși guta afectează în general bărbații cu vârsta peste 40 de ani sau oricine are antecedente familiale ale bolii, aceasta poate apărea oricând. Este cauzată de acumularea excesivă de acid uric în organism, ducând la acumularea acestuia în țesuturi sub formă de cristale în formă de ac.
🌱 Îmbunătățește funcționarea creierului și memoria
Alimentele verzi, în special dovleceii, sunt bogați în folat și sunt excelente pentru sănătatea creierului. Folatul ajută, de asemenea, la producerea de ADN și ARN, materialul genetic al organismului. Nutrientul, în afară de îmbunătățirea sănătății mintale, îmbunătățește și sănătatea emoțională.
Deficitul de folat este legat de anemia megaloblastică, care duce la slăbiciune și oboseală. Creșterea aportului de folat a fost legată de riscul redus de demență și boala Alzheimer la femei.
De asemenea, creierul nostru conține 75% apă. Când există apă adecvată în sistemul dvs., veți fi mai concentrat, veți gândi rapid și, de asemenea, veți afișa o creativitate mai mare. Mai important, o apă suficientă furnizează în mod eficient nutrienți creierului și ajută la eliminarea toxinelor. Acest lucru duce la o concentrare sporită și vigilență mentală. Dovlecelul, pe lângă faptul că este bogat în apă, conține și vitamina C, zinc și acizi grași omega-3 – toți contribuind în mare măsură la sănătatea creierului.
Deși nu este foarte bogat în fier, dovleceii conțin nutrienții în cantități acceptabile. Conform unui studiu, deficitul de fier precoce poate duce la probleme neurocomportamentale permanente, în ciuda diagnosticului și a tratamentului.
Deficitul de fier timpuriu poate afecta chiar și structura fizică a creierului.

1 comment

  1. Supă rece de avocado si dovlecei - un preparat foarte sănătos (rețetă) – Natura Vindecătoare 9 august, 2021 at 15:07 Răspunde

    […] Avem tendința să ne gândim la supă ca la un preparat pentru vreme rece, dar supele reci au un loc special in bucătărie. Supele sunt una dintre modalitățile cele mai eficiente de a te bucura de grămezi de legume proaspete și substanțe nutritive și te poți bucura de această supă rece de avocado și dovlecei chiar și în cele mai fierbinți zile de vară. Ingrediente cheie S-ar putea să nu vă gândiți la avocado ca la un ingredient de supă, dar adaugă o consistență cremoasă acestei rețete și face o modalitate ușoară de a asimila grăsimi și vitamine sănătoase. În plus, avocado are foarte multe beneficii, de la sănătatea inimii la intestin, piele, ochi, păr și sănătatea sistemului imunitar. Articole recomandate: Avocado este unul dintre cele mai dens nutritive fructe de pe planeta! Si poate unul dintre cele mai sănătoase! Consumați des, dar cu moderație: Sâmburele de avocado – un bogat supliment nutrițional – mod de preparare Ulei de avocado: 9 beneficii demonstrate de studii științifice 20 de moduri delicioase in care poti manca avocado Avocado – retete usoare, rapide, sanatoase si satioase Dovleceii, condimentele și chefirul bogat în probiotice completează lista ingredientelor din această supă simplă. Dovleceii asigură vitaminele C, K și A, împreună cu câteva vitamine B și minerale vitale. Este, de asemenea, un aliment antiinflamator cu un conținut scăzut de calorii și carbohidrați. Articol recomandat: De ce dovlecelul nu trebuie sa lipsească din dieta ta – valori nutritive și importantele benefic… […]

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!