Tonul – beneficii puternice pentru sănătate + contraindicații si efecte secundare

0

Tonul este unul dintre cei mai consumați pești din lume și este extrem de benefic pentru sănătate. Acest pește delicios are multe vitamine esențiale, minerale și compuși organici. Se spune că consumul de ton reduce riscul de boli de inimă și pierderea vederii, crește imunitatea și promovează pierderea în greutate la persoanele obeze. Poate fi, de asemenea, un înlocuitor uimitor pentru carnea procesată sau roșie, pe lângă faptul că adaugă varietate în dieta ta.
Ce este tonul?
Tonul este un pește de apă sărată din familia Scombridae (cunoscută și ca familia macroului). Aparține tribului Thunnini, care este format din 15 soiuri de ton. Ei migrează în mod regulat între oceane, iar peștii mai mici sunt considerați mai durabili. Cu toate acestea, unele specii sunt pe cale de dispariție.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale tonului
1. Poate reduce riscul de boli cardiovasculare
Consumul de pește este asociat cu un risc redus de boli de inimă. Tonul este bogat în acizi grași omega-3 care pot ajuta la lărgirea arterelor și la întârzierea formării plăcii în ele. În plus, un aport ridicat al acestor acizi grași esențiali poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de trigliceride și la scăderea tensiunii arteriale. Tonul este, de asemenea, bogat în niacină și complexe de vitamine B, care pot sprijini sănătatea inimii. Tonul este bogat în potasiu, acesta scade riscul de boli cardiovasculare.
Anthony Puopolo, medic, spune: „Tonul este bogat în acizi grași omega-3, care ajută la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății generale a inimii. Este un aliment grozav de introdus în dieta ta. Cu toate acestea, asigurați-vă că tonul este complet gătit înainte de a fi mâncat.”
2. Poate îmbunătăți vederea
Acizii grași omega-3 din ton pot ajuta la încetinirea pierderii vederii cauzate de degenerescența maculară legată de vârstă (AMD). Acești acizi grași pot, de asemenea, inversa semnele sindromului de ochi uscat. În plus, studiile sugerează că aportul alimentar de acizi grași omega-3 poate fi esențial pentru dezvoltarea vizuală optimă. De asemenea, sa constatat că aportul lor previne afectarea retinei la șobolani. Mai mult, administrarea de DHA, un acid gras omega-3, înainte de ischemie (flux sanguin redus) a ajutat la reducerea leziunilor retiniene induse de presiune la maimuțe. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege aceste beneficii ale acizilor grași omega-3.
3. Poate ajuta la pierderea în greutate
Tonul bogat în proteine ​​îmbunătățește starea de sațietate și te menține mai sătul(ă) pe perioade mai lungi. S-a descoperit că acidul eicosapentaenoic (EPA), un acid gras omega-3, stimulează producția de leptine (un hormon intern al foamei), care ajută la reducerea foametei și la creșterea nivelului de energie. Cu toate acestea, acest fenomen a fost observat doar la persoanele obeze. Aceste niveluri crescute de leptină pot ajuta la evitarea creșterii în greutate după pierderea în greutate prin restricție calorică.
4. Poate scădea tensiunea arterială
Tonul conține potasiu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acest mineral contracarează efectele negative ale unui aport ridicat de sodiu. Un studiu a constatat că aportul alimentar de potasiu a scăzut semnificativ tensiunea arterială atât la pacienții hipertensivi, cât și la cei nehipertensivi. De asemenea, s-a constatat că potasiul reduce riscul de infarct miocardic.
5. Poate promova sănătatea oaselor
Tonul este o sursă excelentă de vitamina D, care ajută organismul nostru să absoarbă calciul în mod eficient. Deficiența de vitamina D este legată de pierderea osoasă, care poate duce în cele din urmă la osteoporoză (oase fragile), fracturi, osteomalacie (înmuierea oaselor) și slăbiciune musculară. Un studiu sugerează că suplimentarea cu vitamina D poate scădea turnover-ul osos (resorbția) și crește densitatea minerală osoasă. În plus, tonul conține și o cantitate semnificativă de magneziu și fosfor care îmbunătățesc sănătatea oaselor.
6. Poate îmbunătăți imunitatea
Seleniul este un antioxidant puternic care stimulează imunitatea. Deficiența acestuia poate avea un impact negativ asupra celulelor imunitare prin afectarea mai multor funcții ale acestora, pe lângă creșterea stresului oxidativ. Selenoproteinele din seleniul alimentar ajută la inițierea imunității. În plus, suplimentarea cu seleniu poate ajuta, de asemenea, la reglarea răspunsurilor imune în exces și la gestionarea tulburărilor inflamatorii cronice.

7. Poate promova sănătatea pielii
Seleniul și antioxidanții din ton pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi și pot întârzia semnele de îmbătrânire prematură, cum ar fi ridurile. Mai mult, tonul este o sursă bună de grăsimi nesaturate care fac pielea lucioasă și elastică. De asemenea, s-a constatat că extractul de inimă de ton stimulează producția de colagen și încetinește îmbătrânirea prematură.
Trebuie să urmați câteva măsuri de precauție în timp ce consumați ton pentru a evita efectele adverse. 👉 Iată câteva măsuri de siguranță de luat în considerare:
Peștele, în special tonul, poate conține metale grele care dăunează sănătății inimii. Toxicitatea lor depășește orice beneficii potențiale pentru sănătate ale acizilor grași omega-3. Tonul, deși foarte hrănitor, este foarte bogat în mercur. Prin urmare, consumați-l cu moderație.
Tonul din conserva, împreună cu alți pești cu conținut scăzut de mercur, pot fi consumați de 2 până la 3 ori pe săptămână. Cu toate acestea, tonul albacore, yellowfin, si bigeye ar trebui să fie consumați cât mai puțin. Conservele de ton conțin sodiu, așa că cei cu diabet și probleme cardiace, ar trebui să-l consume cu moderație. Mai mult, femeile însărcinate ar trebui să-și consulte medicul înainte de a consuma ton datorită conținutului său de mercur.
În ciuda gamei largi de beneficii pentru sănătate pe care le oferă tonul, există și anumite dezavantaje de luat în considerare.
❗️Efectele secundare ale peștelui ton
– Intoxicația cu mercur
Majoritatea peștilor, inclusiv tonul, conțin mercur. Supraexpunerea la mercur poate provoca pierderi de memorie, amorțeală, tremurări sau vedere dublă. Prin urmare, se recomandă prudență.
– Balonare
Dovezile anecdotice sugerează că unii oameni pot prezenta balonare după consumul de ton. Uneori, poate fi asociată și cu disconfort gastro-intestinal și crampe stomacale.
– Alergie
Tonul poate provoca reacții precum greață, vărsături, dureri de stomac, diaree, urticarie și mâncărime în gură. Consultați-vă medicul dacă aveți oricare dintre aceste simptome.
Tonul de apă sărată este sănătos, delicios și ieftin. Are un conținut scăzut de calorii și bogat în proteine, niacină, seleniu și vitamina B12. Consumul acestui pește bogat în nutrienți poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, la îmbunătățirea vederii, la scăderea tensiunii arteriale, la întărirea oaselor și la promovarea sănătății pielii și a imunității. În plus, tonul poate ajuta și la pierderea în greutate. Cu toate acestea, majoritatea peștilor conțin niveluri ridicate de mercur și alte metale grele. Prin urmare, consumați variante de ton care sunt comparativ sărace în mercur. Consultați-vă imediat medicul dacă aveți reacții adverse după consumul de ton.

Niciun comentariu

Nu ratați!