Tot ce trebuie sa stii despre vitamina C

2

Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, ajuta la prevenirea si tratarea scorbutului, racelii obisnuite, toxicitatii si cancerului. Ajuta la stimularea sistemului imunitar, la scaderea hipertensiunii, la vindecarea cataractei, la combaterea accidentului vascular cerebral, la mentinerea elasticitatii pielii, la vindecarea ranilor si la controlul simptomelor astmului.
Folosirea in scop medicinal a vitaminei C dateaza inca din secolul 18. Scorbutul, boala cauzata de deficienta vitaminei C, era o problema frecvent intalnita, in special printre marinari si navigatori, estimarile aratand ca peste 2 milioane dintre acestia au fost afectati. In 1747, James Lind, un medic scotian, a facut un experiment pentru tratatea scorbutului si a descoperit ca doar portocalele si lamaile ameliorau simptomele bolii.
Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cele mai eficiente si mai sigure substante nutritive. Este o vitamina solubila in apa si un puternic antioxidant in sinteza colagenului, care ajuta la cresterea rezistentei vaselor de sange si a muschilor.
Corpul uman nu are capacitatea de a genera vitamina C, prin urmare, trebuie sa fie primita prin alimente si alte suplimente.
Importante surse de vitamina C
Cele mai importante surse de vitamina C sunt fructele citrice cum ar fi portocalele, lamaiele, struguri, capsunile, zmeura, varza, conopida, alte legume cu frunze, ardei rosii, cartofi, brocoli, ardei iute, castraveti, patrunjel, kiwi, macese si catina.
Beneficiile pentru sanatate ale vitaminei C:
Impiedica scorbutul
Simptomele scorbutului se dezvolta, in general, dupa cel putin 3 luni de deficit sever sau total de vitamina C. Initial, bolnavii se plang de slabiciune, oboseala, apatie, dureri de membre (mai ales de picioare). Netratat, scorbutul poate determina complicatii si manifestari severe.

Trateaza raceala
Vitamina C intareste sistemul imunitar al corpului, care ne protejeaza impotriva racelilor. Faciliteaza absorbtia fierului si, prin urmare, consolideaza rezistenta organismului la infectie. Se lupta si impotriva virusilor.
Diabet
Deficienta de vitamina C este unul dintre factorii care contribuie la aparitia diabetului. De aceea, suplimentele cu vitamina C sunt benefice pentru diabetici, pentru ca ii ajuta sa proceseze mai usor insulina si glucoza, regland nivelul zaharului din sange, potrivit Atkins.com.
Reduce hipertensiunea
Persoanele cu hipertensiune arteriala prezinta un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare. Aportul de vitamina C ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate.
Tratamentul vasodilatatiei
Tratamentul cu vitamina C a dus in mod eficient la dilatarea adecvata a vaselor de sange in cazurile de ateroscleroza, insuficienta cardiaca congestiva, colesterol ridicat, angina pectorala si hipertensiune arteriala. Rezultatele au constatat ca suplimentele acestei vitamine imbunatatesc dilatarea vaselor de sange si protejeaza sanatatea cardiovasculara.
Anti-cancerigen
Cercetatorii au descoperit ca un consum ridicat de legume si fructe proaspete are legatura cu un risc minim pentru diferite tipri de cancer. Studiile au aratat, de asemenea, ca vitamina C este asociata direct cu o probabilitate mai redusa de a dezvolta cancer la plamani, la nivelul gurii, acordurilor vocale, gatului, colonului, rectului, stomacului si esofagului.
Imbunatateste dispozitia
Vitamina C joaca un rol cheie in producerea de neurotransmitatori, cum ar fi norepinefrina. Aceasta afecteaza starea de spirit si este esentiala pentru buna functionare a creierului.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vitamins/health-benefits-of-vitamin-c-or-ascorbic-acid.html?utm_source=pwa&utm_medium=link&utm_campaign=home-page-personalised

2 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!