15 alimente sănătoase care cresc in mod natural numărul trombocitelor din sânge

1

Trombocitele sunt componente importante ale sângelui. Aceste celule mici, lipicioase, incolore, în formă de placă, ajută la coagularea sângelui. La rândul lor, aceasta previn pierderea excesivă de sânge. Dar, uneori, numărul de trombocite din sânge poate scădea din cauza bolilor virale, a cancerului sau a tulburărilor genetice.
Dacă aveți un număr scăzut de trombocite, în afară de necesitatea asistenței medicale, trebuie să consumați alimente care stabilizează în mod natural numărul de trombocite din sânge. Iată 15 alimente care vă vor ajuta să vă creșteți numărul de trombocite:
🩸 Papaya și frunza de papaya
Este foarte recomandat să consumați papaya dacă nivelul dumneavoastră de trombocite este scăzut. În afară de consumul de fructe de papaya coapte, puteți bea și un preparat din frunze de papaya, care este la fel de util în creșterea numărului de trombocite din sânge. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Asiatic de Știință și Tehnologie din Malaezia, extractul de frunze de papaya a fost extrem de eficient în creșterea numărului de trombocite la pacienții cu un nivel scăzut.
❓Cum se folosește frunza de papaya pentru a crește numărul de trombocite?
Fierbeți frunzele de papaya într-un ceainic. Se strecoară și se bea de două ori pe zi. Puteți încerca să consumați atât extractul de frunze, cât și fructele pentru a crește rapid numărul de trombocite din sânge.
Ce alte beneficii mai aduce papaya sănătății?
🩸 Iarbă de grâu
Într-un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Farmacie Universală și Științele Vieții, ediția din 2011, iarba de grâu s-a dovedit a fi benefică în creșterea numărului de trombocite. Cercetătorii au descoperit că a contribuit la creșterea numărului de celule roșii și albe din sânge și hemoglobinei. Acest lucru se datorează faptului că iarba de grâu este bogată în clorofilă și are o structură moleculară aproape similară cu hemoglobina.
❓Cum se folosește iarba de grâu pentru a crește numărul de trombocite?
Consumul unei jumătăți de cană de suc de iarbă de grâu amestecat cu câteva picături de suc de lămâie zilnic ajută la îmbunătățirea numărului de trombocite.
Rețeta pentru suc din iarba de grâu și ce alte beneficii mai aduce sănătății.
🩸 Rodie
Boabele roșii de rodie sunt încărcate cu substanțe nutritive care au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și de creștere a imunității. Cercetările științifice au confirmat că rodia ar putea contribui la creșterea numărului de trombocite, prevenind astfel riscul bolilor.
❓Cum se folosește rodia pentru a crește numărul de trombocite?
Faceți suc proaspăt și beți-l. Sau adăugați rodie la salate, piureuri și boluri pentru micul dejun.
Beneficiile rodiei asupra sănătății.
🩸 Ulei de pește
Centrul regional de sănătate Thunder Bay a recomandat o dietă bogată în proteine pentru creșterea numărului de trombocite. Carnea slabă și peștele cresc numărul de trombocite, dar nu există dovezi științifice semnificative care să demonstreze acest lucru. Cercetătorii au descoperit că uleiul de pește are potențialul de a crește numărul și activitatea a trombocitelor și de a preveni diferite boli legate de numărul scăzut de trombocite.
❓Cum se utilizează uleiul de pește pentru a crește numărul de trombocite?
Creșteți consumul de proteine slabe. Consumați pește, piept de pui etc. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla cel mai bun supliment de ulei de pește și dozajul acestuia in funcție de starea dumneavoastră de sănătate.
Beneficiile uleiului de peste asupra sănătății.
🩸 Dovleacul
Dovleacul este bogat în vitamina A, ajută la susținerea dezvoltării trombocitelor și reglează proteinele produse de celulele corpului. Reglarea celulelor proteice este extrem de importantă pentru creșterea numărului de trombocite din sânge.
❓Cum se folosește dovleacul pentru a crește numărul de trombocite?
Pregătiți o jumătate de pahar de suc proaspăt de dovleac și adăugați o linguriță de miere. Bea asta de două ori sau de trei ori pe zi pentru beneficii maxime. De asemenea, puteți adăuga dovleac la smoothie-uri, tocănițe, supe și piure.
Beneficiile dovleacului asupra sănătății.
🩸 Alimente bogate în vitamina C
Se spune că aportul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută la îmbunătățirea producției de trombocite în organism. Vitamina C este un antioxidant puternic, iar dozele mai mari ale acestei vitamine previn formarea radicalilor liberi.
❓Ce alimente bogate in vitamina C pot crește numărul de trombocite?
Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 65-90 mg pe zi, conform Mayo Clinic. Trebuie să includeți în dietă alimente precum portocale, lămâi, kiwi, ardei grași, spanac și broccoli.
Totul despre beneficiile vitaminei C asupra sănătății puteți citi aici.
🩸 Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, precum spanacul, varza și frunzele de schinduf, au un conținut ridicat de vitamina K și, prin urmare, ar trebui să le consumați atunci când numărul de trombocite este in scădere.
În timpul unei leziuni, corpul activează proteinele pentru a stimula formarea cheagurilor de sânge și a opri sângerarea. Aceste proteine depind de vitamina K pentru activare, fără de care coagularea sângelui nu este posibilă. De aceea, atunci când trombocitele din sânge sunt scăzute, trebuie să vă creșteți consumul de legume cu frunze verzi, în special de kale, deoarece conține o cantitate mare de vitamina K (1 cană de varză mărunțită conține 547 micrograme de vitamina K).

❓Cum se consumă legumele cu frunze verzi pentru a crește numărul de trombocite?
Adăugați verdeața la salate și smoothie-uri. Puteți, de asemenea, să le puneți la abur sau să le fierbeți.
Mai multe informații despre legumele cu frunze verzi puteți găsi aici.
🩸 Agrișe
Agrișele sunt sunt considerate eficiente în creșterea producției de trombocite din sânge și în stimularea sistemului imunitar.
Un studiu privind febra dengue, care determină, de asemenea, o scădere a numărului de trombocite, recomandă pacienților să includă suc de agrișă în dieta lor.
❓Cum se consumă agrișele indiene pentru a crește numărul de trombocite?
Mâncați 3-4 agrișe pe stomacul gol în fiecare dimineață. De asemenea, puteți consuma suc de agrise amestecându-l cu miere. Consumul acestui amestec de 2-3 ori pe zi contribuie la creșterea producției de trombocite din sânge.
Mai multe informații despre beneficiile agriselor puteți găsi aici.
🩸 Sfeclă roșie și morcov
Sfecla roșie este adesea recomandată pacienților anemici. Conform studiilor, un bol de morcov și sfeclă administrat de două ori pe săptămână ajută la creșterea numărului de trombocite din sânge.
❓Cum se consumă sfecla roșie și morcovul pentru a crește numărul de trombocite?
Puteți bea sucul, adăugați-le în salate sau pregătiți o supă.
Mai multe informații despre morcovi puteți găsi aici.
Retete delicioase cu sfecla roșie puteți găsi aici.
🩸 Ulei de cocos
Uleiul de cocos este bogat în grăsimi sănătoase și alți nutrienți. Și tocmai de aceea este considerat a fi foarte sănătos și eficient. Oamenii de știință au hrănit maimuțele rhesus cu ulei de cocos și au constatat că activarea trombocitelor a crescut.
❓Cum să consumați ulei de cocos pentru a crește numărul de trombocite?
Utilizați ulei de nucă de cocos pentru consum (comestibil). Adăugați-l în salate și piureuri.
Mai multe informații despre uleiul de cocos puteți găsi aici.
🩸 Lapte proaspăt
Laptele este o sursă bună de calciu, vitamina D, folat și vitamina K. Deficitul de vitamina K previne coagularea sângelui și poate duce la sângerări severe. Prin urmare, includeți laptele în dieta zilnică pentru a crește imunitatea și pentru a îmbunătăți numărul de trombocite din sânge.
❓Cum să consumați lapte proaspăt pentru a crește numărul de trombocite?
Beți un pahar de lapte dimineața sau înainte de culcare.
🩸 Stafide
Stafidele sunt încărcate cu fier, ceea ce este important pentru creșterea globulelor și a trombocitelor. Trombocitopenia sau numărul scăzut de trombocite și anemia apar din cauza deficitului de fier. Prin urmare, trebuie să includeți stafide în dieta dvs. pentru a crește nivelul de fier.
❓Cum să includeți stafidele în dieta dvs. pentru a crește numărul de trombocite?
Înmuiați stafidele peste noapte. Dimineața, adăugați-le în smoothie, incastronul pentru micul dejun sau mâncați-le cu un pahar de lapte. De asemenea, le puteți folosi pentru a face desert. Sau pur și simplu mâncați 4-5 stafide ca o gustare între mese.
Mai multe informații despre beneficiile stafidelor puteți găsi aici.
🩸 Alimente bogate în folat
Folatul apare în mod natural în multe alimente precum fasole, portocale, arahide și mazăre.
Mai multe informații despre alimentele bogate in folat puteți găsi aici.
🩸 Alimente bogate în vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 nu numai că prezintă un risc de vezicule în cavitatea bucală, dar duce și la o imunitate slabă și la un număr scăzut de trombocite. Includerea alimentelor bogate în vitamina B12 în dieta dvs. se dovedește a crește numărul de trombocite.
Mai multe informații despre alimentele bogate in vitamina B2 puteți găsi aici.
🩸 Varza de Bruxelles
Nu mulți dintre noi suntem fani varza de Bruxelles, dar, deoarece este bogată în vitamina K, are potențialul de a crește numărul de trombocite din sânge. Deficitul de vitamina K poate duce la sângerări continue și, prin urmare, trebuie să consumați varză de Bruxelles în mod regulat pentru a preveni acest lucru.
❓Cum să includeți varza de Bruxelles în dieta dvs. pentru a crește numărul de trombocite?
Varza de Bruxelles la grătar și bine condimentată este cea mai bună. Dar o poți pune și în salată cu alte legume și un dressing bine făcut.
Acum, că știi cum să mărești în mod natural numărul de trombocite din sânge, începe să includeți aceste 15 alimente în dieta dvs. de astăzi.
❓Câte trombocite avem?
Sângele nostru conține între 150.000-450.000 de trombocite pe microlitru de sânge.
❓Cât trăiesc?
Trăiesc aproximativ 5-10 zile și sunt completate cu trombocite noi.
❓Ce cauzează scăderea nivelului de trombocite din sânge?
Nivelul trombocitelor din sânge scade din diferite motive, cum ar fi
•măduva osoasă nu produce suficiente trombocite;
•splina reține prea multe dintre ele;
•corpul consumă sau distruge trombocitele;
•alte boli;
•febră mare;
•infecţie.
Nota‼️ Conținutul acestui articol nu este destinat să înlocuiască sfatul medical, diagnosticul sau tratamentul profesional. Consultați întotdeauna medicul înainte de a începe o dietă, exerciții fizice sau un regim suplimentar.
Vă dorim multă sănătate!

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!