Lapte de bivoliță – beneficii și comparație cu laptele de vaca

0

Producția mondială de lapte provine de la vaci, bivoli, capre, oi și cămile, laptele de bivoliță fiind al doilea cel mai consumat după laptele de vacă.
La fel ca laptele de vacă, laptele de bivoliță are o valoare nutritivă ridicată și este utilizat pentru a produce lactate precum unt, iaurt, brânză și înghețată.
Bivolii – sau Bubalus bubalis – sunt mamifere, ceea ce înseamnă că glandele lor mamare produc lapte pentru a-și hrăni puii. În unele țări, acestea sunt mulse în scopuri comerciale.
Deși există multe soiuri de bivolițe, bivolița de apă contribuie cel mai mult la producția mondială de lapte.
Bivolițele de apă sunt de doua tipuri: de râu și de mlaștină. Bivolița de râu reprezintă cea mai mare parte a producției de lapte, în timp ce bivolii de mlaștină sunt utilizati în alte scopuri.
India și Pakistanul produc aproximativ 80% din totalul laptelui de bivol din întreaga lume, urmat de China, Egipt și Nepal, unde găsiți mai multe lactate din lapte de bivoliță decât din lapte de vaci.
Laptele de bivoliță are un conținut ridicat de proteine ​​și grăsimi, ceea ce îi conferă o textură bogată și cremoasă perfectă pentru producerea de unt, smântână și iaurt.
Laptele de bivol vs. lapte de vacă
Atât laptele de bivoliță, cât și laptele de vacă sunt foarte nutritive și oferă o cantitate mare de vitamine și minerale, dar laptele de bivoliță conține mai mulți nutrienți și calorii.
Laptele de bivoliță are mai multe proteine, grăsimi și lactoză decât laptele de vacă.
Consumul de lapte cu un conținut mai mare de proteine ​​îți crește sentimentul de saturație. Acest lucru poate ajuta la reducerea consumului de alimente pe parcursul zilei, astfel vă va ajuta să pierdeți în greutate și grăsime corporală.
Pe de altă parte, dacă doriți să vă reduceți aportul de grăsime sau aveți o intoleranță ușoară la lactoză, laptele de vacă poate fi o opțiune mai bună.
De asemenea, laptele de bivol are mai multe vitamine și minerale. Oferă 41% din doza zilnica pentru fosfor, 32% pentru calciu, 19% pentru magneziu și 14% din doza zilnica pentru vitamina A, comparativ cu 29%, 21%, 6% și 12% în laptele de vacă.
Merită menționat faptul că, deoarece bivolițele sunt mai eficiente la transformarea beta-carotenului – un antioxidant cu o culoare galbenă distinctivă – în vitamina A, laptele lor este mai alb decât laptele de vacă.
În sfârșit, deoarece laptele de bivoliță este mai scăzut în apă, dar conține mai multe grăsimi, are o textură mai groasă, potrivită pentru producerea de produse lactate pe bază de grăsimi, cum ar fi unt, brânză și înghețată.

Beneficiile consumului de lapte de bivoliță:
Studiile sugerează că laptele de bivoliță poate avea multiple beneficii pentru sănătate.
Poate susține sănătatea oaselor
Laptele de bivoliță oferă cantități mari de calciu, un mineral necesar dezvoltării oaselor. De asemenea, este o sursă de peptide derivate din cazeină, care pot promova sănătatea oaselor și pot reduce riscul de osteoporoză, o boală caracterizată prin slăbirea oaselor și un risc crescut de fracturi.
Cazeina este o proteină majoră găsită în lapte, cuprinzând aproximativ 89% din conținutul total de proteine ​​din laptele de bivoliță.
Studiile efectuate la șoareci au arătat că unele peptide derivate din cazeină pot crește densitatea și rezistența oaselor, îmbunătățesc formarea oaselor și reduc resorbția osoasă – procesul de eliberare a mineralelor din oase în sânge.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare pentru terapia cu osteoporoză, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a verifica aceste efecte la om.
Poate oferi activitate antioxidantă
Ca și alte produse lactate, laptele de bivoliță are proprietăți antioxidante datorită vitaminelor, mineralelor și compușilor bioactivi.
Antioxidantii sunt molecule care combat radicalii liberi, un grup de compuși cu efecte nocive asupra organismului tău care au fost legate de anumite boli.
Un studiu test-tub a stabilit capacitatea totală de antioxidanți a laptelui de bivoliță a fost cuprins între 56-58%, comparativ cu 40-42% pentru laptele de vacă. Capacitatea antioxidantă mai mare a laptelui de bivol a fost creditată pentru conținutul său mai mare de acid gras gras monoinsaturat.
În mod similar, un alt studiu a descoperit că grăsimea din lapte de bivoliță oferă cantități mici de compuși fenolici și vitamine solubile în grăsimi, inclusiv vitaminele A și E, toate având proprietăți antioxidante puternice.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Beta-lactoglobulina și potasiul din laptele de bivoliță pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate.
Beta-lactoglobulina este o proteină primară din zer și o sursă importantă de compuși bioactivi asociați beneficiilor pentru sănătate.
Un studiu a descoperit beta-lactoglobulina în laptele de bivoliță este responsabila pentru a inhiba enzima care transformă angiotensina – o enzimă care mărește tensiunea arterială prin întărirea vaselor de sânge – reducând astfel nivelul tensiunii arteriale.
Mai mult, potasiul este un mineral cheie implicat în controlul tensiunii arteriale, iar laptele de bivoliță are un conținut ridicat de potasiu, oferind 9% din doza zilnica.

Niciun comentariu

Nu ratați!