Alimente bogate in estrogen si importanta acestui hormon pentru organism

0

Pe măsură ce o femeie progresează în menopauză, progesteronul, testosteronul și nivelul estrogenului încep să scadă. Acest declin crește riscul bolilor de inimă. Estrogenul este esențial, deoarece crește nivelul de colesterol bun și reduce nivelul de colesterol rău. Hormonul relaxează de asemenea vasele de sânge – diminuând astfel riscul de atac de cord.
Estrogenul este un grup de hormoni similari care sunt prezenți atât la bărbați, cât și la femei. La bărbați, este prezent într-o concentrație mult mai mică decât la femei. Acest mic hormon este responsabil pentru ca femeile să se comporte ca femeile. Supraveghează dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine și este produs în principal în ovare. Ovarele eliberează estrogen în timpul menstruației și între cicluri. Aceste două perioade de creștere a nivelului de estrogen sunt alternate de o scădere treptată a nivelurilor pe parcursul unei luni.
Estrogenul este un hormon vital datorită nenumăratelor roluri și funcții în organism. În afară de reglarea ciclurilor menstruale, reglează și tractul reproducător, tractul urinar, sistemul cardiovascular, oasele, caracteristicile sexuale secundare, pielea și părul.
Cum te asiguri că organismul tău își are necesitatea de estrogen? Există două moduri în care poți face acest lucru. In primul rand, schimbându-ți stilul de viață. Controlează stresul, deoarece stresul provoacă un dezechilibru al nivelurilor de estrogen. Sportul ajută, de asemenea, deoarece crește nivelul de estrogen (și testosteronul). Și in al doilea rand, puteți crește nivelul de estrogen consumând alimentele potrivite, așa cum este clasificat mai jos:
Semintele de in:
Semințele de in sunt considerate una dintre cele mai bune surse de estrogen și ocupă poziția de top în lista alimentelor care conțin fitoestrogen. Despre acestea se spune că conțin de trei ori mai mult fitoestrogeni decât soia. În afară ca conțin estrogen, sunt, de asemenea, o sursă bogată de fibre dietetice și acizi grași omega-3 și ajută la scăderea nivelului de colesterol din organism.
Semintele de susan:
Acestea sunt destul de bogate în lignani, hormoni care ajută la echilibrarea nivelului de estrogen din corpul unei femei. De asemenea, sunt bogate în fibre dietetice și mai multe vitamine și minerale.
Unul dintre cele mai bune moduri de a consuma semințe de susan este să faceți o pastă din ele, numită tahini, și să o folosiți ca sos. Le puteți adăuga, de asemenea, în supa, salată sau legume prăjite.
Soia
Soia este unul dintre alimentele cele mai bogate estrogen . Conține fitoestrogeni numiți izoflavone care mareste productia estrogenului din organism. Edamame sunt păstăi produse de o plantă de soia care afectează metabolismul estrogenului.
Laptele de soia este, de asemenea, o sursă extrem de bogată de fitoestrogeni. Este benefic în asigurarea ameliorarii problemelor menstruale, cum ar fi crampele sau durerea, prin refacerea nivelului de estrogen din corp.
Tofu:
Versiunea de soia a brânzei de vaci, tofu este, de asemenea, fabricat direct din lapte de soia. Disponibil în soiuri moi și ferme, acest ingredient ajută la îmbunătățirea nivelului de estrogen din organism. Tofu este un ingredient versatil care poate fi folosit în supe, salate sau curry. Puteți să-l mâncați împreună cu câteva alte legume la alegere și să-l aveți ca salată laterală sau gustare.

Fistic, nuci, arahide:
Fisticul conține cea mai mare cantitate de fitoestrogeni dintre toate nucile.
Nucile sunt unul dintre cele mai sănătoase nuci . Sunt bogate în fitoestrogeni, precum și proteine, acizi grași omega-3 și o mare varietate de nutrienți esențiali.
Una dintre cele mai frecvent disponibile nuci pe piață, alunele sunt, de asemenea, o bună sursă de fitoestrogeni.
Fasole verde:
Aceste legume sunt foarte sărace în calorii și bogate în nutrienți. Boabele verzi sunt, de asemenea, o bună sursă de fier, iar alimentele bogate în fier pot scădea riscul de infertilitate ovulatoare.
Fasolea verde poate fi adăugată la legumele sărate sau cartofii prăjiți. De asemenea, pot fi gătite sub formă de curry și mâncate cu orez.
Fasolea alba si neagra:
Fasolea albă este extrem de sănătoasă – bogată în fitoestrogeni, fibre și nutrienți precum fierul, folatul și calciul. Acest lucru ajută la echilibrarea nivelului de estrogen din organism.
Există o mulțime de moduri de a vă bucura de fasolea albă. Puteți arunca fasolea albă fiartă într-o salată sau puteti face o fasole batuta delicioasa.
Fasolea neagra este atât de sănătoasa încât poate fi consumata în fiecare zi. Imbunatateste fertilitatea la femei, deoarece este foarte bogata în fitoestrogeni. De asemenea, este o sursă bogată de proteine, fibre, antioxidanți și mai multe vitamine și minerale.
Usturoi:
Usturoiul este foarte bogat în izoflavone și oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate . Este cunoscut faptul că ajută la reducerea colesterolului și la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.
Vinul rosu:
Vinul roșu conține un fitoestrogen numit resveratrol care crește nivelul de estrogen în organism și reduce, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare atunci când îl aveți cu moderație. Pentru femei, această doză se traduce printr-un pahar din aceasta licoare de struguri.
Piersici:
Aceste fructe delicioase sunt, de asemenea, foarte sănătoase. Sunt bogate în fitoestrogeni și au o mulțime de nutrienți esențiali. De asemenea, se spune că piersicile ajută la reducerea riscului de boli de inimă , accident vascular cerebral și cancer.
Capsuni:
Când vine vorba de fructe, căpșunile sunt considerate unul dintre alimentele bogate în estrogen. Căpșunile nu sunt bogate numai în fitoestrogeni, dar au și o multitudine de beneficii pentru sănătate, care includ pielea și părul sănătos, nivelul crescut de energie și un risc mai mic de obezitate.
Atenție la unele simptome care indică un dezechilibru hormonal în organism, cum ar fi cicluri menstruale neregulate, insomnii, bufeuri, modificări neregulate ale stării de spirit, uscăciune vaginală, scăderea fertilității și pierderea densității osoase.
Asigurați-vă că consumați alimente bogate în estrogen. Femeile nu obțin estrogeni din dieta lor, dar consumul de alimente sănătoase, bogate în fitoestrogen, oferă organismului șansa de a produce estrogen în mod natural.
Reduceți aportul de zahăr. Cercetările arată că consumul prea mult de zahăr este legat de un dezechilibru al testosteronului și al nivelurilor de estrogen din organism. Înlocuiți alimentele care conțin făină albă rafinată cu cereale integrale.
Asigurați-vă că faceți un antrenament moderat timp de aproximativ 30 de minute în fiecare zi.
Renunță la fumat dacă ești fumător. La femeile aflate în premenopauză, fumatul este asociat cu disfuncția menstruală, infertilitatea și debutul precoce al menopauzei.
Obținerea unui somn bun (7 până la 8 ore) face minuni pentru organism. Cercetările arată că tulburările de somn determină starea generală de sănătate a femeii, în special ciclul menstrual, sarcina și menopauza.

Niciun comentariu

Nu ratați!