Cartofii sunt bogați în fibre și potasiu, care contribuie la majoritatea beneficiilor sale. Ajută la scăderea tensiunii arteriale, protejează inima și chiar tratează inflamația și previn o mulțime de boli care rezultă in urma acestor afecțiuni.
Profilul nutrițional al cartofilor
🥔 Scăderea tensiunii arteriale
Cercetările au arătat că pielea cartofilor este bogată în potasiu – un mineral care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Un cartof copt de dimensiuni medii are aproximativ 535 mg de potasiu (și doar 17,3 mg de sodiu), ceea ce reprezintă aproximativ 15% din cantitatea zilnică recomandată. Nivelurile ridicate de potasiu din sânge pot face rinichii să elimine mai multă sare și apă – și acest lucru ajută la reducerea tensiunii arteriale.
De fapt, potasiul are efect diuretic. De asemenea, s-a descoperit că potasiul ajută inima să funcționeze optim și ajută nervii și mușchii să comunice.
Un alt studiu afirmă că o porție de cartofi de două ori pe zi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale (cartofii copți sau fierți).
Cercetările au arătat că aceștia conțin anumite substanțe chimice vegetale similare celor găsite în medicamentele pentru tensiunea arterială.
Dar este important să rețineți că toate acestea depind de modul de preparare a cartofilor. Cel mai sănătos mod de a mânca cartofi este de a-i găti mai întâi într-un cuptor cu fără ulei, grăsimi etc. De asemenea, prăjirea este nu este recomandată, deoarece procesul supune legumele la temperaturi ridicate care distrug substanțele nutritive prezente în el.
Cu toate acestea, dorim să vă consultați medicul înainte de a face din această legumă o parte obișnuită a dietei (dacă aveți probleme cu hipertensiunea) deoarece cartofii au și un conținut ridicat de carbohidrați glicemici.
🥔 Îmbunătățește sănătatea inimii
Cartofii nu conțin colesterol, ceea ce este o veste bună. Sunt bogați în fibre, potasiu și vitaminele C și B6 – toate acestea sunt excelente pentru sănătatea inimii. Fibrele din legume ajută la scăderea nivelului excesiv de colesterol din sânge. Și potasiul protejează și inima – studiile afirmă că 4.069 mg de potasiu într-o zi poate reduce riscul de boli cardiace ischemice cu 49%.
Potrivit Universității din California de Sud, consumul mai multor fibre (în special cartofii) poate reduce riscul bolilor de inimă.
Dar cartofii au și un indice glicemic ridicat, iar acest lucru ar putea fi un aspect negativ atunci când vine vorba de sănătatea inimii. Și, deși cartofii conțin carbohidrați complecși (fibre), cele găsite în cerealele integrale sunt preferate celor din alimentele cu conținut ridicat de amidon, cum ar fi cartofii.
🥔 Prevenirea cancerului
Studiile au arătat că această legumă nu va provoca cancer, decât dacă îi mâncați prăjiți. Deci, dacă ați avut impresia că ar putea provoca cancer, vă puteți relaxa. Prăjirea cartofilor poate duce la sinteza unei substanțe chimice numite acrilamidă, care provoacă cancer.
Pe lângă faptul că nu cauzează cancer, cartofii pot reduce chiar riscul de cancer – conform unui studiu. Și acest lucru poate fi atribuit conținutului de vitamina C din cartofi. Administrarea a 50 mg de vitamina C (echivalentul a doi cartofi) poate reduce riscul de cancer la stomac cu 8%.
De asemenea, s-a descoperit că soiul cartofilor mov, copți, reduc riscul cancerului de colon. Cercetătorii au observat că împiedică răspândirea celulelor stem ale cancerului de colon – și chiar le-au distrus total în unele cazuri.
🥔 Îmbunătățește sănătatea creierului
Cartofii mai conțin acid alfa lipoic, o coenzimă care contribuie la sănătatea creierului. Acidul sa dovedit a îmbunătăți deficiențele de memorie în Alzheimer și chiar a redus declinul cognitiv la anumiți pacienți.
De asemenea, s-a descoperit că ajută la tratamentul depresiei. Aceștia pot stimula neurotransmițătorii din creier care sunt responsabili de gestionarea nivelurilor de dispoziție.
Consumul unui cartof simplu înainte de culcare vă poate ajuta corpul să vă regleze emoțiile și stările de spirit.
Vitamina C din cartofi are, de asemenea, un rol de jucat în tratarea depresiei. Vitamina are efect antioxidant și ajută la prevenirea deteriorării celulelor – în special la nivelul creierului.
🥔 Promovați oase mai puternice
Conform Universității din Maryland Medical Center, magneziul și potasiul din cartofi pot contribui la sănătatea oaselor. Cele două minerale pot ajuta la prevenirea pierderii osoase atât la bărbați, cât și la femei.
🥔 Reduce inflamația
Potrivit Fundației Arthritis, cartofii galbeni și mov pot reduce inflamația. Acest lucru ar putea însemna și protecție împotriva artritei și a reumatismului.
Conform unui alt studiu, glicoalcaloizii din cartofi (compușii amari din legume) și extractele din coaja de cartof prezintă efecte antiinflamatorii. Cu toate acestea, studiul afirmă necesitatea unei investigații suplimentare înainte ca leguma să poată fi utilizată în scopuri terapeutice.
Cartofii conțin, de asemenea, compuși numiți antociani care oferă beneficii antiinflamatorii. Sunt deosebit de eficienți în tratarea inflamației intestinale. Cartofii suprimă, de asemenea, stresul oxidativ și inflamația intestinului.
🥔 Promovează digestia
Cantitatea mare de carbohidrați din cartofi ajută la alimentarea reacțiilor din organism necesare pentru diferite procese, unul dintre ele fiind digestia. Și revenind la fibre – un singur cartof copt vă oferă 12% din doza zilnică recomandată. Fibra sprijină digestia și promovează regularitatea. Majoritatea fibrelor din cartofi se găsesc în coajă.
Cartofii pot să țină diareea departe. Consumul de calorii și carbohidrați în timpul diareei poate ajuta la revigorarea nivelului de energie destul de rapid. Acest lucru poate accelera recuperarea.
❗️Prin cartofi, ne referim doar la variante coapte, fierte sau piure, și nu la chipsuri sau cartofi prăjiți – acestea doar înrăutățesc lucrurile. O pungă de chipsuri de cartofi conține aproximativ 120 de grame de carbohidrați.
🥔 Îmbunătățește imunitatea
Cercetările sugerează că pot avea efecte benefice asupra sistemului imunitar. Studiile au descoperit că aceștia ar putea reduce leucocitele, care sunt produse în corpul uman din cauza inflamației sau atunci când o persoană este bolnavă.
🥔 Ajutor în gestionarea greutății
Un cartof simplu este o legumă extrem de sățioasă – te menține plin timp îndelungat. Deci, dacă încercați să slăbiți, acest lucru vă ajută. Și nu vă faceți griji – nu trebuie să mâncați întotdeauna cartofi simpli pentru a vă menține greutatea sub control. De asemenea, puteți adăuga un cartof alb copt cu niște broccoli aburit și presărați brânză cu conținut scăzut de grăsimi.
🥔 Ajută la scăderea colesterolului din sânge
Proprietățile care scad colesterolul cartofilor provin din conținutul lor de fibre. Leguma este o sursă bună de fibre solubile și insolubile – iar prima ajută la scăderea colesterolului rău. Este important să rețineți că cea mai mare parte a fibrelor benefice ale unui cartof se află în coaja sa – iar îndepărtarea înseamnă pur și simplu îndepărtarea fibrei.
De asemenea, cartofii singuri pot reduce colesterolul – cu condiția să nu îi prăjiți sau să adăugați sosuri care contribuie la creșterea colesterolului. Coacerea cartofilor și adăugarea de ulei de măsline poate face o gustare grozavă.
🥔 Ameliorează simptomele premenstruale
Consumul de suc de cartofi poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Glucidele din suc pot ajuta la creșterea nivelului de triptofan, un aminoacid care stimulează producția de serotonină. Serotonina este responsabilă pentru îmbunătățirea dispoziției și reducerea anxietății.
🥔 Promovează somnul
Potasiul din cartofi acționează ca un relaxant muscular, ceea ce ajută la un somn mai bun.
🥔 Ajută la tratarea Scorbutului
Deoarece cartofii sunt surse bune de vitamina C, ei pot ajuta în tratamentul scorbutului.
🥔 Tratați pietrele la rinichi
Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, consumul de cartofi (având în vedere că este bogat în fibre) poate îmbunătăți starea generală de sănătate și poate preveni reapariția pietrelor la rinichi. Și din moment ce cartofii sunt bogați în magneziu (și cu conținut scăzut de calciu, al căror exces poate duce și la pietre la rinichi), ei pot juca un rol în prevenirea calculilor renali.
❓Care sunt beneficiile pentru piele
Coaja de cartofi și chiar sucul de cartofi vă pot îmbunătăți foarte mult sănătatea pielii. O mască de față cu cartofi ajută la tratarea acneei și a altor afecțiuni ale pielii, precum petele întunecate. Leguma funcționează la fel de bine pentru albirea pielii.
🥔 Elimină cearcănele
Aplicarea cartofului sub ochi ajută la eliminarea cearcănelor.
•Curățați un cartof crud și tăiați-l în bucăți uniforme.
•Înfășurați-le într-o cârpă curată și așezați-le peste cearcăne timp de aproximativ 20 de minute. Spălați-vă ușor ochii cu apă caldă.
🥔 Tratează ridurile
Cartoful funcționează eficient în încetinirea semnelor îmbătrânirii, în special a ridurilor.
Aplicarea pastei de cartofi pe față poate face minuni. Pur și simplu decojiți și pasați cartofii și aplicați pasta pe piele. Lăsați-o să acționeze aproximativ 20 de minute și apoi spălați cu apă rece.
🥔 Eliminați petele întunecate
Cartofii pot ajuta și la eliminarea petelor întunecate. Iată cum îi puteți folosi:
•Se amestecă cartofii curățați într-un blender.
•Aplicați pasta pe față. Masați ușor timp de aproximativ 5 minute.
•Spălați-vă fața cu apă curată și rece.
•Repetați acest lucru în fiecare zi pentru cele mai bune rezultate.
De asemenea, puteți folosi cartofi pentru îndepărtarea petelor și coșurilor. Pur și simplu folosiți suc de cartofi ca o clătire zilnică a feței.
Utilizarea cartofilor ca produs de curățare poate ajuta și la îndepărtarea petelor întunecate și a altor impurități de pe piele. Funcționează bine și pentru tenul gras. În acest scop, aveți nevoie de un castravete și un cartof.
•Tăiați cele două legume în bucăți medii și amestecați-le la blender timp de aproximativ 20 de secunde.
•Adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și puțină apă la acest amestec. Aplicați pe fața curată și clătite cu apa.
🥔 Tratează arsurile solare
Leguma funcționează bine pentru tratarea arsurilor solare. Așezați doar felii reci de cartof pe zonele afectate ale pielii. Lăsați-le să acționeze aproximativ 20 de minute și îndepărtați-le. Puteți tampona și suc de cartofi pe zonă. Acest lucru vă oferă o senzație de răcire și chiar vă diminuează bronzul.
🥔 Îmbunătățește sănătatea colagenului
Vitamina C creează colagen. A consuma cartofi în mod regulat (într-un mod sănătos, desigur) poate ajuta la îmbunătățirea sănătății colagenului.
❓Care sunt beneficiile cartofilor pentru păr
Cartofii au beneficii importante și pentru păr. Aceștia ajută in special la prevenirea căderii părului.
🥔 Ajută la eliminarea firelor albe
Un tonic pentru păr de cartof poate face minuni pentru părul dvs. și poate preveni și chiar elimina firele albe premature. Acesta este modul în care îl pregătiți:
•Se fierb cojile de cartofi într-o tigaie cu apă. Nivelul de apă ar trebui să fie suficient pentru a acoperi cojile.
•După fierbere, strecurați apa într-un pahar.
•Folosiți această apă pentru a vă clăti părul după șamponare. Acest lucru vă poate restabili culoarea naturală a părului.
Făcând acest lucru după fiecare spălare a părului, puteți obține rezultate bune. În acest scop, puteți folosi și apă de cartofi fierți în mod normal dacă pregătiți orice fel de mâncare folosind leguma.
🥔 Previne căderea părului
O mască de păr formată din cartofi și miere poate ajuta la prevenirea căderii părului. Aceasta este procedura:
1.Curățați cartoful și extrageți sucul.
2.Se amestecă 2 linguri din acest suc de cartofi cu 2 linguri de aloe vera și 1 lingură de miere.
3.Aplicați acest amestec pe rădăcini și masați-vă scalpul.
4.Acoperiți-vă părul cu o cască de duș și lăsați-l să acționeze câteva ore.
5.Spălați-vă părul cu șampon.
Puteți aplica această mască de două ori pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.
❓Răspunsuri ale experților pentru întrebările cititorilor:
❓Poți mânca cartofi cruzi?
Nu chiar. Consumul de cartofi cruzi poate provoca crampe abdominale și febră. Gătitul lor ucide bacteriile.
❓Pierdeți nutrienții dacă curățați coaja unui cartof?
Da.
❓Puteți mânca cartofi care încă încolțesc?
Nu.
❓Este sigur să mănânci cartofii verzi?
Nu.
📖Articole recomandate:
📌Suc de cartofi cruzi – beneficii, utilizari, mod de preparare
📌Ce poți face cu coaja cartofilor – ce conține, la ce este benefică și cum sa profitați din plin de aceasta (rețete)
📌Retete de post cu cartofi
📌Cartofii violet se numara printre cele mai sanatoase legume
📌Beneficiile cartofilor dulci asupra sanatatii
📌Cartofii sunt una dintre cele mai comune si importante surse de hrana ale planetei, oferind in acelasi timp si beneficii asupra sanatatii
Niciun comentariu