Probabil ați auzit termenul „super-alimente” rostit destul de mult și probabil ați auzit despre toate beneficiile oferite de aceste daruri ale naturii, bogate în nutrienți. Deci, ce este considerat exact un super-aliment?
Deși nu există criterii stabilite cu privire la ceea ce definește un super-aliment, acestea sunt alimente pline de substanțe nutritive care vă ajută să oferiți corpului dvs. antioxidanții, vitaminele și mineralele de care aveți nevoie pentru a prospera, a supraviețui și a vă simți minunat.
Super-alimentele fac mai mult decât să vă ajute să vă satisfaceți nevoile nutritive sau vă ajută să pierdeți câteva kilograme în plus atunci când vine timpul sezonului costumelor de baie. Aceste alimente vă pot ajuta să obțineți o sănătate mai bună prin reducerea riscului pentru multe boli cronice și îmbunătățirea modului în care vă simțiți zi de zi.
Sunt, de asemenea, unele dintre cele mai bune alimente anti-îmbătrânire.
Care este super-alimentul nr. 1? Adevărul este că e foarte greu să numim cel mai bun aliment în termeni de aprovizionare cu nutrienți – având în vedere diferite tipuri de alimente – cum ar fi plantele, inclusiv verdeața sau proteinele animale, cum ar fi organele – oferă beneficii diferite.
Când vine vorba de conservarea sănătății, cel mai bun pariu este să vă concentrați asupra varietății prin adăugarea câtorva dintre aceste ingrediente în rutina zilnică, inclusiv fructe de pădure, fasole, legume crucifere, citrice și alge.
Ce sunt super-alimentele?
Deși conceptul de „super-alimente” poate fi dat de la începutul secolului al XX-lea, termenul recent a devenit oarecum un cuvânt cheie pentru o sănătate mai bună.
Cu toate acestea, fără o definiție reală sau criterii care să determine exact ce sunt super-alimentele, acestea au cauzat o confuzie destul de mare pentru consumatori. Termenul este adesea folosit de industria alimentară pentru a comercializa „ alimente sănătoase ” procesate, planuri de masă create pentru a promova slăbirea extremă și dietele de detoxifiere.
Mai multe surse au încercat să stabilească o definiție mai specifică pentru super-alimente. Oxford Dictionary, de exemplu, definește un super-aliment ca „un aliment bogat în nutrienți considerat a fi deosebit de benefic pentru sănătate și bunăstare”.
Între timp, potrivit Merrian-Webster (companie renumită pentru dicționarele sale), termenul înseamnă „un aliment (cum ar fi somonul, broccoli sau afine ) bogat în compuși (cum ar fi antioxidanți, fibre sau acizi grași) considerat benefic pentru sănătatea unei persoane”.
Utilizări în Ayurveda, MTC (medicina tradițională chinezeasca) și medicina tradițională:
Cu mult înainte de a fi introdus conceptul de super-alimente, formele tradiționale de medicină foloseau alimente pentru proprietățile lor de vindecare într-un efort de a contribui la o mai bună sănătate.
În medicina tradițională chineză, de exemplu, super-alimentele, cum ar fi ierburile chinezești, ciupercile medicinale și alte ingrediente bogate în antioxidanți, precum ginseng sau fructe de pădure goji, au fost considerate a ajuta la tratarea naturală a unei varietăți de afecțiuni și condiții de sănătate.
Între timp, în medicina ayurvedică, alimentele întregi hrănitoare sunt folosite pentru a spori starea de spirit, combate oboseala, crește pierderea în greutate și pentru o mai bună digestie. În special, super-alimentele care alcătuiesc o dietă pe bază de plante – cum ar fi fructele de sezon, legumele, nucile, semințele, ierburile și condimentele vindecătoare – sunt considerate a promova echilibrul dintre corp și minte și susțin starea generală de sănătate.
Cele mai bune super-alimente si beneficiile acestora:
Știm cu toții că a mânca sănătos poate avea un impact major asupra modului în care ne simțim. Dacă va încărcați cu fast food și junk food (mâncare foarte procesata precum semipreparatele), probabil veți începe să vă simțiți lent, obosit și greoi. Îngrămădiți în dietă tone de fructe dense în nutrienți și verdeață și probabil că vă veți simți plini de energie si vitalitate.
Super-alimentele vă pot ajuta să duceți o dietă echilibrată la nivelul următor, deoarece vă optimizează capacitatea de funcționare a corpului, furnizând o doză foarte mare de substanțe nutritive. De exemplu, multe sunt bogate în fibre, au un conținut ridicat de apă, ceea ce înseamnă că sunt sărace în calorii și sunt pline de antioxidanți, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase.
Iarbă de grâu
Indiferent dacă doriți să luptați împotriva radicalilor liberi sau să maximizați nutrienții din dieta dvs., iarba de grâu ar trebui să fie cu siguranță în partea de sus a listei.
Iarba de grâu este denumirea pe care o poartă frunzele proaspăt încolțite ale plantei de grâu comun și poate furniza tone de nutrienți, inclusiv fier, calciu și magneziu. De asemenea, vă oferă niște clorofilă adăugată, un pigment vegetal ce are efecte protectoare.
Adăugați în sucuri sau piureuri pentru o explozie de energie, încercați sub formă de tablete sau chiar mâncați crud.
Mai multe despre iarba de grâu in acest articol:
Iarba de grâu – o plantă extraordinară pentru multe aspecte ale sănătății
Scorțișoară
Acest condiment delicios face mai mult decât să adauge aromă dulciurilor și băuturilor de sezon. De fapt, are un conținut ridicat de antioxidanți și a fost asociat cu scăderea zahărului din sânge și a colesterolului, îmbunătățirea simptomelor de greață și a sindromului premenstrual și scăderea inflamației.
Încercați să aruncați scorțișoară peste iaurt, fulgi de ovăz sau piureuri pentru a crește valoarea nutrițională a micului dejun sănătos și pentru a profita de numeroasele beneficii ale acestui condiment neprețuit pentru sănătate.
Mai multe despre scorțișoară in acest articol:
Scorțișoara este condimentul nr.1 in lume! Cele mai importante beneficii + mod de folosire
Afine
Mici, dar pline de substanțe nutritive, afinele se potrivesc definiției super-alimentelor, sunt pline de antioxidanți și fitochimicale care combat bolile, precum și o mulțime de vitamina C, vitamina K și mangan.
Cel mai bun dintre toate, aceste fructe aromate sunt delicioase și ușor de savurat, cunoscute ca fiind unul dintre cele mai bune alimente pentru a pierde în greutate. Folosiți-le pentru a aduce un strop de dulceață salatelor, adăugați-le la produse de patiserie sau chiar savurați-le pur si simplu ca gustare sănătoasă.
Mai multe despre afine in acest articol:
Efectele terapeutice ale afinelor sunt atat de miraculoase incat pot inlocui cu succes anumite tratamente medicamentoase
Avocado
Răspunzând la întrebarea „ce sunt super-alimentele”, ar fi imposibil să nu menționăm acest fruct super nutritiv. Da, deși avocado este în mod obișnuit savurat și folosit la gătit ca legumă, este din punct de vedere tehnic un fruct din familia de plante Lauraceae.
Avocado este bogat in grăsimi mononesaturate pentru sănătatea inimii, acid folic, vitamina C si vitamina K. Aceste substante nutritive sunt cunoscute pentru a reduce riscul de boli de inima si alte afecțiuni – plus avocado conține fitonutrienti care lupta cu stresul oxidativ.
Nu numai atât, dar reușește să împacheteze mai mult potasiu decât o banană și este foarte satisfăcător, făcându-l unul dintre cele mai bune fructe pentru pierderea în greutate.
Există modalități nelimitate de a vă bucura de acest fruct cremos. Încercați să-l întindeți peste pâine prăjită, adăugându-l la o salată sau chiar presărând doar puțină sare pe câteva felii.
Mai multe despre avocado in acest articol:
Avocado este unul dintre cele mai dens nutritive fructe de pe planeta! Si poate unul dintre cele mai sănătoase! Consumați des, dar cu moderație:
Broccoli
Este încărcat cu vitamina K, vitamine A și C, bogat în antioxidanți, precum și folat, calciu și mangan.
Datorită profilului său nutritiv impresionant, compușii găsiți în broccoli pot ajuta la reducerea inflamației, menținerea structurii osoase puternice, protejarea împotriva bolilor oculare, îmbunătățirea sănătății inimii și chiar prevenirea dezvoltării cancerului.
Sotați o grămadă mare de broccoli și adăugați-o la frittatas, mâncăruri de paste, supe sau sandvișuri pentru a oferi mesei dvs. un plus serios de super-sănătate.
Mai multe despre broccoli in acest articol:
Broccoli – o legumă care nu ar trebui să lipsească din dieta ta – 21 de beneficii și profil nutrițional
Somon
American Heart Association recomandă includerea peștelui în dieta dvs. cel puțin de două ori pe săptămână dintr-un motiv întemeiat. Peștele gras ca somonul are un conținut ridicat de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, care pot reduce inflamația, pot spori sănătatea creierului, pot reduce riscul de depresie și vă pot menține inima puternică.
Optează pentru somon prins în sălbăticie ori de câte ori este posibil și încearcă să strecori câteva porții pe săptămâna, savurându-l ca o gustare sărată asociată cu biscuiți sau un platou sănătos pentru prânz sau cină.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt cunoscuți și iubiți pentru aroma lor delicioasă, dar știați că sunt, de asemenea, bogați în vitamina C, potasiu și mangan? În special, totuși, sunt plini de vitamina A. De fapt, o ceașcă de cartofi dulci fierți îndeplinește 769 la sută din valoarea zilnică necesară de vitaminei A.
Vitamina A joacă un rol esențial în menținerea vederii sănătoase, combaterea inflamațiilor și protejarea sănătății sistemului imunitar pentru a combate infecțiile.
Mai multe despre cartofii dulci in acest articol:
Cartofi dulci: profil nutrițional + 11 beneficii impresionante
Goji
Cu până la de 12 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, nu este de mirare că aceste fructe de pădure sunt în topul graficelor ca fiind unul dintre cele mai bogate în nutrienți.
Fructele goji au fost un element esențial în medicina tradițională chineză de secole și au fost creditate cu îmbunătățirea vitalității, energiei și longevității.
Acestea sunt, de asemenea, încărcate cu substanțe nutritive care pot ajuta la prevenirea bolilor oculare, protejează împotriva deteriorării pielii și inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.
Puteți găsi adesea fructe goji sub formă de pulbere uscată in multe magazine alimentare. Încercați să le adăugați la o salată crudă de morcovi pentru o opțiune hrănitoare pentru prânz sau cină.
Mai multe despre goji in acest articol:
Mici dar foarte bogate in antioxidanți, fructele goji promovează sănătatea in multe feluri
Lapte crud
Laptele crud este bogat în substanțe nutritive, inclusiv calciu, magneziu, fosfor și vitaminele A și D.
Kefirul din lapte crud este deosebit de benefic pentru sănătate, deoarece a fost fermentat și are probiotice care pot ajuta la creșterea bacteriilor bune din intestin pentru a promova o digestie mai bună și a spori imunitatea.
Încercați să adăugați lapte crud sau kefir la următorul smoothie pentru micul dejun pentru a crește profilul nutritiv și pentru a vă începe ziua in forță.
Mai multe despre laptele crud in acest articol:
Lapte crud – unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți din lume – adevărul despre laptele crud
Migdale
Migdalele sunt printre alimentele cele mai bogate în nutrienți. Acestea sunt printre cele mai bune surse non-lactate de calciu, oferind mai multe miligrame de calciu pe porție decât orice altă nucă și sunt, de asemenea, bogate în vitamina E și proteine.
Vă puteți bucura de aceste nuci crude ca o gustare gustoasă sau încercați să le prăjiți pentru o aroma suplimentară (dar rețineți ca prăjirea consumă destul de mulți nutrienti). Amintiți-vă că migdalele sunt bogate în calorii, așa că asigurați-vă că vă țineți sub control mărimea porției – o mână de migdale pe zi este suficient.
Mai multe despre migdale in acest articol:
Hranitoare si gustoase, migdalele reprezinta o gustare de nota 10
Varza Kale
Tastați „super-alimente” în motorul dvs. de căutare online și această legumă verde cu frunze este probabil una dintre primele rezultate care apar.
Kale este printre cele mai bune legume pentru pierderea în greutate și vă poate completa dieta cu multă vitamină A, vitamina C, vitamina K, calciu și mangan pentru foarte puține calorii. Varza kale este, de asemenea, cunoscută pentru a ajuta la apărarea împotriva declinului cognitiv datorită compușilor bioactivi precum luteina, beta-carotenul, nitrații, kaempferolul și α-tocoferolul.
Mai multe despre varza kale in acest articol:
Varza kale a intrat recent in atentia nutritionistilor si a doritorilor unui stil de viata sanatos
Spirulina
Aceste alge albastre-verzi sunt considerate unul dintre cele mai nutritive ingrediente de pe planetă. Gram pentru gram, are un conținut mai ridicat de proteine decât carnea roșie, conține toți acizii grași esențiali de care are nevoie corpul dvs. și oferă, de asemenea, tone de antioxidanți și multe altele.
Beneficiile pentru sănătate ale spirulinei includ prevenirea potențială a acumulării plăcii în artere, scăderea tensiunii arteriale și acționarea ca un aliment ce luptă împotriva cancerului.
Spirulina se găsește cel mai adesea sub formă de pulbere sau tablete și este disponibilă pe scară largă la comercianții cu amănuntul online și magazinele naturiste.
Mai multe despre spirulina in acest articol:
Spirulina este consumata de secole pentru beneficiile sale asupra sanatatii
Acai
Cu un conținut ridicat de antioxidanți și proprietăți care promovează sănătatea, fructele acai sunt un jucător cheie în definirea a ceea ce sunt super-alimente. Aceste fructe de pădure conțin o mulțime de fibre, vitamine B, magneziu, potasiu si fosfor.
Studiile arată că compușii găsiți în fructele de acai pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, la îmbunătățirea profilurilor lipidice și la menținerea nivelului normal de zahăr din sânge, reducând riscul de sindrom metabolic.
Datorită popularității sale în creștere, pudra de acai este disponibilă pe scară largă la magazinele naturiste.
Mai multe despre fructele acai in acest articol:
Fructele de acai – fructele de pădure cele mai bogate în antioxidanți – beneficii, informații nutriționale, mod de consum și contraindicații
Nucile de cocos
Cocosul și uleiul de cocos sunt ambele bogate în trigliceride cu lanț mediu, un tip de grăsime benefică care vă poate ajuta să vă sprijiniți sănătatea intestinului datorită proprietăților sale antioxidante de combatere a bacteriilor.
Aceste grăsimi sunt, de asemenea, ușor de digerat și pot fi arse ca combustibil pentru a furniza energie imediată.
Uleiul de cocos, în special, a fost considerat unul dintre cele mai bune ingrediente pentru slăbit și poate ajuta la menținerea părului sănătos și neted și chiar la prevenirea pierderii osoase.
Asigurați-vă că utilizați ulei de cocos extra virgin care nu a fost rafinat și utilizați-l la gătit și la coacere.
Mai multe despre nucile de cocos in acest articol:
Nuca de cocos – un aliat al sanatatii
Semințe de in
Semințele de in sunt încărcate cu omega-3 sănătoși pentru inimă, care pot ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea funcției creierului și chiar la protejarea potențială împotriva cancerului și diabetului.
Aceste semințe sunt, de asemenea, bogate în tiamină, magneziu, fosfor și mangan, si in plus, conțin o doză consistentă de proteine și fibre în fiecare porție.
Mai multe despre semințele de in in acest articol:
Semințe de in pentru combaterea diabetului, hipertensiunii și alte beneficii întemeiate pentru a le consuma zilnic
Ceai verde
Ceaiul verde este un tip de ceai obținut din frunzele plantei Camellia sinensis. Este aceeași plantă folosită pentru a face alte tipuri de ceai, cum ar fi ceaiul negru, alb și ceaiul oolong.
Spre deosebire de alte soiuri de ceai, totuși, ceaiul verde este foarte puțin procesat. Acest lucru ajută la maximizarea conținutului său de antioxidanți și polifenoli.
Cercetările arată că ceaiul verde poate ajuta la stimularea metabolismului, îmbunătățirea igienei orale, îmbunătățirea sensibilității la insulină și micșorarea riscului pentru boli de inima.
Mai multe despre ceaiul verde in acest articol:
Ceaiul verde – proprietati si beneficii
Turmeric
Pe lângă aducerea unei culori vibrante la curry și alte feluri de mâncare, curcuma a fost, de asemenea, legată de o serie de beneficii datorită conținutului său de curcumină.
Curcumina este ingredientul activ din turmeric, iar studiile sugerează că ar putea ajuta la combaterea inflamației, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și chiar la prevenirea creșterii celulelor canceroase.
Asigurați-vă că împerecheați curcuma cu piper negru. S-a demonstrat că acest lucru sporește absorbția curcuminei cu până la 2000 la sută.
Curcuma este, de asemenea, disponibilă sub formă de capsule, pentru un mod rapid și convenabil de a crește consumul de curcumină.
Mai multe despre turmeric in acest articol:
Turmericul, condimentul minune – beneficii si proprietati
Ghimbir
Cunoscut și sub numele său științific, Zingiber officinale, ghimbirul este o plantă originară din Asia de Sud-Est care este venerată pentru proprietățile sale medicinale de mii de ani.
Ghimbirul conține un compus specific numit gingerol, despre care se crede că este responsabil pentru multitudinea de beneficii pentru sănătate. Studiile arată că ghimbirul poate ajuta la ameliorarea greții, la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la creșterea memoriei de lucru și la reducerea durerilor musculare.
Ghimbirul poate fi folosit în stare proaspătă și adăugat la piureuri, sosuri pentru salate, sosuri și garnituri. Poate fi găsit și sub formă uscată sau sub formă de pulbere. Acestea funcționează deosebit de bine pentru prepararea unei căni liniștitoare de ceai de ghimbir.
Mai multe despre ghimbir in acest articol:
Ghimbirul – aur pentru sanatate – beneficii, retete, consum si contraindicatii
Ciocolată neagră
Pe lângă faptul că este plină de aromă și delicioasă, ciocolata neagră conține și o cantitate impresionantă de compuși de protecție.
De fapt, o analiză publicată în Chemical Central Journal din Statele Unite a constatat că pudra de cacao și ciocolata neagră au fost semnificativ mai mari în antioxidanți, flavonoli și polifenoli decât orice alt ingredient testat. Un alt studiu din 2011 a arătat, de asemenea, că consumul de ciocolată neagră de cinci ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 57% mai mic de boli de inimă.
Asigurați-vă că selectați o ciocolată neagră de înaltă calitate, cu un conținut de cacao de cel puțin 70%, pentru a obține cele mai multe beneficii. În plus, rețineți că excesul de ciocolată poate duce la apariția rapidă a caloriilor suplimentare, așa că rămâneți la aproximativ 20 g pe zi pentru cele mai bune rezultate.
Mai multe despre ciocolata neagră in acest articol:
Ciocolata neagră: 7 moduri în care îți poate susține sănătatea + profil nutrițional
Grapefruit
Grapefruitul este un citric care este plin de substanțe nutritive importante. O singură porție conține o cantitate bună de fibre, precum și vitamina C și vitamina A.
Unele cercetări sugerează că adăugarea grapefruitului în dieta dvs. poate fi o modalitate eficientă de a amplifica pierderea în greutate și de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și la creșterea funcției hepatice pentru a promova o detoxifiere adecvată.
Mai multe despre grapefruit in acest articol:
Grapefruit – extraordinar pentru piele, slăbit și nu numai
Zmeură
Ca o sursă excelentă de fibre, zmeura este benefică pentru digestie, sănătatea inimii și microbiomul intestinal. De asemenea, sunt pline de vitamina C, mangan, vitamina K, folat și magneziu.
Ca sursă de polifenoli, acid elagic, carotenoizi și antocianină, aceste fructe de pădure oferă beneficii antiinflamatorii care vă pot ajuta inima, metabolismul, sistemul imunitar și creierul. De asemenea, acestea sunt asociate cu un control mai bun al glicemiei, făcându-le o alegere excelentă pentru diabetici.
Mai multe despre zmeură in acest articol:
Bogata in vitamine, antioxidanti si fibre, zmeura este un fruct delicios, cu multe beneficii pentru sanatate
Niciun comentariu