Fructul exotic rambutan este mai putin cunoscut si destul de neobisnuit ca aspect, dar placut la gust si folosit pe scara larga atat pentru aplicatiile culinare cat si pentru cele medicinale. Este originar din regiunea Indoneziei, precum si din Malaezia si este cultivat si recoltat pe scara larga in aceasta regiune. Fructul are dimensiunea unei mingi de golf si este infasurat intr-o cochilie cu spini rosiatic-portocalii.
Rambutan este bogat in mangan, zinc, sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier si magneziu. In plus, contin un numar de vitamine B si un nivel ridicat de vitamina C. Cel mai important este continutul sau de compusi organici unici, printre care acidul cinamic, vanilina si alti antioxidanti care ajuta la sanatatea generala.
Unele dintre cele mai impresionante beneficii pentru sanatate includ capacitatea de a ajuta la pierderea in greutate, imbunatateste aspectul pielii, optimizeaza digestia, intareste oasele si stimuleaza energia metabolismului.
Cantitatile mari de antioxidanti, compusi polifenolici si vitamine pot neutraliza radicalii liberi din sistem. Utilizarea regulata a acestui fruct poate contribui la imbunatatirea conditiilor inflamatorii, reducand aparitia ridurilor si stopand stresul oxidativ.
In ciuda faptului ca au o cantitate mica de fibre, acestea au un impact asupra proceselor digestive, asa cum fac aproapte toate fructele. Aceasta fibra poate ajuta la stimularea miscarii peristaltice si la eliminarea oricaror semne sau simptome de constipatie, in timp ce, elimina excesul de colesterol din organism si imbunatateste eficienta nutrientilor.
Cu cantitati notabile de minerale, nclusiv zinc, sodiu, potasiu, fosfor, calciu, fier, mangan si magneziu, acest fruct poate ajuta la cresterea rezistentei osoase, deoarece multe dintre aceste mierale sunt necesare pentru producerea si mentinerea densitatii osoase, ajutand la evitarea osteoporozei.
Gama de vitamine B disponibile in rambutan da un impuls metabolismului energetic, ajutand la transformarea carbohidratilor in energie utilizabila. Avand o aprovizionare din aceste vitamine ajuta la pastrarea unui nivel de energie constanta pe tot parcursul zilei.
Continutul antioxidant din rambutan il face o masura excelenta de remediere sau prevenire a bolilor cronice. Antioxidantii precum compusii polifenolici, taninurile si altele pot neutraliza radicalii liberi inainte de a provoca mutatii celulare si stres oxidativ, ceea ce pot duce la boli de inima si cancer.
Dovezile medicinii traditionale chineze arata ca rambutanul poate fi folosit pentru a ameliora febra si pentru a aborda alte afectiuni inflamatorii, inclusiv guta, dureri de cap, stomac deranjat si artrita.
Acest fruct ii poate ajuta pe barbati in problemele cu virilitatea sau infertilitatea.
Vitamina C are rolul de a intari si repara peretii vaselor de sange deteriorate. Aceasta problema poate creste riscul bolilor cardiovasculare, fiind un instrument excelent pentru sanatatea inimii.
Atentie! Cand acest fruct este prea copt, zaharul care il contine incepe sa devina alcool, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele care incearca sa controleze nu numai nivelul colesterolului, ci si tensiunea arteriala. O problema similara a fost observata la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cand este consumat excesiv de copt, poate provoca o crestere a zaharului din saange, care poate fi periculoasa pentru cei diagnosticati cu aceasta afectiune.
Niciun comentariu