Top 10 alimente bogate in carbohidrati ce ar trebui incluse in dieta

0

Se tot vorbeste despre carbohidrati cum ca nu sunt buni pentru organism si trebuiesc evitati, dar de carbohidrati avem nevoie pentru functionarea corecta, ideea este sa luam carbohidratii din anumite alimente. Alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi cartofii dulci, merele, bananele și cerealele integrale pot oferi un spectru larg de substanțe nutritive benefice care contribuie la o alimentație sănătoasă, bine echilibrată.
Mai simplu spus, carbohidrații nu sunt altceva decât amidonurile complexe, zaharurile simple și fibrele care se găsesc în legume, fructe, cereale și alte produse lactate. Sunt o componentă importantă a unei vieți sănătoase.
Sunt macronutrienți, ceea ce înseamnă pur și simplu că sunt unul dintre cele trei moduri principale prin care organismul obține energie (ceilalți doi macronutrienți fiind proteine ​​și grăsimi).
Ei furnizează combustibil și energie sistemului nervos central și mușchilor. Mai important, împiedică utilizarea proteinelor ca sursă de energie. Acest lucru permite metabolizarea grăsimilor.
Există o mulțime de confuzii în jurul acestui subiect – carbohidrații. Carbohidrații buni și carbohidrații răi. Carburile simple și cele complexe.
Pentru a înțelege exact cum sta treaba cu aceștia, trebuie să analizăm mai întâi tipurile de carbohidrați – întregi și rafinați. Există și carbohidrați simpli și complecși, dar să trecem la asta puțin mai târziu.
Carbohidrații întregi sunt naturali și neprocesați. Acestia conțin fibra găsită în mod natural în alimente. Exemple includ cartofi, cereale integrale, fructe integrale etc.
Carbohidrații rafinați sunt procesați. Fibra lor naturală a fost eliminată. Exemple includ băuturi îndulcite cu zahăr, pâine albă, produse de patiserie, orez alb etc.
Consumul de carbohidrați rafinați este asociat cu probleme grave de sănătate precum diabetul și obezitatea. Acestea provoacă vârfuri majore de zahăr atunci când sunt consumate. Acest lucru declanșează în cele din urmă pofte de alimente mai bogate în carbohidrați (și carbohidrați răi).
Carbohidrații rafinați conțin mai puțini nutrienți sau nu contin deloc nutrienti. Sunt calorii goale. Dar carbohidrații întregi sunt plini de nutrienți și fibre sănătoase.
Prin urmare, pur și simplu nu are sens să demonizăm toți carbohidrații doar pentru că soiul procesat este dăunător sănătății.

Concluzia – carbohidrații sunt esențiali pentru organismul uman. Stai departe de carbohidrații prelucrați. S-ar putea să fie greu, dar este esențial pentru sănătatea organismului.
Există sute de studii pentru a susține acest lucru. O tonă de cercetări demonstrează că carbohidrații cu conținut ridicat de fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, îmbunătățesc sănătatea metabolică (pe lângă faptul că oferă câteva alte beneficii).
Apropo, carbohidrații singuri nu provoacă obezitate. Carburile rafinate sunt cele care fac acest lucru.
Zaharurile sunt carbohidrați simpli. Și sunt răi. Cel puțin, majoritatea. Carbohidrații simpli înseamnă o alimentație simplistă. Unele dintre acestea pot apărea în mod natural în lapte, dar majoritatea carbohidraților simpli sunt adăugați la alimente procesate. Unele dintre acestea includ zahăr brut, sirop de porumb cu fructoză multa, zahăr brun, glucoză și zaharoză și concentrat de suc de fructe.
Unele dintre alimentele simple pe care trebuie să le evitați includ suc acidulat, produse coapte, prăjituri ambalate, etc. Chiar și cerealele pentru micul dejun pot conține carbohidrați simpli. Asigurați-vă că citiți etichetele înainte de a cumpăra.
Fibrele și amidonul sunt carbohidrați complecși. Și sunt foarte sănătoși. Cu cât sunt mai complecși, cu atât mai buni sunt carbohidrații. Alimente bogate în acești carbohidrați buni sunt fructe, legume, fasole, cereale integrale și nuci (bogate în fibre), și porumb, cereale, ovăz, orez și pâine integrală (bogată în amidon). Acestea sunt alimentele pe care trebuie să le includeți în dieta dvs.
Dar rețineți că carbohidrații complecși ar putea fi, de asemenea, rafinați. Stai departe de ei. Acestea includ făina de grâu rafinată, orez alb etc.
Carbohidrați Buni
Toate legumele
Fructe întregi
nuci
leguminoasele
seminte
tuberculii
Cereale integrale
Carbohidrați rai
Bauturi zaharoase
Sucuri de fructe (cele din comert)
pâine albă
Patiserie și prăjituri
Inghetata
Ciocolată și bomboane
Chipsuri de cartofi și cartofi prăjiți
orez alb
Top 10 alimente bogate in carbohidrati buni:
1. Orez brun
2. Hrişcă
3. Fasole roșie
4. Linte
5. Quinoa
6. Ovăz
7. Făină de grâu integral
8. Cartofi
9. banane
10. năut
Nutritionistii recomanda introducerea acestor alimente in dieta noastra pentru buna functionare a organismului.

Niciun comentariu

Nu ratați!